En ny norsk studie viser en nedgang i antall nye pasienter med spiseforstyrrelser etter covid-toppen. Til tross for nedgangen, ligger tallene fortsatt betydelig over nivået før pandemien.
En ny norsk studie utført av forskere ved Oslo universitetssykehus og Folkehelseinstituttet analyserte data fra Norsk pasientregister fra 2010 til 2023. Studien, publisert i International Journal of Eating Disorders, viser at antall nye pasienter med spiseforstyrrelser i spesialisthelsetjenesten toppet seg i 2021 med en nesten 50 prosent økning fra trenden før pandemien.
Etter toppen har tallene gått ned, men ligger fortsatt 20 prosent høyere enn før pandemien. Økningen rammet spesielt jenter i alderen 15–19 år, hvor forekomsten i 2021 var 64,7 prosent høyere enn forventet.
Økningen skyldtes hovedsakelig flere tilfeller av anoreksi og uspesifiserte spiseforstyrrelser, mens bulimi har hatt en jevn nedgang. Forskere understreker behovet for å videreutvikle behandlingskapasiteten.
Øyvind Rø
Silje Sønsterud Olsen
Oslo universitetssykehus
Folkehelseinstituttet
Universitetet i Oslo
Norsk pasientregister
Spiseforstyrrelsesforeningen
Norge
Oslo
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Warren Buffet (94) kunngjorde sin avgang som leder for Berkshire Hathaway og anbefalte Greg Abel som etterfølger. Samtidig kritiserte han president Trumps tollkrig og understreket USAs behov for handel med verden. Berkshire Hathaway leverte et sterkt kvartalsresultat og har en rekordhøy kontantbeholdning.
Ukrainas president Zelenskyj advarer ledere mot å delta på Moskvas 9. mai-parade, og hevder Russland kan iscenesette hendelser. Samtidig tyder etterretning på at Putin kan ha endret krigsmål til å sikre erobret territorium, noe som påvirker USAs fredsinitiativ. Russland styrker båndene til Nord-Korea og Kina som en del av en anti-vestlig strategi. Detaljer om Ukrainas frakobling fra Russlands strømnett timer før invasjonen er også kommet frem.
Gazas grenser har vært stengt i to måneder, noe som forverrer den humanitære krisen dramatisk med mangel på mat og medisiner. Hjelpeorganisasjoner frykter at Israel og USA planlegger å kontrollere nødhjelpsdistribusjonen. Minst 25 mennesker, inkludert to fire år gamle tvillingsøstre, ble drept i et nylig israelsk angrep mot et boligbygg i Gaza by.
Statsminister Anthony Albanese og Labor-partiet har vunnet parlamentsvalget i Australia og sikret flertall. Albanese er den første statsministeren siden 2004 som vinner to valg på rad. Opposisjonsleder Peter Dutton tapte både valget og sin parlamentsplass. Analyser knytter seieren til en trend der velgere belønner moderate ledere som distanserer seg fra Trump-lignende politikk.
Fremskrittspartiet er dypt splittet i spørsmålet om surrogati foran landsmøtets avgjørelse, der partileder Listhaug står mot et flertall i landsstyret. Samtidig signaliserer partiet ved Morten Wold at de er åpne for Natos forslag om å øke forsvars- og sikkerhetsutgiftene til totalt fem prosent av BNP, dersom det anses nødvendig for Norges sikkerhet.
Pressefriheten er under globalt press, med farlige forhold for journalister i krigssoner og utfordringer fra lovverk og politisk fiendtlighet i flere land. I Norge uttrykker FpU-leder Simen Velle bekymring for unges synkende tillit til tradisjonelle medier. Samtidig avlyses en karikaturutstilling i London av frykt for å støte, og det tas til orde for mer demokratisk folkeskikk i samfunnsdebatten.
3 måneder siden
En ny undersøkelse fra Utdanningsdirektoratet og NTNU Samfunnsforskning viser en sterk økning i kropps- og utseendepress blant ungdom i alderen 16-20 år. Selv om jenter fortsatt opplever mest press, er den relative økningen størst blant gutter. Press fra venner om utseende og klesstil har økt betydelig for begge kjønn. Forskere mener dette kan tyde på en utjevning av presset mellom kjønnene. Sosiale medier og venners forventninger nevnes som viktige faktorer. Skoleledere bekrefter at det samlede presset på elevene har økt, og at det er behov for mer åpenhet rundt temaet.
