Donald Trump har publisert et AI-generert bilde av seg selv kledd som pave. Delingen skjer mens den katolske kirken sørger over pave Frans' bortgang og forbereder pavevalg.
Donald Trump har utløst sterke reaksjoner etter å ha delt et AI-generert bilde på Truth Social og X, hvor han fremstilles som pave. Bildet ble publisert under den katolske kirkens ni dager lange sorgperiode etter pave Frans' død 21.
april, og kort tid før kardinalene samles for å velge en ny pave. Både katolske ledere, som New Yorks katolske bispekonferanse, og italienske politikere, inkludert tidligere statsminister Matteo Renzi, kritiserer bildet kraftig og kaller det respektløst.
Trump har tidligere spøkt med at han kunne tenke seg å bli pave. Vatikanet har ikke kommentert saken offentlig.
Donald Trump
Pave Frans
Matteo Renzi
Lindsey Graham
Timothy Dolan
Det hvite hus
Katolske kirken
New Yorks katolske bispekonferanse
AP
Reuters
USA
Italia
New York
Vatikanet
14 timer siden
USAs president Donald Trump har delt et AI-generert bilde av seg selv kledd som pave. Bildet vekker sterke reaksjoner blant katolikker, spesielt kort tid etter Pave Frans' død.
1 dag siden
Donald Trump har delt et bilde av seg selv kledd som pave på sosiale medier. Dette skjer kort tid etter at han spøkte om å overta pavejobben.
1 dag siden
USAs president Donald Trump har publisert et bilde av seg selv i pavekledning. Bildet, som ser ut til å være laget med kunstig intelligens, ble lagt ut etter at Trump spøkte om å bli pave.
4 dager siden
Etter pave Frans' bortgang leter Den katolske kirke etter en ny leder. USAs president Donald Trump og senator Lindsey Graham har spøkt rundt ideen om at Trump kan bli den neste paven.
12 dager siden
Pave Frans sin død har skapt sterke reaksjoner i USA, spesielt etter at republikanske Marjorie Taylor Greene publiserte en melding på X hvor hun hevdet at Gud har fjernet ondskap, noe mange tolker som en kritikk av paven. Greene, tidligere katolikk og kjent kritiker av den katolske kirke, har tidligere omtalt kirken som «kontrollert av Satan». Hennes uttalelser har fått kraftige motreaksjoner, blant annet fra tidligere kongressmedlem Adam Kinzinger. Samtidig nærmer pavevalget seg, med 135 kardinaler som skal stemme over etterfølgeren til Pave Frans. Valget kan få stor betydning for kirkens holdninger til spørsmål som abort og homofiles rettigheter. Fire kandidater nevnes som aktuelle, blant dem Vatikanets statssekretær Pietro Parolin og svenske kardinal Anders Arborelius. Pavevalget skjer i en tid med global uro, og den nye paven kan få betydelig politisk innflytelse, særlig i forhold til USA og Donald Trumps posisjon internasjonalt.
4 dager siden
Donald Trump har kommet med en uvanlig kommentar om pavevalget. En av hans støttespillere ber Den katolske kirken vurdere muligheten.
12 dager siden
Pave Frans døde 2. påskedag, 88 år gammel, og nyheten har skapt sjokk i den katolske verden. Han ble kjent som en pave for alle, med et sterkt fokus på fred, sosial rettferdighet og omsorg for marginaliserte grupper. Paven var aktiv til det siste, og hans siste offentlige opptreden på Petersplassen 20. april ble sett på som et symbolsk og verdig punktum. Norske kirkeledere og internasjonale politikere, inkludert statsminister Jonas Gahr Støre, president Donald Trump og president Vladimir Putin, har uttrykt respekt og beundring for hans lederskap og engasjement. Nå starter prosessen med å velge en ny pave, hvor kardinalene vil diskutere hvilke behov den nye paven må møte før de enes om en kandidat etter en sørgetid og begravelse.
12 dager siden
USAs president Donald Trump og hans kone Melania har kunngjort at de planlegger å delta i begravelsen til pave Frans i Roma. Paven døde tidlig 2. påskedag, 88 år gammel, etter å ha blitt rammet av slag og hjertestans. Begravelsen må finne sted innen seks dager i henhold til Vatikanets tradisjoner, som markerer starten på en ni dager lang sørgeperiode før en ny pave velges. Til tross for Trumps planer om å delta, var forholdet mellom ham og pave Frans preget av uenigheter, særlig rundt Trumps migrasjonspolitikk, som paven flere ganger kritiserte sterkt.
2 måneder siden
Donald Trump skapte kontrovers ved å publisere et KI-generert bilde av seg selv som konge etter at hans administrasjon stoppet rushtidsavgiften i New York. Bildet, delt på Det hvite hus' Facebook-side, utløste umiddelbare reaksjoner. Kritikere, inkludert New Yorks guvernør, anklaget Trump for kongelig oppførsel, mens andre så det som et forsøk på å provosere. Kommentatorer understreker at Trump bevisst utnytter splittelsen mellom eliten og arbeiderklassen for å oppnå politiske gevinster, og at reaksjonene er akkurat det han ønsker for å skape blest om saken.
12 dager siden
Pave Frans døde 21. april, 88 år gammel, og verden reagerer med sorg og minnemarkeringer. I Spania er det erklært tre dagers landesorg, og Real Madrid holdt ett minutts stillhet. I Paris ble Eiffeltårnet mørklagt, og det ble holdt minnemesse ved Notre-Dame. Også i Norge har katolske kirker arrangert minnemesser, og flagget er på halv stang. Verdens ledere, inkludert USAs Donald Trump, Frankrikes Emmanuel Macron og Russlands Vladimir Putin, har uttrykt kondolanser og hyllet paven for hans arbeid for rettferdighet, fred og dialog. Paven ble også anerkjent for sin innsats for klima og menneskerettigheter, til tross for kritikk underveis. Hans kropp skal legges i kiste mandag kveld i Vatikanet, og konklavet vil snart samles for å velge hans etterfølger.
