Mange opplever press og ensomhet knyttet til feiringen av 17. mai. En ung kvinne deler sine tanker om utfordringene med å ikke ha en fast vennegjeng på nasjonaldagen.
Maria Tessem (28) forteller om presset og ensomheten hun kjenner på rundt 17. mai, spesielt knyttet til forventningen om å feire med en stor vennegjeng. Hun beskriver nasjonaldagen som en «vennedag» som kan være vanskelig når man ikke har en fast gruppe, og at sosiale medier forsterker følelsen av utenforskap.
Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, bekrefter at dette er et utbredt problem og at mange føler seg alene på 17. mai, selv om sosiale medier kun viser «glansbilder» av feiringer.
Wiktoria Banasiak (24) deler lignende erfaringer med press og forventninger, men skal i år feire med sitt kollektiv og venner. Maria vurderer selv en fjelltur for å unngå presset og frykten for å gå glipp av noe (fomo).
Maria Tessem
Tale Maria Krohn Engvik
Wiktoria Banasiak
Ullevål sykehus
VG
TikTok
Oslo
Stavanger
Polen
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Camilla (27) opplevde ensomhet på nyttårsaften og delte sine følelser i en TikTok-video som fikk stor respons. Hun forteller om en følelse av å være alene, selv om sosiale medier viser et annet bilde. Mange har kommentert og delt lignende erfaringer, noe som tyder på at ensomhet er et utbredt problem. Camilla mener nordmenn kan være egoistiske og at jenter kan være 'styggere' mot hverandre. Hun har opplevd avvisning og skuffelser som har ført til sosial angst, og hun sliter med å knytte nye kontakter. Hun understreker viktigheten av å snakke om ensomhet og be om hjelp, og at måten man inviterer andre på kan ha stor betydning for hvordan de føler seg.
4 måneder siden
Influenser Linnea Løtvedt opplever julen som vanskelig i år på grunn av ensomhet etter et brudd og foreldrenes skilsmisse. Hun savner tidligere juletradisjoner og gruer seg til å velge hvor hun skal feire. En undersøkelse viser at mange nordmenn er ensomme i julen, og en psykolog forklarer at julen kan forsterke vonde følelser. Psykologen gir råd om hvordan man kan håndtere dette, inkludert å skjerme seg fra sosiale medier og oppsøke fellesskap. Løtvedt planlegger å fokusere på jobb og leve i nuet for å komme seg gjennom julen, og ser frem til å flytte til Bergen etter jul.
15 dager siden
Maria Mena feirer to år uten alkohol og beskriver prosessen som et samlivsbrudd. Hun deler åpent om sine erfaringer på Instagram, i håp om å inspirere andre. Mena forteller at hun brukte alkohol for å døyve tunge tanker, men innså at det forverret situasjonen. Hun forteller at det vanskeligste ikke var å slutte å drikke, men å finne seg selv på nytt uten alkohol, og å overvinne skammen knyttet til å innrømme problemet. Artisten fremhever at valget om å bli edru er det beste hun har tatt, og at hun nå kan være en bedre partner og mor. Mena er forlovet og har fått barn.
15 dager siden
Maria Mena feirer to år som edru og deler åpent om sitt tidligere forhold til alkohol. Hun beskriver hvordan hun brukte alkohol for å dempe vonde tanker, men erkjente etter hvert at hun ikke lenger kunne være sosial uten. Mena sammenligner det å slutte med å miste en venn, men understreker at skammen over å innrømme problemet gradvis forsvant. Hun oppfordrer andre som vurderer å kutte ut alkohol, til å ta steget og fremhever det som en av de beste avgjørelsene hun har tatt. Tidligere har hun fortalt om perioder med manglende kontroll og utfordringer med å navigere sosiale situasjoner uten alkohol.
4 måneder siden
Artikkelen omhandler influenser Erika Norwich som tidligere gruet seg til jul etter at familiens tradisjonelle feiring ble avlyst. Hun følte det krevende å feire jul hjemme og bestemte seg for å skape egne tradisjoner. En undersøkelse fra Frelsesarmeen viser at mange gruer seg til jul, ofte på grunn av økonomi, forventningspress og vanskelige familieforhold. Psykolog Peder Kjøs påpeker at sosiale medier kan bidra til negative følelser ved å skape urealistiske forventninger. Norwich arrangerte i fjor en åpen julemiddag for de som gruet seg, og gjentar dette i år for å skape en positiv opplevelse for seg selv og andre.
1 måned siden
Artikkelen belyser den store etterspørselen etter billetter til 17. mai-feiringer på serveringssteder, der prisen for bordreservasjoner kan være svært høy. Til tross for kostnadene er dette en populær måte å feire nasjonaldagen på, særlig blant unge. Forbrukerøkonom Linda Tofteng Eliassen forklarer at nordmenns høye disponible inntekt og press fra sosiale medier bidrar til et ønske om en perfekt feiring. Hun oppfordrer til åpenhet rundt økonomi og mer økonomisk ansvarlige feiringer, da forbruksgjelden øker, spesielt blant de under 30 år.