3 måneder siden
En norsk studie viser at 18,1 prosent av overdosedødsfallene i Norge mellom 2016 og 2021 var selvmord, hvor kvinner utgjorde 54 prosent. Gjennomsnittsalderen for disse var 51 år. Studien avdekker at opioider var det vanligste stoffet som ble brukt, ofte i kombinasjon med benzodiazepiner og antidepressiva. Forskere understreker et presserende behov for å adressere bruken av vanedannende legemidler blant sårbare grupper, og foreslår strengere forskrivningspraksis, kampanjer for retur av ubrukte legemidler, og økt tilgang til psykiatriske helsetjenester. En annen studie viser at psykiske lidelser er mer utbredt blant de som får opioider på blå resept, spesielt blant unge kvinner.
3 måneder siden
En ny studie viser en kraftig økning i ME/CFS-tilfeller etter covid-19-pandemien. Forekomsten er 15 ganger høyere enn før, og smittede har fem ganger høyere risiko for å utvikle tilstanden. Studien, som analyserte data fra RECOVER-prosjektet, fant at 2,7 prosent av de smittede utviklet ME/CFS, sammenlignet med 0,6 prosent i kontrollgruppen. Forskere understreker viktigheten av å anerkjenne ME/CFS som en mulig konsekvens av covid-19, selv etter milde infeksjoner. Det er også en økning i fastlegekonsultasjoner knyttet til utmattelse. Long covid utgjør fortsatt en betydelig risiko, selv for vaksinerte, og risikoen er høyere enn tidligere antatt.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser en økning i kosmetiske inngrep blant kvinner. 17 prosent av de spurte kvinnene har gjennomgått kosmetisk kirurgi, mens 52 prosent vurderer det. Studien viser en sammenheng mellom de som ønsker kirurgi og lavere utdanningsnivå, misnøye med eget utseende og hyppig bruk av utseendefokuserte sosiale medier. Andelen kvinner som kjenner noen som har tatt kosmetisk kirurgi har økt betraktelig siden 2003. Studien indikerer en økning i bruk av kosmetisk kirurgi fra 8% i 2003 til 17% i 2022. Økt tilgjengelighet, normalisering og sosiale medier er mulige årsaker til økningen.
1 måned siden
Bruken av legemidler for vektnedgang har økt kraftig i Norge de siste tre årene, også blant barn og unge. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at kunnskapen om bruken og underliggende årsaker er mangelfull. I 2024 brukte 172 000 nordmenn i alderen 18-79 år slike medisiner, og over 700 ungdommer mellom 12 og 17 år fikk dem utskrevet. Økningen sammenfaller med godkjenningen av mer effektive legemidler som GLP-1-analoger. Studier viser at vektøkning ofte følger etter avsluttet behandling, som også er kostbar for pasientene selv. Mellom 20 og 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har fedme.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende spisetrend kalt «bulking» og «cutting» blant unge gutter, som fører til økt kroppspress og spiseforstyrrelser. Sosiale medier bidrar til å forsterke problemet. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) melder om en økning i henvendelser fra gutter, og ser en normalisering av usunn kroppsfiksering blant stadig yngre barn. Ventetiden for psykisk helsehjelp øker, og politikere som Erna Solberg tar til orde for å styrke ressurser og forebygging. Ungdommene selv etterlyser mer fokus på unges psykiske helse og et sunt forhold til kropp og mat. En ung mann deler sin personlige historie om spiseforstyrrelser.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler en økende forekomst av mageproblemer, spesielt blant unge, der irritabel tarmsyndrom (IBS) er en vanlig diagnose. Eva (19) er en av mange som opplever store smerter og utfordringer i hverdagen. Professor Asle Medhus ved Oslo universitetssykehus påpeker at uregelmessig livsstil og kosthold kan være medvirkende faktorer. Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Thuen understreker også betydningen av stress og livsstil for tarmhelsen. Mage-tarmforbundet melder om økt pågang og behov for mer forskning og bedre behandlingstilbud for de som sliter med mageproblemer.
4 dager siden
En ny studie avdekker at mange tenåringsjenter mangler et viktig næringsstoff. Dette kan være årsaken til tretthet og andre symptomer, og eksperter uttrykker bekymring.
5 dager siden
Nye tall fra Samordna opptak viser store endringer i søkermønsteret til høyere utdanning. Flere vil bli sykepleier og grunnskolelærer, mens færre søker seg til barnehagelærer.
