Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge.
Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan.
Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kina har startet militærøvelser utenfor Taiwan, og omtaler det som en advarsel mot separatistyrker som jobber for taiwansk uavhengighet. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av Kina, og ønsker gjenforening. Taiwan svarer med å overvåke situasjonen nøye, og rapporterer at flere kinesiske krigsskip har krysset inn i deres farvann. De har opprettet et responssenter for å overvåke øvelsen, og følger nøye med på Kinas militære aktivitet i området.
3 måneder siden
Taiwan skal utplassere tre norskproduserte Nasams-luftvernsystemer rundt hovedstadsområdet Taipei og New Taipei City. Systemene er kjøpt fra USA etter en kinesisk militærøvelse rundt øya. Kina har reagert kraftig på våpensalget og truer med mottiltak. Nasams er utviklet av Kongsberg og amerikanske RTX og har vist seg effektivt i Ukraina. Systemet er verdens mest solgte luftvernsystem for kort- og mellomdistanse. Kongsberg jobber med å videreutvikle systemet for å møte fremtidige trusler, inkludert ballistiske missiler og droner. Salget til Taiwan inkluderer 123 raketter, og RTX er hovedleverandør.
10 dager siden
Kina har utviklet et nytt supervåpen som skaper en eksplosjon med en ildkule som brenner 15 ganger lengre enn en dynamitt, med temperaturer over 1000 grader celsius. Ifølge forskningsdokumenter fra Forskningsinstitutt 705 ved China State Shipbuilding Corporation (CSSC), krever våpenet ingen atommaterialer, men bruker magnesiumhydrid for å forsterke eksplosjonen. Dette stoffet kan nå produseres i større skala etter åpningen av et nytt anlegg i Shaanxi. Eksplosjonen gir presis kontroll og uniform ødeleggelse over store områder, og varmen alene kan smelte aluminiumslegeringer. Kina er ikke i åpen krig, men er involvert i flere territorielle konflikter i regionen, blant annet i Sør-Kinahavet og om Taiwan, hvor militærøvelser nylig har økt i intensitet som svar på taiwansk politikk.
1 måned siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, hvor hær, marine, luftvåpen og rakettstyrke deltar. Kinesiske myndigheter oppgir at hensikten med øvelsen er å sende en advarsel til separatistene på Taiwan. Kina anser Taiwan som en del av Kina, mens Taiwan har vært selvstyrt siden 1949. Kun en håndfull land anerkjenner Taiwan som en selvstendig stat.
2 måneder siden
Nasjonale trusselvurderinger avdekker sårbarheter knyttet til moderne kjøretøy. NSM advarer mot sensitive samtaler i biler, da de kan overvåkes og misbrukes. Fjernstyring av kjøretøy kan misbrukes, og Kina mistenkes for å kunne stenge ned kinesiske biler i Norge. Salget av Bergen Engines til Russland kunne gitt dem kontroll over norsk marine. Biler samler inn data om samtaler, vekt, puls og lokasjoner, som sendes til produsentene. Kinesisk cyberstyrke utvikler kapasitet til å sabotere vestlig infrastruktur.
3 dager siden
En debatt om stormaktene USA og Kina belyser frykten for en kinesisk invasjon av Taiwan. Eksperter diskuterer tidsperspektivet og konsekvensene av en slik konflikt.
2 måneder siden
Det kinesiske oppstartsselskapet DeepSeek har overrasket verden med sin avanserte KI-teknologi, og utfordrer dermed vestlige giganter. Eksperter mener dette er et resultat av Kinas økende fokus på innovasjon og teknologisk uavhengighet. Kinesiske apper dominerer nedlastingslistene, og landet satser tungt på å bli ledende innen romfart, kunstig intelligens og kvanteteknologi. Amerikanske sanksjoner har bidratt til å akselerere Kinas egenutvikling. Samtidig øker Norge sine bevilgninger til KI-forskning, men må være oppmerksomme på personvern og sensur i teknologien.
