Forskere i Finland har oppdaget et nytt kjempevirus. Funnet tyder på at slike store virus er mer utbredt i nordlige områder enn tidligere antatt.
Artikkelen beskriver oppdagelsen av et nytt kjempevirus i Finland, kalt Jyvaskylavirus. Virusets diameter er 200 nanometer, noe som er betydelig større enn vanlige virus som influensa og coronavirus.
Forskere ved Universitetet i Jyväskylä står bak funnet, som er publisert i tidsskriftet eLife. Jyvaskylavirus er beslektet med marseillevirus funnet i Frankrike.
Oppdagelsen, sammen med funn av lignende virus i Sverige og Sør-Norge, antyder at kjempevirus er mer utbredt i nordlige miljøer enn tidligere trodd. Kjempevirus infiserer amøber og andre mikroorganismer, og det første ble identifisert i England i 2003.
Lotta-Riina Sundberg
Universitetet i Jyväskylä
Finland
Frankrike
Sverige
Sør-Norge
England
Europa
Sør-Amerika
Siberia
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Forskere har oppdaget en ny art kjempe-isopod, Bathynomus vaderi, på et fiskemarked i Vietnam. Arten ble funnet i mars 2022 og har fått sitt navn fra Star Wars-skurken Darth Vader på grunn av likheten mellom isopoden og hjelmen hans. Oppdagelsen har skapt oppsikt i forskermiljøet og er publisert i en forskningsartikkel. Isopoder har lenge blitt solgt billig som et biprodukt av trålfiske, men har siden 2017 blitt mer populære og regnes nå som en delikatesse. Økt tilgang på isopoder på fiskemarkeder har gjort det mulig for forskere å oppdage den nye arten.
1 måned siden
Koronaviruset har ikke skapt nye smittebølger siden sensommeren i fjor, og er nå på vikende front i Norge og Europa. Ifølge virolog Karoline Bragstad ved FHI skyldes dette en kombinasjon av god immunitet i befolkningen og at virusvariantene ikke har vært potente nok. Influensasesongen var verre enn korona denne vinteren. Selv om det ikke er et mål å bli smittet, vil det å bli smittet fra tid til annen bygge ellers friske personers egen immunitet. FHI anbefaler fortsatt vaksine for risikogrupper, men frykter ikke en ny og farligere virusvariant. Bragstad mener viruset nå er endemisk og vil bli mer som et forkjølelsesvirus.
14 dager siden
Forskere har gjort et potensielt historisk gjennombrudd i søket etter utenomjordisk liv ved hjelp av James Webb-teleskopet. De har funnet indikasjoner på mulig liv på planeten K2-18 b, som ligger 124 lysår unna. Forskerne har oppdaget gassene dimetylsulfid (DMS) og dimetyldisulfid (DMDS), som på jorden kun produseres av levende organismer. Planeten er 8,6 ganger større enn jorden og befinner seg i den beboelige sonen rundt en rød dvergstjerne, hvor flytende vann kan eksistere. Forskerne understreker at dette er en mulig biosignatur, men ber om forsiktighet i tolkningen av funnene. Gassene ble funnet i konsentrasjoner tusen ganger høyere enn i jordens atmosfære, noe som tyder på biologisk aktivitet. Flere observasjoner er nødvendige for å bekrefte funnene.
19 dager siden
Klimaendringer fører til at permafrost smelter, noe som frigjør eldgamle virus og bakterier. Forskere advarer om at disse såkalte «zombievirusene» kan overleve ekstremt lenge og fortsatt være smittsomme. Funn av virus i isbreer, noen opptil 41 000 år gamle, understreker risikoen. Ett virus, Pacmanvirus lupus, vekker spesiell bekymring. Arktis er spesielt utsatt på grunn av manglende helseinfrastruktur. Et tidligere miltbrannutbrudd knyttes til tining av permafrost. Eksperter frykter at dette kan føre til en ny global helsekrise.
3 måneder siden
En ny variant av norovirus, også kjent som «Ferrari-viruset», sprer seg raskt i Nord-Europa og USA. I USA har det vært en kraftig økning i antall utbrudd, mens Norge også opplever en økning i positive prøver. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter at en ny virusvariant, GII.17, kan være årsaken til den økte spredningen. Viruset forårsaker oppkast og diaré, og sprer seg lett i større forsamlinger, på sykehjem og cruisebåter. FHI understreker viktigheten av god hygiene, spesielt hyppig håndvask med såpe og vann, da alkoholbasert desinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus. De oppfordrer også alle med symptomer til å holde seg hjemme for å begrense smittespredningen.