3 måneder siden
En ny analyse fra Nav viser at sykefraværet i Norge fortsetter å øke, fem år etter pandemien. Det legemeldte sykefraværet har økt med 17 prosent siden 2019. Psykiske lidelser er den største årsaken til økningen, spesielt blant yngre arbeidstakere, og står for 43 prosent av økningen. Long-covid utgjør 15 prosent av økningen, mens luftveissykdommer står for 33 prosent. Flere faktorer som sosial isolasjon, usikker økonomi og økt stress bidrar til økningen. Selv om sykefraværet har økt i Norge, er økningen mindre enn i flere andre europeiske land.
3 måneder siden
Bruken av ADHD-medisiner i Norge har doblet seg på fire år, noe som bekymrer fastleger. En lege nekter å skrive ut resepter uten diagnose fra offentlig helseforetak, og mener for mange får diagnosen uten tilstrekkelig utredning. Folkehelseinstituttet (FHI) ser en økning i diagnoser, spesielt blant unge kvinner, og forklarer det med økt fokus på psykisk helse. Interesseorganisasjonen ADHD-Norge mener økt kunnskap og destigmatisering bidrar til flere henvendelser. Helsedirektoratet understreker behovet for mer kunnskap om utredning og behandling av ADHD, og at medisinering bør være en del av en helhetlig plan. En fastlege er kritisk til svarene fra FHI og Helsedirektoratet, og etterlyser en offentlig utredning.
1 måned siden
Artikkelen belyser en markant økning i bruken av avføringsmidler blant barn de siste 20 årene, hvor antall brukere under ti år har steget fra 1100 i 2004 til over 22.827 i 2023. Ernæringsekspert Maja Skogstad uttrykker bekymring for at medikamentene brukes som en rask løsning uten å adressere underliggende årsaker, og fremhever kostholdets betydning. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) og barnelege Bente Kvenshagen understreker at legemidlene er trygge for langvarig bruk. Skogstad etterlyser mer fokus på kostholdsendringer og et tverrfaglig samarbeid for å bedre barns fordøyelse, og viser til at enkle grep som å bytte til hjemmelaget brød kan ha positiv effekt.
11 dager siden
En studie fra NTNU, ledet av Lars og Tove Wichstrøm, viser at ungdom som opplever foreldrenes stress, negativitet eller fiendtlighet, har økt risiko for selvskading. Studien har fulgt 759 barn fra fireårsalderen til ungdomstiden, og benyttet blant annet intervjuer med dukker for å kartlegge barnas opplevelse av foreldrene. Selvskading defineres som bevisst skade uten dødsønske, hvor kutting er den vanligste formen. Studien viser at jenter skader seg selv fem ganger oftere enn gutter, noe som kan skyldes hormonelle og psykologiske faktorer. Forskerne understreker viktigheten av at foreldre blir bevisste på eget stress og møter ungdom med nysgjerrighet fremfor sinne ved mistanke om selvskading. Økningen i selvskading blant unge kan delvis forklares med påvirkning fra sosiale medier og blogger, som har gjort selvskading mer kjent som en mestringsstrategi for psykisk smerte.
4 måneder siden
En artikkel om den økende forekomsten av tarmkreft blant yngre i Norge. Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller av tarmkreft hos personer under 50 år, kun slått av Australia og USA. En kvinne ved navn Wenche, som selv fikk tarmkreft i ung alder, forteller om sin erfaring. Forskere er bekymret over utviklingen og mistenker at miljøfaktorer kan spille en rolle. Ahus oppretter et eget senter for å forske på årsakene og forbedre behandlingen for denne pasientgruppen. Studien viser en betydelig økning i tarmkrefttilfeller blant unge voksne i Norge de siste 30 årene.
4 måneder siden
En studie publisert i The Lancet Oncology viser en global økning i tarmkreft blant personer under 50 år. I Norge har det vært en økning på 60 prosent siden årtusenskiftet, ifølge Kreftregisteret. Studien peker på usunt kosthold, fysisk inaktivitet og fedme som mulige årsaker. Norge ligger høyt på statistikken, spesielt blant kvinner. Økningen er bekymringsfull da tarmkreft ofte oppdages sent og er en ledende dødsårsak blant unge. Kreftforeningen understreker behovet for forebygging og et samfunnsansvar for å fremme sunne valg, inkludert restriksjoner på markedsføring av usunn mat.