Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle.
NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd.
En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
2 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
1 måned siden
NOAS advarer Frp, Høyre og Ap mot å etablere asylsentre i tredjeland som Rwanda, og mener dette vil stride mot menneskerettighetene og er verken bærekraftig eller kostnadseffektivt. Frp har foreslått å overta Storbritannias avtale med Rwanda, mens Høyre vil utrede muligheten for asylsentre i tredjeland. NOAS påpeker at lignende avtaler har blitt oppgitt av både Storbritannia og Israel, og mener at EU sin asylpakt er et bedre alternativ som bør styrkes. De oppfordrer norske politikere til å fokusere på FNs kvoteordning. Frp mener derimot at retursentre i Rwanda vil være billigere og redusere antall asylsøkere.
2 måneder siden
En støttegruppe krever at Farida Khurami (19) får returnere til Norge ti år etter at hun og familien ble utvist. Gruppen argumenterer med at UNEs tidligere vurdering om at det var trygt å sende familien til Kabul ikke lenger holder, da sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg betraktelig. Advokat Arild Humlen har på vegne av støttegruppen sendt en formell anmodning om omgjøring av vedtaket til UNE. Støttegruppen har kontinuerlig støttet familien økonomisk og moralsk siden utvisningen, og fremhever at Farida nå lever under vanskelige forhold i Tyrkia uten rettigheter. UNE bekrefter å ha mottatt anmodningen og vil behandle saken.
3 måneder siden
Daniel Solomon Beru, en tidligere bussjåfør i Oslo, ble tvangsreturnert til Etiopia for tre måneder siden etter å ha mistet sin oppholdstillatelse i Norge. Nå har etiopiske myndigheter fengslet ham og krever at han forlater landet innen 24 timer. Beru sitter i varetekt i Etiopia på grunn av sin tidligere oppholdstillatelse i Norge. Han opplever komplikasjoner med ulike ID-dokumenter. Norske myndigheter mente Beru hadde gitt uriktig informasjon om sin etniske tilhørighet og asylgrunnlag. NOAS følger med på situasjonen og vurderer å ta noen av sakene til retten, med henvisning til risiko for forfølgelse og manglende informasjon om forholdene i Etiopia.
4 måneder siden
Frp og Høyre åpner for å gi syrere tilskudd for frivillig retur dersom situasjonen i Syria blir trygg nok etter Assad-regimets fall. Frps Erlend Wiborg mener oppholdstillatelser for syrere med midlertidig opphold bør trekkes tilbake, og at de har en plikt til å reise hjem for å bidra til gjenoppbygging. Høyres Mari Holm Lønseth støtter forslaget, men understreker at situasjonen fortsatt er uavklart. SV og Venstre advarer mot forhastede beslutninger og peker på at mange syrere har etablert seg i Norge. UDI har midlertidig stanset behandlingen av asylsøknader fra Syria, og Justisdepartementet har ikke kommentert saken.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
4 måneder siden
Artikkelen kritiserer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) for å støtte Frps forslag om at syriske flyktninger i Norge skal returnere til Syria etter regimeskiftet. Det argumenteres for at dette er en kortsiktig og populistisk tilnærming, da situasjonen i Syria fortsatt er usikker og potensielt farlig. Mange syrere i Norge har fått statsborgerskap og er integrert i samfunnet. Artikkelen påpeker at regjeringen bør være mer seriøs og forberede seg på en mulig ny flyktningstrøm, i stedet for å fokusere på retur.
4 måneder siden
En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen. UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia. Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
4 måneder siden
Iranske Jamile og datteren Darya flyktet til Norge for 14 år siden og har siden fått flere avslag på asyl. De saksøkte staten og vant i retten, som kjente Utlendingsnemndas (UNE) vedtak som ugyldige. Retten fant at det var gjort flere feilvurderinger i begge sakene. Darya fikk innvilget asyl etter at retten vurderte hennes legning som troverdig, mens Jamile fortsatt risikerer utsendelse da UNE har anket tingrettens kjennelse. Jamile frykter forfølgelse i Iran på grunn av sin bahá'í-tro, men UNE mener hennes frykt ikke er velbegrunnet. Advokaten kritiserer UNE for å ikke lytte til FN og for å svekke tilliten til saksbehandlingen.
1 måned siden
Norske myndigheter tilbyr støtte til syrere som ønsker å returnere til hjemlandet, men kun én person har benyttet seg av tilbudet. Justisministeren forventer flere returer, men understreker at sikkerhetssituasjonen i Syria fortsatt er uavklart. Norge suspenderte utreiseplikten til Syria i 2011, og har satt behandlingen av nye asylsøknader på vent etter regimeskiftet. Dette har ført til frustrasjon og sultestreiker blant asylsøkere.
3 måneder siden
Et stort etterslep av EØS-saker skaper bekymring for Norges forhold til EU. Energiminister Terje Aasland frykter at hele EØS-avtalen kan stå i fare dersom ikke Norge får innlemmet de 624 sakene som ligger på vent. Sakene omhandler alt fra genmodifisert mat til energieffektivisering, og noen av dem er over 20 år gamle. Næringslivet er bekymret for at den trege innlemmingen av EU-lovverk skader forholdet til EU, mens regjeringen på sin side hevder å ha arvet et stort etterslep fra forrige regjering. Det jobbes nå med å ta igjen etterslepet for å sikre Norges del av avtalen.