Artikkelen omhandler to tilsynelatende ulike temaer: sjekking i påskefjellet og den militære situasjonen i Ukraina. I fjellet kan single bruke grønn lue for å signalisere at de er åpne for kontakt.
Samtidig diskuteres muligheten for en europeiskledet militær styrke i Ukraina, der en ekspert påpeker at Europa vil slite med å mobilisere nok soldater uten USAs hjelp.
Artikkelen belyser også Russlands krav for våpenhvile og usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement i regionen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Artikkelen omhandler utfordringene knyttet til en potensiell europeisk fredsstyrke i Ukraina. Russland avviser NATO-styrker, og eksperter som Tormod Heier påpeker at det vil være urealistisk. USA har henvendt seg til Europa for å diskutere ressurser til en fredsavtale, men det er usikkerhet rundt hvordan en slik styrke skal kunne operere nøytralt. Norge befinner seg i en vanskelig situasjon, der landet må balansere mellom å vise solidaritet og å ivareta eget forsvar, som allerede sliter med mangler. Mulige norske bidrag kan være etterretningssoldater eller spesialstyrker, men dette er foreløpig hypotetisk.
1 måned siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer rundt Donald Trumps mulige fredsavtale mellom Russland og Ukraina, uten involvering av Europa. Under sikkerhetskonferansen i München kom det frem at Europa ikke er ønsket rundt bordet når det kommer til kampen videre i Ukraina. Ine Eriksen Søreide (H) mener en slik avtale kan gi Russland en mulighet til å styrke seg. Kristian Berg Harpviken fra Nobelinstituttet tror Trumps forsøk kan mislykkes, og peker på store forskjeller fra Trumps tidligere administrasjon. Samtidig understrekes viktigheten av europeisk samarbeid og forholdet mellom Europa og USA i Ukraina-konflikten.
2 måneder siden
Artikkelen beskriver et anstrengt forhold mellom USA og Europa, preget av signaler fra Trump og hans utsendinger om redusert amerikansk engasjement i Europa og Ukraina. Trumps samtaler med Putin skaper bekymring for at USA vil presse frem en våpenhvile i Ukraina på Russlands premisser. USA sår også tvil om sin militære støtte til Europa, noe som rokker ved grunnleggende forutsetninger for europeisk sikkerhetspolitikk. Europa er avhengig av amerikanske sikkerhetsgarantier og militær kapasitet, og tilliten mellom partene er svekket, noe som skaper usikkerhet i Europa.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler et uventet samarbeid mellom USA og Russland i FN, der USA stemte sammen med Russland i en resolusjon om Ukraina. Dette har skapt bekymring for den transatlantiske alliansen og fremtiden til Nato. Eksperter som Hilmar Mjelde frykter at USA er på vei ut av Nato, mens Eirik Løkke påpeker at man ikke kan stole på verken Putin eller Trump. Trump hevder å ha samtaler med Putin om å avslutte krigen og diskutere økonomisk utvikling mellom USA og Russland. Samtidig korrigerte Macron Trump angående Europas økonomiske bidrag til Ukraina. Ukraina og USA forhandler om en mineralavtale, men detaljene er omstridte, og Zelenskyj har tidligere uttrykt skepsis.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
2 måneder siden
Artikkelen belyser hvordan Trumps press på Europa for økt sikkerhetsansvar skaper et dilemma for Norge, som balanserer mellom USA og EU. Usikkerhet rundt USAs NATO-forpliktelser får eksperter til å anbefale at Europa vurderer alternativer, samtidig som de advarer mot å fremmedgjøre USA. Norsk utenrikspolitikk trues av splittelse i EU-spørsmålet. Artikkelen trekker frem Ukrainas ønske om en europeisk hær og Norges potensielle bidrag til USA gjennom etterretning og gassleveranser.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker usikkerheten rundt USAs og NATOs pålitelighet, særlig i lys av Trumps handlinger og uttalelser. Norske politikere kritiserer Trumps løgner om Ukraina, mens eksperter som Marianne Riddervold og Iver B. Neumann antyder at NATO kan være i ferd med å oppløses. Det fremkommer også opplysninger om at USA viser minkende interesse for Europa, med spekulasjoner om en mulig tilbaketrekning. Samtidig understrekes betydningen av fortsatt støtte til Ukraina og en styrking av det europeiske forsvaret, hvor Sylvi Listhaug etterlyser raskere opprustning og mer handlekraft.
