En ny studie viser at bestanden av afrikanske elefanter har falt med 77 % siden 1964, hovedsakelig på grunn av krypskyting og tap av leveområder. Skogselefanten, som har mistet tre firedeler av sitt territorium, er spesielt utsatt og klassifisert som kritisk truet av IUCN.
Savanneelefanten er også truet, men har opplevd vekst i sørlige Afrika takket være målrettede bevaringstiltak. Elefanter spiller en viktig rolle i økosystemene, og deres nedgang påvirker også andre arter.
Til tross for utfordringene viser suksesshistorier at det er mulig å snu trenden med riktig innsats.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Norske sjøfuglbestander har opplevd en dramatisk nedgang, med en reduksjon på 80 prosent siden 1970. Nesten halvparten av artene er nå truet. Etter åtte år med forberedelser, legger regjeringen frem en handlingsplan for å snu denne trenden. Planen fokuserer på å redusere sjøfugldødeligheten gjennom flere tiltak, inkludert utvidelse av petroleumsfrie områder, etablering av ekspertgrupper og strengere regulering av fiskeri og turisme. Klimaendringer er identifisert som den viktigste årsaken til nedgangen, og regjeringen understreker behovet for internasjonalt samarbeid for å bekjempe problemet. Målet er å stoppe den negative utviklingen innen 2035.
3 måneder siden
En ny rapport viser at Oslofjordens økosystem er under stort press og utvikler seg i feil retning. Forskere fra flere institusjoner har analysert fjordens tilstand de siste årene og ser en alvorlig nedgang i viktige arter som torsk og stortare, samtidig som lurven og fremmede arter sprer seg. Selv om det er noen lyspunkter, som bedring i indre Oslofjord og reduksjon av visse miljøgifter, er det en bekymringsfull utvikling. Rapporten peker på at nitrogen fra avløp og jordbruk er en stor bidragsyter til forurensningen, og at det er behov for tiltak på tvers av sektorer for å snu utviklingen. Forskere understreker at det vil ta tid å reparere skadene.
3 måneder siden
Namsskogan kommune er hardt rammet av viltulykker, spesielt med elg, både på vei og jernbane. Marius Berntsen fra Namsskogan Fallvilt ANS hevder at Bane NOR ikke rapporterer alle påkjørsler, og at mørketallene er store. Han mener jernbanen prøver å dysse ned problemet. Bane NOR avviser dette, men sier de vil følge opp bekymringsmeldingen. Det er registrert over 900 viltpåkjørsler av tog nasjonalt i 2024. Som et hastetiltak har det blitt etablert foringsplasser for å holde elgen unna de mest utsatte områdene. Både lokale aktører og Bane NOR jobber med å finne langsiktige løsninger for å redusere viltpåkjørsler. Det er også bekymring for at den synkende elgbestanden truer det lokale næringslivet.
3 måneder siden
Artikkelen argumenterer mot Lars Monsens påstand om at norsk dyreliv er i tilbakegang. Den hevder at mange dyrebestander, inkludert fjellrev, rødrev og de fire store rovdyrene, har økt betydelig de siste tiårene. Artikkelen fremhever at moderne viltforvaltning, med samarbeid mellom grunneiere, jegere og myndigheter, har vært en suksess. Jakt blir fremstilt som en ubetydelig faktor for viltbestanden sammenlignet med naturlig predasjon, og det argumenteres for at kommersiell bruk og tilrettelegging i nasjonalparker er en større trussel mot dyrelivet. Artikkelen kritiserer også Monsens bruk av svenske nasjonalparker som eksempel, da det foregår jakt der også.
3 måneder siden
En alarmerende nedgang i sjøfuglbestanden i Norge har ført til at regjeringen nå iverksetter flere tiltak. Åtte av ti sjøfugler har forsvunnet de siste 50 årene, og nesten halvparten av artene er truet av utryddelse. Klimaendringer og redusert mattilgang er de største årsakene til nedgangen. Regjeringen har satt som mål å redusere de negative påvirkningene på sjøfugl innen 2035. Tiltakene inkluderer blant annet krav til dokumentasjon fra tarenæringen, mer internasjonalt samarbeid, og tiltak for å redusere dødelighet som følge av bifangst og menneskelig aktivitet.
3 måneder siden
En ny rapport viser at tilstanden i Oslofjorden er alvorlig, spesielt i ytre deler hvor situasjonen har forverret seg betydelig siden 2010. Torskebestandene er nær kollaps, og økt mengde lurv truer viktige leveområder. Selv om det er en liten forbedring i indre Oslofjord, er det et stort behov for tiltak. Forskere understreker at alle sektorer må bidra, og et fiskeforbud vurderes som nødvendig. Miljødirektoratet har iverksatt tiltak for å redusere nitrogenutslipp, men det er behov for en forsterket innsats over tid.
9 dager siden
Elefanten Pupy, en 35 år gammel afrikansk elefant, har flyttet 2700 kilometer fra Buenos Aires til et dyrereservat i Amazonasregnskogen i Brasil etter å ha tilbrakt 30 år i en dyrehage i Buenos Aires. Reisen tok fem dager, og Pupy ble trent i flere måneder for å klare turen uten beroligende midler. Dyrehagen, som har vært kritisert for dyreforholdene, er under omforming til en økologisk park kalt «Ecopark». Over 1000 dyr har blitt flyttet til bedre forhold i andre land, og Pupy var den siste elefanten igjen i parken. Under reisen ble hun fulgt av et veterinærteam, og ved ankomst ble hun lokket ut av transportkassen med favorittmaten sin. Nå skal Pupy gradvis venne seg til livet i det nye reservatet i Brasil, i sitt eget tempo, ifølge ordføreren i Buenos Aires.
