En ny rapport fra Congressional Budget Office (CBO) anslår at USAs evne til å låne penger vil være oppbrukt innen august eller september 2025.
Dette betyr at landet må øke sin låneramme for å unngå å misligholde sine gjeldsforpliktelser.
CBO advarer om at amerikanske myndigheter kan miste evnen til å betale sine forpliktelser dersom lånebehovet overstiger forventningene, noe som kan føre til utsettelser av betalinger eller mislighold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Oljefondssjef Nicolai Tangen advarer om at en eskalerende tollkrig kan redusere fondets verdi betydelig, selv om han ser dagens situasjon som en "kinaputt". Fondet har falt 1559 milliarder siden nyttår, hovedsakelig grunnet svak krone. Tangen ser også store muligheter i kunstig intelligens for fondet.
Ny etterretning antyder at Putin kan fokusere på å sikre erobret territorium i Ukraina. Dette påvirker Trumps tro på en fredsavtale, og USA har lagt frem et rammeverk som innebærer ukrainske landavståelser, noe allierte er bekymret for. En dansk politiker frykter russisk angrep på Europa ved ukrainsk tap.
Kina gjennomfører en rask atomopprustning, drevet av frykt for USAs førsteslagsevne, ifølge en norsk professor. USA anslår at Kina vil ha over 1000 stridshoder innen 2030. Opprustningen skjer utenfor våpenkontrollavtaler og kan gi Kina et "skjold" for et mulig Taiwan-angrep.
En norsk studie viser nedgang i nye tilfeller av spiseforstyrrelser etter en topp i 2021, men nivået er fortsatt 20 prosent høyere enn før pandemien. Økningen var størst blant jenter 15-19 år, spesielt for anoreksi. Forskere peker på behovet for økt behandlingskapasitet.
Debatten om Pride-flagg på skoler fortsetter, med analyser som trekker paralleller til amerikansk politikk og "anti-woke"-retorikk. Milliardærarvinger tilbyr finansiering av flagg til skoler. Et ungdomsinnlegg argumenterer for at flagget er et viktig symbol mot mobbing og frykt.
Høye internasjonale gullpriser gir økt inntekt til væpnede grupper i Colombia, der mye av gullutvinningen er ulovlig. Gruppene kontrollerer områder og krever betaling fra gullgravere. Eksperter advarer om at dette forsterker konflikt, vold og avskoging i Amazonas.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler bekymringer knyttet til USAs store statsgjeld og spekulasjoner om at Trump vurderer å misligholde deler av den. USA har verdens største gjeld, og selv om landet i teorien kan trykke mer penger, vil et mislighold skape store problemer. Et slikt grep kan føre til høyere renter, børsfall og svekket tillit til dollaren. Det spekuleres i at utenlandske obligasjonseiere kan bli tvunget til å forlenge løpetiden på sine lån, noe som i teorien vil redusere rentebetalingene. Økonomer advarer om at dette kan føre til en omfattende dollarkrise og økonomisk uro over hele verden.
4 måneder siden
Et budsjettforslag støttet av Donald Trump ble nedstemt i Representantenes hus, noe som øker faren for en nedstengning av deler av det amerikanske statsapparatet. Forslaget, som ville ha økt USAs statsgjeld, møtte motstand fra republikanere som mente det var uansvarlig. Med en potensiell nedstengning like rundt hjørnet, er det usikkert hvordan Kongressen vil løse situasjonen. En nedstengning kan få store konsekvenser, inkludert forsinkelser på flyplasser og at statsansatte ikke får lønn. Trump har uttalt at en eventuell nedstengning vil være president Bidens ansvar.
2 måneder siden
I en debatt om Donald Trumps uttalelser om USAs gjeld, advarte eksperter om potensielle katastrofale følger for verdensøkonomien. Sentralt står tilliten til amerikanske statsobligasjoner, som fungerer som en grunnpilar i det globale finansielle systemet. Dersom land som Kina skulle dumpe sine obligasjoner, kan det utløse en gigantisk salgsbølge og skyte rentene i været. Financial Times påpeker at dette kan skje raskt og brutalt. Sjeføkonom Kjersti Haugland spår rentekutt fra Norges Bank, men er usikker på effekten, og frykter at Oljefondet kan tappes.
