Artikkelen tar for seg Kongsberg Gruppens rolle i utviklingen og produksjonen av avanserte våpensystemer, spesielt luftvernsystemet NASAMS. NASAMS brukes blant annet i Ukraina, og systemet har vist seg å være svært effektivt.
Artikkelen beskriver et besøk inne på Kongsberg Gruppens fabrikk, der de får se produksjonen av NASAMS. Den understreker viktigheten av luftvern i moderne krigføring, og Norges satsing på dette området.
Erfaringene fra Ukraina brukes til å forbedre systemene, og Kongsberg Gruppen har store kontrakter for fremtiden.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Den norske våpenprodusenten Nammo har inngått en strategisk partnerskapsavtale med en større ukrainsk forsvarsbedrift. Dette skjer etter et tidligere samarbeid om produksjon av artillerigranater i august 2024. Avtalen skal sikre økt produksjon av sårt nødvendige råvarer, komponenter og materialer til ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker glede over samarbeidet, som styrker Norges og Nammos støtte til Ukraina. Nammo bidrar med teknologi og kunnskap, mens den ukrainske partneren bygger opp sin industrielle produksjon.
3 måneder siden
Taiwan skal utplassere tre norskproduserte Nasams-luftvernsystemer rundt hovedstadsområdet Taipei og New Taipei City. Systemene er kjøpt fra USA etter en kinesisk militærøvelse rundt øya. Kina har reagert kraftig på våpensalget og truer med mottiltak. Nasams er utviklet av Kongsberg og amerikanske RTX og har vist seg effektivt i Ukraina. Systemet er verdens mest solgte luftvernsystem for kort- og mellomdistanse. Kongsberg jobber med å videreutvikle systemet for å møte fremtidige trusler, inkludert ballistiske missiler og droner. Salget til Taiwan inkluderer 123 raketter, og RTX er hovedleverandør.
2 måneder siden
Norge bidrar med luftvern til Ukraina til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at luftvern er essensielt for å beskytte militær og sivil infrastruktur, samt sivilbefolkningen. Kunngjøringen ble gjort under et møte i The Ukraine Defence Contact Group (UDCG) i Brussel, hvor Sandvik møtte USAs forsvarsminister Pete Hegseth og representanter fra flere NATO-land. Luftvernsystemet anskaffes fra USA gjennom JUMPSTART-programmet, som tidligere ble brukt for donasjonen av F-16 kampfly. Dette bidraget er en del av de 22,5 milliardene kroner som er avsatt til militær støtte til Ukraina i 2025 gjennom Nansen-programmet.
1 måned siden
Artikkelen belyser Europas økende ansvar for å støtte Ukraina etter at USA stanset militær støtte. Eksperter understreker at Ukraina nå har størst behov for luftvernsammunisjon og avanserte teknologiske komponenter. Samtidig diskuteres tilstanden til europeiske lands forsvar, deriblant Norges, som beskrives som et «fredstidsforsvar». Artikkelen fremhever også viktigheten av Starlink for Ukraina og overgangen til dronebruk mot Russland, samt synkende russisk intensitet.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med Danmark om å levere Naval Strike Missile (NSM) og tilhørende utstyr for 2,1 milliarder kroner. Avtalen bekrefter NSMs posisjon som et foretrukket sjømålsmissil for NATO-land. Kongsberg Gruppen har hatt en betydelig vekst på Oslo Børs de siste årene, drevet av økt fokus på opprustning i Europa og signaler fra USA om økte investeringer i forsvar.
4 måneder siden
Forsvaret har inngått en kontrakt med Kongsberg Defense & Aerospace (KDA) for kjøp av ytterligere to Nasams luftvernbatterier og to simulatorer til en kostnad av 2,7 milliarder kroner. Kontrakten ble signert torsdag. Denne anskaffelsen kommer i tillegg til de to Nasams-batteriene som ble bestilt tidligere i år, og utløser en opsjon fra den tidligere kontrakten. Kjøpet skal både erstatte materiell som er donert til Ukraina og gjennomføre et generasjonsskifte for Nasams i Forsvaret. Med denne avtalen har Forsvaret totalt inngått Nasams-kontrakter med KDA for 5,7 milliarder kroner i 2024. De to simulatoren skal leveres til Ørland og Evenes.
2 måneder siden
Norge investerer 3,5 milliarder kroner i militært materiell fra ukrainsk forsvarsindustri for å styrke landets produksjonskapasitet. Sammen med norske bedrifter vil Norge legge til rette for partnerskap for å dele teknologi og kompetanse med Ukraina. Investeringen skal dekke Ukrainas behov for våpen, spesielt luftvern, ammunisjon og droner. I tillegg investerer Norge 600 millioner kroner i kjøp og utvikling av droneteknologi til det ukrainske forsvaret.