8 dager siden
President Donald Trump har ankommet Roma for å delta i pavens begravelse. Dette markerer Trumps første utenlandsreise siden han startet sin andre presidentperiode.
11 dager siden
Pave Frans, den argentinske paven og leder for den katolske kirken, døde 1. påskedag av hjerneslag etter et lengre sykehusopphold. Begravelsen finner sted lørdag morgen på Petersplassen i Vatikanet, hvor mange verdensledere og kongelige samles for å ta farvel. Blant gjestene er USAs president Donald Trump, EU-topper, Italias president og statsminister, samt presidenter fra flere europeiske land og Ukraina. Argentinas president Javier Milei, til tross for uenigheter med paven, representerer hjemlandet. Kongelige som kong Philippe og dronning Mathilde fra Belgia og prins William fra Storbritannia deltar også. Italia forbereder seg på storinnrykk med økt togtransport og logistikkstøtte. Paven ønsket å bli gravlagt i Santa Maria Maggiore-kirken i Roma, noe som gjør ham til den første paven på over hundre år som ikke blir gravlagt i Vatikanet.
8 dager siden
Verdensledere samles i Roma for å delta i begravelsen til pave Frans. Oppmøtet er stort, til tross for pavens ønske om en enkel seremoni.
13 dager siden
Pave Frans døde i en alder av 88 år, kunngjort av Vatikanet mandag formiddag. Nyheten om hans bortgang førte raskt til kondolanser fra ledere over hele verden, som roser hans engasjement for de svakeste i samfunnet og hans arbeid for sosial rettferdighet. Italienske statsminister Giorgia Meloni og norske Jonas Gahr Støre fremhever hans viktige rolle som en hyrde og en tydelig stemme for menneskeverd. Den amerikanske visepresidenten J.D. Vance var blant de siste som møtte paven før han døde. Pave Frans var kjent for sin liberale holdning til verdispørsmål som skilsmisse, homofili og prevensjon, og hans engasjement i fattigdomsbekjempelse og fredsarbeid. Redaktør Vebjørn Selbekk beskriver dødsfallet som overraskende, spesielt siden paven nylig viste seg offentlig, og legger vekt på den symbolske betydningen av at han døde midt i påsken.
11 dager siden
Etter pave Frans' død 21. april samles 135 kardinaler i Vatikanet for å velge hans etterfølger. Pierbattista Pizzaballa, en 60 år gammel italiener og Vatikanets øverste leder i Midtøsten, er en av de mest omtalte kandidatene. Han ble kardinal i 2023 og har over 30 års erfaring fra Jerusalem, kjent for sin nøytralitet og fredsarbeid. Pizzaballas rolle i en konfliktfylt region og hans unngåelse av ideologiske stridstemaer gjør ham til en samlende figur i kardinalkollegiet. Begravelsen til pave Frans finner sted 26. april, og først etter en ni dager lang sørgeperiode kan kardinalene diskutere pavevalget. Når den hvite røyken stiger fra det sixtinske kapell, kan Pizzaballa bli presentert som ny pave, men han vil trolig velge et annet pavenavn.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Donald Trumps andre presidentperiode preges av sterke reaksjoner internt i USA, med borgere som uttrykker frykt og misnøye. Turismen til USA har falt markant, og økte tollsatser skaper frykt for varemangel på vestkysten. Internasjonalt er forholdet til Canada anstrengt før et møte mellom Trump og statsminister Carney, mens Mexicos president avviser Trumps forslag om å sende amerikanske soldater til landet. Internt i Det hvite hus er nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Waltz sparket, angivelig grunnet uenighet om Iran-politikk og hemmelige samtaler med Israel, i tillegg til en tidligere Signal-skandale.
Fremskrittspartiet har på sitt landsmøte vedtatt å tillate surrogati i Norge, til tross for sterk motstand fra partileder Sylvi Listhaug. Et klart flertall stemte for forslaget, som argumenterte for ryddige former og tilgjengelighet i Norge. Listhaug advarte mot etisk problematikk, medisinsk risiko og press på kvinner. Vedtaket er en snuoperasjon fra 2017 og gjør Frp til det første partiet som eksplisitt sier ja til surrogati i Norge.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthiene beskriver angrepet som en demonstrasjon av deres kapasitet og en handling i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent etter sitt rentemøte denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med rentekutt enn andre land, hovedsakelig på grunn av vedvarende høy inflasjon i Norge. Selv om renten trolig holdes i ro nå, signaliserte sentralbanksjefen i mars mulige kutt senere i år. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi og kronekursen påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for et eventuelt kutt.
Vesten opplever betydelige meslingutbrudd, og en amerikansk ekspert advarer om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt i land som USA, Mexico og Canada. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater. USA har det største utbruddet siden 2000, og også Europa ser en kraftig økning i tilfeller. Dette har ført til bekymring i Norge, hvor UNICEF advarer mot synkende vaksinasjonsdekning. Meslinger er svært smittsomt og kan gi alvorlige komplikasjoner.
BankID advarer mot en ny svindelmetode kalt «safehouse»-bedrageri. Svindlere ringer og utgir seg for å være fra bank eller politi, hevder kontoen er hacket, og instruerer offeret om å overføre penger til en «sikker» konto. Deretter kommer falske bankansatte eller politi hjem til offeret for å «sikre» penger, kort eller BankID-informasjon, og tømmer kontoene. Metoden rammer særlig eldre. Politiet råder folk til å legge på ved mistanke og verifisere henvendelser via offisielle kanaler.