Et tankskip antatt tilknyttet Russlands «skyggeflåte», «North Light LNG», ankom Honningsvåg for mannskapsbytte. Skipet har tidligere oppholdt seg i arktisk farvann og frakter flytende naturgass.
Det er mulig at skipet er på vei til Murmansk eller en LNG-terminal i Russland. «Skyggeflåten» frakter russiske produkter i strid med vestlige sanksjoner.
EU forbereder en ny sanksjonspakke, men den vil ikke inneholde et fullstendig forbud mot import av russisk LNG. De nye sanksjonene vil begrense russisk gass til europeiske LNG-terminaler som ikke er koblet til EUs gassystem.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», som antas å være en del av Russlands skyggeflåte, har siden 2. juledag seilt i et uregelmessig mønster utenfor norskekysten. Skipet, som er registrert i Panama, frakter flytende naturgass (LNG) og skal ifølge rapporter være på vei fra Russland til Egypt. Både Kystverket og Forsvaret følger nøye med på skipets bevegelser. Natt til lørdag endret «Mulan» kurs og seiler nå nordvestover langs kysten av Egersund. Skipet har en uklar eierstruktur, men er knyttet til sanksjonerte russiske selskaper og frakter angivelig sanksjonert russisk gass. Det er økt oppmerksomhet rundt skipets bevegelser på grunn av den sensitive undersjøiske infrastrukturen i området.
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», som tilhører Russlands skyggeflåte, har siden andre juledag sirklet i Nordsjøen utenfor norskekysten. Skipet, som frakter flytende naturgass (LNG) fra Russland til Egypt, har en uklar eierstruktur og er registrert i flere land. Både Kystverket og Forsvaret følger nøye med på skipets bevegelser. «Mulan» skal ha lastet LNG fra en sanksjonert lagringsenhet i Russland før det satte kursen mot Egypt. Skipets aktivitet knyttes til omgåelse av sanksjoner mot russisk olje- og gassindustri, og det er en del av den såkalte skyggeflåten. Kystverket bekrefter at de følger ekstra nøye med på skipet.
3 måneder siden
Tankskipet Mulan har i ti dager seilt i sirkler sør for Norge, noe som har vakt oppsikt. Skipet antas å frakte gass fra Russland og forsøker trolig å omgå sanksjoner. Eksperter mener skipets merkelige bevegelser skyldes vanskeligheter med å finne havner for avlasting, da mange havner er skeptiske til å ta imot russisk gass. Flere lignende tankskip er observert i Barentshavet med samme bevegelsesmønster. Russland sliter med å eksportere gass etter at rørledninger er stengt og sanksjoner er innført, noe som gjør at flytende gass er et viktig alternativ. Skipets mannskap hevder de venter på bedre vær, men dette avvises av meteorologiske institutt.
3 måneder siden
Tankskipet «Mulan», tilhørende Russlands skyggeflåte, har vakt oppsikt etter å ha sirklet i Skagerak siden 2. juledag. Skipet endret kurs nordvestover etter flere dager i Nordsjøen. Opprinnelig var destinasjonen Port Said i Egypt, men oppdraget ble endret til «for orders», noe som indikerer at skipet er tilgjengelig for nye oppdrag. Kystverket har vært i kontakt med skipet, som oppga å vente på ordre. «Mulan» har en uklar eierstruktur og er på amerikanske sanksjonslister. Før sirklingen i Skagerak skal skipet ha losset LNG over til en sanksjonert lagringsenhet i Ura Guba-bukta.
4 måneder siden
EU planlegger å innføre strengere tiltak mot den såkalte skyggeflåten av skip som frakter varer til og fra Russland i strid med sanksjonene. Dette kommer etter en hendelse der en finsk strømkabel til Estland ble skadet, antatt som sabotasje. Skipet Eagle S, registrert på Cookøyene, er mistenkt for å ha forårsaket skaden ved å dra et anker langs havbunnen. EU anser dette skipet som en del av Russlands skyggeflåte, som brukes for å omgå sanksjoner. EU ser hendelsen som en del av et mønster for å skade europeisk infrastruktur innen energi og kommunikasjon.
4 måneder siden
EU planlegger å skjerpe tiltakene mot den såkalte skyggeflåten av skip som frakter varer til og fra Russland i strid med sanksjonene. Dette kommer etter en hendelse der en finsk strømkabel til Estland ble skadet, antageligvis som en sabotasjeaksjon. Skipet Eagle S, registrert på Cookøyene, er mistenkt for å ha forårsaket skaden ved å dra et anker langs havbunnen. EU anser dette skipet som en del av Russlands skyggeflåte, som brukes til å omgå sanksjoner. EU ser hendelsen som en del av et større mønster av forsøk på å skade europeisk infrastruktur.
2 måneder siden
Norge har sluttet seg til EUs 16. sanksjonspakke mot Russland, som retter seg mot den russiske skyggeflåten brukt til å frakte olje og gass, samt bank-, finans-, energi-, handels- og transportsektoren. Utenriksminister Espen Barth Eide understreker at sanksjonene presser Russlands økonomi og rammer landets evne til å finansiere krigen i Ukraina. 74 nye skip er omfattet, og Norge samarbeider med andre nordeuropeiske land om å dele informasjon om skyggeflåteskip i norske farvann. Regjeringen arbeider med å innføre sanksjonene i norsk rett.
