Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik uttrykte bekymring for økende leiepriser i Oslo, noe som resulterte i kritikk fra en kommentator i Nettavisen. Kritikken gikk ut på at hun måtte «ta seg sammen».
Engvik svarte at hun taler på vegne av mange som har det vanskeligere enn henne selv, og deler anonyme meldinger fra folk som sliter økonomisk. Hun understreker at hun vil fortsette å være en stemme for de som strever.
Engvik er takknemlig for debatten rundt bolig- og leiepriser, og forteller at hennes engasjement allerede har hjulpet folk i vanskelige situasjoner med å finne en løsning.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik har offentlig uttrykt sin bekymring over de høye leieprisene i Oslo, og hvordan dette rammer vanlige folk. Hun beskriver et presset leiemarked hvor selv det å leie en leilighet med tenåringsrom er svært kostbart. Engvik frykter at folks sparepenger, som var ment for å bygge egenkapital, nå går med til å dekke de høye leiekostnadene. Hennes innlegg på Facebook om situasjonen har skapt stort engasjement, og hun har også kommentert saken på Dagsrevyen.
1 måned siden
En kommentator kritiserer «Helsesista» og Leieboerforeningen for å klage over høye leiepriser i Oslo. Kommentatoren mener det ikke er en menneskerett å bo i sentrumsnære områder, og at de som ikke har råd, bør flytte til billigere steder. Han spør om staten skal innføre leiestøtte for å bo i attraktive områder, noe han mener vil bli en regning for skattebetalerne. Leieboerforeningen svarer med å si at hvis kommentatoren ikke har noe snilt å si, så bør han tie stille.
1 måned siden
En kommentator reagerer på mediedekningen av Helsesistas vanskeligheter med å finne rimelig bolig i Oslo. Kommentatoren argumenterer for at leieprisene er et resultat av markedskrefter, og kritiserer fokuset på boligkrise kun i sentrum. Det fremheves at det finnes rimeligere alternativer utenfor sentrum, og at mange må flytte på seg av ulike årsaker. Kommentatoren mener at kjente personer får uforholdsmessig mye oppmerksomhet i boligdebatten, og understreker at retten til å bo i Oslo sentrum ikke er en menneskerett.
1 måned siden
I en debatt i NRK barket Nettavisen-spaltist Ørjan Greiff Johnsen og leder i Leieboerforeningen, Anne-Rita Andal, sammen angående leieboeres situasjon. Bakgrunnen var en kommentar fra Greiff Johnsen til «Helsesista» som klaget over økt leie. Johnsen mente hun burde flytte til en billigere bydel, noe Andal reagerte sterkt på. Hun mente Johnsen hadde en nedlatende holdning til leieboere. Johnsen anklaget Leieboerforeningen for å stigmatisere leieboere, noe Andal avviste. Debatten dreide seg om leieboeres rettigheter og representasjon i det offentlige rom.
1 måned siden
Artikkelen belyser det pressede leiemarkedet i Oslo, der høye priser gjør det vanskelig for mange, inkludert profilerte personer som «Helsesista», å finne bolig. Politikere kritiseres for å ha forverret situasjonen gjennom skatteskjerpelser som gjør det mindre lønnsomt å leie ut, noe som reduserer tilbudet og øker prisene. Skribenten argumenterer for at lønnsomhet for utleiere er nødvendig for å øke tilbudet og senke leiekostnadene. Samtidig påpekes det at staten tjener betydelig på leiemarkedet gjennom ulike skatter, mens leietakere ikke får tilsvarende skattefordeler.
1 måned siden
Artikkelen er et svar på en kommentar som kritiserer leieboere, og argumenterer for at retten til en trygg og rimelig bolig er en grunnleggende menneskerettighet. Den kritiserer mangelen på empati og understreker at leiesektoren er underprioritert, noe som fører til vanskeligheter for leieboere som husleieøkninger og dårlige boforhold. Forfatteren peker på skattesubsidier til boligeiere og oppfordrer til en mer rettferdig boligpolitikk som ivaretar leieboernes interesser. Artikkelen avslutter med en oppfordring til leieboere om å organisere seg for å kreve endring og bedre rettigheter, samt en appell til boligeiere om å vise empati.
2 måneder siden
Fotballpresident Lise Klaveness åpnet fotballtinget med en tale der hun uttrykte bekymring for utviklingen i norsk fotball. Hun kritiserte omtalen av fotballdemokratiet i sosiale og redaksjonelle medier, samt manglende reaksjoner fra klubbledere. Klaveness mener VAR-debatten har ført til mistenkeliggjøring av meningsmotstanderes intensjoner og at dette går utover frivillige fotballedere. Hun oppfordrer til en kursendring for å bevare det som gir håp og mening i fotballen, og understreker at omkampene om videodømming har vært krevende.