3 måneder siden
SSB melder om rekordlav villaksfangst i norske elver, med en nedgang på 36 prosent fra året før. Norske Lakseelver beskriver situasjonen som en eksistensiell krise for villaksen, spesielt på Vestlandet og i Midt-Norge. I fjor sommer ble 33 elver stengt på grunn av lite fisk. Oppdrett av laks i åpne merder og klimaendringer, som fører til mer lakselus, er de største truslene. Sjømat Norge avviser at nedgangen kun skyldes norsk oppdrett, og viser til at tilbakegangen er størst i Østersjøen. Likevel erkjenner de at næringen har et ansvar.
3 måneder siden
En studie viser at tilsetning av krillmel i laksefôr kan redusere lakselus med 23 prosent og forbedre fiskens skinnhelse. Oppdrettere ser på dette som et potensielt tiltak for å redusere medisinbruk og avlusing. Krillen fiskes i Sørishavet, og det hevdes at uttaket ikke påvirker bestanden. En forsker uttrykker imidlertid skepsis og frykter at lusa vil utvikle resistens. Oppdretter Roger Hofseth understreker viktigheten av å bekjempe lakselus for både oppdretts- og villaks, og fremhever at det er nødvendig med flere tiltak, inkludert lukkede anlegg.
3 måneder siden
Høyre har endret sin posisjon og støtter nå forslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden for å beskytte det marine livet. Dette skjer etter at forskere har advart om at torskebestanden er i fare for å kollapse, noe som kan føre til en økologisk krise. De foreslåtte områdene for fiskeforbud er Indre Oslofjord, Hvaler og Færder nasjonalparker. Arbeiderpartiet er imidlertid skeptiske til et totalforbud og er bekymret for yrkesfiskernes levebrød. De ønsker å se på mer bærekraftige fiskemetoder. Nærings- og fiskeridepartementet jobber med å forberede en høringsprosess for nye tiltak.
5 dager siden
To rådyr har slått seg til i Botanisk hage i Oslo sentrum og spiser sjeldne og viktige planter som trues av beiting. Naturhistorisk museum, som drifter hagen, har søkt om tillatelse til å flytte rådyrene, men strenge regler fra Miljødirektoratet og Mattilsynet gjør flytting vanskelig, særlig utenfor Oslo kommune. Rådyrene, trolig mor og sønn, har bodd i hagen siden høsten 2024 og har også oppholdt seg i nærliggende områder som Tøyenparken. Forsøk på å jage dem ut har ikke lykkes, og det er utfordrende å flytte dem uten nødvendig tillatelse. Leder for Botanisk hage, Anneleen Kool, sier at de helst vil flytte dyrene, men hvis det ikke lar seg gjøre, kan de bli nødt til å skyte dem for å beskytte hagens planter og vekster.
7 dager siden
En ny rapport fra International Coral Reef Initiative (ICRI) viser at 84 prosent av verdens korallrev nå er rammet av bleking, noe som markerer den fjerde globale blekekrisen siden 1998. Omfanget er større enn under perioden 2014–2017, da to tredeler av revene ble påvirket. Siden 1950-tallet har mengden levende korallrev blitt halvert, hovedsakelig på grunn av oppvarming av havene som følge av menneskeskapte CO₂-utslipp. Korallbleking skjer når varme havtemperaturer får fargerike alger til å frigjøre giftige stoffer, noe som fører til at korallene mister farge og svekkes. Korallrev er viktige økosystemer som beskytter kystlinjer og opprettholder marint liv. Flere tiltak pågår for å bevare og gjenopprette koraller, men forskere understreker at det avgjørende er å redusere klimagassutslipp for å stoppe oppvarmingen og redde korallrevene.
3 måneder siden
En ny rapport viser en bekymringsfull nedgang i organdonasjoner i Norge, med færre donorer og økt avslagsprosent. Samtidig opplever nabolandene en økning. Stiftelsen Organdonasjon peker på manglende nasjonal koordinering og ressurser som årsaker til den negative trenden. De mener at organdonasjon i Norge har vært for avhengig av ildsjeler og tilfeldigheter, og etterlyser en sterkere satsing for å sikre at flere pasienter får livreddende transplantasjoner. En pasient, Heidi Torbjørnsen, forteller om hvordan organdonasjon har reddet livet hennes flere ganger, og oppfordrer flere til å vurdere organdonasjon.
3 måneder siden
Til tross for økt innsats for å redde Oslofjorden, viser nye rapporter fra Miljødirektoratet og Niva at tilstanden fortsatt er alvorlig. Rapporten fra Niva viser at fremdriften er for langsom og virkemidlene utilstrekkelig for å nå miljømålene innen 2026. Nitrogenutslipp er en stor utfordring, da det fører til økt vekst av trådalger som fortrenger tareskog og ålegrasenger. Dette har resultert i en kraftig tilbakegang for sukkertare og stortareskog, samt svekkelse i ålegrasengene. Det understrekes at det kreves en forsterket innsats over tid for å oppnå en ren og frisk Oslofjord.
3 måneder siden
En markant nedgang i skytedrap i Sverige observeres, med en reduksjon på en tredjedel over to år. Nedgangen tilskrives flere faktorer, inkludert færre interne konflikter i kriminelle nettverk, som følge av at mange involverte er døde, fengslet eller har flyktet. Infiltrasjon av krypterte kommunikasjonskanaler har også ført til mange domfellelser og påfølgende kaos i kriminelle miljøer. Bedre politiarbeid, inkludert økt samarbeid mellom politiregioner, har også bidratt til nedgangen. Til tross for forbedringen er antall skytedrap fortsatt høyt sammenlignet med andre nordiske land, og det advares mot å tro at voldskulturen er begrenset til Sverige.