Kreml hyller Donald Trumps beslutning om å stanse militærstøtten til Ukraina, og omtaler det som et «bidrag til fred». Samtidig svarer EU med å ruste opp forsvaret for nærmere 800 milliarder euro, blant annet ved å lempe på budsjettregler og frigjøre kapital.
Ursula von der Leyen har presentert en plan for å øke europeiske forsvarsinvesteringer. Ine Eriksen Søreide (H) kritiserer Trumps handling og omtaler den som en «gavepakke til Putin».
Forsvarsminister Tore Sandvik mener Norge må omstille seg til mer militær produksjon. Stortinget har innkalt til krisemøte for å diskutere situasjonen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
EU-landene er enige om opprustningsplanen «ReArm Europe» under et krisemøte i Brussel, etter at USA stoppet støtten til Ukraina. Planen innebærer 150 milliarder euro i lån, garantert av EUs budsjett, og EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, anslår at den kan generere opptil 800 milliarder euro i økte forsvarsinvesteringer. Von der Leyen ønsker også å investere i Ukrainas forsvarsindustri, og beskriver møtet som et vendepunkt for både Europa og Ukraina. Før møtet hadde Ungarn og Slovakia signalisert motstand mot å øke støtten.
1 måned siden
Kreml har reagert kraftig på EUs opprustningsplan, «Rearm Europe», og fordømmer det de omtaler som «konfronterende retorikk». Kreml-talsperson Dmitrij Peskov hevder at militariseringen er rettet mot Russland og hindrer en fredsløsning i Ukraina. Moskva anser planen som en trussel mot egen sikkerhet og vil iverksette tiltak som motsvar. EU-planen ble vedtatt på et toppmøte og innebærer at medlemslandene skal øke sine forsvarsbudsjetter betydelig, med mål om å mobilisere minst 800 milliarder euro.
1 måned siden
EU-topper møtes i Brussel for å diskutere en massiv opprustning av Europas forsvar, etter at Donald Trump har skapt usikkerhet rundt USAs sikkerhetsgarantier. Et flertall av landene støtter EU-kommisjonens forslag om å bruke 800 milliarder euro på nasjonale forsvar og forsvarsindustri. Ungarn har skapt splid ved å true med veto, men Slovakia ser ut til å ha fått gjennomslag for å fortsette import av russisk gass. Flere statsministere understreker behovet for at Europa må kunne forsvare seg selv, og Frankrikes president Macron har åpnet for å stille franske atomvåpen til disposisjon for hele Europa. Norge vil få en oppdatering om møtet fredag.
1 måned siden
Donald Trump har stanset all militærhjelp til Ukraina, bekreftet av en kilde i Det hvite hus som en midlertidig pause. Beslutningen kommer etter uoverensstemmelser med Ukrainas president Zelenskyj, som Trump mener bør engasjere seg mer i fredssamtaler med Russland. Eksperter frykter at dette vil destabilisere Ukraina og Europa, og beskriver det som USAs største feiltrinn siden Irak-invasjonen. Flere europeiske ledere, inkludert norske, reagerer kraftig og oppfordrer Europa til å øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende bidrag. Stansen omfatter også militærutstyr som er underveis til Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen oppsummerer de siste hendelsene i Ukraina-krigen. Donald Trumps påstand om at Ukraina startet krigen har utløst kraftige reaksjoner. Zelenskyj avviser dette og understreker at Ukraina ikke vil avstå land for å oppnå fred. Norske politikere kritiserer Trumps uttalelser og understreker Russlands ansvar. Europeiske ledere har hatt krisemøter for å diskutere situasjonen, inkludert militær støtte til Ukraina og muligheten for å sende fredsstyrker. Russland hevder at samtaler med USA har vært nyttige og antyder et mulig møte mellom Trump og Putin.
1 måned siden
Kreml har uttalt seg om Donald Trumps våpenstans til Ukraina, og mener dette vil være det beste bidraget til fred. Russland hevder en stans i militærhjelp fra USA vil oppfordre Kyiv til å søke fred, og ønsker Trumps fredsønske velkommen. Kreml antyder også at Europa forsøker å kompensere for tapet av militærstøtte fra USA. Våpenleveransene til Ukraina ble stoppet tidlig tirsdag morgen.
1 måned siden
Donald Trump har satt våpenstøtten til Ukraina på pause, ifølge flere medier. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske partiledere. Forsvarsminister Sandvik understreker at Europa er avhengig av USAs støtte. KrF-leder Ulstein mener Trumps avgjørelse er en håndsrekning til Putin, mens Venstre-leder Melby beskriver situasjonen som et mørkt kapittel i verdenshistorien. MDGs Hermstad mener USA har byttet side, og SV-leder Bergstø mener Trump svikter Ukraina. De fleste partilederne oppfordrer Norge og Europa til å øke sin støtte til Ukraina.
1 måned siden
EU forbereder en betydelig styrking av sitt forsvarssamarbeid som svar på krigen i Ukraina og usikkerhet rundt USAs rolle i NATO. Planen, kalt «ReArm Europe», innebærer omfattende investeringer i forsvar, våpenhjelp og støtte til Ukraina. Dette inkluderer muligheten for at EU-banken EIB kan låne ut 150 milliarder euro til felles forsvarsprosjekter, samt en potensiell direkte støttepakke til Ukraina. Norge er ikke invitert til toppmøtet, noe som skaper bekymring for Norges sikkerhet. Samtidig møter forslagene motstand fra Ungarn, som ikke støtter militær hjelp til Ukraina, mens Frankrike har signalisert vilje til å diskutere deling av atomvåpen.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
1 måned siden
Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene. Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel. Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.
1 måned siden
Statsminister Jonas Gahr Støre redegjorde i Stortinget om situasjonen i Ukraina og lovet en betydelig økning i Norges støtte til landet, uten å tallfeste løftet. Støtten skal bidra til Ukrainas forsvarskamp mot Russland og underbygge fredsplaner i Europa. Støre åpnet også for å revurdere planene for det norske Forsvaret, og kommenterte endringene i amerikansk politikk under president Trump. Norge har mottatt kritikk for å gi mindre støtte til Ukraina sammenlignet med andre skandinaviske land, spesielt sett i lys av landets økte gassinntekter etter Russlands invasjon av Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Norge og Europa må forstå og tilpasse seg Donald Trumps syn på Ukraina-konflikten, da han har makten til å påvirke utfallet. Trump ønsker rask fred og krever at Europa betaler for krigen, enten økonomisk eller gjennom politisk innflytelse. Europeiske ledere anerkjenner USAs og Trumps avgjørende rolle, men har ikke investert nok i egen krigsindustri. Artikkelen kritiserer Støre for ikke å være like nyansert om Trump som om Hamas, og advarer om at manglende forståelse kan true Nato-samarbeidet.
2 måneder siden
En telefonsamtale mellom Donald Trump og Vladimir Putin, hvor de ble enige om å samarbeide for å avslutte krigen i Ukraina, vekker internasjonal bekymring. Sikkerhetsforsker Karen-Anna Eggen mener dette signaliserer redusert amerikansk tilstedeværelse i Europa, noe som gir Putin mulighet til å oppfylle sine stormaktsdrømmer. Samtalen kommer samtidig som dansk etterretning advarer om at Russland kan være klar for en storkrig i Europa innen få år, gitt manglende amerikansk involvering. Eggen understreker behovet for at Europa ruster opp raskt, men usikkerhet rundt USAs fremtidige støtte skaper utfordringer. Til tross for press på Russlands økonomi, gir Trumps initiativ Putin et viktig pusterom.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.