Automatiske viltkameraer har for første gang fanget bilder av et isolert urfolk i Amazonas, kjent som Massaco-folket. Bildene gir forskere mulighet til å studere likheter med andre urfolk i regionen, men mye om deres identitet og språk er fortsatt ukjent.
Funai, Brasils nasjonale stiftelse for urfolk, har gitt dem verktøy for å hindre konflikter med omverdenen. Massaco-folket har doblet sin befolkning siden 1990-tallet, til tross for press fra landbruk og ulovlig aktivitet.
Brasil har en politikk om ikke å kontakte isolerte urfolk for å beskytte dem mot sykdommer og kulturelt tap, men ulovlig aktivitet i regnskogen utgjør en konstant trussel.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
I Sverige har bilister begynt å bruke refleks-teip på bilskiltene for å unngå å bli tatt av fotobokser. Refleks-teipen skjuler registreringsnummeret når fotoboksen tar bilde. Svensk politi har bekreftet å ha sett dette trikset i bruk og advarer om at det kan føre til bøter, uavhengig av om man har kjørt for fort. Statens Vegvesen i Norge kjenner ikke til utbredt bruk av refleks-teip her til lands. De påpeker at norske fotobokser har avansert teknologi og at pregede bilskilt gjør det vanskeligere å unngå identifisering. Vegvesenet oppfordrer alle til å respektere fartsgrenser og fotobokser for å øke trafikksikkerheten.
1 måned siden
Kripos har tatt i bruk et nytt verktøy for ansiktsgjenkjenning, som har doblet treffprosenten i identifiseringen av gjerningspersoner. Ved hjelp av såkalte supergjenkjennere sammenlignes bilder fra åsteder med pass- og ID-bilder, noe som har ført til at flere henlagte saker er blitt gjenopptatt. Metoden brukes i ulike typer saker, inkludert vold, overgrep og bedrageri, og har vist seg å være et viktig hjelpemiddel for politiet.
17 dager siden
VG melder om nye detaljer i etterforskningen av Lørenskog-saken. Overvåkningskameraer fanget opp to uidentifiserte personer på en gangvei nær Anne-Elisabeth Hagens bolig kort tid før hun forsvant. Politiet har også registrert aktivitet av to ukjente biler i området. Etterforskningen har inkludert omfattende kartlegging og vitneavhør, og politiet har bedt Google om tilgang til lokasjonsdata for å identifisere mulige gjerningspersoner. Det siste sikre livstegnet fra Hagen er en telefonsamtale klokken 09.14 på forsvinningsdagen. Google understreker at de balanserer personvern med forespørsler fra myndigheter.
3 måneder siden
Lars Monsen utforsker et gammelt og sårbart samisk fangstanlegg for villrein i Varangerhalvøya nasjonalpark. Anlegget består av lange ledegjerder som leder inn til en stor innhegning, og ble bygget av samene over flere hundre år. Arkeologer mener at anlegget kan ha spilt en rolle i overgangen fra villreinjakt til tamreindrift. Området er sårbart, og parkforvaltningen ønsker å begrense besøk for å unngå skade. Samene drev en omfattende handel med reinskinn, og var i kontakt med handelsmenn fra fjerne områder. Monsen understreker viktigheten av å behandle naturen med respekt og varsomhet, og oppfordrer folk til å la kulturminner ligge urørt.
3 måneder siden
Politidirektoratet har gitt grønt lys for et forprosjekt som skal vurdere bruk av kroppskamera i norsk politi. Flere politidistrikt har vist interesse for å delta i et mulig pilotprosjekt. Forprosjektet skal vare i 12-16 måneder og undersøke hvordan kameraene kan brukes, samt vurdere personvern og datalagring. Kroppskamera kan gi bedre dokumentasjon i situasjoner der politiet er involvert, men det er også bekymring for personvern og hvordan bruken vil påvirke konfliktnivået. Datatilsynet er ikke avvisende, men understreker behovet for streng regulering. Tidligere forsøk med kroppskamera i Oslo i 2015 ble ikke videreført, men erfaringer fra andre land og egen etat har ført til ny interesse.
2 måneder siden
Kunstig intelligens (KI) tas i bruk for å bekjempe den økende bestanden av pukkellaks i norske elver. Tre prototyper basert på KI-teknologi skal testes i Finnmarkselver for å skille pukkellaks fra andre fiskearter som laks, sjøørret og sjørøye. Pukkellaksen er en uønsket fremmedart som truer lokale fiskebestander og naturmangfold. Maskinene bruker bildegjenkjenning for å sortere ut pukkellaksen for avliving, mens andre arter får passere. Prosjektet er et samarbeid mellom Statsforvalteren i Troms- og Finnmark og flere leverandører, med en kostnadsramme på 15 millioner kroner. Resultatene fra testingen vil avgjøre om teknologien tas i bruk i flere elver i 2027, da forskere frykter at over en million pukkellaks vil gyte i norske elver.