3 måneder siden
Det er for første gang påvist høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos en oter i Norge. Oteren ble funnet i Tromsø. Veterinærinstituttet opplyser at subtypen H5N5-virus ble påvist hos måker og kråker langs kysten i fjor høst. Pattedyr kan smittes av fugleinfluensa ved direkte eller indirekte kontakt med smittede fugler, noe som kan føre til infeksjon og betennelse i lunger og hjerne. Symptomer kan være sløvhet, unormal atferd, skeiv hodeholdning og lammelser. Folk oppfordres til å melde fra om syke eller døde ville dyr.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
1 måned siden
En norsk mann, kjent som «Oslopasienten», ser ut til å være kurert for hiv etter å ha gjennomgått en benmargstransplantasjon for en annen sykdom. Han er den første i Skandinavia som ser ut til å være kurert for hiv etter en slik behandling. Transplantasjonen ble utført med stamceller fra broren, som tilfeldigvis hadde en mutasjon i CCR5-genet, noe som gjør immuncellene resistente mot hiv. Etter transplantasjonen har forskere ikke funnet spor av hiv-DNA i pasientens blod eller tarmprøver, og laboratorieundersøkelser kunne ikke fremkalle virusproduksjon. Funnet regnes som et stort gjennombrudd i hiv-forskningen, men forskere understreker at det er nødvendig med mer forskning for å bekrefte funnene og forstå mekanismene bak kuren.
1 måned siden
Forskere tester en ny vaksine mot omgangssyke, også kjent som norovirus, som årlig rammer millioner av mennesker. Vaksinen er i tablettform og inneholder en modifisert utgave av et protein fra viruset. Tidlige tester viser positive resultater med milde bivirkninger og indikasjoner på varig immunrespons hos eldre voksne. En barnehagelærling ser frem til vaksinen i håp om redusert sykdom og fravær. Folkehelseinstituttet understreker at selv om viruset er kortvarig for de fleste, kan en vaksine redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner. Utviklingen er komplisert fordi viruset har mange varianter og endrer seg raskt.
1 måned siden
En artikkel om bakterier på tastaturer viser at de kan inneholde mer bakterier enn toalettseter. Smittevernoverlegen anbefaler renhold og håndhygiene for å redusere risikoen for spredning av sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det understrekes at det er usikkert hvor stor risikoen er for å bli syk, men studier viser at desinfeksjon reduserer bakteriemengden. Vanlige bakterier er gule stafylokokker, men også antibiotikaresistente bakterier og virus kan finnes på tastaturet.
2 måneder siden
Storbritannia opplever en ny bølge av norovirusinfeksjoner med en markant økning i sykehusinnleggelser. Flere virusstammer i sirkulasjon øker risikoen for dobbeltsmitte, og smittetallene er de høyeste siden 2014. Smitten merkes spesielt på sykehus og pleiehjem. I Norge har FHI registrert 53 utbrudd, hovedsakelig på Østlandet. FHI understreker at immuniteten etter en norovirusinfeksjon er usikker, og at flere stammer i omløp øker sjansen for å bli smittet på nytt. FHI følger situasjonen, men ser foreløpig ikke samme alvorlige utvikling som i Storbritannia.
1 måned siden
Et utbrudd av magesjau, mistenkt å være norovirus, har rammet 90 personer i det finske parlamentet, inkludert seks representanter. Helsingfors bys miljøtjenester undersøker om smitten kan spores til restauranten i Pikkuparlamentti, men en inspeksjon har ikke avdekket noen umiddelbare problemer. Parlamentet har iverksatt tiltak som påbud om hjemmekontor og avlysning av arrangementer. Smittevernoverlege ved Finlands Institutt for helse og velferd (THL) opplyser at antall norovirustilfeller muligens er på vei ned etter en topp for to uker siden.
2 måneder siden
En ny studie viser at sykehusvasker er en kilde til resistente bakterier, til tross for regelmessig rengjøring. Forskere fant 67 forskjellige bakterietyper i vasker på ulike sykehusavdelinger, inkludert antibiotikaresistente varianter som Pseudomonas. Sykehusinfeksjoner rammer millioner av pasienter årlig i Europa, og fører til mange dødsfall og store kostnader for helsevesenet. Studien fant også blaVIM-genet, som er resistent mot karbapenemer, en type antibiotika som regnes som siste behandlingsalternativ. Forskerne understreker behovet for bedre strategier for å hindre spredning av bakterier fra vasker til pasienter.
1 måned siden
En ny undersøkelse viser en markant endring i nordmenns syn på koronavirusets opprinnelse fem år etter pandemiens start. Like mange tror nå at viruset ble skapt i et laboratorium som at det oppsto naturlig. Undersøkelsen viser også kjønnsforskjeller i oppfatningene. Tidligere trodde et flertall at viruset oppsto naturlig, men etter en etterforskning igangsatt av USAs president Joe Biden i august 2021, begynte oppfatningen å endre seg. Lab-teorien anses ikke lenger som en konspirasjonsteori.
1 måned siden
Årets influensautbrudd er det største på sju år, noe som merkes på sykehusene. Ved Ahus er 37 pasienter innlagt med influensa, hvorav over halvparten er over 60 år. Influensaviruset er påvist i en tredjedel av prøvene, særlig blant barn. I tillegg til influensa bidrar også RS-virus og metapneumovirus til økt belastning på sykehuset. Smittevernoverlegen anbefaler at syke personer holder seg hjemme for å begrense smitte.