Kvinner i 40- og 50-årene tar over Instagram med livserfaringer, råd og klesalg. De deler videoer der de snakker om livet og viser frem klær.
Kvinner over 55 år står for den største økningen i sosiale medier siden 2017. Komiker Bjørnar Løberg har latt seg inspirere av disse kontoene og skapt karakteren Kirsebær-Vigdis.
Unge synes det kan være litt kleint, men aksepterer at eldre også bruker plattformen. Heidi Kirkeberg deler sin historie for å hjelpe andre, selv om datteren synes det er litt flaut, men også fint at moren tør å være seg selv.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Greta Hennie Karlsen (78) har blitt en populær TikTok-profil med tusenvis av følgere og millioner av visninger. Hun begynte å bruke appen for å vise en mer realistisk side av livet, som en motvekt til det hun oppfattet som et urealistisk bilde av unge mennesker. Karlsen legger ut enkle videoer fra hverdagen sin og opplever at mange unge ser på henne som en slags bestemorfigur, og kaller henne «TikToks oldemor». Samtidig viser artikkelen til at mange eldre mangler digitale ferdigheter, noe som kan føre til isolasjon og begrenset tilgang til viktige tjenester. Seniornett understreker viktigheten av digital inkludering for å sikre at eldre har en stemme og kan opprettholde sosiale relasjoner.
25 dager siden
Artikkelen belyser hvordan unge kvinner bruker TikTok for å ta et oppgjør med de snevre, norske skjønnhetsidealene. Øyvår (21) deler sin personlige historie om å aldri ha følt seg pen, noe som har skapt et stort engasjement. Olimata Elin Mboge (19) ønsker å konfrontere både egne komplekser og det hun beskriver som et «skjønnhetstyranni». De forteller om et økende press, spesielt blant jenter, for å oppnå urealistiske idealer. Jenter med minoritetsbakgrunn beskriver også opplevelser med rasisme og utseendepress. Gjennom TikTok finner de støtte og et fellesskap hvor de kan dele sine erfaringer og sammen utfordre de eksisterende standardene.
1 måned siden
Influencer Marit Bakkli (29) bruker sine sosiale mediekanaler til å dele ærlige og humoristiske skildringer av mammalivet. Hun ønsker å bryte ned fasaden om det perfekte morskapet. Bakkli opplevde selv fødselsdepresjon som 18-åring, og motivasjonen hennes er å skape åpenhet rundt de vanskelige sidene ved mammatilværelsen. Hun ønsker å lette presset mange mødre føler om å ha full kontroll. I tillegg til å være influencer, er Bakkli delvis ufør på grunn av utviklingsmessige språkforstyrrelser (DLD), noe hun også er åpen om.
4 måneder siden
Det er en markant økning i antall unge gründere i Norge, med en økning på 14 prosent i aldersgruppen 16-24 år fra 2022 til 2023. Guro Berntzen-Haziri (27) er en av disse, som etter å ha opplevd fødselsdepresjoner, startet nettbutikken Lykkesjel og en fysisk smykkebutikk i Sarpsborg. Hun selger «evighetsarmbånd», en trend hun har hentet fra utlandet. Innovasjon Norge ser positivt på denne utviklingen, da Norge har hatt færre unge gründere enn andre sammenlignbare land. Sosiale medier spiller en viktig rolle i å forenkle prosessen for unge gründere, ved å dele tips og triks.
26 dager siden
Britt Tove Jørgensen (80), også kjent som «The Real Bestemor», har blitt en viral sensasjon på sosiale medier sammen med barnebarnet Sindre Olav Fredriksen. Videoene deres, som viser hverdagsøyeblikk og ufiltrerte kommentarer, har generert millioner av visninger. Populariteten startet med en julekalender i 2019 der Sindre forsøkte å finne en ny mann til bestemoren. Nå reiser de rundt i landet med forestillinger, men duoen har bestemt seg for å gi seg mens de er på topp, og avslutter med en forestilling i Oslo.
22 dager siden
En undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser store forskjeller i bruken av sosiale medier mellom ulike aldersgrupper. Ungdom i alderen 16-19 år bruker i snitt over fire timer daglig på sosiale medier, mens eldre generasjoner foretrekker Facebook. Snapchat og TikTok er mest populære blant de yngste. Kvinner bruker generelt mer tid på sosiale medier enn menn. I snitt bruker nordmenn 113 minutter daglig på sosiale medier.
1 måned siden
Artikkelen ser tilbake på bloggens 20-årige historie i Skandinavia, med fokus på «rosabloggere» og deres innflytelse. Den beskriver hvordan bloggere som «Blondinbella» inspirerte en generasjon unge jenter til å dele sine liv på nettet, og hvordan dette utviklet seg til en profesjonell influenserbransje. Artikkelen belyser kritikken mot bloggere for å fremme overfladiskhet og kroppspress, men anerkjenner samtidig deres rolle i å åpne for diskusjoner om feminisme og identitet. TV-serien «Bloggerne» trekkes frem som et eksempel på hvordan bloggere fikk en bredere plattform og ble en del av populærkulturen. Avslutningsvis konstateres det at bloggere har utviklet seg til influensere på sosiale medier, men at utfordringene knyttet til markedsføring og kommersialisering fortsatt er aktuelle.
