Søramerikansk tapir, antatt å være lokalt utryddet, er observert i Rio de Janeiro for første gang på over 100 år. Skjulte kameraer fanget en mor med to kalver i Cunhambebe State Park, et verneområde opprettet i 2008.
Dette funnet understreker viktigheten av verneområder for å redde truede arter. Tapiren er Sør-Amerikas største landdyr og har vært truet av urbanisering og avskoging.
Biologer ser på tilbakekomsten som et tegn på at skogene i Rio de Janeiro er i bedring. Tapirer er kjent som «skogsgartnere» for deres viktige rolle i økosystemet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Automatiske viltkameraer har for første gang fanget bilder av et isolert urfolk i Amazonas, kjent som Massaco-folket. Bildene gir forskere mulighet til å studere likheter med andre urfolk i regionen, men mye om deres identitet og språk er fortsatt ukjent. Funai, Brasils nasjonale stiftelse for urfolk, har gitt dem verktøy for å hindre konflikter med omverdenen. Massaco-folket har doblet sin befolkning siden 1990-tallet, til tross for press fra landbruk og ulovlig aktivitet. Brasil har en politikk om ikke å kontakte isolerte urfolk for å beskytte dem mot sykdommer og kulturelt tap, men ulovlig aktivitet i regnskogen utgjør en konstant trussel.
22 dager siden
De nesten hundre år gamle Galapagos-skilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har blitt foreldre for første gang. Dyrehagen kunngjorde nyheten om de fire nyklekte skilpaddeungene, som er en viktig milepæl for bevaring av den kritisk truede arten. Mommy har bodd i dyrehagen siden 1932, og nå planlegges en navnekonkurranse for de små. Dyrehagen håper at de nye tilskuddene vil bidra til en sunn bestand av Galapagos-skilpadder i fremtiden. De nyklekte veier rundt 70-80 gram, og det første egget klekket i slutten av februar. Sist gang skilpadder av denne arten klekket i en amerikansk dyrehage var i 2019.
23 dager siden
De rundt 100 år gamle elefantskilpaddene Mommy og Abrazzo i Philadelphia Zoo har fått fire unger etter flere års innsats fra dyrehagen. Elefantskilpaddene er av en kritisk utrydningstruet underart fra Galápagosøyene, og målet er at de nyklekte skilpaddene skal bidra til artens overlevelse. Mommy la 16 egg som ble plassert i inkubatorer med forskjellige temperaturer for å bestemme kjønn. Zoolog Petter Bøckman påpeker at skilpadder kan leve lenge og at bevaringsprogrammer er viktige, spesielt fordi skilpadder ikke er av de lureste dyrene og dermed lettere å reintrodusere i naturen.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot Lars Monsens påstand om at norsk dyreliv er i tilbakegang. Den hevder at mange dyrebestander, inkludert fjellrev, rødrev og de fire store rovdyrene, har økt betydelig de siste tiårene. Artikkelen fremhever at moderne viltforvaltning, med samarbeid mellom grunneiere, jegere og myndigheter, har vært en suksess. Jakt blir fremstilt som en ubetydelig faktor for viltbestanden sammenlignet med naturlig predasjon, og det argumenteres for at kommersiell bruk og tilrettelegging i nasjonalparker er en større trussel mot dyrelivet. Artikkelen kritiserer også Monsens bruk av svenske nasjonalparker som eksempel, da det foregår jakt der også.
5 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage dyrene bort, men de kommer tilbake. De ønsker helst å flytte rådyrene til Marka, men det er usikkert om det er mulig. Dersom det ikke gis tillatelse til felling, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte plantene. Botanisk hage samarbeider med Bymiljøetaten for å finne en løsning, men understreker at rådyrene ikke kan få bli i hagen.
5 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
22 dager siden
Amerikanske forskere har gjenskapt den utdødde skrekkulven ved hjelp av avansert genteknologi. Tre valper er født ved hjelp av DNA fra 13 000 og 72 000 år gamle funn. DNA-et ble manipulert inn i en gråulvs blodceller og plassert i en surrogatmor. Valpene lever nå i et naturreservat. Selskapet Colossal Biosciences, som står bak prosjektet, jobber også med å gjenskape andre utdødde arter og mener teknologien kan redde truede dyrearter. Kritikere advarer mot uforutsette konsekvenser, etiske utfordringer og mulige helseproblemer for de genmodifiserte dyrene.