4 måneder siden
En undersøkelse fra Røde Kors viser at nesten halvparten av unge mellom 18 og 24 år føler seg ensomme. Dette er en økning på ti prosentpoeng fra fjoråret. Undersøkelsen viser også at en av fem nordmenn føler seg mer ensomme i høytider. Røde Kors markerer «Årets mørkeste dag» for å sette fokus på ensomhet og utenforskap. Røde Kors Ungdoms leder, Azra Numanovic, uttrykker bekymring og ønsker at politikere investerer mer i forebyggende tiltak og lavterskeltilbud for å inkludere flere i samfunnet. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar i markeringen.
4 måneder siden
Mange opplever ensomhet i julen, ifølge Kirkens SOS og Røde Kors. En undersøkelse viser at kun halvparten av nordmenn gleder seg til jul, mens en betydelig andel gruer seg, ofte på grunn av ensomhet og økonomiske vansker. Psykologer anbefaler å senke forventningene til julen, bruke sosiale medier aktivt for å skape kontakt, og søke hjelp via telefonlinjer. Ekte samtaler med andre mennesker fremheves som viktig for å lindre ensomhet. Kirkens SOS tilbyr sine tjenester hele julen, også til innsatte i fengsler.
18 dager siden
Artikkelen utforsker det moderne presset om selvforbedring, forsterket av sosiale medier og algoritmer, og beskriver en følelse av å stå utenfor et «selvrealiseringstog». Overveldet av råd og forventninger om å optimalisere alle aspekter av livet, uttrykkes et savn etter en mer bekymringsløs tilværelse, fri fra konstant analyse og justering. Artikkelen konkluderer med at det er viktigere å akseptere seg selv, finne glede i hverdagen og stå i egne feil, enn å strebe etter et uoppnåelig ideal. Det handler om å kjenne seg selv, ikke å optimalisere seg selv.
4 måneder siden
Influenser Vita Mashadi delte åpent om en vanskelig jul for henne og søsteren Wanda. Hun forteller at julen føles ensom, spesielt etter at moren flyttet til Iran. De feiret jul med venner, noe som var hyggelig, men Mashadi beskriver en følelse av å være til bry og «hjemløs». Hun savner juletradisjoner og ser frem til at julen er over. Selv om hun setter pris på vennenes støtte, føler hun på en sårhet ved å ikke ha en egen familie å feire med.
4 måneder siden
En ny undersøkelse viser at over en fjerdedel av ungdommene gruer seg til russetiden, mens et flertall ser frem til feiringen. Undersøkelsen, som er den første av sitt slag, avdekker også at mange føler seg utestengt i forbindelse med forberedelsene. Russegrupperinger dannes tidlig, noe som bidrar til at noen faller utenfor. En elevrådsrepresentant og russepresidenten uttrykker bekymring for tallene, men understreker viktigheten av inkludering. Samtidig viser undersøkelsen at mange får nye venner gjennom russetiden.
1 måned siden
Øyvind Rørås (42) fra Kongsberg forteller om sin kroniske ensomhet og vansker med å knytte vennskap gjennom livet. Han beskriver en oppvekst preget av få venner og en følelse av skam rundt sin ensomhet. Etter et samlivsbrudd for tre år siden, opplevde han en dyp depresjon. Psykologspesialist Jørgen Flor forklarer at ensomhet kan føre til alvorlige helseproblemer. Rørås søkte hjelp og begynte å utfordre sin sosiale angst. Etter å ha delt sin historie i media, har han fått positiv respons, gjenopptatt kontakt med sin far, og blitt invitert med på hockeykamper, noe som har bidratt til å bryte isolasjonen. Psykologen anbefaler å finne arenaer for fellesskap gjennom aktiviteter og frivillig arbeid.
3 måneder siden
En ny undersøkelse viser at mange unge opplever negativitet på sosiale medier, spesielt jenter i videregående skole. Over halvparten har følt seg utelatt eller ekskludert, og mange gruer seg til å gå på skolen. Dette fører til konsentrasjonsvansker og manglende motivasjon. Kunnskapsministeren jobber med å innføre en 15-årsgrense for sosiale medier for å beskytte unge. Undersøkelsen viser også at gutter oftere begår ulovlige handlinger i russetiden, mens jenter oftere bekymrer seg for økonomien. Både gutter og jenter opplever drikkepress og angrer på hvor mye de har drukket.
2 måneder siden
Maria Træbakken, nå under artistnavnet Zupermaria, deler sin historie om en vanskelig tid preget av rus og festing etter at hun flyttet til Oslo. Uten faste rammer etter å ha sluttet på musikk- og teaterskole, utviklet hun en destruktiv livsstil. Hun beskriver det som en «evig fest som aldri tok slutt». Familien grep inn da de merket at noe var galt, og faren hentet henne hjem til Bergen. Vendepunktet kom da hun fikk platekontrakt, noe som tvang henne til å ta seg selv seriøst. I dag lever hun av musikken, har et sunnere forhold til alkohol, og har tatt eierskap til sin egen historie. Hun oppfordrer andre i lignende situasjoner til å be om hjelp.
4 måneder siden
Mange opplever nyttårsaften som en tid med høye forventninger, noe som kan føre til følelser av utenforskap og ensomhet. Psykologer anbefaler å justere forventningene og være realistisk. Det er viktig å ta initiativ selv, enten ved å planlegge kvelden i god tid, invitere andre, eller delta på offentlige arrangementer. Å snakke om vanskelige følelser er også viktig, og det finnes hjelpetelefoner for de som trenger det. Man kan også begynne å planlegge neste års feiring allerede nå.