
Siste norske kullgruve på Svalbard stenger etter over 100 år
Gruve 7 på Svalbard stenger i dag, noe som markerer slutten på over 100 år med norsk kullgruvedrift i Arktis. Nedleggelsen skaper bekymring for fremtidige arbeidsplasser og Longyearbyens utvikling, samtidig som den avslutter en viktig del av norsk klimapolitikk.
Kort oppsummert
- Gruve 7 på Svalbard stenger i dag, og avslutter dermed over 100 år med norsk kullgruvedrift.
Gruve 7 på Svalbard, Norges siste operative kullgruve, stenger i dag, og avslutter dermed over 100 år med norsk gruvehistorie i Arktis. Nedleggelsen fører til at 60 helårlige industriarbeidsplasser forsvinner, noe som skaper bekymring for fremtiden til Longyearbyen.
Gruvearbeidere som Rune Mjelde og Svein Jonny Albrigtsen uttrykker vemod over avslutningen, men også yrkesstolthet over å produsere til siste slutt. Store Norske Spitsbergen Kulkompani har driftet gruver på Svalbard siden 1916, men overgangen til fornybar energi og klimapolitikk har gjort kullutvinning uaktuell.
Til tross for politisk motstand fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, som ønsket å opprettholde norsk aktivitet, valgte Stortinget å fase ut driften. Gruve 7s levetid ble forlenget med to år utover opprinnelig plan på grunn av økt etterspørsel.
Rune Mjelde
Jo Gytri
Svein Jonny Albrigtsen
Trygve Slagsvold Vedum
Store Norske Spitsbergen Kulkompani
Longyearbyen lokalstyre
Stortinget
Fremskrittspartiet
Senterpartiet
Svalbard
Longyearbyen