Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik har offentlig uttrykt sin bekymring over de høye leieprisene i Oslo, og hvordan dette rammer vanlige folk. Hun beskriver et presset leiemarked hvor selv det å leie en leilighet med tenåringsrom er svært kostbart.
Engvik frykter at folks sparepenger, som var ment for å bygge egenkapital, nå går med til å dekke de høye leiekostnadene.
Hennes innlegg på Facebook om situasjonen har skapt stort engasjement, og hun har også kommentert saken på Dagsrevyen.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik uttrykte bekymring for økende leiepriser i Oslo, noe som resulterte i kritikk fra en kommentator i Nettavisen. Kritikken gikk ut på at hun måtte «ta seg sammen». Engvik svarte at hun taler på vegne av mange som har det vanskeligere enn henne selv, og deler anonyme meldinger fra folk som sliter økonomisk. Hun understreker at hun vil fortsette å være en stemme for de som strever. Engvik er takknemlig for debatten rundt bolig- og leiepriser, og forteller at hennes engasjement allerede har hjulpet folk i vanskelige situasjoner med å finne en løsning.
1 måned siden
Artikkelen belyser det pressede leiemarkedet i Oslo, der høye priser gjør det vanskelig for mange, inkludert profilerte personer som «Helsesista», å finne bolig. Politikere kritiseres for å ha forverret situasjonen gjennom skatteskjerpelser som gjør det mindre lønnsomt å leie ut, noe som reduserer tilbudet og øker prisene. Skribenten argumenterer for at lønnsomhet for utleiere er nødvendig for å øke tilbudet og senke leiekostnadene. Samtidig påpekes det at staten tjener betydelig på leiemarkedet gjennom ulike skatter, mens leietakere ikke får tilsvarende skattefordeler.
1 måned siden
En kommentator reagerer på mediedekningen av Helsesistas vanskeligheter med å finne rimelig bolig i Oslo. Kommentatoren argumenterer for at leieprisene er et resultat av markedskrefter, og kritiserer fokuset på boligkrise kun i sentrum. Det fremheves at det finnes rimeligere alternativer utenfor sentrum, og at mange må flytte på seg av ulike årsaker. Kommentatoren mener at kjente personer får uforholdsmessig mye oppmerksomhet i boligdebatten, og understreker at retten til å bo i Oslo sentrum ikke er en menneskerett.
1 måned siden
En kommentator kritiserer «Helsesista» og Leieboerforeningen for å klage over høye leiepriser i Oslo. Kommentatoren mener det ikke er en menneskerett å bo i sentrumsnære områder, og at de som ikke har råd, bør flytte til billigere steder. Han spør om staten skal innføre leiestøtte for å bo i attraktive områder, noe han mener vil bli en regning for skattebetalerne. Leieboerforeningen svarer med å si at hvis kommentatoren ikke har noe snilt å si, så bør han tie stille.
28 dager siden
Artikkelen argumenterer for innføring av makspris på husleie per kvadratmeter for å gjøre leiemarkedet mer forutsigbart og redusere boligspekulasjon. Dagens svake regulering gir utleiere stor frihet til å øke leien, noe som rammer leieboere hardt, spesielt i storbyene hvor prisene har steget betydelig. Manifest Analyse foreslår et pristak på 200 kr/kvm og mener en slik regulering må kombineres med en allmenn leieboligsektor etter dansk modell, finansiert ved å omfordele skattefordeler fra boligeiere. Artikkelen fremhever at en stor andel av Norges befolkning leier bolig, og at mange sliter med å spare opp egenkapital på grunn av høye leiepriser, noe som gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet.
3 måneder siden
Leieprisene i Norge har nådd rekordhøyder, med en gjennomsnittlig pris på 12.533 kroner i 2024. Dette skaper problemer for mange leietakere, som opplever at en stadig større del av inntekten går til husleie. Flere faktorer bidrar til prisøkningen, blant annet færre utleieboliger på markedet, økte renter og generell prisvekst. Politiske beslutninger som har gjort det mindre gunstig å investere i utleieboliger, er også en medvirkende årsak. Det forventes at prisene vil fortsette å stige, og forskere mener at et større offentlig eller profesjonelt leiemarked kan bidra til å stabilisere situasjonen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.
15 timer siden
Unge boligkjøpere sliter med å finne rimelige boliger nær Oslo. Prispresset sprer seg fra hovedstaden til nabokommunene, noe som gjør det vanskeligere å komme inn på markedet.
