USA-ekspert Hilmar Mjelde hevder at amerikanere flest ikke er engasjert i Ukraina-konflikten, og at fokuset er på innenrikspolitikk. Donald Trump har satt militærhjelpen til Ukraina på pause, samtidig som handelskrigen trappes opp.
En meningsmåling viser at amerikanerne er delt i synet på Trumps utenrikspolitikk. Demokratene ønsker å støtte Zelenskyj, men har ikke flertall for en hjelpepakke.
Zelenskyj har signalisert at han er villig til å forhandle, og Mjelde mener forholdet mellom Europa, Ukraina og USA har tatt varig skade.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
En meningsmåling viser at amerikanere er delt i synet på våpenstøtte til Ukraina, hvor et knapt flertall støtter det. Republikanere er mer skeptiske enn demokrater. Donald Trump har satt militærhjelpen til Ukraina på pause, en beslutning som hylles av hans kjernevelgere, som argumenterer for at det hindrer en potensiell tredje verdenskrig. Til tross for den synkende støtten til Ukraina, viser målingen at et stort flertall av amerikanerne fortsatt støtter USAs medlemskap i NATO.
1 måned siden
Donald Trump har stanset all militærhjelp til Ukraina, bekreftet av en kilde i Det hvite hus som en midlertidig pause. Beslutningen kommer etter uoverensstemmelser med Ukrainas president Zelenskyj, som Trump mener bør engasjere seg mer i fredssamtaler med Russland. Eksperter frykter at dette vil destabilisere Ukraina og Europa, og beskriver det som USAs største feiltrinn siden Irak-invasjonen. Flere europeiske ledere, inkludert norske, reagerer kraftig og oppfordrer Europa til å øke sin støtte til Ukraina for å kompensere for USAs manglende bidrag. Stansen omfatter også militærutstyr som er underveis til Ukraina.
2 måneder siden
Donald Trump hevder at Ukraina startet krigen med Russland, noe som møter sterk kritikk fra eksperter som anklager ham for å gjenta russisk propaganda og undergrave Ukrainas posisjon. Trumps uttalelser kommer samtidig som han hevder å kunne løse konflikten raskt, men uten å inkludere Ukraina i forhandlingene. Analytikere frykter at Trump vil presse frem en avtale som er uakseptabel for Ukraina og Europa, og at USA vil redusere sin støtte. Samtidig signaliserer USA at Europa må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, noe som kan føre til opprettelsen av en egen EU-hær.
1 måned siden
Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause, noe som har vakt sterke reaksjoner. Palle Ydstebø ved Krigsskolen påpeker at dette kan oppmuntre Russland, selv om europeiske land bidrar med en større andel av våpenleveransene. Ydstebø understreker at Ukraina er avhengig av forsyninger av ammunisjon til luftvern og høyteknologiske komponenter. Statsviter Hilmar Mjelde mener USA svekker sin egen posisjon og gir Russland en fordel. Eirik Løkke fra Civita fremhever at stansen viser Trumps manglende støtte til Ukraina.
1 måned siden
Donald Trump har satt våpenstøtten til Ukraina på pause, ifølge flere medier. Dette har ført til sterke reaksjoner fra norske partiledere. Forsvarsminister Sandvik understreker at Europa er avhengig av USAs støtte. KrF-leder Ulstein mener Trumps avgjørelse er en håndsrekning til Putin, mens Venstre-leder Melby beskriver situasjonen som et mørkt kapittel i verdenshistorien. MDGs Hermstad mener USA har byttet side, og SV-leder Bergstø mener Trump svikter Ukraina. De fleste partilederne oppfordrer Norge og Europa til å øke sin støtte til Ukraina.
5 dager siden
Donald Trump hevder USA er nær en fredsavtale for Ukraina. Det er imidlertid uklart om partene er enige i dette.
2 måneder siden
Donald Trumps nylige uttalelser om Ukrainas president Zelenskyj, hvor han omtalte ham som en «diktator», har utløst sterke reaksjoner. Eksperter tolker Trumps utspill som et ledd i en «America first»-politikk, der han prioriterer amerikanske interesser over internasjonalt samarbeid. Flere analytikere ser dette som et vendepunkt i USAs forhold til Ukraina, og mener Trump nærmer seg Russlands synspunkter. Uttalelsene har skapt bekymring for fremtidig støtte til Ukraina og stabiliteten i den transatlantiske alliansen, spesielt med tanke på mulige konsekvenser for krigen og forholdet mellom USA og Europa.
