Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen.
I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer.
Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
1 måned siden
Donald Trump har midlertidig stanset USAs militære støtte til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets evne til å motstå russisk press. Mens Ukrainas statsminister forsikrer at de kan holde fronten, advarer eksperter om at mangelen på amerikansk hjelp kan få konsekvenser på sikt. Det er uenighet om hvor raskt Ukraina vil merke stansen, men flere påpeker at europeiske initiativ kan kompensere noe for bortfallet. Spørsmålet er om Europa kan erstatte USAs bidrag fullt ut, og om Trump vil endre sin beslutning. Russland har fortsatt en stor militær styrke i Ukraina, men sliter også på fronten.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
1 måned siden
Donald Trump stanser USAs militære hjelp til Ukraina, noe som skaper bekymring for landets forsvarsevne. Ukraina har fylte våpenlagre, men er avhengig av fortsatt støtte fra vestlige land, spesielt for luftvern. Europa mobiliserer for å øke våpenproduksjonen og -leveransene, men er i stor grad avhengig av amerikanske våpensystemer. Mangelen på luftvern er en kritisk utfordring for Ukraina, som må prioritere hvilke områder som skal beskyttes. Det er usikkert om våpenleveransene som er på vei vil bli stanset, og om en mineralavtale kan endre situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Ukrainas behov for sikkerhetsgarantier fra USA, og forklarer hva dette innebærer. Ukraina frykter at Russland vil fortsette aggresjonen etter en potensiell våpenhvile, og ser på garantier som en nødvendig forsikring. En sikkerhetsgaranti kan inkludere militær assistanse eller diplomatisk støtte, men eksperter understreker at slike garantier ikke er absolutte. Viljen til å intervenere avhenger av kostnadene ved å ikke handle, og hybridkrigføring kan utnytte gråsoner for å unngå å utløse garantien. Artikkelen belyser usikkerheten knyttet til sikkerhetsgarantier og deres reelle verdi.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan Donald Trumps handlinger og uttalelser skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser overfor Europa og Ukraina. Trump har signalisert et mindre ansvar for europeisk sikkerhet og hatt en samtale med Putin uten å konsultere allierte, noe som har vakt bekymring. Dette skjer samtidig som Europas ledere møtes i München for å diskutere Ukrainas fremtid. Artikkelen argumenterer for at Europa må ta et større ansvar for egen sikkerhet gjennom økte forsvarsbudsjetter og styrket samarbeid, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige rolle og presset på det amerikanske demokratiet.
3 dager siden
Artikkelen diskuterer de vanskelige valgene Ukraina står overfor dersom USA trekker tilbake sin støtte. En mulig amerikansk tilbaketrekning kan tvinge Ukraina til å akseptere et dårligere fredsforslag.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
4 dager siden
En potensiell amerikansk tilbaketrekning fra Ukraina-forhandlingene kan endre dynamikken i krigen. Dette kan gi Ukraina større frihet til å angripe mål inne i Russland.
2 måneder siden
Artikkelen analyserer hvordan endringer i USAs utenrikspolitikk under president Trump utfordrer Norges sikkerhetspolitiske situasjon. Den nye amerikanske administrasjonen skaper usikkerhet rundt USAs forpliktelser til Nato og Europa. Artikkelen argumenterer for at Norge må svare på denne utviklingen med rask opprustning, økt støtte til Ukraina, og aktiv deltakelse i europeisk samarbeid. Artikkelen understreker Norges avhengighet av USA, men fremhever behovet for at Europa finner sammen for å møte de nye sikkerhetsutfordringene.
1 måned siden
Artikkelen analyserer Trumps behandling av Zelenskyj og konsekvensene for europeisk sikkerhet. Trumps handlinger har ført til bekymring blant europeiske ledere, som nå vurderer alternative løsninger for fred i Ukraina. Frankrike og Storbritannia har presentert en alternativ fredsplan. Artikkelen understreker behovet for at Europa styrker sin forsvarsevne og utvikler en mer omfattende sikkerhetspolitisk rolle, samtidig som USA fortsatt anses som en nødvendig alliert. Artikkelen konkluderer med at tiden ikke er inne for å bryte de transatlantiske båndene, men at Europa må forberede seg på en fremtid der USA ikke lenger er en like pålitelig partner.
2 måneder siden
Artikkelen diskuterer Donald Trumps utenrikspolitikk og dens innvirkning på forholdet mellom USA og Europa. Trump har tatt til orde for synspunkter som støtter Vladimir Putin og sår tvil om USAs forpliktelser overfor NATO, noe som skaper bekymring blant europeiske allierte. Det reises spørsmål om NATO kan overleve fire år med Trump som president, og om artikkel 5 i Atlanterhavspakten fortsatt gjelder. Europa oppfordres til å styrke sitt eget forsvar og politiske samarbeid. Trump har også valgt å videreformidle Putins syn på krigen i Ukraina, og legger skylden på Zelenskyj.