4 måneder siden
Frelsesarmeen og Røde Kors rapporterer om en økning i antall mennesker som trenger hjelp før jul. Frelsesarmeen deler ut julemat til over 1400 husstander i Oslo, mens Røde Kors melder at mange er usikre på om de har råd til julemat. En av dem er Tone Rose, som forteller om sin vanskelige situasjon etter å ha blitt syk. Både Frelsesarmeen og Røde Kors er bekymret for utviklingen, og mener at de lave sosialsatsene er en del av problemet. De oppfordrer regjeringen til å øke de veiledende satsene. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna sier regjeringen vil vurdere dette.
2 måneder siden
Marian Hussein (SV) forteller om en økning i hatefulle kommentarer i sosiale medier, spesielt rettet mot hennes bakgrunn og bruk av hijab. Hun påpeker at «Stem Frp»-kommentarer ofte brukes i sammenheng med hets mot minoriteter, noe hun selv har erfart i sitt kommentarfelt. På grunn av dette har Hussein takket nei til flere debatter. Etter å ha delt sine erfaringer, har hun mottatt støtte fra blant andre Fredrik Solvang, Jon Helgheim (Frp) og Sofia Rana (Rødt).
2 måneder siden
Helse Nord-leder Marit Lind er tildelt helselederprisen av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH) for sitt arbeid med omstrukturering av sykehustilbudet i Nord-Norge. Prisen begrunnes med hennes åpenhet og nytenking. Tildelingen har imidlertid ført til sterke reaksjoner og kritikk fra flere hold. Kritikere peker på økte ventetider, vikarutgifter og røde regnskapstall i regionen under hennes ledelse. Det blir også hevdet at prosessen rundt sykehusstrukturen i Nord-Norge var mangelfull og skapte stor splittelse. NSH forsvarer prisen med at Lind har vist mot til å ta vanskelige beslutninger, selv om det har skapt uro i befolkningen.
1 måned siden
Elin Aase (36), en kreftoverlever, er bekymret for å begynne å jobbe fordi hun kan tape penger på grunn av det lave fribeløpet for uføretrygdede. Rødt-politiker Mímir Kristjánsson kritiserer systemet og mener det straffer de som vil jobbe litt ved siden av trygden. Han og flere partier på Stortinget vil øke fribeløpet til 1G. Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) forstår problemet, men regjeringen har foreløpig ingen planer om å heve fribeløpet, og viser til ordningen med arbeidsforsøk.
2 måneder siden
Artikkelen belyser de vanskelige boligutsiktene for studenter, preget av høye boligpriser og begrensede sparemuligheter. Dagens inntektsgrense for studiestøtte og en utdatert BSU-ordning gjør det vanskelig for studenter å spare nok egenkapital. Samtidig bidrar økonomiske ulikheter til at noen får hjelp hjemmefra, mens andre sliter. Forfatteren etterlyser tiltak fra regjeringen for å bedre studentenes situasjon på boligmarkedet, uten å øke gjeldsbyrden.
28 dager siden
Artikkelen argumenterer for innføring av makspris på husleie per kvadratmeter for å gjøre leiemarkedet mer forutsigbart og redusere boligspekulasjon. Dagens svake regulering gir utleiere stor frihet til å øke leien, noe som rammer leieboere hardt, spesielt i storbyene hvor prisene har steget betydelig. Manifest Analyse foreslår et pristak på 200 kr/kvm og mener en slik regulering må kombineres med en allmenn leieboligsektor etter dansk modell, finansiert ved å omfordele skattefordeler fra boligeiere. Artikkelen fremhever at en stor andel av Norges befolkning leier bolig, og at mange sliter med å spare opp egenkapital på grunn av høye leiepriser, noe som gjør det vanskelig å komme inn på boligmarkedet.
2 måneder siden
Kristin Lilletvedt Roti (30) sliter med å komme inn på boligmarkedet i Bergen, til tross for fast jobb og 800.000 kroner i egenkapital. Som alenemor får hun avslag på boliglån på grunn av bankenes krav om betjeningsevne. DNB og Sparebanken Vest tilbyr lån, men med hennes budsjett er det kun fire boliger i Bergen med mer enn ett soverom hun har råd til. Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet foreslår tiltak for å hjelpe folk i hennes situasjon, som økt boligbygging, styrking av Husbanken og endringer i utlånsforskriften.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende bruken av sosialhjelp i Norge, særlig blant barnefamilier. Trebarnsmoren Renate Alyda Setsaa-Sandeide deler sin historie om hvordan hun er avhengig av sosialhjelp for å klare seg økonomisk. Hun mottar uføretrygd, men det er ikke nok til å dekke alle nødvendige utgifter. Økningen i sosialhjelpsmottakere bekymrer politikere og organisasjoner som Rødt og Redd Barna, som etterlyser tiltak for å redusere fattigdom og bedre levekårene for de mest sårbare i samfunnet. De peker på at mange familier er i en fastlåst situasjon på grunn av økte levekostnader.