Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene.
Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel.
Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Donald Trump har satt våpenstøtten til Ukraina på pause, ifølge flere medier. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske partiledere. Forsvarsminister Sandvik understreker at Europa er avhengig av USAs støtte. KrF-leder Ulstein mener Trumps avgjørelse er en håndsrekning til Putin, mens Venstre-leder Melby beskriver situasjonen som et mørkt kapittel i verdenshistorien. MDGs Hermstad mener USA har byttet side, og SV-leder Bergstø mener Trump svikter Ukraina. De fleste partilederne oppfordrer Norge og Europa til å øke sin støtte til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har fryst all militær støtte til Ukraina, noe som har utløst sterke reaksjoner og bekymring for landets forsvarsevne. Europeiske ledere ser ut til å mangle kapasitet til å kompensere for den amerikanske støtten raskt. Kritikere mener Trump favoriserer Putin og et aggressivt Russland, mens andre argumenterer for at USA ønsker å avslutte krigen og redusere sine økonomiske bidrag. Konsekvensene kan inkludere et svekket Ukraina og et USA uten sine NATO-allierte, noe som potensielt truer USAs egne interesser.
1 måned siden
Donald Trump har stanset all militærhjelp til Ukraina, bekreftet av en kilde i Det hvite hus som en midlertidig pause. Beslutningen kommer etter uoverensstemmelser med Ukrainas president Zelenskyj, som Trump mener bør engasjere seg mer i fredssamtaler med Russland. Eksperter frykter at dette vil destabilisere Ukraina og Europa, og beskriver det som USAs største feiltrinn siden Irak-invasjonen. Flere europeiske ledere, inkludert norske, reagerer kraftig og oppfordrer Europa til å øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende bidrag. Stansen omfatter også militærutstyr som er underveis til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
1 måned siden
Donald Trump har satt den amerikanske militærhjelpen til Ukraina på vent, noe som har skapt sterke reaksjoner i Europa og Nato. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Trump i realiteten er en alliert av Russland, og at han ønsker at Russland skal vinne krigen i Ukraina. Diesen hevder også at USAs sikkerhetsgarantier, inkludert atomvåpenparaplyen over Europa, er svekket så lenge Trump er president. Flere krisemøter avholdes i Europa for å diskutere situasjonen, og det vurderes om Europa må reorientere sin sikkerhetspolitikk og øke sin egen innsats for å støtte Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har satt militærhjelpen til Ukraina på pause, noe som har utløst sterke reaksjoner internasjonalt. En ukrainsk parlamentariker mener Trumps handling presser Ukraina mot kapitulasjon, mens Polens forsvarsminister beskriver situasjonen som dårlige nyheter. Politikere fra både republikansk og demokratisk side i USA uttrykker bekymring og understreker viktigheten av å støtte Ukraina i konflikten. Det blir påpekt at land som Iran, Nord-Korea og Kina opprettholder sin støtte, og at USA bør stå tydelig på Ukrainas side.
1 måned siden
Donald Trump stanser USAs militære hjelp til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets forsvarsevne. Ukraina har fylte våpenlagre, men er avhengig av fortsatt støtte fra vestlige land, spesielt for luftvern. Europa mobiliserer for å øke våpenproduksjonen og -leveransene, men er i stor grad avhengig av amerikanske våpensystemer. Mangelen på luftvern er en kritisk utfordring for Ukraina, som må prioritere hvilke områder som skal beskyttes. Det er usikkert om våpenleveransene som er på vei vil bli stanset, og om en mineralavtale kan endre situasjonen.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset all militærhjelp til Ukraina, noe som har ført til sterke reaksjoner fra ukrainske soldater som kjemper i krigen. Soldatene uttrykker frustrasjon og mener beslutningen viser mangel på respekt. De frykter at det vil svekke landets forsvarsevne mot russiske styrker. Stansen omfatter leveranser av militært utstyr verdt over 1 milliard dollar. Samtidig oppfordrer soldater Norge og Europa til å øke sin støtte til Ukraina og ikke være for avhengig av USA. Trump begrunner sin beslutning med et ønske om å presse Zelenskyj til fredssamtaler med Russland, og reagerer negativt på Zelenskyjs uttalelser om at en fredsavtale er langt unna.
