Taiwan skal utplassere tre norskproduserte Nasams-luftvernsystemer rundt hovedstadsområdet Taipei og New Taipei City. Systemene er kjøpt fra USA etter en kinesisk militærøvelse rundt øya. Kina har reagert kraftig på våpensalget og truer med mottiltak.
Nasams er utviklet av Kongsberg og amerikanske RTX og har vist seg effektivt i Ukraina. Systemet er verdens mest solgte luftvernsystem for kort- og mellomdistanse.
Kongsberg jobber med å videreutvikle systemet for å møte fremtidige trusler, inkludert ballistiske missiler og droner. Salget til Taiwan inkluderer 123 raketter, og RTX er hovedleverandør.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, hvor hær, marine, luftvåpen og rakettstyrke deltar. Kinesiske myndigheter oppgir at hensikten med øvelsen er å sende en advarsel til separatistene på Taiwan. Kina anser Taiwan som en del av Kina, mens Taiwan har vært selvstyrt siden 1949. Kun en håndfull land anerkjenner Taiwan som en selvstendig stat.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Kongsberg Gruppens rolle i utviklingen og produksjonen av avanserte våpensystemer, spesielt luftvernsystemet NASAMS. NASAMS brukes blant annet i Ukraina, og systemet har vist seg å være svært effektivt. Artikkelen beskriver et besøk inne på Kongsberg Gruppens fabrikk, der de får se produksjonen av NASAMS. Den understreker viktigheten av luftvern i moderne krigføring, og Norges satsing på dette området. Erfaringene fra Ukraina brukes til å forbedre systemene, og Kongsberg Gruppen har store kontrakter for fremtiden.
1 måned siden
Kina har startet militærøvelser utenfor Taiwan, og omtaler det som en advarsel mot separatistyrker som jobber for taiwansk uavhengighet. Kinesiske myndigheter anser Taiwan som en del av Kina, og ønsker gjenforening. Taiwan svarer med å overvåke situasjonen nøye, og rapporterer at flere kinesiske krigsskip har krysset inn i deres farvann. De har opprettet et responssenter for å overvåke øvelsen, og følger nøye med på Kinas militære aktivitet i området.
1 måned siden
Kina har startet en militærøvelse rundt Taiwan, og omtaler president Lai Ching-te som en «parasitt». Kinesiske myndigheter anklager Lai for å fremme uavhengighet og anti-kinesiske holdninger. Taiwan har mobilisert en beredskapsgruppe og fordømmer Kinas handlinger. Øvelsen, som involverer hær, marine og luftvåpen, simulerer en blokade og angrep. Kina anser Taiwan som sitt territorium og omtaler Lais regjering som «separatister».
1 måned siden
Nye bilder avslører at Kina har utviklet spesiallektere for en mulig invasjon av Taiwan. Disse lekterne kan frakte store mengder militært utstyr raskt og effektivt over en nesten kilometerlang landingsbrygge. Samtidig har kinesiske forskere utviklet et verktøy for å kutte kabler under vann, noe som skaper frykt for at Kina kan forstyrre kommunikasjonen rundt Taiwan. Forsvarsanalytikere ser på dette som en betydelig oppgradering av Kinas amfibiske angrepskapasitet, og vestlig etterretning anser en kinesisk invasjon av Taiwan som et plausibelt scenario innen få år.
4 måneder siden
USAs president Joe Biden har godkjent en forsvarsstøttepakke på 6,5 milliarder kroner til Taiwan. Støtten omfatter forsvarsmateriell, tjenester, militær utdanning og trening. Det hvite hus har ikke gitt ytterligere detaljer om avtalen. Kina har ikke kommentert saken, men har tidligere kritisert USAs støtte til Taiwan og anklaget dem for innblanding. De fleste land i verden, inkludert Norge, anerkjenner ikke Taiwan som en uavhengig stat, men mange har likevel uoffisielle bånd til øya, som har handels- og representasjonskontorer i rundt 60 land.