2 måneder siden
En ny undersøkelse fra NHO viser at unge i Norge er mest bekymret for egen økonomi, spesielt på grunn av økte priser på mat, strøm og renter. Undersøkelsen viser at unge kvinner er mer bekymret enn unge menn, og at bekymringen øker med alderen. Østfold skiller seg ut som fylket der ungdom er mest bekymret for egen økonomi, men minst bekymret for krig, klima og miljø. Økonomirådgiver Lene Drange forklarer at mange unge sliter med å få endene til å møtes fordi lønningene ikke har holdt tritt med prisveksten. Undersøkelsen viser også at bekymring for klima og miljø har avtatt siden 2020, mens bekymring for krig og uro i verden har økt.
3 måneder siden
Enslige kjøpere, spesielt i Oslo, sliter med å komme inn på boligmarkedet. Sykepleierindeksen viser at en sykepleier kun har råd til en svært liten andel av boligene i Oslo, mens situasjonen er bedre i andre byer. Ungdomspolitikere er bekymret for et generasjonsgap og mener det er nødvendig å bygge flere boliger, redusere skatter og avgifter, og føre en mer aktiv boligpolitikk. Det er også enighet om at det må stilles nok areal til utbygging og at saksbehandlingstiden i kommunene må reduseres. Forskjellene mellom byene er store, og det er et ønske om at vanlige folk skal ha mulighet til å bo i de store byene.
1 måned siden
Stadig flere unge opplever økonomisk bekymring på grunn av høye boligpriser og global usikkerhet. Psykolog Ingvild Stjernen Tisløv mener denne bekymringen kan være sunn, da den kan motivere til å ta tak i situasjonen. Hun påpeker at dagens unge stilles overfor større krav til økonomisk ansvarlighet enn tidligere, samtidig som studenters kjøpekraft har blitt svekket. Tisløv råder de som sliter med betalinger til å søke hjelp, og understreker sammenhengen mellom økonomi og psykisk helse, der sparing kan bidra til økt trygghet.
29 dager siden
Leieprisene i Norge har nådd rekordnivå i første kvartal 2025, ifølge Husleie.no. Snittprisen for en leiebolig er nå 12.911 kroner, og i Oslo nærmer den seg 17.000 kroner. Markedssjef Andreas Sæle påpeker at dette er oppsiktsvekkende høyt, spesielt tatt i betraktning at første kvartal vanligvis er en roligere periode. Tromsø har opplevd en spesielt stor økning på 15 prosent, grunnet økt bruk av Airbnb. Husleie.no forventer at prisene vil fortsette å stige, noe som vil gjøre boligmarkedet vanskeligere for studenter.
3 måneder siden
Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) uttrykker bekymring over salg av barnehageeiendommer for milliardbeløp, der store gevinster flyttes til utlandet. Over 450 barnehagebygg er nå eid fra utlandet. Nordtun deler bekymringen over at verdier bygget opp gjennom barnehagedriften og offentlige støtteordninger forsvinner ut av sektoren. Hun peker på at eiendomskostnader i mange private barnehager har økt i forbindelse med salg og tilbakeleie. Regjeringen vurderer nå å innføre egne regler for bruk av tilskudd på eiendomskostnader, for å hindre at barnehagene belastes med kunstig høye husleier. Kommunene kan også få mulighet til å prioritere barnehager som reinvesterer overskudd i driften. En ny barnehageavtale er inngått, men har møtt kritikk.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
2 måneder siden
Artikkelen tar for seg boligmarkedets utfordringer for unge, spesielt i Oslo, der høye priser og egenkapitalkrav gjør det vanskelig å realisere boligdrømmen. Unge mennesker tyr til kreative løsninger som å spise knekkebrød for å spare og bruke Tinder for å finne en partner å kjøpe bolig med. Hovedproblemet er mangel på boliger grunnet kostnadsdrivende og tidkrevende byggeprosesser. Regjeringens reduksjon i skattefradraget på BSU kritiseres, mens Høyre foreslår tiltak for å forenkle bygging og styrke BSU-ordningen. Artikkelen konkluderer med at boligmarkedet må bli mer tilgjengelig, slik at alle har en rettferdig sjanse til å eie sitt eget hjem, uavhengig av sivilstatus eller økonomisk bakgrunn.