3 måneder siden
Bjørneparken i Flå deltar i et internasjonalt bevaringsprogram for den utrydningstruede amurleoparden. Parkens hannleopard, Zino, har blitt matchet med hunnleoparden Mila fra USA, i et forsøk på å avle frem flere unger. Dette er første gang en slik utveksling skjer mellom USA og Europa. Mila vil ankomme i løpet av våren, og parken utvider innhegningen for å legge til rette for leopardparet. Transporten av Mila vil skje med profesjonelle transportører, veterinærovervåkning og stor sikkerhet. Målet er å bidra til å bevare arten og forhåpentligvis vise frem leopardunger i parken.
1 dag siden
Ny kartlegging viser at store områder med verdifull naturskog er truet av utbyggingsplaner. Hyttebygging er en hovedårsak til at over 300 kvadratkilometer skog kan forsvinne.
2 måneder siden
En storstilt redningsaksjon er iverksatt for å redde darwinfrosker fra utryddelse etter at en soppsykdom nesten utryddet arten i Chile. Forskere samlet inn gjenlevende individer og fraktet dem til London Zoo, hvor de nå formerer seg. 33 frosker har blitt født i dyrehagen. Darwinfroskene har en unik reproduksjonsmetode der hannen ruger rumpetrollene i sin egen kvekkepose. Forskerne håper at prosjektet vil gi arten en sjanse til å overleve og samtidig bidra til å bekjempe soppsykdommen som truer amfibier globalt.
2 måneder siden
Villgeitene i Sogn er truet av avliving etter et vedtak fra Mattilsynet, men et mulig flertall på Stortinget kan redde dem. Kjartan Lauritzen har engasjert seg i saken, og flere partier viser vilje til å finne alternativer til avliving. Problemet er at ingen eier geitene, som lever fritt i naturen. Grunneieren anser dem som ville, og Mattilsynet krever at noen tar ansvar for dyreholdet. Naturfotograf har observert geitene som friske og vitale, noe som har skapt et engasjement for å bevare dem.
14 dager siden
For første gang i Norge tas kontrollerte skogbranner i bruk for å restaurere naturen. Metoden, kalt naturvernbrenning, innebærer å tenne på skogen for å skape nytt liv og bedre forhold for arter som er avhengige av brent skog. Først ut er et naturreservat i Aurskog-Høland, etterfulgt av Femundsmarka og Gutulia nasjonalpark. Statsforvalteren samarbeider med svenske eksperter og lokalt brannvesen for å sikre kontrollert brenning. Miljødirektoratet understreker at branner er naturlige hendelser i skogen, og at mangel på brann fører til tap av leveområder for visse arter.
4 måneder siden
Tre ulver ble observert i en slalåmbakke i Stelvio nasjonalpark i Italia, noe som skapte reaksjoner på sosiale medier. En video viser ulvene løpe mellom slalåmportene før de forsvant. Ulvemotstandere brukte hendelsen til å uttrykke sin misnøye, mens lokale myndigheter avfeier det som et normalt fenomen i alpine områder og mener det ikke er noen fare for skiløpere. Ulvene antas å være unge dyr fra en lokal flokk, og myndighetene undersøker DNA-spor. Diskusjonen om felling av ulv og bjørn i Italia har eskalert etter tidligere hendelser.
22 dager siden
Stortinget har sikret flertall for å bevare geitene på Kvist, etter at Framstegspartiet snudde i saken. Geitene har levd fritt i området mellom Høyanger og Balestrand i flere tiår, men var truet av avliving etter krav fra Mattilsynet, som anser dem som husdyr uten tilstrekkelig dyrevelferd. Flere parti støtter nå å finne løsninger som sikrer dyrevelferden til geitene. En lokal bonde har tatt inn ni killinger for å sikre genmaterialet i samarbeid med Statsforvaltaren, Norsk Genressurssenter og Mattilsynet.
5 dager siden
To rådyr, trolig mor og sønn, har oppholdt seg i Botanisk hage i Oslo siden mai i fjor og spiser sjeldne planter. Botanisk hages leder, Anneleen Kool, opplyser at de har forsøkt å jage rådyrene ut, men de kommer tilbake. Det er utfordrende å jage dem ut i trafikken utenfor hagen. Kool ønsker helst at rådyrene flyttes til Marka, men det er usikkert om dette lar seg gjøre. Dersom flyttetillatelse ikke gis, kan avliving bli eneste løsning for å beskytte de sjeldne plantene i hagen.