Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros.
Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning.
Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
3 måneder siden
Daniel Solomon Beru, en tidligere bussjåfør i Oslo, ble tvangsreturnert til Etiopia for tre måneder siden etter å ha mistet sin oppholdstillatelse i Norge. Nå har etiopiske myndigheter fengslet ham og krever at han forlater landet innen 24 timer. Beru sitter i varetekt i Etiopia på grunn av sin tidligere oppholdstillatelse i Norge. Han opplever komplikasjoner med ulike ID-dokumenter. Norske myndigheter mente Beru hadde gitt uriktig informasjon om sin etniske tilhørighet og asylgrunnlag. NOAS følger med på situasjonen og vurderer å ta noen av sakene til retten, med henvisning til risiko for forfølgelse og manglende informasjon om forholdene i Etiopia.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl har hatt samtaler med Etiopias utenriksminister for å styrke samarbeidet om retur av migranter uten lovlig opphold i Norge. Mehl understreker at alle som oppholder seg ulovlig i Norge må returnere til hjemlandet, og at alle land har plikt til å ta tilbake egne borgere. Norge har innført strengere visumkrav for etiopiske borgere på grunn av dårlig retursamarbeid, men Mehl takker Etiopia for nylig å ha tatt tilbake egne borgere. Hun sier at dersom retursamarbeidet fortsetter å forbedre seg, kan visumrestriksjonene oppheves i 2025.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
29 dager siden
Thijs Mol (23), født og oppvokst i Norge, har fått avslag på sin søknad om norsk statsborgerskap på grunn av et studieutvekslingsopphold i Nederland. UDI begrunner avslaget med at han har oppholdt seg for lenge utenfor landet. Professor Christian Franklin mener dette er en ulovlig restriksjon etter EØS-retten, da det kan virke diskriminerende mot EØS-borgere. Han mener UDI bør ta hensyn til årsaken til utenlandsoppholdet. Mol må nå vente i tre år før han kan søke på nytt. Arbeids- og inkluderingsdepartementet opplyser at statsborgerloven er under revisjon, og at problemstillingen vil bli vurdert.
1 måned siden
Mahad Mahamud, en tidligere bioingeniør som bodde 17 år i Norge, kjemper for å få tilbake sitt norske statsborgerskap etter å ha blitt fratatt det og utvist i 2018. Han ble anklaget for å være fra Djibouti, men hevder han er somalier. Mahamud savner sine fire barn, som bor i Norge, og ønsker å delta i deres liv. En ny rettssak er startet for å bevise hans identitet, og han håper å vinne slik at han kan returnere til Norge og være sammen med familien sin. Han deltar i rettsaken via videolink fra Frankrike.
3 måneder siden
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle. NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd. En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
23 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.
1 måned siden
Norge tilpasser seg EUs innstramminger på asylfeltet for å effektivisere returarbeidet. Regjeringen vil forbedre sammenligningen av norske returtall med EU og vurderer migrasjonspartnerskap for bedre samarbeid med andre land. En ny returstrategi for 2025–2030 er utarbeidet, med fokus på effektivitet, samarbeid og bærekraftig reintegrering. Statssekretær Even Eriksen (Ap) understreker at effektiv retur er viktig for å sikre tilliten til asylordningen, og at de som ikke har rett til opphold, skal forlate landet. I 2023 ble 2458 personer tvangsreturnert fra Norge.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.
3 måneder siden
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å øke inntektskravet for familiegjenforening fra 335.000 til 400.000 kroner fra 1. februar. Dette gjøres for å begrense antallet som kommer til Norge gjennom familieinnvandring, og for å lette presset på kommunene som følge av flyktningkrisen. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret for at innstrammingen kan ramme integreringen negativt. De største gruppene som kom på familieinnvandring i 2022 og 2023 var fra India, Pakistan og Syria. De nye reglene gjelder også for nordmenn som ønsker å hente ektefelle fra land utenfor EØS. Departementet jobber også med et forslag om å begrense gjenforening for enslige foreldre over 60 år, men har ikke konkludert i saken.
3 måneder siden
En latvisk mann, som har bodd og jobbet i Norge siden 2010, er utvist på grunn av sin status som ikke-borger i Latvia. Han har russiske foreldre og er definert som statsløs i Norge, noe som gir ham begrensede rettigheter. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener han har oppholdt seg ulovlig i landet i flere år, til tross for at han har jobbet, betalt skatt og hatt norsk bankkonto. Familien, som inkluderer hans norske kone og deres barn, anker nå saken til Utlendingsnemnda (UNE). For å få latvisk statsborgerskap må mannen bo og jobbe i Latvia i fem år. Familien føler seg urettferdig behandlet og ikke ønsket i Norge.
3 måneder siden
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder en norsk-afghaner er medlem av ISKP og utgjør en trussel mot Norge. Myndighetene ønsker å frata ham statsborgerskapet for å utvise ham, men mannen går rettens vei for å beholde det. Hans advokat argumenterer for at tap av statsborgerskap vil være uforholdsmessig, da han vil miste kontakten med sin datter. Regjeringsadvokaten mener derimot at hensynet til landets sikkerhet veier tyngre. Det er ikke kjent hvilke konkrete trusler mannen utgjør, men regjeringsadvokaten advarer domstolen mot å overprøve PSTs vurderinger. Saken skal opp i Oslo tingrett i januar.