Nagga Hailemichael ble tvangsutsendt fra Norge til Etiopia tirsdag, til tross for en begjæring om å utsette utsendelsen som ble avvist av Oslo tingrett. Hailemichael ble hentet fra Trandum og transportert via Sverige. Han ble også dømt til å betale 51.
800 kroner i saksomkostninger. Tilsynsrådet mener forholdene ved Trandum bryter med norsk og internasjonal rett, og en gruppe stortingspolitikere forsøkte å stanse tvangsreturer av asylsøkere som Hailemichael.
Støttespillere frykter at han vil bli utsatt for tortur i Etiopia og har appellert til internasjonale instanser. Hailemichael selv uttrykker fortvilelse over å bli sendt tilbake til et usikkert liv i Etiopia.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Nagga Hailemichael (46) står overfor tvangsretur til Etiopia, et land han forlot som 14-åring og ikke har noen tilknytning til. Han har bodd i Norge siden 2002, jobbet som bonde og snekker, og etablerte seg på Røros. Politiet brøt seg inn i hans hjem i mars, og han ble informert om den kommende tvangsreturen i retten. Hailemichael har anket avgjørelsen og bedt om midlertidig forføyning. Norge har intensivert tvangsreturer av etiopiere som oppholder seg ulovlig i landet, og justisminister Emilie Enger Mehl har uttalt at dette er nødvendig. Hun vurderer å oppheve visumrestriksjoner for etiopiere i 2025, som en belønning for Etiopias samarbeid om retur av egne borgere.
20 dager siden
Lemma Desta kritiserer norsk asylpolitikk for å sende etiopiere tilbake til et liv i frykt, og hevder rettssikkerhet og menneskelige hensyn blir tilsidesatt. Politiets utlendingsenhet har returnert seks etiopiere hittil i år, og flere sitter internert på Trandum. Desta foreslår en grense på ti år for behandling av asylsaker, samt en kontrakt for de som ikke kan returneres umiddelbart, slik at de kan jobbe og spare penger før retur. Han mener de som returneres lever i frykt og er utenfor det etiopiske samfunnet.
2 måneder siden
Politiets utlendingsenhet har internert en ny gruppe etiopiere uten lovlig opphold på Trandum. Dette skjer etter at Stortinget nedstemte et forslag om å stanse tvangsreturer inntil en omstridt intervjupraksis er endret. Kontrollorganer har kritisert praksisen der utenlandske delegasjoner intervjuer internerte uten norsk tilstedeværelse. Nettavisen melder at etiopiere er hentet fra Møre og Romsdal, Trøndelag og Hordaland, og at et nytt delegasjonsbesøk fra Etiopia er planlagt for ID-avklaring. Politiets utlendingsenhet bekrefter at de følger vedtak om uttransportering av personer uten lovlig opphold.
3 måneder siden
Daniel Solomon Beru, en tidligere bussjåfør i Oslo, ble tvangsreturnert til Etiopia for tre måneder siden etter å ha mistet sin oppholdstillatelse i Norge. Nå har etiopiske myndigheter fengslet ham og krever at han forlater landet innen 24 timer. Beru sitter i varetekt i Etiopia på grunn av sin tidligere oppholdstillatelse i Norge. Han opplever komplikasjoner med ulike ID-dokumenter. Norske myndigheter mente Beru hadde gitt uriktig informasjon om sin etniske tilhørighet og asylgrunnlag. NOAS følger med på situasjonen og vurderer å ta noen av sakene til retten, med henvisning til risiko for forfølgelse og manglende informasjon om forholdene i Etiopia.
3 måneder siden
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er sterkt bekymret for at Norge returnerer etiopiere til den konfliktfylte Oromia-provinsen, og tre slike saker prøves nå i retten. En rapport bestilt av NOAS beskriver en situasjon preget av lovløshet og fare for alle i Oromia, ikke bare opposisjonelle. NOAS viser til at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fraråder retur til konfliktområdene i Etiopia, og ber norske myndigheter om å stoppe tvangsreturer inntil minst én sak er prøvd i stornemnd. En av sakene gjelder en trebarnsmor som har bodd ni år i Norge, og som har fått medhold i tingretten om at det er farlig for henne å returnere til Etiopia.
2 måneder siden
Fire måneder etter tvangsreturen til Etiopia sliter Daniel Solomon Beru med å få gyldig ID og er internert. Til tross for ID-avklaring før retur, møter han stengte dører hos etiopiske myndigheter og forteller om vanskelige forhold på interneringssenteret. Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsnemnda (UNE) understreker Etiopias plikt til å ta imot egne borgere, men Beru opplever manglende hjelp. Tilsynsrådet for tvangsreturer har kritisert praksisen med delegasjonsbesøk på Trandum, der internerte opplevde «avhørslignende møter». Beru kom til Norge i 2008, men mistet oppholdstillatelsen i 2023 etter at UNE mente han hadde gitt uriktige opplysninger. Han savner sine barn i Norge.
15 dager siden
Kilmar Abrego Garcia ble deportert til El Salvador fra USA etter en administrativ feil, til tross for at han hadde rettslig beskyttelse mot utsendelse. Både USA og El Salvador nekter å hente ham tilbake, selv etter at USAs høyesterett beordret Trump-administrasjonen om å legge til rette for Garcias retur. Trump angrep en CNN-reporter som stilte spørsmål om saken. Kritikere mener Trump tilsidesetter rettens beslutning, noe som truer rettsstaten. Saken har skapt bekymring for rettssikkerheten for innvandrere i USA, spesielt etter at flere aktivister og lovlige immigranter er deportert.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler tvangsflytting av funksjonshemmede i Norge, hvor minst 107 personer har blitt tvangsflyttet de siste fem årene. Mange opplever mangel på reelt valg når de tilbys institusjonsplass istedenfor tilstrekkelig BPA, noe som strider mot FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne. Helseministeren anerkjenner problemet, men det kreves politiske tiltak for å sikre funksjonshemmedes rett til selvbestemmelse. Det er store forskjeller i kommunenes BPA-ordninger, og økonomi prioriteres ofte over menneskerettigheter, noe som fører til at mange funksjonshemmede lever med frykt for å miste friheten og kontrollen over egne liv.
