Artikkelen forteller historien om Kjetil Bragstad, en norsk soldat som ble alvorlig skadet i Afghanistan da bilen hans kjørte på en landmine og hans bestevenn døde. Etter å ha mistet et bein i tjeneste, startet Bragstads kamp mot Statens Pensjonskasse og NAV for å få den erstatningen han mente han hadde krav på.
Han opplevde at systemet favoriserte de som fremsto som syke og hjelpeløse, mens de som ønsket å bidra aktivt i samfunnet ble straffet økonomisk.
Bragstad valgte å studere juss for å kunne bistå andre veteraner i lignende situasjoner, og kjemper nå en kamp på hjemmefronten mot systemet han mener er urettferdig.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Artisten Stian «Staysman» Thorbjørnsen har sluppet låten «Veteran» som en hyllest til veteraner. Thorbjørnsen tjenestegjorde i militæret i både Kosovo og Afghanistan. Han beskriver tjenesten i Afghanistan som mer intens, hvor han og kollegaene brukte galgenhumor for å takle farlige situasjoner. Etter hjemkomsten slet han med å tilpasse seg hverdagen, og opplevde folkemengder som truende. Thorbjørnsen mistet også en venn i Afghanistan, noe som preget ham sterkt. Han har tidligere uttalt at deltakelsen i realityprogrammet «Paradise Hotel» reddet livet hans etter militærtjenesten.
1 måned siden
Artikkelen omhandler ukrainske veteraner som mottar rehabilitering etter å ha kjempet i krigen. De uttrykker bekymring for at USA stopper militærhjelpen, men understreker samtidig at de vil fortsette å kjempe for landet sitt. Veteranene fremhever viktigheten av europeisk støtte, og beskriver de fysiske og psykiske utfordringene de står overfor etter krigstjenesten, som angst, søvnproblemer og PTSD. De understreker at krigen handler om mer enn bare territorium; det er en kamp for moral, ærlighet og de som har mistet livet.
4 måneder siden
Artikkelen fremhever kontrasten mellom julefreden i Norge og den pågående krigen i Ukraina, der soldater kjemper for sin og Europas sikkerhet. Den forteller om en ukrainsk gutt som mistet sin far i krigen, noe som illustrerer krigens brutale konsekvenser. Forfatteren kritiserer manglende støtte fra vestlige land, inkludert Norge, og understreker at ukrainske soldater kjemper for mer enn bare sitt eget land. Artikkelen avslutter med en oppfordring om økt støtte til Ukraina etter jul, som en anerkjennelse av deres offer.
4 måneder siden
Kristoffer Angerer, daglig leder i Dr. Dropin Legetjenester, har ledet selskapet gjennom en snuoperasjon fra store tap til lønnsomhet. Han har en bakgrunn fra militæret med flere år i Afghanistan. Selskapet har kuttet kostnader, inkludert en nedbemanning på rundt 40 årsverk. Angerer beskriver oppsigelsessamtalene som de mest utfordrende i sitt liv, og han brast i gråt etter å ha gjennomført dem. Han vant 2. plass i E24s kåring av «Årets Ledertalent 2024». Angerer er resultatorientert og drives av å nå mål, noe han også søker i fritidsaktiviteter som Norseman triatlon.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Daniil, en ukrainsk veterinær som sluttet seg til hæren etter Russlands invasjon, og hans forhold til Valentyna, en sanitetssoldat. De to fant kjærligheten ved fronten, men ble drept i et russisk angrep i november. Daniils mor, Olga, forteller om sønnens engasjement og kjærlighetshistorien, samtidig som hun uttrykker sorg og sinne mot Putin. Hun frykter nå for sin andre sønn som også er soldat, men håper likevel på fred og ukrainsk seier.
2 måneder siden
Espen Mørk kjemper fortsatt for yrkesskadeerstatning etter en arbeidsulykke i 2009 på Melkøya, der han fikk en alvorlig hørselskade. Saken har blitt komplisert etter konkursen i det danske forsikringsselskapet Alpha Insurance, og skadeoppgjørsselskapet Crawford & Company har overtatt saksbehandlingen. Mørk og hans advokat, Lars Olav Skårberg, kritiserer Crawford & Company for å gi avslag basert på tvilsomme medisinske vurderinger og alternative fakta. Flere advokater deler Skårbergs syn og mener Crawford & Company gir urettmessige avslag for å spare penger for konkursboet. Crawford & Company avviser kritikken og hevder de følger yrkesskadeforsikringsloven.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler Kenth Frelsøy Brelin, som døde av komplikasjoner fra multippel sklerose (MS). Han ønsket å øke forståelsen for sykdommen og funksjonshemmedes utfordringer, og var en sterk talsmann for aktiv dødshjelp. Brelin var kritisk til helsevesenets manglende støtte til MS-pasienter og ønsket en verdig avslutning på livet. Han produserte dokumentarfilmen «Amor Fati» for å engasjere politikere til å inkorporere CRPD i norsk lov. Til tross for sykdommen, var det viktigste for Kenth å være en god far og følge barna sine så lenge som mulig.
