EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, presenterte tirsdag en plan i fem punkter for å øke europeiske forsvarsinvesteringer.
EU planlegger å bruke nærmere 800 milliarder euro på å styrke forsvaret.
Tiltakene inkluderer å lempe på EUs budsjettregler for å stimulere nasjonal pengebruk, gjøre 150 milliarder euro i lån tilgjengelig, øke bruken av EUs budsjetter på forsvar, frigjøre privat kapital og gi Den europeiske investeringsbanken (EIB) mulighet til å låne penger til forsvar.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterte tirsdag en plan for å øke europeiske forsvarsinvesteringer. Planen inneholder fem punkter: stimulere økt nasjonal pengebruk på forsvar ved å lempe på EUs budsjettregler, gjøre 150 milliarder euro i lån tilgjengelig, bruke mer av EUs budsjetter på forsvar, frigjøre privat kapital og gi Den europeiske investeringsbanken (EIB) mulighet til å låne penger til forsvar. Von der Leyen understreker at EU vil bruke alle finansielle muligheter for å øke investeringene i forsvar.
1 måned siden
EUs 27 medlemsland har godkjent en fempunktsplan for å styrke unionens forsvar. Planen, presentert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, vil mobilisere minst 800 milliarder euro. Et av hovedpunktene er at EU-landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med 1,5 prosent av BNP, med unntak fra EUs vanlige gjeld- og underskuddsregler. Kommisjonen stiller også en finansieringsordning på 150 milliarder euro til rådighet, og Den europeiske investeringsbanken får større mulighet til å låne ut penger til forsvarsformål. EU-toppmøtet fortsetter med diskusjoner om støtte til Ukraina, hvor Ungarn nekter å støtte en felles erklæring.
1 måned siden
EUs 27 medlemsland er enige om en fempunktsplan for å styrke unionens forsvarsevne. Planen, presentert av EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, vil mobilisere minst 800 milliarder euro. Et av tiltakene er at EU-landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med 1,5 prosent av BNP. Kommisjonen stiller også 150 milliarder euro til rådighet for felles investeringer i forsvarsmateriell, og Den europeiske investeringsbanken (EIB) skal låne ut mer penger til forsvarsformål. Ungarn nekter å støtte en felles erklæring om Ukraina, men de resterende 26 landene gir sin støtte.
1 måned siden
EU-landene er enige om opprustningsplanen «ReArm Europe» under et krisemøte i Brussel, etter at USA stoppet støtten til Ukraina. Planen innebærer 150 milliarder euro i lån, garantert av EUs budsjett, og EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, anslår at den kan generere opptil 800 milliarder euro i økte forsvarsinvesteringer. Von der Leyen ønsker også å investere i Ukrainas forsvarsindustri, og beskriver møtet som et vendepunkt for både Europa og Ukraina. Før møtet hadde Ungarn og Slovakia signalisert motstand mot å øke støtten.
1 måned siden
EU-landene har godkjent en omfattende opprustningsplan for de neste fem årene. Planen inkluderer en økning i forsvarsbudsjettene på minst 1,5 prosent for alle medlemsland, samt etableringen av et fond på 150 milliarder euro for felles innkjøp av forsvarsmateriell. Forsvarsutgifter kan unntas fra EUs budsjettregler. Målet er å mobilisere minst 800 milliarder euro for å styrke forsvaret og gi mer militær støtte til Ukraina. Tiltaket begrunnes med økende frykt for russisk aggresjon og redusert tillit til USAs rolle som alliert.
1 måned siden
EU har presentert sin nye forsvarsplan, «Readiness 2030», som inviterer Norge til et tett samarbeid om et forsterket europeisk forsvar. Planen fokuserer på økte investeringer i europeisk forsvarsindustri for å redusere avhengigheten av eksterne leverandører. Samtidig foreslås det å gi Ukraina 40 milliarder euro i militær støtte, der EU åpner for bidrag fra land utenfor unionen for å omgå kravet om enstemmighet blant medlemslandene.
1 måned siden
Kreml hyller Donald Trumps beslutning om å stanse militærstøtten til Ukraina, og omtaler det som et «bidrag til fred». Samtidig svarer EU med å ruste opp forsvaret for nærmere 800 milliarder euro, blant annet ved å lempe på budsjettregler og frigjøre kapital. Ursula von der Leyen har presentert en plan for å øke europeiske forsvarsinvesteringer. Ine Eriksen Søreide (H) kritiserer Trumps handling og omtaler den som en «gavepakke til Putin». Forsvarsminister Tore Sandvik mener Norge må omstille seg til mer militær produksjon. Stortinget har innkalt til krisemøte for å diskutere situasjonen.
