Politiets utlendingsenhet (PU) endrer praksis ved delegasjonsbesøk på Trandum utlendingsinternat. Tidligere har delegasjoner, blant annet fra Etiopia, fått møte internerte uten norsk tolking eller norske representanter til stede.
Tilsynsrådet for tvangsreturer har kalt denne praksisen «problematisk» og «ulovlig». Etter endringen vil norsk politi og tolk være til stede under intervjuer for å fastslå identitet.
Endringen kommer som en følge av egne erfaringer og tilbakemeldinger, ifølge seksjonsleder Håvard Johnsen Bekk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
3 måneder siden
Politiets utlendingsenhet (PU) avviser kritikken fra Tilsynsrådet om ulovlig praksis og menneskerettighetsbrudd ved Trandum utlendingsinternat. PU mener det er hjemmel for rutinemessig innlåsing, men har redusert innlåsingstiden og utvidet ringetiden for internerte. De avviser også at samtaler med hjemlandets myndigheter er ulovlige eller i strid med non-refoulement-prinsippet. PU understreker at helsetjenestene nå er underlagt Ullensaker kommune og at de jobber med å tilpasse sikkerhetsnivået og redusere innlåsingstiden ytterligere. De kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av lovløse tilstander på Trandum.
2 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
3 måneder siden
Justisdepartementet svarer på kritikken fra Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet angående forholdene på Trandum. Departementet har startet et lovarbeid for å tydeliggjøre rettighetene til de internerte. Ullensaker kommune har overtatt ansvaret for helsetjenester, og rutinene for kroppsvisitasjon er endret. Departementet vurderer også å flytte ansvaret for Trandum fra politiet til kriminalomsorgen. Monitorordningen for tvangsreturer er forsinket på grunn av forsikringsutfordringer. Statssekretær Even Eriksen understreker at Trandum drives profesjonelt, men at de lytter til kritikk og ser etter forbedringsmuligheter. Han påpeker også at utlendinger plikter å medvirke til å avklare egen identitet.
1 måned siden
Senterpartiet har snudd i spørsmålet om generell bevæpning av politiet, noe som kan føre til at norsk politi for første gang blir permanent bevæpnet. Justisminister Emilie Enger Mehl endret mening etter å ha mottatt en rapport fra Maktmiddelutvalget, sett en endring i kriminalitetsbildet og fått tilbakemeldinger fra politiet. Flere partier støtter nå forslaget, og Fremskrittspartiet har allerede et forslag klart for behandling i Stortinget. Kjersti Toppe er imot bevæpning og frykter for tilliten til politiet, og mener at bedre tilbud for psykisk syke er viktigere.
3 måneder siden
En fersk rapport fra Tilsynsrådet for Trandum utlendingsinternat avdekker alvorlige brudd på norsk og internasjonal rett. Rapporten kritiserer den «fengselslignende» praksisen, inkludert rutinemessig innlåsing uten lovhjemmel og avhørslignende møter med utenlandske delegasjoner uten norsk tilstedeværelse. Tilsynsrådet mener dette utgjør en «menneskerettslig kollaps» og krever umiddelbare tiltak. De påpeker også mangler ved helsetilbudet og anbefaler at ansvaret for Trandum overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Justisministeren er stilt spørsmål i Stortinget om saken, og det er fremmet forslag om stans i tvangsreturer inntil praksisen endres. Tilsyn med tvangsreturer er også forsinket på grunn av manglende forsikringsordning.
3 måneder siden
I 2024 tvangsutsendte norsk politi 2458 personer uten lovlig opphold, en liten økning fra 2338 i 2023. Av disse var 236 tidligere asylsøkere med endelig avslag. Politiet påpeker at økt uttransport styrker samfunnssikkerheten, men at ID-arbeidet er krevende da mange ikke samarbeider om identitetsavklaring og flere oppholder seg på ukjent adresse. 30 prosent av de utsendte var straffet i Norge, hvorav mange var fra Romania, Litauen eller Polen. Flest utsendte var fra Ukraina, mens flest returer gikk til Polen.