1 måned siden
Artikkelen forteller historien om Markus Kaasa, som opplevde ekskludering i sin tidligere jobb på grunn av manglende tilrettelegging for hans nedsatte hørsel. Dette førte til sosial isolasjon og helseproblemer. Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) påpeker at dette er et vanlig problem, og at manglende tilrettelegging koster samfunnet 3 milliarder kroner hvert år. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna oppfordrer arbeidsgivere til å ta større ansvar og understreker at hørselshemmede er en viktig ressurs i arbeidslivet. Kaasa har nå funnet en inkluderende arbeidsplass hos Meny, hvor han får den nødvendige støtten og tilretteleggingen.
3 måneder siden
Anders Helliksen, en av de overlevende fra Kielland-ulykken i 1980, har i 45 år ventet på erstatning for sine varige skader. Han var 20 år da boligplattformen veltet i Nordsjøen, og 123 kolleger omkom. En ny rapport hevder at myndigheter, operatør og fagbevegelsen begrenset oppmerksomheten rundt ansvar og årsaker til ulykken. Granskingen fokuserte for snevert på en sveisefeil, og ikke på ansvarsforhold og sikkerhetsrutiner. Kielland-nettverket, som Helliksen leder, har fått en beklagelse fra Stortinget, men ingen økonomisk kompensasjon. De vurderer nå søksmål mot staten for brudd på menneskerettighetene, og mener de bør behandles likt som oljepionerer og Nordsjø-dykkere som har fått erstatning. Stortinget har blitt kontaktet i saken, og Rødt støtter kravet om erstatning.
1 måned siden
Skiskytteren Dmytro Pidrutsjnyj deler sin dramatiske historie om krigen i Ukraina. Etter invasjonen i februar 2022 ble han beordret til militærtjeneste, men patruljerte i stedet i hjembyen. Han beskriver tøffe forhold i nasjonalgarden med lite søvn og konstant beredskap. Pidrutsjnyj forteller om støtten fra andre utøvere, spesielt Johannes Thingnes Bø, som har auksjonert bort startnummer for å samle inn penger til Ukraina. Han er kritisk til at russiske utøvere ønskes tilbake i internasjonale konkurranser så lenge krigen pågår, og mener det vil sende feil signal om Russland ikke holdes ansvarlig.
4 dager siden
Langrennsprofilen Aleksandr Bolsjunovs barndomshjem er totalskadd. Et ukrainsk prosjektil traff huset som ligger nær grensen.
3 måneder siden
Inge Harald Fridtun (54) ble lam etter en feiloperasjon. Han kjempet seg tilbake med hard trening, men kommunen trakk støtten til personlig trening og tilbød hjemmesykepleie. Dette førte til tilbakegang, og Statsforvalteren har to ganger opphevet kommunens vedtak. Inge og kona betaler nå for treningen selv, men frykter for fremtiden. Kommunen hevder de følger lovverk og retningslinjer, men kan ikke kommentere enkeltsaker.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler det siste slaget til det norske kommandokompaniet, kjent som «de grønne djevlene», under andre verdenskrig. Etter å ha deltatt i kamper på Walcheren, ble de sendt til Kapelsche veer i Nederland i januar 1945. Til tross for at de var ansett som elitesoldater, møtte de sterk motstand fra tyske styrker. Angrepet resulterte i store tap for de norske og britiske styrkene, og mange soldater ble drept eller såret. De overlevende opplevde langvarige traumer. Slaget på Kapelsche veer illustrerer krigens brutale realitet og de varige konsekvensene for de som deltok.
2 måneder siden
Etter å ha fått kreft i ryggen og gjennomgått en operasjon som skadet nerver, opplevde sykkelentusiasten Ole Christian Nymoen lammelser i begge bena. Han er nå testpilot for en Tectus-ortose, en avansert støtteskinne som bruker hydraulikk og datastyring for å muliggjøre bevegelse. Ortosen gir ham bremsefunksjon i venstre bein, noe som gjør at han kan gå nesten normalt på jevnt underlag og trene på å gå i trapper. Nymoen deltar på et opphold ved Beitostølen Helsesportsenter for å lære seg å bruke ortosen optimalt og trene seg opp igjen. Han har satt seg ambisiøse mål, inkludert deltakelse i Ridderrennet 2026 og å kunne sykle på en tohjulssykkel igjen.