2 måneder siden
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, presenterte en ny strategi for å styrke Europas konkurransekraft. Strategien innebærer blant annet etablering av KI-fabrikker med superdatamaskiner for å trene og utvikle kunstig intelligens. EU vil også kutte byråkrati med 25 prosent for å fremme innovasjon og vekst, og 35 prosent for små og mellomstore bedrifter. Selv om EU står fast ved det grønne skiftet, vil de være fleksible og pragmatiske i gjennomføringen. Det kommer også en handlingsplan for å støtte husholdninger og industri gjennom overgangen til fornybar energi. Målet er å gjøre Europa mer konkurransedyktig i møte med utfordringer fra USA og Kina.
1 måned siden
EU-landene har godkjent en massiv forsvarssatsing de neste årene, drevet av frykt for Russland og usikkerhet rundt USAs rolle. EUs stats- og regjeringssjefer vedtok enstemmig en slutterklæring om å trappe opp forsvaret kraftig innen fem år. Alle landene skal øke sine forsvarsbudsjetter med minst 1,5 prosent, og forsvarsutgifter kan unntas fra EUs budsjettregler. Det opprettes et fond på 150 milliarder euro for felles innkjøp av forsvarsmateriell, med mål om å mobilisere 800 milliarder euro. Hensikten er å styrke militær støtte til Ukraina og møte økende russisk aggresjon.
1 måned siden
Under et ekstraordinært EU-toppmøte oppfordret Litauens president Gitanas Nauseda til handling og konkrete resultater vedrørende militær støtte og EU-medlemskap for Ukraina. Han understreket at Ukraina betaler en høy pris i tid og menneskeliv. Danmarks statsminister Mette Frederiksen påpekte at full enighet blant alle medlemsland ikke er nødvendig for å handle. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok på møtet for å takke EU for støtten. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterte en plan for å styrke Europas forsvar med investeringer på minst 800 milliarder euro.
3 måneder siden
EU-kommisjonen presenterer en ny plan for å styrke Europas konkurranseevne de neste fem årene. Planen fokuserer på å forenkle regelverk, øke innovasjonen og redusere avhengigheten av land som Kina. Det legges opp til økt finansiering av selskaper innen kunstig intelligens, ren teknologi og energilagring, samt redusert rapporteringsbyrde for europeiske selskaper. EU vil også gjøre det lettere for oppstartsbedrifter å vokse i Europa, noe som kan være gode nyheter for norske selskaper gjennom EØS-avtalen. Samtidig vil EU oppfordre til å «kjøpe europeisk» og ekskludere utenlandske leverandører. Tiltakene kommer i kjølvannet av en rapport som konkluderte med at Europa er for statisk og sliter med å kommersialisere innovasjon.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert planer for å redusere energiprisene og styrke industriens konkurranseevne gjennom initiativene «Clean Industrial Deal» og «Affordable Energy Action Plan». Tiltakene omfatter statsstøtte til grønne løsninger, enklere tilgang til billige strømkontrakter og forenkling av rapporteringskrav for bedrifter. Målet er å spare europeiske kunder for 130 milliarder euro årlig innen 2030. Yara-sjef Svein Tore Holsether understreker behovet for konkrete tiltak for å utvikle markedet for lavkarbonprodukter og etablere en eksportmekanisme for CBAM. EU ønsker også å øke investeringene i fornybar energi med mål om 100 gigawatt årlig innen 2030, samt å forenkle saksbehandlingen for utbygging av fornybar energi.
1 måned siden
EU har lansert en ny forsvarsplan, «Readiness 2030», der de ønsker å styrke samarbeidet med norsk forsvarsindustri. Planen er et uttrykk for et ønske om å ta større ansvar for egen sikkerhet. EU understreker at de vil fordype forholdet med Norge gjennom felles anskaffelser og prosjekter. Norge og EU inngikk i fjor en partnerskapsavtale for tettere forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid, og EØS-avtalen muliggjør Norges deltakelse i europeiske initiativ.
2 måneder siden
EU-kommisjonen har presentert en plan for å redusere energiprisene og styrke industrien i Europa. Planen inkluderer investeringer i karbonfri industri, reduksjon av byråkrati og bygging av flere kabler i Nordsjøen. Målet er å øke konkurranseevnen for europeisk industri og redusere energikostnadene for husholdninger og industri. Yara-sjef Svein Tore Holsether støtter initiativet, men understreker behovet for konkrete tiltak og mener Norge bør øke sin gassproduksjon og investere i fornybar energi. Miljøbevegelsen er bekymret for at klimapolitikken kan svekkes.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.