Kina har avduket en prototype av et nytt høyhastighetstog, CR450, som potensielt kan bli verdens raskeste. Toget har oppnådd en testhastighet på 450 km/t og er planlagt å operere med 400 km/t.
Utviklerne fremhever togets egenskaper innen driftshastighet, energieffektivitet, støykontroll og bremseytelse. CR450 har gjennomgått omfattende testing, men ytterligere linjetester er nødvendig før kommersiell drift.
Kina har de siste ti årene blitt en ledende aktør innen jernbaneutvikling, med et omfattende høyhastighetsnettverk.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 dager siden
Forskere og studenter tester fjernstyring av tog i Norge. Dette kan bli en del av framtidas jernbaneløsning.
2 måneder siden
USA forventer å ha hypersoniske missiler klare til bruk innen utgangen av 2025, etter flere forsinkelser. Disse missilene kan fly i over 6000 km/t og manøvrere, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og stanse. Utfordringer knyttet til klargjøring for oppskyting har forsinket prosjektet, men en vellykket test ble gjennomført i mai 2024. USA er i et kappløp med Kina og Russland om å utvikle slike våpen, og missilet LRHW er et samarbeid mellom hæren og marinen. Hærens versjon skal avfyres fra mobile plattformer på bakken.
4 måneder siden
Artikkelen diskuterer Kinas ledende rolle i det grønne skiftet, i kontrast til Vestens avtagende fart. Kina har investert tungt i fornybar energi, batteriproduksjon og elbiler, og bruker dette som et middel for å styrke sin økonomiske og politiske posisjon. Landet dominerer også markedet for viktige mineraler. Vestlige land uttrykker bekymring for Kinas økende innflytelse og manglende fokus på sikkerhetspolitikk i den norske debatten. Artikkelen understreker viktigheten av å skille mellom reell grønn utvikling og subsidiert virksomhet.
1 måned siden
Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge. Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan. Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
10 dager siden
Kina har utviklet et nytt supervåpen som skaper en eksplosjon med en ildkule som brenner 15 ganger lengre enn en dynamitt, med temperaturer over 1000 grader celsius. Ifølge forskningsdokumenter fra Forskningsinstitutt 705 ved China State Shipbuilding Corporation (CSSC), krever våpenet ingen atommaterialer, men bruker magnesiumhydrid for å forsterke eksplosjonen. Dette stoffet kan nå produseres i større skala etter åpningen av et nytt anlegg i Shaanxi. Eksplosjonen gir presis kontroll og uniform ødeleggelse over store områder, og varmen alene kan smelte aluminiumslegeringer. Kina er ikke i åpen krig, men er involvert i flere territorielle konflikter i regionen, blant annet i Sør-Kinahavet og om Taiwan, hvor militærøvelser nylig har økt i intensitet som svar på taiwansk politikk.
2 måneder siden
Et norsk rederi har bestilt verdens første utslippsfrie bulkskip, som skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen. Skipet, som bygges i Kina med norsk teknologi, er finansiert med betydelig offentlig støtte fra Enova og NOx-fondet. Med rotorseil og batteripakke vil skipet redusere CO₂-utslipp betraktelig sammenlignet med tradisjonelle skip, og det kan seile en distanse som er betydelig lengre enn dagens batteridrevne ferger. Prosjektet forventes å stimulere utviklingen av flere miljøvennlige fartøyer.
2 måneder siden
Et norsk rederi skal sjøsette verdens første elektriske frakteskip, som skal gå mellom Brønnøysund og Hustadvika. Skipet kombinerer seil og batteri for å frakte 13.000 tonn marmor per tur, og vil redusere CO₂-utslippene betydelig. Klima- og miljøministeren understreker at prosjektet viser Norges ledende posisjon innenfor utvikling av grønn skipsfart, støttet av betydelige offentlige investeringer. Skipet er ventet å være ferdigstilt neste sommer.