1 måned siden
Ukraina og USA møtes til forhandlinger i Saudi-Arabia etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump, der USA valgte å fryse våpenstøtten. Ukraina står under press på grunn av russiske fremskritt i øst og usikkerhet rundt vestlig støtte. USA signaliserer at hjelpen kan gjenopptas dersom Ukraina viser vilje til å gi etter på visse punkter. Eksperter spekulerer i at USA ønsker en full våpenhvile, mens Ukraina primært søker trygghetsgarantier. Tidligere samtaler mellom USA og Russland uten deltakelse fra Ukraina har skapt kontrovers.
1 måned siden
President Donald Trump har ifølgje fleire medium sett ein mellombels stopp for militærbistand til Ukraina, noko som har ført til politisk uenighet i USA. Ei anonym kjelde i Det kvite hus seier at USA vil sikre at bistanden bidreg til ei løysing, ikkje forlenger konflikten. Republikanske senatorar er uenige i avgjerda, der nokon meiner amerikanske skattebetalarar er lei av å finansiere krigen, medan andre kritiserer avgjerda og meiner det er ei kritisk tid for Ukraina. Tidlegare ambassadør meiner dette svekker USAs posisjon, og ein ekspert åtvarar om lammande konsekvensar for Ukraina, spesielt på lang sikt.
2 måneder siden
Det er intern strid i Raudt om støtten til forsvarsforliket fra i fjor. Striden har blusset opp igjen etter Donald Trumps skandalemøte med Ukrainas president, som har aktualisert debatten om norsk og europeisk forsvarsevne. Partiledelsen mener forliket styrker Norges forsvar og reduserer avhengigheten av USA, mens motstandere frykter at det binder Norge tettere til Nato. Et kompromissforslag er lansert for å fokusere på fremtidig forsvarspolitikk og etablere en intern forsvarskommisjon. Avstemningen om forsvarsforliket vil skje på landsmøtet.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
1 måned siden
Stortinget debatterte Norges forhold til USA etter Donald Trumps tale, der han blant annet snakket om Ukraina og handelskriger. Utenriksminister Espen Barth Eide forsikret at Norge har en omfattende dialog med amerikanske myndigheter og at de blir hørt, spesielt i synet på Ukraina. Sylvi Listhaug (FrP) kritiserte Anniken Huitfeldts rolle som ambassadør og spurte om tiltak mot Trumps tollpolitikk. Trump varslet også opptrapping av handelskrigen med nye tollsatser. Trygve Slagsvold Vedum (Sp) oppfordret regjeringen til å tydelig støtte Danmark i spørsmålet om Grønland, noe Eide bekreftet at Norge gjør.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et skifte i USAs forhold til Ukraina under Donald Trump, der han kritiserer president Zelenskyj og antyder at USA ikke lenger vil garantere Ukrainas sikkerhet. Trump fokuserer på forretningsavtaler og kritiserer europeiske allierte, noe som skaper usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser. Han ønsker en handelsavtale med Ukraina som kompensasjon for tidligere støtte og kritiserer multilaterale organisasjoner som EU. Dette vekker bekymring for at Trump prioriterer forretninger over vestlige verdier, noe som kan svekke USAs forhold til Europa og isolere Ukraina.
7 dager siden
USAs president Donald Trump kritiserer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for å nekte å anerkjenne Russlands okkupasjon av Krim. Trump mener denne uttalelsen skader fredsforhandlingene med Russland og hevder at Krim ikke er et tema i forhandlingene. Han sier at en fredsavtale med Russland er nær, men at Zelenskyj må handle for å få det til. Trumps uttalelser skaper spenning mellom USA og Ukraina, samtidig som Norges statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Jens Stoltenberg forbereder seg på et møte med Trump i Det hvite hus. I Norge uttrykker SV-leder Kirsti Bergstø bekymring for at Trump kan presse Norge til å handle i tråd med amerikanske interesser.