4 måneder siden
Forsvaret har inngått en kontrakt med Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) for kjøp av ytterligere to Nasams luftvernbatterier og to simulatorer til en kostnad av 2,7 milliarder kroner. Kontrakten ble signert torsdag. Denne anskaffelsen kommer i tillegg til de to Nasams-batteriene som ble bestilt tidligere i år, og utløser en opsjon fra den tidligere kontrakten. Kjøpet skal både erstatte materiell som er donert til Ukraina og gjennomføre et generasjonsskifte for Nasams i Forsvaret. Med denne avtalen har Forsvaret totalt inngått Nasams-kontrakter med KDA for 5,7 milliarder kroner i 2024. De to simulatoren skal leveres til Ørland og Evenes.
1 måned siden
Danmark har kjøpt Naval Strike Missile (NSM) sjømålsraketter fra Kongsberg Defence & Aerospace for 2 milliarder kroner. Disse rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter. Både den norske og danske forsvarsministeren understreker at avtalen vil styrke det nordiske forsvarssamarbeidet og bidra til økt sikkerhet i regionen. Leveransene av rakettene vil strekke seg frem til 2030.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Kongsberg Defence & Aerospace om kjøp av Naval Strike Missile (NSM)-raketter for 2 milliarder kroner. Rakettene skal erstatte de amerikanske Harpoon-rakettene på den danske marinens fregatter, med leveranser frem til 2030. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette styrker det nordiske sjøforsvaret og øker sikkerheten i nordområdene. Den danske forsvarsministeren, Troels Lund Poulsen, fremhever også viktigheten av et tett og velfungerende nordisk forsvarssamarbeid i en usikker verden.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark. Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
4 måneder siden
Det norske luftvernsystemet Nasams er nå i beredskap ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Dette er en del av Norges bidrag til Natos integrerte luft- og missilforsvar, og har som formål å beskytte kritisk infrastruktur for internasjonal bistand til Ukraina. Luftvernet skal sikre luftrommet over flyplassen, som er et viktig logistikkpunkt. Operasjonen er en del av en større Nato-innsats for å styrke alliansens østlige flanke. Det norske bidraget inkluderer også fire F-35 kampfly og er planlagt å vare frem til påske 2025.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med Danmark om å levere Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr for 2,1 milliarder kroner. Avtalen bekrefter NSMs posisjon som et foretrukket sjømålsmissil for NATO-land. Kongsberg Gruppen har hatt en betydelig vekst på Oslo Børs de siste årene, drevet av økt fokus på opprustning i Europa og signaler fra USA om økte investeringer i forsvar.
2 måneder siden
Norge kunngjør en ny støttepakke til Ukraina bestående av luftvern til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik annonserte bidraget på et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel. Midlene tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, og luftvernet skal kjøpes fra USA. Ukraina har gjentatte ganger bedt om mer luftvern for å beskytte sivil og militær infrastruktur. I fjor bidro Norge med luftvern for over 6 milliarder kroner. Storbritannia har også annonsert ytterligere militærhjelp til Ukraina.
10 dager siden
Kina har utviklet et nytt supervåpen som skaper en eksplosjon med en ildkule som brenner 15 ganger lengre enn en dynamitt, med temperaturer over 1000 grader celsius. Ifølge forskningsdokumenter fra Forskningsinstitutt 705 ved China State Shipbuilding Corporation (CSSC), krever våpenet ingen atommaterialer, men bruker magnesiumhydrid for å forsterke eksplosjonen. Dette stoffet kan nå produseres i større skala etter åpningen av et nytt anlegg i Shaanxi. Eksplosjonen gir presis kontroll og uniform ødeleggelse over store områder, og varmen alene kan smelte aluminiumslegeringer. Kina er ikke i åpen krig, men er involvert i flere territorielle konflikter i regionen, blant annet i Sør-Kinahavet og om Taiwan, hvor militærøvelser nylig har økt i intensitet som svar på taiwansk politikk.
2 måneder siden
Norge investerer 3,5 milliarder kroner i militært materiell fra ukrainsk forsvarsindustri for å styrke landets produksjonskapasitet. Sammen med norske bedrifter vil Norge legge til rette for partnerskap for å dele teknologi og kompetanse med Ukraina. Investeringen skal dekke Ukrainas behov for våpen, spesielt luftvern, ammunisjon og droner. I tillegg investerer Norge 600 millioner kroner i kjøp og utvikling av droneteknologi til det ukrainske forsvaret.