André Otterstad slet med spiseforstyrrelser og overtrening i jakten på å bli best i ishockey. Han utviklet anoreksi i 13-årsalderen, som senere gikk over til bulimi. Han trente opptil 12 timer i døgnet og hadde et anstrengt forhold til mat.
Etter et mislykket forsøk på å slå gjennom i USA, innså han at han trengte hjelp. Han ble innlagt på Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og har siden jobbet med å bli frisk.
Nå spiller han ishockey for gøy og jobber i Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO). Han understreker viktigheten av åpenhet om psykiske problemer og å bryte med machokulturen i idretten.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree, en medaljekandidat til ski-VM, slet med alvorlig underernæring i 2022, noe som truet karrieren hans. Etter et NM-gull oppdaget blodprøver at han var underernært. Han løy til treneren om treningsmengde, men gikk opp syv kilo før en ny smell. Treneren erkjenner manglende kunnskap om underernæring. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrennsmiljøet, og foreslår mer systematisk testing. Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
2 måneder siden
Artikkelforfatteren deler sin personlige historie om hvordan han utviklet en spiseforstyrrelse i tenårene etter å ha opplevd mobbing og sorg. Han beskriver hvordan han mistet kontroll over mat og trening, og hvordan komplimenter for vekttap forverret situasjonen. En lærer så at han ikke hadde det bra, og ga han et trygt rom til å være ærlig. Dette ble et vendepunkt, og han fikk hjelp av psykolog. Forfatteren understreker at livet handler om mer enn mat og kropp, og at det er viktig å oppsøke glede og snakke med andre. Han oppfordrer også lesere til å tørre å spørre andre om hvordan de har det, da mange sliter i stillhet.
3 måneder siden
Artikkelforfatteren forteller om sitt usunne forhold til mat og kropp etter å ha bestemt seg for å stille i en fitnesskonkurranse. Han beskriver hvordan fokuset på muskler, kalorier og fettprosent tok over livet hans, og førte til stress, nedstemthet og isolasjon. Til tross for komplimenter for sin disiplin, følte han seg aldri bra nok. Et vendepunkt kom da han overhørte en kollega snakke om et avslappet forhold til mat, noe som inspirerte ham til å ta tilbake kontrollen. Han oppfordrer nå til å snakke mer om spiseforstyrrelser blant gutter og være forsiktig med ukritisk heiarop.
2 måneder siden
Stian «Staysman» Thorbjørnsen deler sine erfaringer etter deltakelsen i «16 ukers helvete». Han utviklet et vanskelig forhold til mat og vekt, og levde på et stort kaloriunderskudd for å prestere best mulig. Han innser nå at dette var feil, og har fått et sunnere forhold til mat og trening. Thorbjørnsen er nå programleder for «Stjernekamp», og tar over etter Kåre Magnus Bergh.
4 måneder siden
Leah Støren (20) opplevde et stort press om å være perfekt i ungdomstiden, noe som førte til en alvorlig spiseforstyrrelse. Hun følte at hun måtte opprettholde en fasade som «flink jente», noe som resulterte i at hun utviklet en spiseforstyrrelse som et rop om hjelp. Moren hennes følte seg maktesløs mens hun så datteren bli sykere. Åpenhet og ærlighet mellom mor og datter, samt riktig hjelp fra en psykiater som tillot henne å trene, ble avgjørende for Leahs bedring. Hun fant glede i crossfit, og i dag ønsker hun å hjelpe andre med lignende erfaringer.
2 måneder siden
Silje Opseth har åpent fortalt om sin kamp med vektproblemer og de psykiske utfordringene dette har medført i hoppsporten. Hun beskriver et miljø hvor vektfokus er sterkt til stede, noe som har ført til negative tanker og følelse av utilstrekkelighet. Opseth kritiserer den nåværende BMI-regelen, som hun mener opprettholder en usunn kroppskultur, og får støtte fra Maren Lundby. FIS anerkjenner forslaget om endring, men påpeker at lav kroppsvekt fortsatt er en fordel i sporten. Etter et fall er Opseth skadet, men hun er fast bestemt på å finne en metode som lar henne kombinere toppidrett med god mental helse.
4 måneder siden
Marthe Katrine Myhre, tidligere toppidrettsutøver, døde nylig etter 15 år med spiseforstyrrelser. Hennes åpenhet om sykdommen har satt fokus på manglende kunnskap og tabuer rundt spiseforstyrrelser, spesielt i idrettsmiljøer. Bekjente som Øystein Pettersen og Kristin Roset uttrykker frustrasjon over manglende åpenhet og ressurser. Psykolog Ingvild Pettersen understreker at spiseforstyrrelser har høy dødelighet, men at tidlig og riktig hjelp kan redde liv. Organisasjoner som Sunn Idrett tilbyr støtte, men eksperter mener det offentlige behandlingstilbudet er utilstrekkelig. Myhres historie har aktualisert behovet for bedre forebygging og behandling av spiseforstyrrelser.