2 måneder siden
80 år gamle Britt Jørgensen fra Senja har blitt en viral sensasjon på sosiale medier gjennom korte videoklipp filmet av barnebarnet Sindre Olav Fredriksen. Disse videoene viser usminkede øyeblikk fra hverdagen hennes, og har oppnådd millioner av visninger. Populariteten har resultert i forestillingen «Sindre og The Real Bestemor», som har spilt for fulle hus i Nord-Norge. Duoen planlegger en siste forestilling på Folketeateret i Oslo. Jørgensen er ikke interessert i å finne en ny kjæreste, men Fredriksen håper at hun vil bli invitert til Slottet.
4 måneder siden
Flere norske politikere har tatt i bruk TikTok for å nå et yngre publikum, med varierende suksess. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har fått oppmerksomhet for en dansevideo, mens statsminister Jonas Gahr Støre også er aktiv med humoristisk innhold. Eksperter mener politikere bør være bevisste på sitt innhold og fremstå genuine for å unngå å virke useriøse. Humor trekkes frem som en mulig vei for å bygge tillit og nå ut til et bredere publikum. Erna Solberg leder an med flest følgere, mens flere andre ministre er i startfasen av sine TikTok-karrierer.
1 måned siden
Influenser Stina Bakken, kjent som «Stina Blogg», kombinerer mammatilværelsen med jobben som influenser. Hun delte oppdateringer på Snapchat under fødselen og jobber uten mammapermisjon. Bakken ønsker ikke å dele bilder av sønnen offentlig, av frykt for utnyttelse på internett. Hun viser til historier om andre influensere som har opplevd ubehagelige situasjoner, som at fremmede oppsøker barnas barnehage.
29 dager siden
Artikkelen utforsker aldringsangst, et problem som berører både unge og eldre. Unge mennesker frykter hvordan de vil se ut i fremtiden, ofte påvirket av sosiale medier, mens eldre skammer seg over synlige tegn på aldring. Dette fører til at mange distanserer seg fra sin egen aldersgruppe. Forfatteren foreslår en ukonvensjonell løsning: å bruke kunstig intelligens til å endre skjønnhetsidealene ved å oversvømme internett med bilder av kvinner over 50, med mål om å gjøre aldringstegn som rynker mer akseptert og til og med ettertraktet.
3 måneder siden
En ny norsk studie viser en økning i kosmetiske inngrep blant kvinner. 17 prosent av de spurte kvinnene har gjennomgått kosmetisk kirurgi, mens 52 prosent vurderer det. Studien viser en sammenheng mellom de som ønsker kirurgi og lavere utdanningsnivå, misnøye med eget utseende og hyppig bruk av utseendefokuserte sosiale medier. Andelen kvinner som kjenner noen som har tatt kosmetisk kirurgi har økt betraktelig siden 2003. Studien indikerer en økning i bruk av kosmetisk kirurgi fra 8% i 2003 til 17% i 2022. Økt tilgjengelighet, normalisering og sosiale medier er mulige årsaker til økningen.
1 måned siden
En mormor i 50-årene er tiltalt i Salten og Lofoten tingrett for å ha krenket privatlivets fred ved å dele intime detaljer om sitt barnebarn i sosiale medier. Mormoren nekter straffskyld og hevder hun har utøvd sin ytringsfrihet. Aktoratet har vist frem 33 videoer som bevis, og vurderer å kreve inndragning av datautstyr samt forbud mot bruk av sosiale medier. Forsvareren argumenterer for at mormoren har videreformidlet informasjon fra barnebarnet og kritisert offentlig myndighetsutøvelse, og mener ytringsfriheten må tolkes i lys av konteksten. Saken har fått stor medieoppmerksomhet.
4 måneder siden
Den nye TikTok-trenden «deinfluencing» har fått oppmerksomhet for å vise livets utfordringer og nedturer, som en motvekt til perfeksjonspresset på sosiale medier. Influencere som Thea Garlid deler ærlige innlegg om blant annet angst og sykdom, og mener det er viktig å vise at livet ikke er perfekt. Psykologspesialist Line Marie Warholm advarer imidlertid om at trenden kan føre til sykeliggjøring av normale følelser og utfordringer. Hun påpeker også at sårbarhet kan bli iscenesatt og brukt som et markedsføringstriks, noe som kan skape en kaldere samfunnskultur. Trenden reiser spørsmål om balansen mellom ærlighet og ansvar på sosiale medier.
3 måneder siden
Influenser Nina Glimsell, kjent fra «Paradise Hotel», har delt en ærlig video på Instagram der hun viser frem kroppen sin syv uker etter fødselen av sitt andre barn. Hun forteller at hun er fornøyd med kroppen sin, selv om hun har fått løs hud og strekkmerker etter to graviditeter. Glimsell innrømmer at det var vanskeligere å akseptere kroppens forandringer etter første fødsel. Hun ser nå frem til å trene for å bli sterkere. Følgerne hennes har reagert positivt på innlegget og roser henne for åpenheten.