1 måned siden
Artikkelen omhandler potensielle fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina, med USA som en mulig mellommann. Etter et anstrengt møte mellom Trump og Zelenskyj, hvor Trump beskyldte Zelenskyj for å gamble med tredje verdenskrig, ble våpenhjelpen til Ukraina først stanset, men senere gjenopptatt etter samtaler i Saudi-Arabia. Putin har åpnet for samtaler med Trump, men eksperter advarer om at Putin er en erfaren og manipulerende forhandler. Uenighet om kontrollen over Kursk-regionen kompliserer situasjonen, da området er et viktig forhandlingskort for Ukraina.
1 måned siden
Artikkelen utforsker Ukrainas behov for sikkerhetsgarantier fra USA, og forklarer hva dette innebærer. Ukraina frykter at Russland vil fortsette aggresjonen etter en potensiell våpenhvile, og ser på garantier som en nødvendig forsikring. En sikkerhetsgaranti kan inkludere militær assistanse eller diplomatisk støtte, men eksperter understreker at slike garantier ikke er absolutte. Viljen til å intervenere avhenger av kostnadene ved å ikke handle, og hybridkrigføring kan utnytte gråsoner for å unngå å utløse garantien. Artikkelen belyser usikkerheten knyttet til sikkerhetsgarantier og deres reelle verdi.
14 dager siden
Artikkelen tar for seg to ulike temaer. James Brolin deler sine tips for et langt og lykkelig ekteskap med Barbra Streisand, der en god madrass og pauser er nøkkelen. Samtidig diskuteres muligheten for en europeisk militærstyrke i Ukraina for å avskrekke Russland, men dette krever betydelig involvering fra USA. Frankrikes president Macron anklager Russland for å trenere våpenhvileforhandlinger, og eksperter mener Putin ikke tør å avslutte krigen. Det spekuleres også i at Trump ønsker en rask våpenhvile, men at dette kan få negative konsekvenser for Europa og Ukraina.
1 måned siden
Ukraina og USA møtes til forhandlinger i Saudi-Arabia etter et turbulent møte mellom Zelenskyj og Trump, der USA valgte å fryse våpenstøtten. Ukraina står under press på grunn av russiske fremskritt i øst og usikkerhet rundt vestlig støtte. USA signaliserer at hjelpen kan gjenopptas dersom Ukraina viser vilje til å gi etter på visse punkter. Eksperter spekulerer i at USA ønsker en full våpenhvile, mens Ukraina primært søker trygghetsgarantier. Tidligere samtaler mellom USA og Russland uten deltakelse fra Ukraina har skapt kontrovers.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler usikkerheten rundt Donald Trumps rolle i Ukraina-konflikten etter hans innsettelse som president. Trump har lovet å skape fred raskt, men eksperter er bekymret for hans uforutsigbarhet og mulige konsekvenser for Ukraina. Det er også en bekymring for manglende europeisk lederskap i fredsprosessen. Artikkelen peker på at Russland kan bruke forhandlinger som et taktisk verktøy, og at en varig fred kan kreve omfattende sikkerhetsgarantier og vestlig militær tilstedeværelse. Det understrekes at det er stor usikkerhet rundt Trumps planer og at utfallet av konflikten kan avhenge av hans beslutninger.
4 måneder siden
Artikkelen understreker at Russlands invasjon av Ukraina er i strid med folkeretten og menneskerettighetene. Selv om det er et økende ønske i Vesten om fredsforhandlinger, må disse skje på Ukrainas premisser, ikke Russlands. Artikkelen påpeker at regjeringskriser i store land som Tyskland, Frankrike og USA, samt manglende våpenleveranser, svekker Ukrainas posisjon. Det understrekes at konflikten har konsekvenser for sikkerhet og stabilitet globalt, og at støtte fra land som Kina og Nord-Korea til Russland forverrer situasjonen. Norske myndigheter er tydelige på at forhandlinger må skje på Ukrainas vilkår.
3 måneder siden
Artikkelen utforsker muligheten for en slutt på krigen i Ukraina i 2025, og fremhever Russlands fremgang og store tap. Donald Trumps rolle som ny president i USA og hans løfte om en rask avslutning på krigen analyseres. Ukrainas president Zelenskyj forsøker å posisjonere seg som en forhandlingspartner for Trump. Eksperter understreker at Putins vilje til forhandlinger er avgjørende for en fredsløsning. Artikkelen belyser også viktigheten av amerikansk militær støtte og sikkerhetsgarantier for Ukraina for å unngå en ny konflikt.