3 måneder siden
Den nye kinesiske AI-tjenesten DeepSeek sensurerer informasjon om temaer som er sensitive for Kina, inkludert spørsmål om president Xi Jinping og hendelser som setter landet i et dårlig lys. Ifølge en ekspert ved Forsvarets forskningsinstitutt, bruker Kina teknologi for å kontrollere narrativet og fremme egne interesser, både innenfor og utenfor landets grenser. Kinesiske teknologiselskaper er underlagt statlig kontroll og samarbeider med etterretning, noe som gir Kina unike muligheter til å bruke sosiale medier og andre plattformer i sin påvirkningsstrategi. Et eksempel er bruken av TikTok for å påvirke unge mennesker på Taiwan.
2 måneder siden
To kinesiske selskap har vist interesse for å bygge Stad skipstunnel, noe som har ført til bekymringer rundt sikkerhet og potensiell etterretning. Eksperter peker på Kinas tidligere forsøk på å etablere seg i norsk infrastruktur og viser til PSTs vurdering av økende etterretningstrussel fra Kina. Kystverket understreker at de følger gjeldende anbudsregler og har rådført seg med sikkerhetsmyndigheter. Det legges vekt på å sikre kontroll over tekniske installasjoner i tunnelen for å unngå potensiell manipulering eller nedstengning. Kystverket vurderer å skille ut deler av prosjektet for å beholde kontroll over kritisk teknologi og navigasjonssystemer.
1 måned siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, og omtaler president Lai Ching-te som en «parasitt». Kinesiske myndigheter anklager Lai for å fremme uavhengighet og anti-kinesiske holdninger. Taiwan har mobilisert en beredskapsgruppe og fordømmer Kinas handlinger. Øvelsen, som involverer hær, marine og luftvåpen, simulerer en blokade og angrep. Kina anser Taiwan som sitt territorium og omtaler Lais regjering som «separatister».
3 dager siden
Kina hevder kontroll over en liten sandbanke i Sør-Kinahavet. Dette skjer etter en opptrapping av konflikten med Filippinene.
2 måneder siden
Kina bygger et omfattende militært kommandosenter, kalt «Beijing Military City», sørvest for Beijing. Amerikansk etterretning anslår at anlegget vil være større enn Pentagon og inneholde underjordiske bunkere for militærledelsen, inkludert president Xi Jinping. Byggingen skjer samtidig som Kina utvikler nye våpen og utvider sitt atomvåpenarsenal. Amerikanske kilder mener senteret signaliserer Kinas ambisjoner om å bygge en militærstyrke i verdensklasse og åpner for avansert atomvåpenkrigføring. Byggeprosjektet startet i midten av 2024 og det finnes ingen informasjon om det på internett i Kina. Området er bevoktet og lokalbefolkningen har ikke lenger tilgang til turstier i nærheten.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler USAs avhengighet av Panama-kanalen, spesielt i lys av en potensiell konflikt med Kina om Taiwan. Kanalen er kritisk for rask forflytning av amerikanske krigsskip mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Bekymringen øker da kinesiske selskaper kontrollerer havneanlegg ved begge ender av kanalen, noe som gir Kina potensiell kontroll. Til tross for at Panama har en USA-vennlig regjering, har president Trump truet med å ta kontroll over kanalen, noe som kan føre til at Panama søker støtte fra Kina. Artikkelen kritiserer Trumps handlemåte og hans usanne påstander om kanalen.
22 dager siden
Avsløringer i en britisk avis om funn av russiske sensorer nær Storbritannia har skapt bekymring for spionasje og potensiell sabotasje mot kritisk infrastruktur. Sensorene antas å være del av Russlands «gråsone-krigføring». Norske eksperter advarer om at Norge kan rammes av lignende undervannsoperasjoner, spesielt rettet mot energiinfrastruktur som gassrørledningen til Storbritannia. Funnene har ført til krav om økt overvåking, men PST ønsker ikke å kommentere konkrete trusler mot Norge.
3 måneder siden
Den kinesiske KI-modellen Deepseek R1 har skapt uro i teknologibransjen med sin rimelige teknologi. Dette har ført til et historisk børsfall for Nvidia og utfordrer etablerte selskaper som OpenAI. OpenAI-sjef Sam Altman anerkjenner Deepseeks modell, men lover å utvikle bedre alternativer. USAs regjering ser på KI-utvikling som en strategisk konkurranse med Kina, og eksportforbud av avanserte brikker kan ha bidratt til innovasjon i Kina. Analytikere mener Deepseeks fremgang skyldes nødvendighet, da de har utviklet nye metoder uten tilgang til den mest avanserte teknologien.