Den britiske kjendiskokken Jamie Oliver (49) lager en dokumentar for Channel 4 om dysleksi, en tilstand han selv har levd med siden barndommen. Han forteller at han slet med lesing og skriving på skolen, men at han fant sin plass på kokkelinja.
Oliver mener det britiske skolesystemet er utdatert og ikke tilrettelegger godt nok for barn med lærevansker. Han ønsker å vise barn som sliter med dysleksi at de ikke er verdiløse og at alle barn kan blomstre.
Dokumentaren skal utforske hvordan skoler kan redefinere suksess og er planlagt sendt senere i år. Dysleksi er den mest utbredte lærevansken hos barn og rammer 5-8 prosent av befolkningen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
29 dager siden
Tømrer Emil Julian, som selv er dyslektiker, er en aktiv forkjemper for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta fagprøven muntlig. Han opplevde selv å måtte kjempe for tilrettelegging under sin egen eksamen, til tross for god støtte tidligere i skolegangen. Høyres Margret Hagerup støtter kravet om muntlig eksamen, og fremhever at samfunnet går glipp av viktig kompetanse når elever faller fra på grunn av manglende tilpasning. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun viser til at muntlige eksamensformer er under utprøving i enkelte andre fag, men Dysleksi Norge er bekymret for at lærlinger fortsatt mangler tilstrekkelig tilrettelegging.
3 måneder siden
Jan Henrik «Gladkokken» Syversen (45) er en kokk og matinfluenser som har bygget opp en stor følgerskare de siste ti årene. Han er aktuell i «Farmen kjendis» og har nylig åpnet en restaurant med samme navn som bloggen sin. Syversen er opptatt av å spre matglede og lære bort enkel hjemmelaget mat. Han er stolt av å ha åpnet restaurant, gitt ut kokebok og lansert egen vin i 2024. Han beskriver seg selv som ekstrovert, ærlig og ikke redd for konflikter. Syversen er engasjert i å lage oppskrifter til en ny kokebok for barn med Kaptein Sabeltann. Han er glad i å spandere på andre og mener livet skal nytes. Han angrer sjelden på det han gjør, men er redd for å angre på det han ikke har gjort. Syversen er kritisk til dagens regjering og mener de ødelegger for norsk næringsliv.
2 måneder siden
Artikkelen tar utgangspunkt i medienes latterliggjøring av kong Carl Gustafs ordrot, og argumenterer for at dette er et vanlig problem for dyslektikere. Forfatteren, som selv har dysleksi, forteller om sine erfaringer og vanskeligheter med lesing og skriving. Han påpeker at mange med dysleksi sliter med selvtilliten og kan gi opp skolegangen. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet og kunnskap om dysleksi i skolen og samfunnet, og at lærere trenger bedre opplæring for å støtte elever med lese- og skrivevansker. Forfatteren avslutter med å si at det ikke er morsomt når noen roter med ord, og at journalister bør ha kunnskap om dysleksi.
2 måneder siden
Artisten Øyvind 'Vinni' Sauvik kritiserer skolesystemet for å bidra til dårlig selvfølelse hos elever, særlig gutter, og mener ensidig behandling skaper tapere. Utdanningsdirektoratet erkjenner at mange elever sliter og at systemet ikke alltid lykkes. Utdanningsforbundet støtter kritikken, og ønsker mer praktisk undervisning samt en bredere tilnærming til skolens rolle, og peker på nødvendigheten av å prioritere annerledes for å øke elevenes trivsel og motivasjon.
21 dager siden
Artikkelen belyser bekymringer knyttet til skolestart for barn født sent på året, spesielt i desember. En mor deler sine erfaringer om utfordringer knyttet til overgangen fra barnehage til skole for sin sønn. Rødt foreslår å reversere 6-årsreformen for å utsette skolestarten, og mener dette vil gi barna en lengre barndom. Arbeiderpartiet er uenig og vil heller forbedre førsteklassetrinnene. Artikkelen viser også at flere foreldre vurderer å planlegge graviditeten for å unngå å få «desemberbarn» på grunn av disse bekymringene.
1 måned siden
Høgre foreslår å myke opp arbeidsmiljøloven slik at ungdomsskoleelever kan jobbe mer enn to timer på skoledager, med henvisning til læringsverdien av arbeid. Forslaget kommer etter at juniorkokker har opplevd utfordringer med å delta fullt ut i sitt arbeid på grunn av eksisterende arbeidsmiljølov. Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) avviser forslaget, og understreker at barn først og fremst skal fokusere på skole og fritid, selv om hun anerkjenner verdien av arbeidserfaring. Erna Solberg (H) lover å endre loven dersom Høgre vinner valget.
