
Mange med funksjonsnedsettelse feirer 17. mai alene
Mange personer med nedsatt funksjonsevne eller kronisk sykdom opplever nasjonaldagen som utfordrende og feirer ofte alene hjemme. Støy, store folkemengder og manglende tilgjengelighet i byene forsterker følelsen av utenforskap på en dag preget av fellesskap og feiring.
Kort oppsummert
- Støy og store folkemengder gjør 17. mai-feiringen vanskelig for mange med nedsatt funksjonsevne, noe som fører til at de ofte feirer alene.
Mange personer med nedsatt funksjonsevne eller kronisk sykdom, som Guro Helene Bondevik (28) med nyresykdom og ME, finner det utfordrende å delta i den tradisjonelle 17. mai-feiringen. Støy, store folkemengder og manglende tilgjengelighet i byrommet gjør dagen slitsom og kan føre til langvarige helsekonsekvenser.
Dette resulterer ofte i at de feirer nasjonaldagen alene hjemme, noe som kan medføre følelser av skam og utenforskap. Generalsekretær Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes fellesforbund (FFO) bekrefter at byene er lite tilgjengelige og at utfordringene forsterkes på dager med store samlinger. Mental Helse, ved generalsekretær Linda Berg-Heggelund, mottar mange henvendelser om ensomhet og sosialt press rundt høytider.
De gir råd om å lage en personlig plan, begrense sosiale medier og prioritere egen kapasitet. FFO oppfordrer kommuner til bedre tilrettelegging, som tilpassede tog-ruter og sitteplasser. Guro Helene Bondevik understreker viktigheten av å ta valg som er riktige for egen kropp og akseptere en annerledes feiring.
Guro Helene Bondevik
Lilly Ann Elvestad
Linda Berg-Heggelund
Funksjonshemmedes fellesforbund
Mental Helse
17. mai-komiteen i Oslo
Oslo