Greta Hennie Karlsen (78) har blitt en populær TikTok-profil med tusenvis av følgere og millioner av visninger. Hun begynte å bruke appen for å vise en mer realistisk side av livet, som en motvekt til det hun oppfattet som et urealistisk bilde av unge mennesker.
Karlsen legger ut enkle videoer fra hverdagen sin og opplever at mange unge ser på henne som en slags bestemorfigur, og kaller henne «TikToks oldemor». Samtidig viser artikkelen til at mange eldre mangler digitale ferdigheter, noe som kan føre til isolasjon og begrenset tilgang til viktige tjenester.
Seniornett understreker viktigheten av digital inkludering for å sikre at eldre har en stemme og kan opprettholde sosiale relasjoner.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
80 år gamle Britt Jørgensen fra Senja har blitt en viral sensasjon på sosiale medier gjennom korte videoklipp filmet av barnebarnet Sindre Olav Fredriksen. Disse videoene viser usminkede øyeblikk fra hverdagen hennes, og har oppnådd millioner av visninger. Populariteten har resultert i forestillingen «Sindre og The Real Bestemor», som har spilt for fulle hus i Nord-Norge. Duoen planlegger en siste forestilling på Folketeateret i Oslo. Jørgensen er ikke interessert i å finne en ny kjæreste, men Fredriksen håper at hun vil bli invitert til Slottet.
27 dager siden
Britt Tove Jørgensen (80), også kjent som «The Real Bestemor», har blitt en viral sensasjon på sosiale medier sammen med barnebarnet Sindre Olav Fredriksen. Videoene deres, som viser hverdagsøyeblikk og ufiltrerte kommentarer, har generert millioner av visninger. Populariteten startet med en julekalender i 2019 der Sindre forsøkte å finne en ny mann til bestemoren. Nå reiser de rundt i landet med forestillinger, men duoen har bestemt seg for å gi seg mens de er på topp, og avslutter med en forestilling i Oslo.
4 måneder siden
Kvinner i 40- og 50-årene tar over Instagram med livserfaringer, råd og klesalg. De deler videoer der de snakker om livet og viser frem klær. Kvinner over 55 år står for den største økningen i sosiale medier siden 2017. Komiker Bjørnar Løberg har latt seg inspirere av disse kontoene og skapt karakteren Kirsebær-Vigdis. Unge synes det kan være litt kleint, men aksepterer at eldre også bruker plattformen. Heidi Kirkeberg deler sin historie for å hjelpe andre, selv om datteren synes det er litt flaut, men også fint at moren tør å være seg selv.
1 måned siden
Artikkelen utforsker den økende sosiale isolasjonen og ensomheten som mange eldre opplever i dagens moderne samfunn. Den beskriver hvordan endringer i familiestrukturer, digitalisering og tap av sosial kontakt etter pensjonisttilværelsen bidrar til denne utviklingen. Eldre mister ofte kontakten med tidligere kolleger og venner, og føler seg oversett av yngre generasjoner som lever i en digital verden. Denne isolasjonen kan føre til depresjon, økt bruk av rusmidler og behov for institusjonsomsorg. Forfatteren understreker at neste generasjon sannsynligvis vil oppleve enda mer ensomhet, men oppfordrer eldre til å finne glede i små ting og huske at det finnes mennesker som bryr seg.
4 måneder siden
Den nye TikTok-trenden «deinfluencing» har fått oppmerksomhet for å vise livets utfordringer og nedturer, som en motvekt til perfeksjonspresset på sosiale medier. Influencere som Thea Garlid deler ærlige innlegg om blant annet angst og sykdom, og mener det er viktig å vise at livet ikke er perfekt. Psykologspesialist Line Marie Warholm advarer imidlertid om at trenden kan føre til sykeliggjøring av normale følelser og utfordringer. Hun påpeker også at sårbarhet kan bli iscenesatt og brukt som et markedsføringstriks, noe som kan skape en kaldere samfunnskultur. Trenden reiser spørsmål om balansen mellom ærlighet og ansvar på sosiale medier.
25 dager siden
Artikkelen belyser hvordan unge kvinner bruker TikTok for å ta et oppgjør med de snevre, norske skjønnhetsidealene. Øyvår (21) deler sin personlige historie om å aldri ha følt seg pen, noe som har skapt et stort engasjement. Olimata Elin Mboge (19) ønsker å konfrontere både egne komplekser og det hun beskriver som et «skjønnhetstyranni». De forteller om et økende press, spesielt blant jenter, for å oppnå urealistiske idealer. Jenter med minoritetsbakgrunn beskriver også opplevelser med rasisme og utseendepress. Gjennom TikTok finner de støtte og et fellesskap hvor de kan dele sine erfaringer og sammen utfordre de eksisterende standardene.