2 måneder siden
Sjeføkonomen i DNB Markets, Kjersti Haugland, advarer om at Trumps tollsatser og økte amerikanske renter vil ramme norsk økonomi. Hun forventer at USA vil sette opp renten, noe som begrenser Norges Banks mulighet for rentekutt. Statsminister Støre er bekymret for inflasjonen, men ser positivt på at den er på vei ned. Sentralbanksjefen advarer om risiko for verdifall i Oljefondet, og understreker at man må være forberedt på svingninger. Norges Banks styringsrente har vært 4,5 prosent i over et år, og selv om rentekutt er sannsynlig, forventes det ikke at renten vil gå like langt ned som tidligere.
23 dager siden
Artikkelen omhandler økende salg av amerikanske statsobligasjoner, noe som fører til stigende renter. DNB-sjef Kjerstin Braathen tolker dette som redusert tillit til USA og et behov for likviditet blant investorer. Hun påpeker at selv om likviditetsbehov er en viktig faktor, er tilliten til USA svekket. Samfunnsøkonom Steinar Juel påpeker at lignende hendelser fant sted under finanskrisen i 2008, og understreker usikkerheten rundt USAs økonomiske styring. Det spekuleres i om Trump-administrasjonen vil forsøke å tvinge investorer til å akseptere dårligere vilkår på statsgjelden, noe som kan true investorer og skape uro i finansmarkedene. Artikkelen belyser de potensielle konsekvensene for verdensøkonomien dersom tilliten til amerikansk statsgjeld svekkes ytterligere.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler de omfattende kuttene i offentlig sektor i USA, ledet av Trump og Musk gjennom Department of Government Efficiency (DOGE). Bakgrunnen er USAs store statsgjeld og økende renteutgifter, som truer landets økonomi. Ansatte må redegjøre for sitt arbeid, og mange risikerer å miste jobben. Tiltakene beskrives som nødvendige, men møter motstand. Investoren Jeffrey Gundlach advarer om at situasjonen må løses raskt for å unngå en økonomisk kollaps.
4 måneder siden
Et budsjettforslag støttet av Donald Trump ble nedstemt i Representantenes hus, noe som øker risikoen for en nedstengning av deler av det amerikanske statsapparatet. Forslaget, som ville ha økt USAs statsgjeld og forlenget finansieringen av statsapparatet, møtte motstand fra både republikanere og demokrater. Uenigheten om budsjettet skaper usikkerhet om veien videre, og en eventuell nedstengning kan påvirke offentlige tjenester og statsansatte. Trump har uttalt at en nedstengning vil være president Joe Bidens ansvar, og peker på at gjeldstaket må håndteres før han eventuelt overtar som president.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende statsgjelden og rentene globalt, som skaper bekymring for en potensiell økonomisk krise. Mange land sliter med høy gjeld, og økte renter gjør det dyrere å låne penger. Spesielt USA sin økonomi og politikk påvirker verdens finansmarkeder. Til tross for at sentralbanker har kuttet styringsrentene, har statsrentene skutt i været. Dette fører til at stater må betale mer for sine lån, og det påvirker også andre markeder som boliglån og aksjer. Artikkelen peker på at uansvarlig pengebruk og økende budsjettunderskudd forverrer situasjonen, og at høyere statsrenter kan føre til at investorer flytter penger fra aksjer til statspapirer.
24 dager siden
Tidligere sjeføkonom Steinar Juel advarer om at USA potensielt kan beslaglegge deler av Oljefondets investeringer i landet. Bakgrunnen er et notat fra Trump-rådgiver Stephen Miran, som antyder at USA først vil innføre toll, og deretter gripe inn i finansmarkedene. Norge er spesielt sårbar på grunn av Oljefondets betydelige størrelse. Juel foreslår at Norges Bank bør få større fleksibilitet til å redusere sin eksponering mot USA, og peker på risikoen ved å ha en amerikansk depotbank for fondets verdier. Usikkerheten i finansmarkedene har økt etter Trumps tollpolitikk og Kinas gjengjeldelse.
