Et utbrudd av humant metapneumovirus (HMPV) har skapt bekymring, spesielt i Kina, fem år etter starten av coronapandemien. Viruset, som først ble registrert i 2001, sprer seg hovedsakelig blant barn i nordlige deler av Kina, men også i andre asiatiske land.
Verdens helseorganisasjon (WHO) og kinesiske myndigheter understreker at sesongmessige økninger i luftveisinfeksjoner er vanlig, og at det ikke er rapportert om uvanlige utbruddsmønstre. Folkehelseinstituttet (FHI) anser utbruddet som udramatisk, da HMPV er et vanlig virus som gir milde forkjølelseslignende symptomer hos de fleste.
Viruset kan forårsake bronkiolitt hos små barn og mer alvorlig sykdom hos eldre og personer med underliggende sykdom.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Et utbrudd av humant metapneumovirus (HMPV) i Kina har skapt bekymring, spesielt etter at bilder av mennesker med munnbind i kinesiske sykehus har spredt seg i sosiale medier. HMPV er et vanlig luftveisvirus som forårsaker milde forkjølelsessymptomer hos de fleste, men kan være alvorlig for små barn, eldre og risikogrupper. Det har også vært en liten økning av HMPV i Norge, men eksperter understreker at det ikke er grunn til panikk. Økt oppmerksomhet rundt viruset skyldes trolig økt bevissthet etter pandemien, og at folk er mer forsiktige med utbrudd.
3 måneder siden
Influensasmitten øker i Norge etter jul, med en økning i positive prøver for influensa A-virus. Samtidig er det en økning i andre luftveisinfeksjoner som Humant metapneumovirus og RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Sykehusene har hatt en moderat belastning av luftveisinfeksjoner i julen, men forventer økte innleggelser fremover. Influensatoppen er ventet i februar, og det er bekymring for samtidig økning av influensa og RS-virus, som rammer ulike aldersgrupper. Eldre er mest utsatt for influensa, mens små barn er mest utsatt for RS-virus.
2 måneder siden
Influensautbruddet i Norge er det største siden før koronaepidemien, med økende smitte og innleggelser. Smitten øker raskt blant barn, og sykehusene melder om flere utbrudd. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at influensaen sprer seg raskt, trolig påvirket av redusert immunitet etter pandemien. FHI oppfordrer særlig risikogrupper og eldre til å vaksinere seg. Typiske symptomer er feber, muskelsmerter og hodepine. Influensa smitter lett via dråper, luft eller kontakt, og varer vanligvis en uke til ti dager.
1 måned siden
Artikkelen omhandler årets influensautbrudd, som er det største siden før koronapandemien. Selv om situasjonen er alvorlig med mange sykehusinnleggelser, oppfordres folk til å unngå panikk. Influensa A og B sprer seg, særlig blant barn og unge. De mest utsatte er eldre, kronisk syke og spedbarn. Artikkelen understreker viktigheten av vaksinasjon for risikogrupper og oppfordrer til god håndhygiene for å redusere smittespredning. Den peker også på behovet for å styrke helseberedskapen for å håndtere fremtidige pandemier, og minner om viktigheten av lærdommer fra tidligere pandemier.
2 måneder siden
En kraftig influensabølge herjer landet, og mange beskriver sykdomsforløpet som det verste de har opplevd. Folkehelseinstituttet (FHI) bekrefter utbruddet og beskriver typiske symptomer som feber, muskelsmerter og luftveisproblemer. Smittevernoverlegen i Oslo forklarer at ulike varianter av influensavirus kan gi varierende sykdomsfølelse, og at mange unge er smittet denne sesongen. FHI understreker at influensainnleggelser er innenfor forventet nivå, men erkjenner at mange føler seg svært syke. De anbefaler å unngå kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer og opplyser om at smittetoppen trolig nås i vinterferieukene. Influensasmitten er størst blant barn, mens eldre og personer med underliggende sykdom er mest utsatt for alvorlig sykdom.
2 måneder siden
Vinterens influensautbrudd er i full gang, med økende smitte og flere sykehusinnleggelser. Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en kraftig økning i influensatilfeller, spesielt blant barn i alderen 5-14 år. Andelen positive prøver var 31 prosent i uke 7. Antall sykehusinnleggelser øker også, og det er meldt om flere utbrudd på helseinstitusjoner. FHI opplyser at dette er det største influensautbruddet siden før korona-pandemien, trolig påvirket av redusert immunitet i befolkningen. Risikogrupper og eldre oppfordres til å vaksinere seg.