21 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
2 måneder siden
Stortinget har vedtatt et forslag om å innføre visitasjonssoner, som gir politiet utvidede fullmakter til å visitere personer i utsatte områder uten konkret mistanke. Vedtaket har skapt sterke reaksjoner. Venstre kritiserer manglende utredning og mener forslaget er for inngripende, mens Likestillings- og diskrimineringsombudet advarer mot etnisk profilering. Høyre, som først ønsket en utredning, støtter nå forslaget og mener det er nødvendig for å bekjempe økende kriminalitet og gi politiet de verktøyene de trenger. Forslaget skal nå sendes på høring.
1 måned siden
Norge tilpasser seg EUs innstramminger på asylfeltet for å effektivisere returarbeidet. Regjeringen vil forbedre sammenligningen av norske returtall med EU og vurderer migrasjonspartnerskap for bedre samarbeid med andre land. En ny returstrategi for 2025–2030 er utarbeidet, med fokus på effektivitet, samarbeid og bærekraftig reintegrering. Statssekretær Even Eriksen (Ap) understreker at effektiv retur er viktig for å sikre tilliten til asylordningen, og at de som ikke har rett til opphold, skal forlate landet. I 2023 ble 2458 personer tvangsreturnert fra Norge.
4 måneder siden
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har beordret en full gjennomgang av Forsvarets praksis for sikkerhetsklarering etter avsløringer om ulovlig sesjonsnekt. VG avdekket at 299 unge med tilknytning til Iran, Russland eller Kina mottok sesjonsnektbrev uten lovhjemmel og uten oppfølging. Gram lover at alle de berørte vil bli kontaktet og få mulighet til å delta i sesjonsprosessen. Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har kritisert praksisen og krevd opprydding. Forsvaret har også innrømmet kapasitetsproblemer i saksbehandlingen. Gram understreker viktigheten av individuell behandling og et mangfoldig forsvar.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
2 måneder siden
Erna Solberg og Høyre foreslår lovendringer for å bedre beskytte ofre for partnervold, etter en økning i partnerdrap. Solberg vil senke terskelen for tvangsflytting av gjerningspersoner og evigvarende kontaktforbud, samt sikre varsling av ofre ved løslatelser. Inspirert av det svenske «Prosjekt Beta», ønsker hun at politiet oppsøker voldelige menn for å tilby samtaler. Solberg understreker viktigheten av frivillighet og vil styrke politiets forebyggende arbeid mot partnervold.
2 måneder siden
Et svensk politiprosjekt, «Prosjekt Beta», har utviklet en metode for å redusere partnervold. Politiet oppsøker menn dømt eller mistenkt for vold, og tilbyr frivillige samtaler basert på tillit. Målet er å forebygge nye voldsepisoder ved å skape en relasjon der mennene selv innser sine feil og søker hjelp. Prosjektet har vist gode resultater, med få tilbakefall blant deltakerne. Politiet understreker viktigheten av å ikke dømme, men heller skape en trygg atmosfære for samtale og refleksjon. De oppsøkte mennene føler seg ofte ensomme, og politiet har sett flere eksempler på at prosjektet har bidratt til å endre livene deres og deres familier til det bedre.
1 måned siden
En intern rapport viser at politiet i Nord-Norge slår alarm på grunn av kritisk personellmangel. Flere hundre nye stillinger for å bekjempe gjengkriminalitet har ført til at politifolk flykter sørover, noe som resulterer i redusert drift og utfordringer med å opprettholde beredskapen. Selv om regjeringen har bevilget midler for å styrke politiet, fører den interne rekrutteringen til at stillinger i nord ikke blir fylt. Politiinspektør Holthe fremhever at tilknytning til familie og venner i sør veier tyngre enn lønn. Justisministeren er kjent med situasjonen og vurderer tiltak for å bedre rekrutteringen og stabiliteten i nord, blant annet å se på en ordning hvor praksisplassene gjennomføres i nord.