Tømrer Emil Julian, som selv er dyslektiker, er en aktiv forkjemper for at elever med lese- og skrivevansker skal få muligheten til å ta fagprøven muntlig. Han opplevde selv å måtte kjempe for tilrettelegging under sin egen eksamen, til tross for god støtte tidligere i skolegangen.
Høyres Margret Hagerup støtter kravet om muntlig eksamen, og fremhever at samfunnet går glipp av viktig kompetanse når elever faller fra på grunn av manglende tilpasning.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun viser til at muntlige eksamensformer er under utprøving i enkelte andre fag, men Dysleksi Norge er bekymret for at lærlinger fortsatt mangler tilstrekkelig tilrettelegging.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtuns (Ap) beslutning om å flytte eksamen til før 17. mai neste år møter motstand fra flere hold. Elever frykter at dette vil ramme de som allerede sliter mest faglig, og mener at ekskludering i russetiden starter lenge før selve russetiden. Elevorganisasjonen ønsker å erstatte eksamen med en langtidsoppgave, mens en MDG-politiker kaller flyttingen for brannslukking og vil fjerne eksamen helt. Utdanningsdirektoratet, KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet har tidligere frarådet å flytte eksamen, fordi de mener elevene vil få for få undervisningstimer før eksamen.
4 måneder siden
Fylkesordfører Thomas Breen (Ap) står i sentrum for en opphetet debatt om skolenedleggelser i Innlandet. Advokat John Christian Elden representerer aksjonister fra Skjåk, Lom og Nordre Land, og krever at Kunnskapsdepartementet stopper prosessen for å sikre en lovlighetskontroll. Justisminister Emilie Mehl (Sp) støtter aksjonistene og uttrykker bekymring for sårbare elever som risikerer å miste viktige sosiale og pedagogiske tilbud. Breen forsvarer vedtaket og peker på økonomisk og sosial støtte til hybelboende elever. Samtidig møter han kritikk fra lokale Sp-politikere som mener han bør trekke seg som fylkesordfører.
2 måneder siden
Artikkelen tar utgangspunkt i medienes latterliggjøring av kong Carl Gustafs ordrot, og argumenterer for at dette er et vanlig problem for dyslektikere. Forfatteren, som selv har dysleksi, forteller om sine erfaringer og vanskeligheter med lesing og skriving. Han påpeker at mange med dysleksi sliter med selvtilliten og kan gi opp skolegangen. Artikkelen understreker behovet for økt bevissthet og kunnskap om dysleksi i skolen og samfunnet, og at lærere trenger bedre opplæring for å støtte elever med lese- og skrivevansker. Forfatteren avslutter med å si at det ikke er morsomt når noen roter med ord, og at journalister bør ha kunnskap om dysleksi.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler elever med stort læringspotensial som ofte møter utfordringer i skolesystemet. Lars Jørgen Aasen har opplevd en lang kamp for å få tilpasset opplæring, og er nå langt foran sine medelever i flere fag. Larvik kommune har startet et prosjekt for å gi denne elevgruppen tilpasset undervisning, etter inspirasjon fra Danmark. Stortingskandidat Rita Kilvær mener disse elevene ofte møter fordommer og jantelov. Kunnskapsministeren understreker at alle elever har krav på tilpasset opplæring, og at det er viktig at også de som presterer på høyeste nivå får utfordringer som gjør at de trives og lærer.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da skolene allerede sliter med å gi elevene nok undervisningstid før eksamen. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle eksamen før russefeiringen, men møter motstand fra flere hold, inkludert Utdanningsdirektoratet. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets vurdering, og frykter at en flytting vil gå ut over elevenes læring og øke presset på både elever og lærere. De mener eksamen bør tilpasses elevene, ikke russefeiringen.
1 måned siden
Unge Venstre tar til orde for å redusere antall obligatoriske fellesfag i videregående skole, og heller satse på valgfag for å øke elevenes motivasjon og redusere frafallet. Lederen i Unge Venstre mener grunnskolen skal gi allmenndannelse, mens videregående skal forberede elevene på høyere utdanning og arbeidsliv. Forslaget møter motstand fra NITO, som frykter at det vil føre til færre realfagsstudier, og fra Høyre, som mener dagens fagkombinasjoner er viktige for å forberede elevene på arbeidslivet og mener Unge Venstre starter i feil ende.
28 dager siden
AUF kjemper for at Arbeiderpartiets landsmøte skal vedta gratis førerkort for elever som fullfører yrkesfag. Forslaget kommer som følge av bekymringer rundt personlig økonomi blant unge, særlig de som bor utenfor storbyene og er avhengige av bil for å komme seg til jobb og lærlingplasser. AUF-leder Gaute Skjervø mener dette vil rekruttere flere til yrkesfag og sikre arbeidskraft i distriktene. Kostnaden er estimert til mellom 1 og 1,5 milliarder kroner. Programkomiteen støtter et begrenset prøveprosjekt, men AUF jobber for å få flertall for fullt gratis førerkort på landsmøtet, med støtte fra store lokallag og Fellesforbundet.