1 måned siden
Bridgewater-grunnlegger Ray Dalio advarer om at USAs store statsgjeld kan føre til en «sjokkerende utvikling» i verdensøkonomien. Dalio uttalte på en konferanse i Singapore at USA vil slite med å selge store mengder gjeld, fordi etterspørselen rett og slett ikke er tilstrekkelig.
1 måned siden
Riksrevisjonen retter kritikk mot regjeringen for manglende handling for å sikre tilstrekkelig kapasitet i strømnettet, og påpeker at nettet allerede er «fullbooket» i store deler av landet. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen lanserer en kritisk rapport som overleveres Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, og understreker behovet for å øke kapasiteten med 40 prosent i de nærmeste årene. Riksrevisjonen advarer om at situasjonen vil forverres over hele landet dersom det ikke iverksettes tiltak.
2 måneder siden
En rapport advarer om at regjeringens foreslåtte Norgespris, en fastprisavtale på strøm for privatpersoner, kan føre til økt strømforbruk og ubalanse i kraftmarkedet. Selv om Norgespris gir billigere strøm for husholdninger, vil det totale forbruket øke betraktelig, noe som kan føre til høyere strømpriser for industrien og offentlig sektor, som ikke omfattes av ordningen. Rapporten peker også på at økt forbruk vil belaste strømnettet og true kraftbalansen, samt føre til at statens utgifter vil øke betraktelig. I tillegg forventes det at færre vil installere varmepumper på grunn av den lave strømprisen.
10 dager siden
Det internasjonale pengefondet (IMF) har i en fersk rapport advart om at USAs tolløkninger og mottiltak fra andre land vil føre til lavere global økonomisk vekst. IMF forventer at verdensøkonomien vokser med 2,8 prosent i 2024, ned fra tidligere prognoser på 3,3 prosent. I USA anslås veksten til 1,8 prosent, som er 0,9 prosentpoeng lavere enn tidligere prognose. Rapporten peker på økt risiko for finansiell ustabilitet som følge av handelskonfliktene, med mulige raske endringer i valutakurser og kapitalstrømmer, spesielt i land med gjeldsproblemer. Tollnivået i USA er nå det høyeste på hundre år, noe IMF ser som en bekymring for internasjonal handel og økonomisk stabilitet. Samtidig kan en nedtrapping av tollsatser og nye handelsavtaler gi økt vekst og stabilitet, ifølge pengefondet.
2 måneder siden
En ny forsvarsanalyse fra FFI fremhever flere utfordringer for Forsvaret, inkludert mangel på økonomiske midler, en aldrende offisersmasse og økt usikkerhet rundt USAs engasjement i NATO under en potensiell Trump-administrasjon. Rapporten peker på at kostnadene for Forsvarets langtidsplan overstiger budsjettrammene med 78 milliarder kroner. Samtidig bidrar den geopolitiske situasjonen med krig i Ukraina og økt stormaktrivalisering til et dystert bakteppe. Et lyspunkt er at Norden nå er samlet i NATO, noe som åpner for økt militært samarbeid. FFI anbefaler Forsvaret å prioritere operative kapasiteter og utvikle evnen til høyintensiv strid i nord.
1 måned siden
Demokratene i Senatet har avvist republikanernes budsjettforslag, og dermed øker faren for en nedstengning av det amerikanske statsapparatet. Republikanerne vedtok et budsjettforslag i Representantenes hus, men demokratene, under ledelse av Chuck Schumer, mener forslaget er partisk og mangler nødvendige innspill fra deres side. Schumer har foreslått en utsettelse av nedstengningen i én måned for å tillate videre budsjettforhandlinger. Hvis ikke enighet oppnås, vil statsapparatet stenge ned førstkommende fredag.