4 måneder siden
Langrennsløper Andreas Fjorden Ree opplevde en alvorlig vektsmell sommeren 2022, med karrieretruende blodprøver som viste underernæring. Etter et NM-gull på femmil ble det avdekket at han måtte opp i vekt. Han innrømmer å ha løyet til treneren om treningsmengde i en periode. Selv om han gikk opp sju kilo, fikk han en ny kroppslig smell. Treneren erkjenner at han manglet kunnskap om underernæring og skulle ha sett signalene tidligere. Sammen ønsker de en debatt om ernæring i langrenn og mer systematisk testing. Fjorden Ree er nå tatt ut til Tour de Ski.
2 dager siden
Frp-politiker Bård Hoksrud sliter med å holde vekten og redusere inntaket av Pepsi Max. Han innrømmer at gamle vaner har tatt over igjen.
4 måneder siden
Den svenske artisten Benjamin Ingrosso (27) forteller åpent om sine spiseforstyrrelser i en podkast. Han har slitt med dette siden barndommen, etter å ha fått kommentarer om at han var lubben og lav. Som 12-13-åring gikk han drastisk ned i vekt, noe som førte til økt popularitet, men også forsterket problemene. Ingrosso innrømmer at kroppsbildet fortsatt påvirker hverdagen hans, inkludert kosthold og trening. Han jobber nå med å finne trygghet i seg selv som artist, og mener at musikken er viktigere enn utseendet. Hans søster, Bianca Ingrosso, har også vært åpen om sine problemer med bulimi.
3 måneder siden
Alpinisten Henrik Kristoffersen åpner opp om at nervar og prestasjonspress tærer på ham. Han forteller at det mentale presset er mer utfordrende enn det fysiske, og at han vurderer å avslutte karrieren etter denne sesongen og to til. Kristoffersen har ikke diskutert sine utfordringer med støtteapparatet, og får beskjed av faren om å ikke synes synd på seg selv. NRKs alpinekspert, Lars Elton Myhre, forstår Kristoffersens situasjon, men er usikker på om han faktisk legger opp om to sesonger. Kristoffersen ble nummer tre i slalåmrennet i Adelboden.
3 måneder siden
Arne-Kristian Teigland forsøkte å bli den raskeste til Sydpolen, men måtte avbryte rekordforsøket etter å ha besvimt på isen. Han hadde gått nesten 1000 kilometer på ski i ekstremt vær og krevende terreng, og opplevde både fysiske og mentale utfordringer. Teigland fikk frostskader på tærne, og hadde lav kroppstemperatur da han ble hentet ut med fly. Han reflekterte over sin egen viljestyrke og kroppens grenser, og ser på turen som et forsøk på å bidra til polarhistorien. Han hadde trent i halvannet år for å slå rekorden, men lovet familien å komme hel hjem, og valgte å avbryte turen.
3 dager siden
En person deler sin livslange kamp med ekstrem kresenhet. Problemet viste seg senere å være spiseforstyrrelsen ARFID.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler Selmas kamp mot en spiseforstyrrelse som utviklet seg i forbindelse med overgangen til videregående skole. Sykdommen preget hele familien, og spesielt lillebroren Laurits følte et stort ansvar for å få Selma til å spise. Måltidene ble en arena for konflikter og frustrasjon. Artikkelen belyser også den økende forekomsten av spiseforstyrrelser og viktigheten av familiebasert terapi. Selmas historie understreker betydningen av åpenhet og støtte fra familien i kampen mot spiseforstyrrelser, og hvordan dette bidro til hennes bedring.
3 måneder siden
Kickbokser Amalie Anker, som tidligere har vunnet VM-sølv, har det siste halve året kjempet en hard kamp mot psykiske problemer. Hun har opplevd angst, depresjon og selvmordstanker etter en periode med fysisk sykdom og private hendelser. Anker har tidligere vært åpen om sine kvinnehelseproblemer, men det siste halve året har de psykiske utfordringene tatt overhånd. Hun har fått støtte fra familie, venner og psykolog, og har begynt å snakke åpent om sine problemer. Dette har hjulpet henne med å takle de mørke tankene og skamfølelsen. Anker har tidligere deltatt i realityprogrammet «Kompani Lauritzen», der hun lærte å være mer åpen om følelser. Selv om toppidrettskarrieren er over, ønsker hun å finne tilbake til gleden med idretten og være en del av kickboksmiljøet. Hennes fire år gamle tantebarn har vært en viktig motivasjon for å holde seg i live.