2 måneder siden
Kjendiskokk Kjartan Skjelde er aktuell med det nye programmet «Kjartan rydder opp – hjemme» på Viaplay, der han besøker kjendiser for å hjelpe dem med å finne matglede. Skjelde ble overrasket da han fant et kjøleskap fullt av Fjordland hos artisten TIX. Han undrer seg over at voksne mennesker spiser så mye ferdigmat, samtidig som statistikk viser at nordmenn konsumerer millioner av ferdigretter hvert år. Skjelde forteller at han måtte være forsiktig for å skape matglede hos deltakerne, og at han stort sett lyktes med dette. Første episode av serien er nå tilgjengelig på Viaplay.
2 måneder siden
Artikkelen argumenterer for en mer fleksibel skolestart, der foreldre, barnehage og skole i samarbeid vurderer barnets modenhet individuelt. Dagens system, hvor de fleste starter skolen det året de fyller seks år, kan være problematisk, særlig for barn født sent på året. Forskning viser at disse barna oftere medisineres for ADHD og presterer svakere. Danmark praktiserer fleksibel skolestart med gode resultater. Artikkelen konkluderer med at en mer fleksibel ordning vil gi bedre forutsetninger for alle barn, og at dagens regjering bør revurdere sin motstand mot utprøving av dette.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler elever med stort læringspotensial som ofte møter utfordringer i skolesystemet. Lars Jørgen Aasen har opplevd en lang kamp for å få tilpasset opplæring, og er nå langt foran sine medelever i flere fag. Larvik kommune har startet et prosjekt for å gi denne elevgruppen tilpasset undervisning, etter inspirasjon fra Danmark. Stortingskandidat Rita Kilvær mener disse elevene ofte møter fordommer og jantelov. Kunnskapsministeren understreker at alle elever har krav på tilpasset opplæring, og at det er viktig at også de som presterer på høyeste nivå får utfordringer som gjør at de trives og lærer.
3 måneder siden
Phoenix Brown, datter av Spice Girls-medlem Mel B, hevder at barn av kjendiser, såkalte «nepobabyer», opplever økende hat og motstand. Hun mener at selv om mange «nepobabyer» er dyktige, møter de fordommer og sjalusi. Brown har laget en dokumentar om temaet, der hun sammenligner prins William og Brooklyn Beckham som eksempler på «nepobabyer». Hun fant at Beckham fikk mer negative kommentarer enn prins William. Brown påpeker at «nepobabyer» får muligheter raskere, men også opplever negative sider som offentlig omtale av foreldrenes privatliv. Rapper Marstein har også tatt opp temaet i sin sang «Nepobaby».
1 måned siden
Artikkelforfatteren uttrykker skuffelse over Siri Kristiansens kommentarer om "Team Pølsa" i sin podkast. Kristiansen antydet at barn ville mobbe etter å ha sett programmet, noe forfatteren sterkt imøtegår. Hun argumenterer for at synlighet av mennesker med spesielle behov, slik som i "Team Pølsa", er viktig for å skape aksept og redusere mobbing. Forfatteren, som selv deler livet sitt med sin søster med Downs syndrom, mener slike programmer bidrar til økt forståelse og toleranse i samfunnet, og kritiserer Kristiansen for å ha fordommer.
26 dager siden
Arbeiderpartiet varsler endringer i skolen for å prioritere lek og redusere digitalt press for de yngste elevene. Kunnskapsministeren mener tidligere skolepolitikk har overdrevet digitaliseringen på bekostning av lek og sosial utvikling. Tiltak inkluderer å fjerne kartleggingsprøver i første klasse, redusere kravene til digitale ferdigheter, innføre heldagsskole for de yngste, og lovfeste retten til fysiske skolebøker. Målet er å bedre tilpasse skolen til barnas behov og redusere stress for småbarnsfamilier ved å integrere idrett og kultur i skoledagen.
4 måneder siden
Artikkelen tar for seg bekymringen rundt overflod av julegaver til barn og det økende fokuset på dyre gaver. Isabelle Ringnes mener foreldre må begrense antall gaver for å lære barna verdien av dem. Ole Robert Reitan deler erfaringer om at hans familie måtte redusere antall gaver fordi barna ble overveldet. Samtidig viser Vipps' digitale ønskelister at mange nordmenn ønsker seg kostbare gaver. Vipps har fått kritikk for å bidra til kjøpepress, men argumenterer for at de bidrar til færre bomkjøp. De har også lansert lister med forslag til gratis gaver.
3 måneder siden
I NRK-serien «Familien Nerdrum» deler kunstneren Odd Nerdrum åpenhjertig om sin vanskelige barndom. Han beskriver en oppvekst preget av vold fra sin stefar, med hyppige slag og spark. Nerdrum følte seg annerledes som et «uekte» barn og beskriver seg selv som en flyktning. Han fikk først vite som 50-åring hvem hans biologiske far var, noe han mener var for sent. Møtet med faren var vanskelig, og Nerdrum opplevde at faren angret på hans fødsel. Gjennom livet har Nerdrum følt seg utenfor og ikke akseptert.