4 måneder siden
Flere europeiske land, inkludert de baltiske og nordiske landene, Storbritannia, Tyskland, Polen og Nederland, har innført nye tiltak mot Russlands skyggeflåte. Disse tiltakene innebærer skjerpet overvåking og kontroll av forsikringspapirer for mistenkte fartøy som frakter russisk olje. En ekspert spår at Russland vil reagere kraftig på de nye sanksjonene, muligens med eskorte av marinefartøy eller væpnede vakter. Norges Rederiforbund støtter sanksjonene, mens statsminister Jonas Gahr Støre bekrefter Norges deltakelse i det internasjonale samarbeidet. Skyggeflåten bidrar til å undergrave internasjonale lover og regler, og det er bekymring for mulige ulykker.
3 måneder siden
Rederiforbundet advarer om en alvorlig miljøtrussel fra en voksende russisk skyggeflåte av tankskip som opererer langs norskekysten. Skipene, ofte i dårlig stand og uten forsikring, utgjør en betydelig risiko for miljøet og sikkerheten til andre skip. Minst fem skip fra denne flåten har passert Nordkapp den siste måneden, inkludert tankskipet 'Sirius' som frakter diesel. Skyggeflåten, som nå utgjør 20 prosent av verdens tankskip, opererer ofte utenfor internasjonale kvalitets- og kontrollsystemer. Norges Rederiforbund krever at EU og Norge innfører sanksjoner, etter at USA har gjort det.
4 måneder siden
EU har varslet strengere tiltak mot den såkalte skyggeflåten av skip som frakter varer til og fra Russland i strid med sanksjonsreglene. Dette kommer etter en hendelse der en finsk strømkabel til Estland ble kappet, en hendelse som finske myndigheter mistenker er sabotasje. Skipet Eagle S, registrert på Cookøyene, er mistenkt for å ha forårsaket skaden ved å ha dratt et anker langs havbunnen. EU mener at Eagle S er en del av den russiske skyggeflåten som brukes for å omgå sanksjoner. EUs utenrikssjef Kaja Kallas sier at de siste sabotasjeforsøkene i Østersjøen ikke er isolerte hendelser, men del av et mønster for å skade europeisk infrastruktur.
3 måneder siden
Til tross for omfattende sanksjoner mot russisk olje og gass, fortsetter tankskipstrafikken fra Russland som før. Sjøtrafikksentralen i Vardø observerer en jevn strøm av skip, og Russland har funnet nye kjøpere i Kina og India, selv om de må selge til lavere priser. Sanksjonene har ført til fremvekst av en skyggeflåte som omgår reglene med uklart eierskap og hyppige flaggskifter. Paradoksalt nok har noen sanksjoner styrket Russlands økonomi ved å hindre kapitalflukt og arbeidskraftutvandring. Samtidig understreker krigsforbrytelser i Ukraina alvoret i situasjonen og behovet for å vurdere effekten av sanksjonene.
4 måneder siden
Oljetankeren «Eagle S», som seiler under flagg fra Cookøyene, mistenkes for å ha forårsaket skade på en sjøkabel i Østersjøen. Skipet er en del av den russiske skyggeflåten og har en uklar eierstruktur. Det har tidligere vært involvert i flere ulykker og har skiftet navn flere ganger. Finske myndigheter etterforsker hendelsen som sabotasje, og mannskapet er avhørt. Det er også funnet spor etter sleping av anker langs havbunnen. Skipet var lastet med bensin og mulig spionutstyr. Motivet for sabotasjen er uklart, da Russlands oljetransport er en viktig inntektskilde.
4 måneder siden
Et russisk tankskip, «Volgoneft 212», som tilhører den såkalte «skyggeflåten», brakk i to i Svartehavet under en storm. Et annet tankskip gikk på grunn, og et tredje sendte ut nødsignaler. De to førstnevnte hadde til sammen 62.000 fat olje om bord, og store mengder har lekket ut og forurenset strender. Hendelsen har ført til unntakstilstand i flere distrikter langs kysten. Skipene er en del av en flåte som brukes for å omgå sanksjoner mot russisk oljeeksport. Nordeuropeiske land har nå besluttet å granske forsikringspapirene til denne flåten, og vurderer strengere tiltak.
3 måneder siden
Rederiforbundet uttrykker bekymring over den kraftige veksten i Russlands skyggeflåte av tankskip siden krigen i Ukraina. Flåten består av skip med uklar eierstruktur og dårligere standard, noe som øker risikoen for ulykker og miljøskader. Rederiforbundet mener at sanksjonene mot Russland har bidratt til denne utviklingen og frykter en todeling av skipsfarten. De oppfordrer til en gjennomgang av sanksjonene for å unngå utilsiktede konsekvenser, samtidig som de understreker at de støtter sanksjonene.
19 dager siden
Den estiske marinen har stanset og bordet en oljetanker som var på vei mot den russiske havnen Ust-Luga. Statsminister Kristen Michal opplyser at skipet ble stanset fredag morgen, og at estiske myndigheter nå undersøker skipets sikkerhet og juridiske status. Skipet er registrert i Djibouti, men omtales som flaggløst av Michal. Russland er anklaget for å bruke skyggeflåter for å omgå sanksjoner, og en ukrainsk nettside hevder dette fartøyet er en del av denne flåten.