1 måned siden
Norske partiledere reagerer kraftig etter at USAs president Donald Trump stanset militær hjelp til Ukraina. De ser på Trumps handling som en støtte til Russlands president Putin og en svekkelse av Ukrainas posisjon i konflikten. Venstre-leder Guri Melby beskriver det som et mørkt kapittel i verdenshistorien, mens MDGs Arild Hermstad mener USA har byttet side i konflikten. Hermstad foreslår en omfattende støttepakke fra Norge og Europa for å opprettholde Ukrainas motstandskraft. SVs Kirsti Bergstø anklager USA for å svikte Ukraina og ta side for Putin. Flere partiledere oppfordrer Norge og Europa til å ta en lederrolle og øke støtten til Ukraina.
1 måned siden
President Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, og begrunner det med et ønske om å se en tydeligere forpliktelse til fred fra Ukrainas ledere. Avgjørelsen kommer kort tid etter et møte mellom Trump og Zelenskyj i Det hvite hus, og legger press på sistnevnte. Ifølge kilder vil stansen omfatte alt militærutstyr som ikke allerede er i Ukraina, inkludert våpen under transport. En anonym kilde i Det hvite hus bekrefter at bistanden gjennomgås for å sikre at den bidrar til en løsning. En demokratisk representant kritiserer Trumps beslutning og mener den er uforsvarlig og en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet.
1 måned siden
USA har stanset deling av etterretningsinformasjon med Ukraina, ifølge Financial Times. Avgjørelsen kommer kort tid etter at USA også stanset våpenleveranser. USAs sikkerhetsrådgiver bekrefter at de tar en pause for å vurdere etterretningssamarbeidet. Professor ved Forsvarets høgskole, Tormod Heier, mener dette er mer alvorlig enn stansen i våpenleveranser, da Ukraina er avhengig av amerikansk etterretning for å forstå russiske forberedelser. Trump vil vurdere å gjenoppta militærhjelpen dersom det blir fredssamtaler.
1 måned siden
Lederartikkelen kritiserer Donald Trump for å svikte Ukraina ved å holde tilbake militær støtte, og for å presse president Zelenskyj til å inngå en avtale som favoriserer Russland uten å gi Ukraina sikkerhetsgarantier. Trump anklages for å prioritere en rask fredsavtale fremfor Ukrainas sikkerhet, noe som vil være å gi etter for Putins aggresjon. Artikkelen understreker at Europa, inkludert Norge, må øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende støtte og styrke Ukrainas posisjon i fredsforhandlinger. Trumps handlinger beskrives som et linjeskifte i amerikansk utenrikspolitikk, der han tilsynelatende prioriterer Putins interesser.
2 måneder siden
Artikkelen hevder at Donald Trump har tatt USA ut av alliansen av vestlige liberale demokratier, og at Vladimir Putin er hans viktigste internasjonale samarbeidspartner. Trump anklages for å ha svekket Nato og for å forhandle med Russland om Ukraina uten Ukrainas deltakelse, noe som beskrives som en moderne Molotov-Ribbentrop-pakt. USA beskyldes for å utnytte Ukrainas vanskelige situasjon til å sikre seg kontroll over landets ressurser. Norges regjering kritiseres for å være for tilbakeholden med støtte til Ukraina, og for ikke å ta inn over seg alvoret i situasjonen. Artikkelen konkluderer med at Europa står alene og at Norge må handle raskt for å støtte Ukraina.
2 måneder siden
Artikkelen hevder Donald Trump handler som en uregistrert agent for Russland og kritiserer hans behandling av Ukrainas president Zelenskyj. Trump anklages for å fremme russiske interesser og svekke Ukrainas posisjon, med mål om en våpenhvile på Putins premisser. Flere republikanere kritiseres for å endre sine synspunkter for å støtte Trump. Norge og statsminister Støre oppfordres til å gi betydelig økonomisk støtte til Ukraina for å kompensere for mulig bortfall av amerikansk støtte.