1 måned siden
Toyota lanserte elbilen bZ3 SUV i Kina, og den ble svært populær med 10.000 bestillinger den første timen, noe som førte til serverproblemer. Bilen, tidligere vist som konseptbilen bZ3X, koster mellom 15.000 og 20.000 USD. Den har teknologi som Lidar og Nvidia-chip for selvkjøring. Toyota planlegger seks nye elbiler, og mange håper en lignende modell kommer til Europa og Norge. Bilen har et 58 kWh batteri og kan lades fra 30 til 80 prosent på 24 minutter.
25 dager siden
Kina styrker sin globale posisjon innen utvikling og produksjon av fornybar energi, samtidig som landets utslipp øker. Landet dominerer produksjonen av solceller, vindturbiner og batteriteknologi, og satser stort på forskning og utvikling innen hydrogen og AI. Kinas klimapolitikk fremstår som motsetningsfull, da de både leder an i utviklingen av grønn teknologi og fortsetter å investere i kullkraft. Vestlige land blir stadig mer avhengige av Kinas teknologi.
1 dag siden
En ny teknologi som lar busser lade mens de kjører, tas nå i bruk for første gang i Norge. Et pilotprosjekt i Trondheim skal teste løsningen i vanlig rutetrafikk.
2 måneder siden
Det kinesiske oppstartsselskapet DeepSeek har overrasket verden med sin avanserte KI-teknologi, og utfordrer dermed vestlige giganter. Eksperter mener dette er et resultat av Kinas økende fokus på innovasjon og teknologisk uavhengighet. Kinesiske apper dominerer nedlastingslistene, og landet satser tungt på å bli ledende innen romfart, kunstig intelligens og kvanteteknologi. Amerikanske sanksjoner har bidratt til å akselerere Kinas egenutvikling. Samtidig øker Norge sine bevilgninger til KI-forskning, men må være oppmerksomme på personvern og sensur i teknologien.
3 måneder siden
Tesla har lansert en oppgradert versjon av sin bestselgende Model Y i Kina, under prosjektnavnet «Juniper». Den nye modellen har fått lengre rekkevidde, opptil 719 kilometer, og forbedret teknologi. Lanseringen kommer etter at spionbilder av bilen dukket opp på internett. Tesla tilbyr også en begrenset utgave med utvidet garanti, samtidig som de gir rabatt på den utgående modellen. Dette skjer i en tid med økende konkurranse fra kinesiske elbilprodusenter, som BYD, og etter at Tesla nylig rapporterte sitt første inntektsfall på nesten fire år. Analytikere mener lanseringen i Kina er et strategisk trekk for å opprettholde innovasjonsinntrykket.
1 måned siden
Donald Trump har kunngjort at USA vil starte produksjon av et nytt kampfly, F-47, som beskrives som verdens første sjette generasjons kampfly. Flyet skal operere sammen med et ubegrenset antall droner. En ekspert fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) påpeker at dette er et ledd i et våpenkappløp mellom USA og Kina. Utviklingen av de nye kampflyene er preget av hemmelighold, men det antas at de vil være mer energieffektive og potensielt kunne opereres uten pilot. Kina jobber også med å utvikle sjette generasjons kampfly, men det er usikkert hvem som vil være først ute med en fullt operativ kapasitet.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
4 måneder siden
Det danske togselskapet DSB planlegger en ny direkterute mellom Oslo og København, etter økt etterspørsel etter utenlandsreiser. Ruten skal være kommersiell, uten statlig støtte, og vil bruke nye EuroCity-tog. Det er planlagt ti stopp, inkludert flere i Østfold. Det er begrenset kapasitet på jernbanen i Østfold, og Bane Nor samarbeider med svenske Trafikverket om ruteplanlegging. Stortinget har vedtatt at regjeringen skal sikre dagtog til København innen 2026, og vurderer økonomisk støtte. Vy er også interessert i ruten, og Jernbanedirektoratet vil vurdere kommersielt grunnlag for et dagtogtilbud.