2 måneder siden
Utdanningsdirektoratet fraråder regjeringen å flytte eksamen for russen til før 17. mai i 2026, da dette vil forsterke eksisterende problemer med undervisningstimer. Kunnskapsministeren ønsker likevel å finne en løsning for å avvikle skriftlig eksamen før russefeiringen, og vil fortsette dialogen med de andre partene. KS, Utdanningsforbundet og Skolelederforbundet støtter Utdanningsdirektoratets anbefaling, og mener en flytting vil svekke elevenes læring og øke presset på lærere. De mener også at eksamen må tilpasses elevenes læring, og ikke elevenes russefeiring.
1 måned siden
Senterpartiets Emile Mehl og Marit Knutsdatter Strand vil sikre etablering av tre nye private videregående skoler i Innlandet etter de omstridte skolenedleggelsene. De foreslår lovendringer for å sikre muligheten for privatskoler i distriktene der offentlige tilbud mangler, og vil at distriktspolitiske hensyn skal vektlegges ved godkjenning. Fylkesvaraordfører Hanne Velure (H) støtter i utgangspunktet private skoler, men understreker behovet for balanse og bredde i fagtilbudet, noe hun mener de nye initiativene ikke oppfyller. Innlandet fylkeskommune er klaget inn til Sivilombudet i forbindelse med nedleggelsene.
1 måned siden
Trygve Slagsvold Vedum og Emilie Enger Mehl kjemper for gjenvalg i Hedmark. Vedum kritiserer Se og Hørs snikfotografering av Mehl og understreker behovet for privatliv for politikere. Mehl er innstilt på å gjøre alt hun kan for å bli valgt, selv om meningsmålingene er dårlige. Vedum fremhever Mehls kapasitet og erfaring, spesielt hennes innsats som justisminister. Han forteller også om sin MS-diagnose, som Mehl var en av de første til å få vite om. Vedum understreker Senterpartiets motstand mot EU-medlemskap og ønsker å utfordre EØS-avtalen, samtidig som han åpner for et samarbeid med Arbeiderpartiet.
1 måned siden
Elever ved Sandefjord videregående skole reagerer på kunnskapsministerens beslutning om å flytte eksamen tidligere, og truer med å prioritere russetiden. Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun avviser kritikken og mener det er uaktuelt å endre planene. Lærere og politikere uttrykker bekymring for at elevene får mindre tid til å forberede seg til eksamen, og at motivasjonen vil synke når det er en hel måned igjen etter eksamen. Kunnskapsministeren påpeker at elevene fortsatt skal ha standpunktkarakterer og kan trekkes ut til muntlig eksamen.
3 måneder siden
En rekke lærere og fagfolk melder om en nedgang i skriveferdighetene blant ungdom. Elever gjør barneskolefeil, sliter med grunnleggende grammatikk og blander norske og engelske ord. Mange mener at overgangen til en mer digital og muntlig verden, samt økt bruk av KI-verktøy, bidrar til problemet. Aviser merker også at jobbsøkere skriver dårligere, noe som kan påvirke troverdigheten. Det etterlyses mer regulering av KI-bruk i undervisningen og økt fokus på tradisjonell lese- og skriveopplæring. Nasjonale prøver i skriving ble fjernet i 2016, og det finnes ingen måling av utviklingen i rettskriving.
2 måneder siden
Artisten Øyvind 'Vinni' Sauvik kritiserer skolesystemet for å bidra til dårlig selvfølelse hos elever, særlig gutter, og mener ensidig behandling skaper tapere. Utdanningsdirektoratet erkjenner at mange elever sliter og at systemet ikke alltid lykkes. Utdanningsforbundet støtter kritikken, og ønsker mer praktisk undervisning samt en bredere tilnærming til skolens rolle, og peker på nødvendigheten av å prioritere annerledes for å øke elevenes trivsel og motivasjon.
3 måneder siden
En synkende andel elever velger realfag på videregående, noe som skaper bekymring i næringslivet. Kunnskapsministeren vil derfor endre læreplanen for samfunnsfaglig matte (S-matte) for å senke terskelen for å velge realfag. Elever fra Skeisvang videregående skole deltok på en inspirasjonstur hos Aibel og DeepOcean for å se mulighetene med realfag. Næringslivet i Haugesund opplever rekrutteringsutfordringer på grunn av den lave realfagsinteressen. Møre og Romsdal fylkeskommune jobber også med å øke relevansen i realfagsopplæringen gjennom samarbeid med næringslivet.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Saltvern skoles innføring av totalforbud mot mobiltelefoner, et initiativ fra FAU. Målet er å skape et tryggere og mer oppmerksomt skolemiljø, hvor elevene ikke distraheres av mobiler eller frykter å bli filmet. Skribenten argumenterer for at selv om dette kan møte motstand fra foreldre som ønsker konstant kontakt med barna sine, er det en nødvendig kamp for å fremme sosial interaksjon og redusere skjermbruk. Artikkelen oppfordrer andre FAU-er til å vurdere lignende tiltak for å bedre elevenes hverdag, og utfordrer dem til å ta debatten om mobilbruk i skolen.