1 måned siden
En mormor i 50-årene er tiltalt i Salten og Lofoten tingrett for å ha krenket privatlivets fred ved å dele intime detaljer om sitt barnebarn i sosiale medier. Mormoren nekter straffskyld og hevder hun har utøvd sin ytringsfrihet. Aktoratet har vist frem 33 videoer som bevis, og vurderer å kreve inndragning av datautstyr samt forbud mot bruk av sosiale medier. Forsvareren argumenterer for at mormoren har videreformidlet informasjon fra barnebarnet og kritisert offentlig myndighetsutøvelse, og mener ytringsfriheten må tolkes i lys av konteksten. Saken har fått stor medieoppmerksomhet.
29 dager siden
Artikkelen utforsker aldringsangst, et problem som berører både unge og eldre. Unge mennesker frykter hvordan de vil se ut i fremtiden, ofte påvirket av sosiale medier, mens eldre skammer seg over synlige tegn på aldring. Dette fører til at mange distanserer seg fra sin egen aldersgruppe. Forfatteren foreslår en ukonvensjonell løsning: å bruke kunstig intelligens til å endre skjønnhetsidealene ved å oversvømme internett med bilder av kvinner over 50, med mål om å gjøre aldringstegn som rynker mer akseptert og til og med ettertraktet.
4 måneder siden
Flere norske politikere har tatt i bruk TikTok for å nå et yngre publikum, med varierende suksess. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått oppmerksomhet for en dansevideo, mens statsminister Jonas Gahr Støre også er aktiv med humoristisk innhold. Eksperter mener politikere bør være bevisste på sitt innhold og fremstå genuine for å unngå å virke useriøse. Humor trekkes frem som en mulig vei for å bygge tillit og nå ut til et bredere publikum. Erna Solberg leder an med flest følgere, mens flere andre ministre er i startfasen av sine TikTok-karrierer.
3 måneder siden
Et forslag fra Postutvalget om å endre postleveringen, slik at brev som hovedregel må hentes på postkontor eller butikk, møter sterk motstand. 86 år gamle Astrid og Pensjonistforbundet frykter at dette vil ramme eldre og ikke-digitale som er avhengige av å få posten levert hjem. De mener forslaget vil føre til økt utenforskap og vanskeligere tilgang til viktig informasjon. Fagforbundet Post og Finans støtter kritikken og påpeker at mange ikke vil klare å benytte digitale løsninger for å få posten hjem. Regjeringen sier de tar bekymringene på alvor og har sendt forslaget ut på høring for å få innspill.
2 måneder siden
Artikkelen utforsker unges økende frykt for aldring, forsterket av sosiale medier og et samfunn som idealiserer ungdommelighet. Unge jenter uttrykker bekymring for rynker og bruker produkter som solkrem og retinol i forebyggende hensikt. Psykologer forklarer at mange føler seg yngre innvendig enn de ser ut, et fenomen kjent som «speilsjokk», som oppstår fordi hjernen ikke eldes på samme måte som kroppen. Artikkelen belyser presset for å opprettholde et ungdommelig utseende og oppfordrer til å fokusere på livskvalitet, vennskap og fellesskap fremfor å frykte aldringstegn. Eksperter mener mediene har et ansvar for å normalisere aldring og vise et mer realistisk bilde av eldre mennesker.
1 dag siden
En artikkel belyser utfordringer foreldre møter med barns bruk av sosiale medier. Den peker på farene og foreldrenes rolle i å beskytte barna.
4 måneder siden
En eventuell økning av aldersgrensen for sosiale medier fra 13 til 15 år kan føre til utenforskap og digital ekskludering for unge. Mange unge bruker sosiale medier før fylte 15 år, og plattformene er viktige for sosial interaksjon og informasjonsdeling. Digital ekskludering kan føre til ensomhet og mistrivsel, og mange unge deler ikke sitt digitale liv med foresatte. Det er behov for mer forskning på hvordan sosiale medier påvirker unges liv og helse, og det er viktig å gi unge kunnskap om trygg bruk og kildekritikk.
1 måned siden
Christina Markhus (23) satser på en karriere som influenser og deler en ufiltrert hverdag fra kjelleren i foreldrenes hus i Bergen. Med 79.500 følgere på TikTok og 33.000 på Snapchat, har hun funnet en nisje ved å være seg selv og dele vanlige ting uten filter. Markhus' humor og uhøytidelighet er en rød tråd i innholdet hennes, og hun tror følgerne setter pris på hennes ekthet. Hun drømmer om å komme på TV og ser på influenser-karrieren som et springbrett. Katinka Sletten fra Synlig påpeker at folk er lei av det glattpolerte og søker innhold de kan relatere til, noe som kan forklare Markhus' suksess.
14 dager siden
Artikkelen omhandler Birgit (72) som er tilbake i arbeidslivet som barnehagevikar etter å ha vært pensjonist. Hun fyller hverdagen med glede, lek og latter, og er en viktig ressurs for barnehagen. Samtidig viser tall fra Utdanningsforbundet at det mangler mange barnehagelærere på landsbasis. Selv om KS er positive til at pensjonister bidrar i arbeidslivet, understreker Utdanningsforbundet at dette ikke må gå på bekostning av faste ansettelser og riktig kompetanse. De mener myndighetene må satse på bedre lønns- og arbeidsvilkår for å rekruttere og beholde barnehagelærere.