Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret.
Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring.
Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Politiets utlendingsenhet (PU) endrer praksis ved delegasjonsbesøk på Trandum utlendingsinternat. Tidligere har delegasjoner, blant annet fra Etiopia, fått møte internerte uten norsk tolking eller norske representanter til stede. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kalt denne praksisen «problematisk» og «ulovlig». Etter endringen vil norsk politi og tolk være til stede under intervjuer for å fastslå identitet. Endringen kommer som en følge av egne erfaringer og tilbakemeldinger, ifølge seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
2 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
3 måneder siden
Politiets utlendingsenhet (PU) avviser kritikken fra Tilsynsrådet om ulovlig praksis og menneskerettighetsbrudd ved Trandum utlendingsinternat. PU mener det er hjemmel for rutinemessig innlåsing, men har redusert innlåsingstiden og utvidet ringetiden for internerte. De avviser også at samtaler med hjemlandets myndigheter er ulovlige eller i strid med non-refoulement-prinsippet. PU understreker at helsetjenestene nå er underlagt Ullensaker kommune og at de jobber med å tilpasse sikkerhetsnivået og redusere innlåsingstiden ytterligere. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av lovløse tilstander på Trandum.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael. Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
3 måneder siden
Justisdepartementet svarer på kritikken fra Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet angående forholdene på Trandum. Departementet har startet et lovarbeid for å tydeliggjøre rettighetene til de internerte. Ullensaker kommune har overtatt ansvaret for helsetjenester, og rutinene for kroppsvisitasjon er endret. Departementet vurderer også å flytte ansvaret for Trandum fra politiet til kriminalomsorgen. Monitorordningen for tvangsreturer er forsinket på grunn av forsikringsutfordringer. Statssekretær Even Eriksen understreker at Trandum drives profesjonelt, men at de lytter til kritikk og ser etter forbedringsmuligheter. Han påpeker også at utlendinger plikter å medvirke til å avklare egen identitet.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
3 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet kritiserer norske myndigheter for brudd på menneskerettigheter og EUs returdirektiv ved Politiets utlendingsinternat på Trandum. Rapporten avdekker at internerte avhøres av hjemlandets myndigheter uten norsk tilsyn, mangelfullt helsetilbud, begrensninger i kommunikasjon og manglende psykologbistand. Tilsynsrådet savner handlekraft fra departementet og krever umiddelbar stans av menneskerettsbruddene, samt en erstatningsordning for de rammede. Samtidig understreker Kong Carl Gustaf i Sverige alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen og behovet for tydelig kommunikasjon til allmennheten.
3 måneder siden
En fersk rapport fra Tilsynsrådet for Trandum utlendingsinternat avdekker alvorlige brudd på norsk og internasjonal rett. Rapporten kritiserer den «fengselslignende» praksisen, inkludert rutinemessig innlåsing uten lovhjemmel og avhørslignende møter med utenlandske delegasjoner uten norsk tilstedeværelse. Tilsynsrådet mener dette utgjør en «menneskerettslig kollaps» og krever umiddelbare tiltak. De påpeker også mangler ved helsetilbudet og anbefaler at ansvaret for Trandum overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Justisministeren er stilt spørsmål i Stortinget om saken, og det er fremmet forslag om stans i tvangsreturer inntil praksisen endres. Tilsyn med tvangsreturer er også forsinket på grunn av manglende forsikringsordning.
1 måned siden
Amerikanske immigrasjonsmyndigheter har pågrepet og holdt flere turister og personer med oppholdstillatelse fra ulike land i forvaring, noen i ukevis, uten å oppgi klare årsaker. Tyske og britiske myndigheter har reagert med å oppdatere sine reiseråd for USA. Flere av de berørte forteller om lange avhør og manglende tilgang til nødvendig medisinsk hjelp. Kritikere mener pågripelsene er et resultat av Trump-administrasjonens innstramming av innvandringspolitikken, og at immigrasjonsmyndighetene målretter seg mot personer basert på politiske meninger eller mindre formelle feil.
3 måneder siden
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle. NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd. En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
4 måneder siden
Østerrike har kunngjort planer om å deportere syriske flyktninger etter regimets fall i Syria, som en del av en strammere innvandringspolitikk. Landet har tatt imot 100.000 syrere, og innenriksminister Gerhard Karner har bedt om å forberede et returprogram. Flere europeiske land, inkludert Norge og Tyskland, har stanset behandlingen av syriske asylsøknader, noe som møter kritikk fra organisasjoner som Amnesty International og International Rescue Committee. De advarer om at Syria fortsatt er ustabilt og oppfordrer til å opprettholde retten til asyl. Samtidig øker presset fra innvandringskritiske partier i flere land.
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.