1 måned siden
Vesam Heydari, en iransk konvertitt til kristendommen, ble forsøkt utsendt fra Norge etter at lagmannsretten mente det var liten risiko for forfølgelse. Tingretten omgjorde vedtaket, men Heydari ble likevel sendt ut. I siste liten grep Høgsterett inn og beordret at saken skal behandles på nytt i lagmannsretten. FrPs asylpolitiske talsperson kritiserer de mange ankemulighetene i saken, mens KrF-lederen er lettet og peker på risikoen konvertitter utsettes for i Iran. Heydari sitter nå på Trandum i påvente av ny behandling.
2 måneder siden
Tilsynsrådet for tvangsretur og utlendingsinternat er sterkt bekymret for praksisen ved Trandum utlendingsinternat, der utenlandske delegasjoner får møte internerte uten norsk tilstedeværelse. Rådet anser dette som ulovlig og en potensiell trussel mot de internerte sin rettssikkerhet, og mener det kan stride mot «non refoulement»-prinsippet. Politidirektoratet har avvist å stanse praksisen, som har eksistert lenge. Tilsynsrådet har bedt om en konkret dato fra justisministeren for når utlendingsinternatforskriften vil bli endret for å sikre de internerte.
4 måneder siden
En 27 år gammel tsjetsjensk asylsøker i Norge frykter for sitt liv etter at Utlendingsnemnda (UNE) besluttet å utvise ham til Kroatia, i henhold til Dublin-avtalen. Mannen, som tidligere har søkt asyl i Kroatia, risikerer å bli sendt tilbake til Russland, hvor han er innkalt til militærtjeneste og frykter tvangsrekruttering til Ukraina-krigen. UDI mener det ikke er noen reell risiko for dette, mens Helsingforskomiteen advarer om at tsjetsjenske asylsøkere ofte står i fare for å bli returnert til Russland fra Kroatia. Mannens advokat har bedt om at utvisningsvedtaket omgjøres, og UNE vurderer nå saken på nytt.
1 måned siden
Artikkelen omhandler frykten blant migranter i USA etter at Trump-administrasjonen deporterte venezuelanere til et beryktet fengsel i El Salvador. Migrantene frykter å bli behandlet som dyr og deportert uten rettssak. Trump bruker en gammel krigslov for å gjennomføre deportasjonene, noe som kritiseres av organisasjoner som mener det er et brudd på internasjonal lov. Migrantene er usikre på fremtiden, spesielt med tanke på Trumps planer om å fjerne midlertidig beskyttelse og endre statsborgerskapsregler.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Trond Vesterås (68), en ALS-pasient som opplevde å bli tvangsflyttet av Gjøvik kommune til en skjermet avdeling for demente. Flyttingen skjedde etter at Vesterås hadde klaget på forholdene ved sitt tidligere omsorgssenter. Kommunen begrunnet først flyttingen med at Vesterås manglet samtykkekompetanse, men trakk vedtaket tilbake dagen etter. Vesterås selv opplever oppholdet på den skjermede avdelingen som svært negativt, preget av hyling og skriking, og han savner muligheten til å spise middag sammen med andre beboere. Pasient- og brukerombudet har klaget på tvangsvedtaket, og stiller spørsmål ved vurderingen av Vesterås' samtykkekompetanse. Vesterås har søkt om overflytting til en lindrende avdeling, men har fått avslag. Statsforvalteren og Pasient- og brukerombudet er uenige om klagen er gyldig eller ikke.
14 dager siden
En føderal dommer har beordret Trump-administrasjonen til å forklare hvorfor Kilmar Abrego Garcia, som feilaktig ble deportert til El Salvador, ikke er hentet tilbake til USA. Abrego Garcia har bodd i USA i 14 år og er gift med en amerikansk statsborger. Han ble deportert til tross for en immigrasjonsdommer i 2019 hadde bestemt at han ikke kunne sendes tilbake til El Salvador på grunn av frykt for forfølgelse. Trump-administrasjonen innrømmer at deportasjonen skyldtes en «administrativ feil», men hevder samtidig at Abrego Garcia er medlem av MS-13. Dommeren er frustrert over regjeringens manglende handling i saken, og vurderer nå forakt for retten-prosedyrer. El Salvadors president har uttalt at han ikke vil sende Abrego Garcia tilbake til USA, og sammenlignet det med å smugle «en terrorist inn i USA».
23 dager siden
Mahad Abid Mahamud ble fratatt sitt norske statsborgerskap i 2016 og utvist fra Norge, fordi norske myndigheter mente han hadde løyet om sin identitet. Han har siden kjempet for å få komme tilbake, men tapte nylig en ny runde i Oslo tingrett mot Utlendingsnemnda (UNE). Myndighetene mener Mahamud er fra Djibouti, mens han selv hevder å være fra Somalia og har fått asyl i Frankrike under denne identiteten. Hans advokat ser to muligheter for retur: familiegjenforening eller anke, da hans kjæreste og fire barn bor i Norge.