3 måneder siden
Politidirektoratet åpner for forsøk med kroppskamera for politiet, med Vest politidistrikt som forsøksområde. Selv om politiet ser positivt på dette for å dokumentere hendelser, reises det bekymringer rundt rettssikkerhet og personvern. Det er uklart hvem som skal eie opptakene, hvordan tilgang skal sikres, og hvordan man skal unngå misbruk. Det stilles også spørsmål ved hvorfor politiet skal filme trivielle situasjoner og hvordan rettighetene til tredjepersoner skal ivaretas. Erfaringer fra hendelsen i Klepp, der politiet brukte dronevideo, viser at det allerede finnes mye videomateriale, og det er usikkert hvordan dette vil bli brukt og delt. Det er viktig å avklare disse spørsmålene før kroppskamera blir en vane.
1 måned siden
Kartverket har lansert en tjeneste som viser det mest øde punktet i hver kommune i Norge. Et «øde punkt» er definert som det stedet som ligger lengst unna menneskelige inngrep som hus, veier og hytter. Initiativet kom etter en henvendelse til Kartverkets kundesenter, og også som en respons på økende fokus på nedbygging av natur. Kartleggingen viser at Lebesby i Finnmark har det mest øde punktet, mens Klepp i Rogaland har det minst øde. Kartverket planlegger å oppdatere kartleggingen årlig, slik at man kan følge med på hvordan avstanden til nærmeste naturinngrep endrer seg over tid, og hvordan for eksempel nye hyttefelt eller vindmølleparker påvirker de øde punktene.
3 måneder siden
Et nytt naturkart er lansert som viser hvor det finnes naturskog i Norge. Dette er første gang en slik kartlegging er gjort, og kartet er tilgjengelig for alle. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen mener kartet kan bidra til å unngå konflikter. 167 forskere har tidligere bedt om at naturskogen kartfestes innen 2025. Kartet er utviklet av Miljødirektoratet med 50 millioner i støtte. Det er basert på satellittbilder, laserskanning og eksisterende data. Kartet skal gi informasjon til utbyggere og skogeiere, og er ikke ment som et forbudskart. WWF mener skogeiere burde juble over kartet, da det gir dem oversikt over hvor naturskogen befinner seg.
2 dager siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
3 måneder siden
Forskere ved Nibio i Grimstad har utviklet en metode for å redde den kritisk truede orkidéen narrmarihånd. Den purpurfargede orkidéen finnes kun i et lite område ved kysten av Grimstad og Lillesand. Tradisjonell oppformering av ville orkidéer fra frø har vist seg vanskelig, da frøene er mikroskopiske og trenger spesielle sopper for å spire. Ved hjelp av en pensjonert svensk kirurg har forskerne utviklet en «prøverørsmetode» der frøene dyrkes i et sterilt miljø på lab. Her brytes frøhvilen med kjemikalier, og frøene får all nødvendig næring. Metoden har tidligere vært brukt med suksess på andre truede orkidéarter. Nå har Nibio fått støtte til å bruke metoden på narrmarihånd, med mål om å styrke bestanden i naturen.
2 måneder siden
Statens vegvesen oppdaget at en fotoboks mellom Elverum og Trysil var utsatt for hærverk og delvis fjernet. Hendelsen, som beskrives som unik, førte til at fotoboksen sluttet å sende bilder. Vegvesenet understreker at slike handlinger reduserer trafikksikkerheten, men kameraet ble funnet igjen i grøfta slik at det kunne repareres. De er mer opptatt av at fotoboksene skal ha en preventiv effekt på farlig kjøring, enn å ta de som utfører hærverk.
2 måneder siden
Et forskerteam har avdekket bilder i politiets arkiver som viser at dører og skott på Aleksander Kielland-plattformen sto åpne under ulykken. Dette funnet kan endre forståelsen av hendelsesforløpet, da forskning indikerer at plattformen ville hatt lengre flytetid dersom dørene var lukket, potensielt redde flere liv. Overlevende og etterlatte ser nå et nytt håp for erstatning. Samtidig rettes kritikk mot myndigheter og involverte selskaper for å ha nedprioritert sikkerhet av økonomiske årsaker. Oljeministeren har uttalt at det ikke er fremkommet vesentlig nye opplysninger, men Kielland-nettverket er optimistiske og håper Stortinget vil ta saken videre.
3 måneder siden
En artikkel om Nerdrum-familiens spesielle navn, sett i lys av NRK-dokumentaren «Familien Nerdrum». Navneforsker Ivar Utne har analysert navnene Bork, Öde, Aftur og Myndin, og funnet at de har uvanlig opprinnelse og betydning. Bork stammer fra tysk og betyr beskyttelse, Öde er et nordisk navn som betyr eiendom, Aftur kommer fra islandsk og betyr igjen, mens Myndin betyr bilde og er trolig et unikt navn. Utne tror ikke disse navnene vil bli populære i fremtiden. Artikkelen gir også innsikt i navnene til familiemedlemmer som Jikke, Alijosha og Myte, og deres betydning.
4 måneder siden
NASAs James Webb-romteleskop har tatt en rekke spektakulære bilder som gir forskere og rominteresserte nye innblikk i universets mysterier. Teleskopet, som ble lansert i 2021, gir mulighet til å se dypere og skarpere ut i universet enn tidligere. Bildene avslører detaljer om stjernedannelse, tåker og galakser, inkludert 'Kosmiske Klipper' i Carina-tåken og Krabbetåken. Observasjonene viser også tre belter rundt stjernen Fomalhaut, hvorav to er nye, samt en protostjerne i dannelse og en planetarisk tåke. Disse bildene gir en unik mulighet til å studere universets skjønnhet og kompleksitet.