Norske fengsler: Færre aktiviteter, mer isolasjon og økt vold
Norske fengsler opplever en krevende situasjon med strammere budsjetter og økt isolasjon for innsatte. Dette fører til et høyere arbeidspress for ansatte, som i økende grad utsettes for vold og trusler, og mange velger å slutte.

Kort oppsummert
- Strammere budsjetter og flere innsatte med rus- og psykiske problemer fører til færre aktiviteter og mer isolasjon i norske fengsler.
Norske fengsler står overfor betydelige utfordringer grunnet strammere budsjetter og en økende andel innsatte med rus- og psykiske problemer. Dette har ført til et høyt arbeidspress for fengselsbetjenter, hvorav mange velger å slutte, inkludert erfarne ansatte som Erlend Gråberg Tranøy fra Ringerike fengsel. Konsekvensen er færre aktiviteter, trening og besøk for de innsatte, som i større grad holdes innelåst på cellene.
I Ringerike fengsel har vold og trusler fra innsatte nesten firedoblet seg siden 2020. Fengselet må kutte budsjettet fra 231 til 222 millioner kroner i år, noe som påvirker bemanningen og avlyser aktiviteter. Fengselsleder Eirik Bergstedt bekrefter den krevende situasjonen med tyngre innsattegrupper.
Asle Aase fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund understreker at situasjonen i Ringerike speiler forholdene i mange norske fengsler og krever en reell satsing. Statssekretær Gunn Karin Gjul fra Justisdepartementet erkjenner utfordringene og regjeringens ambisjon om å styrke kriminalomsorgen for å bryte den negative spiralen med isolasjon og aggresjon.
Erlend Gråberg Tranøy
Eirik Bergstedt
Asle Aase
Gunn Karin Gjul
Jan
Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund
Justisdepartementet
Regjeringen
Ringerike
Bergen
Agder
Oslo
Norge