1 måned siden
Koronaviruset har ikke skapt nye smittebølger siden sensommeren i fjor, og er nå på vikende front i Norge og Europa. Ifølge virolog Karoline Bragstad ved FHI skyldes dette en kombinasjon av god immunitet i befolkningen og at virusvariantene ikke har vært potente nok. Influensasesongen var verre enn korona denne vinteren. Selv om det ikke er et mål å bli smittet, vil det å bli smittet fra tid til annen bygge ellers friske personers egen immunitet. FHI anbefaler fortsatt vaksine for risikogrupper, men frykter ikke en ny og farligere virusvariant. Bragstad mener viruset nå er endemisk og vil bli mer som et forkjølelsesvirus.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
3 måneder siden
Forskere er bekymret for spredningen av fugleinfluensa, spesielt H5N1-varianten, som nå smitter mellom pattedyr og har forårsaket det første dødsfallet i USA. Det er en økende bekymring for at viruset kan mutere og utvikle evnen til å smitte mellom mennesker, enten gjennom mutasjoner eller blanding med et menneskelig influensavirus. Dette kan potensielt føre til en pandemi. Myndighetene i USA sliter med å stoppe utbruddet blant melkekyr, og det er rapportert flere tilfeller av smitte til mennesker. Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har forbedret overvåkingen og beredskapsplanene, samt sikret en vaksineavtale for å være bedre forberedt på en eventuell pandemi.
4 måneder siden
Fastleger og Folkehelseinstituttet melder om høysesong for luftveisinfeksjoner, spesielt mykoplasma og rhinovirus. Det er ikke uvanlig å oppleve å bli syk på nytt rett etter en infeksjon, eller å henge etter i ukevis etter en sykdomsperiode. Dette skyldes ofte at kroppen er svekket og mer mottakelig for ny smitte, eller at man er smittet med et virus kroppen ikke har antistoffer mot. Hvor ofte man blir syk varierer fra år til år, og påvirkes av immunforsvar, stress og alder. Råd for å redusere risiko inkluderer nok søvn, stressmestring, fysisk aktivitet og sunt kosthold. Ved tydelige symptomer bør man holde seg hjemme for å beskytte andre.
1 måned siden
Et smittsomt meslingvirus sprer seg i USA, særlig i Texas og New Mexico, med over 200 registrerte tilfeller og to dødsfall. Nedgang i vaksinasjonsdekningen i USA mistenkes å være årsaken til utbruddet. I Norge er situasjonen god med høy vaksinasjonsdekning og få tilfeller, hovedsakelig knyttet til smitte i utlandet. Risikoen for større smittespredning i Norge vurderes som liten, men FHI understreker viktigheten av å opprettholde høy vaksinasjonsdekning. Symptomer på meslinger er feber, hoste, rennende nese og utslett, og i noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner som lungebetennelse.
3 måneder siden
Antall innleggelser med luftveisinfeksjoner øker, spesielt influensa, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). FHI forventer at influensaspredningen vil fortsette å øke frem mot februar. Haukeland sykehus har sett en økning i influensainnleggelser de siste ukene, mens Oslo universitetssykehus forventer en økning i både influensa og RS-virus. Mykoplasma har også ført til innleggelser ved Oslo universitetssykehus. Sykehusene er forberedt på økningen og har beredskapsplaner, men frykter ikke et samtidig utbrudd av flere virus. Det er en økning i influensa og humant metapneumonvirus, mens rhinovirus og mykoplasma er på vei ned.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om den høyeste influensaaktiviteten siden 2017, med raskt økende smitte, spesielt blant barn og unge i alderen 5 til 14 år. Dette fører til flere sykehusinnleggelser og utbrudd i helseinstitusjoner. Haukeland universitetssykehus i Bergen har rapportert om 40 innlagte influensapasienter. FHI oppfordrer risikogrupper og eldre over 65 år til å vaksinere seg mot influensa, som vanligvis gir symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine. Selv om mykoplasma-bølgen har avtatt, er presset på sykehusene fortsatt stort på grunn av influensaen.
3 måneder siden
En småbarnsmor i Molde er bekymret for at mange foreldre sender barna for tidlig tilbake til barnehagen, noe som bidrar til smittespredning. Hun mener foreldre må holde barna hjemme til de er helt friske. Overlege ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er høysesong for omgangssyke og luftveisinfeksjoner, og anbefaler at barn med omgangssyke holdes hjemme i 48 timer etter symptomfrihet. Barnehager opplever også at foreldre presser på for å sende barna tilbake for tidlig, til tross for gode hygienerutiner. En seksjonsoverlege understreker at barn med feber eller omgangssyke skal være hjemme, og at god håndhygiene, et sunt kosthold og å unngå kontakt med syke er viktig for å forebygge sykdom.
2 måneder siden
Influensasesongen er i gang, og Folkehelseinstituttet (FHI) rapporterer om økende smitte og flere influensainnleggelser. Influensa A-viruset H1N1 dominerer, men influensa B øker også, spesielt blant barn og unge. Helsedirektoratet understreker at det fortsatt er tid til å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper og helsepersonell. Samtidig er det en svak økning i forekomsten av RS-virus, mens Covid-19 er på vei ned. Helsetjenesten er forberedt på økt pågang, og befolkningen oppfordres til å være bevisst på smittevern.