4 måneder siden
Det norske luftvernsystemet Nasams er nå i beredskap ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Dette er en del av Norges bidrag til Natos integrerte luft- og missilforsvar, og har som formål å beskytte kritisk infrastruktur for internasjonal bistand til Ukraina. Luftvernet skal sikre luftrommet over flyplassen, som er et viktig logistikkpunkt. Operasjonen er en del av en større Nato-innsats for å styrke alliansens østlige flanke. Det norske bidraget inkluderer også fire F-35 kampfly og er planlagt å vare frem til påske 2025.
1 måned siden
Nammo har signert en avtale med en ledende bedrift i Ukrainas forsvarsindustri for å utvide samarbeidet, som startet i fjor. Avtalen omfatter produksjon av 155 mm artillerigranater i Ukraina, et viktig kaliber for den ukrainske hæren og NATO-land. Den nye avtalen fokuserer på produksjon av nødvendige råvarer, komponenter og materialer for ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsdepartementet bekrefter at dette strategiske industrisamarbeidet vil styrke Ukrainas kampkraft og Europas sikkerhet.
2 måneder siden
Norge kunngjør en ny støttepakke til Ukraina bestående av luftvern til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik annonserte bidraget på et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel. Midlene tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, og luftvernet skal kjøpes fra USA. Ukraina har gjentatte ganger bedt om mer luftvern for å beskytte sivil og militær infrastruktur. I fjor bidro Norge med luftvern for over 6 milliarder kroner. Storbritannia har også annonsert ytterligere militærhjelp til Ukraina.
1 måned siden
Kongsberg Gruppen opplever en markant økning på Oslo Børs etter et toppmøte i London, der europeiske statsledere diskuterte situasjonen i Ukraina og ble enige om å øke militærstøtten. Danske Bank-analytiker Vidar Lyngvær forklarer at oppgangen skyldes Europas behov for å stå på egne bein i forsvarsspørsmål etter et møte mellom statslederne i USA og Ukraina. Flere andre europeiske forsvarsaksjer, som tyske Rheinmetall og britiske BAE Systems, opplever også kraftig vekst.
1 måned siden
I en hemmelig fabrikk i Kyiv produseres det tusenvis av krigsdroner for det ukrainske forsvaret. Produksjonen foregår under strenge sikkerhetstiltak. Ukraina har økt sin egenproduksjon av droner etter å ha erfart dårlig kvalitet på reservedeler fra Kina. Norge har nylig investert betydelige midler i Ukrainas forsvarsindustri, spesielt rettet mot droneteknologi. Produsentene understreker behovet for raskere og økt støtte fra Europa. Fabrikken produserer et bredt spekter av droner, inkludert kamikaze-droner og droner utstyrt med hagler, og benytter både egenproduserte og importerte komponenter.
1 måned siden
Artikkelen argumenterer for at Europa, inkludert Norge, må ta et større ansvar for å støtte Ukraina militært og økonomisk, spesielt med tanke på usikkerheten rundt USAs fremtidige engasjement. Det foreslås at Europa overtar USAs militære bidrag, inngår mineralavtaler med Ukraina, og fortsetter å kjøpe våpensystemer fra amerikansk industri. Videre understrekes viktigheten av å bygge opp en felles europeisk forsvarsindustri og mobilisere næringslivet for å sikre Ukrainas økonomiske stabilitet og gjenoppbygging. Artikkelen fremhever også at Europa må kontrollere fredsprosessen og sikre inndragning av russiske eiendeler.
1 måned siden
Høyre vil styrke våpenproduksjonen i Norge og Ukraina, og har lagt frem fem forslag for Stortinget. Partiet vil bevilge 10 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett for å øke produksjonskapasiteten hos norsk forsvarsindustri, spesielt hos Nammo og Kongsberg Gruppen. Høyre-leder Erna Solberg understreker at det er nødvendig å fremskynde investeringsbeslutninger for å møte behovet for opprustning.
27 dager siden
Artikkelforfatteren deler sine erfaringer som grensejeger ved Garnisonen i Sør-Varanger etter Russlands invasjon av Ukraina, og understreker viktigheten av Forsvaret i dagens sikkerhetspolitiske situasjon. Han fremhever at den kalde krigen føles aktuell ved grensen mot Russland, og at unge mennesker lærer verdien av å sette laget foran seg selv i militæret. Med henvisning til økt forsvarsbudsjett og behovet for flere vernepliktige, argumenterer han for at et sterkt forsvar er avgjørende for Europas stabilitet og Norges sikkerhet, spesielt i lys av Russlands aggressive fremferd og usikkerheten rundt NATOs fremtid.