Kongsberg Gruppen delte detaljer om sikkerhetshendelser knyttet til donasjoner til Ukraina på en sikkerhetskonferanse.
Blant hendelsene var en kvinne fra Baltikum som forsøkte å ta seg inn i Kongsberg Teknologipark, en russisk sjåfør som fraktet utstyr til Ukraina, og en kunstkatalog fra Ukraina som utløste bombealarm.
PST har skjerpet vurderingen av sabotasjetrusselen mot aktører involvert i våpenleveranser til Ukraina, og Kongsberg understreker viktigheten av å håndtere praktiske problemstillinger i tråd med trusselbildet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
PST-sjef Beate Gangås advarer om at Norge kan bli utsatt for sabotasje fra russisk side, med mål om å svekke landets støtte til Ukraina. Hun oppfordrer publikum til å være årvåkne og melde fra om mistenkelige hendelser. PST har registrert flere titalls hendelser i Europa som kan være sabotasje, og mener det er viktig å være forberedt også i Norge. To russiske borgere ble utvist i fjor høst etter å ha blitt pågrepet i et skjermingsverdig område. Gangås understreker at det kan være vanskelig å identifisere hvem som står bak sabotasje, og at det er viktig å undersøke om hendelser er ulykker, kriminelle handlinger eller sabotasje. Det nye nasjonale etterretnings- og sikkerhetssenteret skal koordinere arbeidet med å forebygge sabotasje.
2 måneder siden
PSTs trusselvurdering for 2025 viser økt sannsynlighet for russisk sabotasje i Norge. Russland, Kina, Iran og Nord-Korea utgjør trusler gjennom etterretning, påvirkning og potensiell sabotasje. PST fremhever at russisk etterretning kan forsøke å ramme mål i Norge for å hindre våpenleveranser til Ukraina eller påvirke opinionen negativt. E-tjenesten understreker at vestlig våpenstøtte til Ukraina står i veien for Russlands mål, og at Russland kan svare med sabotasje. NSM anbefaler virksomheter å kartlegge egne verdier og sårbarheter. PST trekker også frem konkrete eksempler på hvordan nordmenn har blitt berørt av kinesisk og iransk etterretningsaktivitet, samt russiske forsøk på å påvirke Nobelkomiteen.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler den økende sikkerhetspolitiske spenningen i nordområdene, spesielt knyttet til Russland. Etterretningstjenesten melder om økt russisk fokus på Norden og Østersjøen, og PST advarer om mulig russisk sabotasje i Norge i 2025. Som følge av dette vurderer Norge en mer avskrekkende linje, inkludert deltakelse i en fremskutt NATO-styrke i Finland. En ekspert på militærmakt understreker behovet for bedre samordning og beredskap for å møte hybride trusler, og fremhever at selv om man aldri kan være forberedt på alt, handler det om å heve terskelen og utvikle flere verktøy for å håndtere ulike hendelser.
2 måneder siden
TV 2 melder om økt trussel fra Russland mot Europa og Norge. PST anser det som sannsynlig at det vil skje sabotasjeaksjoner på norsk jord i 2025. NATO-topp James Appathurai forteller at russisk sabotasje i Europa har omfattet planer om brannstiftelser, togavsporinger og drap, blant annet mot direktøren for den tyske våpenprodusenten Rheinmetall. Den norske våpenprodusenten Nammo bekrefter å ha opplevd hendelser som gir grunn til bekymring, og understreker viktigheten av å ikke være naive.
2 måneder siden
Artikkelen omhandler sikkerheten ved Norges grense mot Russland, spesielt ved Skafferhullet. Grensen er i dag sikret med enkle midler og overvåkes av russiske grensevakter. Regjeringen planlegger å styrke overvåkingen med droner og annet utstyr, finansiert av EU-midler. Dette skjer i lys av et endret trusselbilde, der Etterretningstjenesten og PST advarer om et mer aggressivt Russland og økt risiko for sabotasje. Flere nordeuropeiske land, som Finland og de baltiske statene, har allerede iverksatt omfattende tiltak for å sikre sine grenser mot Russland. Norge vil ta et større ansvar for egen grenseovervåking.
2 måneder siden
PST advarer om at nordmenn er forsøkt vervet for å kartlegge mål i Norge, og at russisk etterretning bruker sivile fartøy til å samle informasjon. Utvisningen av russiske diplomater har ført til økt bruk av stedfortredere. PST mener det er sannsynlig at Russland vil utføre sabotasjeaksjoner i Norge i 2025, rettet mot kritisk infrastruktur. Hensikten er å skape frykt og påvirke Norges støtte til Ukraina. PST understreker viktigheten av å være oppmerksom på trusselen uten å skape unødig frykt.
4 måneder siden
PST-ledelsen besøkte Øst-Finnmark for å diskutere den økende sikkerhetspolitiske spenningen knyttet til Russland. De understreker at situasjonen i Ukraina og Russlands atferd skaper utfordringer for norsk sikkerhet. PST ser en økt fare for sabotasje og hybridkrig, og et omfattende etterretningsarbeid fra russisk side. De oppfordrer befolkningen til å være årvåken og melde fra om mistenkelig aktivitet, samtidig som de understreker at ikke alle russere er spioner. PST samarbeider tett med Forsvarets etterretningstjeneste og ønsker å forbedre kommunikasjonen med lokalsamfunnet.
1 måned siden
PST advarer om at russisk etterretning forbereder seg på en potensiell konflikt mot Norge og Nato. Dette skjer gjennom kartlegging av kritisk infrastruktur og beredskap i nordområdene. Etterretningsaktiviteten har økt etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. Russland benytter seg av ulike metoder, inkludert fisketrålere og proxyaktører som kriminelle, for å innhente informasjon og forberede sabotasje. PST understreker viktigheten av å være bevisst på sikkerhet og oppfordrer publikum til å rapportere mistenkelig aktivitet. De jobber også med å avdekke og motvirke trusler, inkludert tilstedeværelsen av «illegalister» i Norge.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg Kongsberg Gruppens rolle i utviklingen og produksjonen av avanserte våpensystemer, spesielt luftvernsystemet NASAMS. NASAMS brukes blant annet i Ukraina, og systemet har vist seg å være svært effektivt. Artikkelen beskriver et besøk inne på Kongsberg Gruppens fabrikk, der de får se produksjonen av NASAMS. Den understreker viktigheten av luftvern i moderne krigføring, og Norges satsing på dette området. Erfaringene fra Ukraina brukes til å forbedre systemene, og Kongsberg Gruppen har store kontrakter for fremtiden.
3 måneder siden
PST advarer om økt russisk etterretningsaktivitet og sabotasjefare i Norge, særlig i Troms. To russiske borgere ble utvist etter å ha tatt seg inn på et skjermingsverdig område. Politiet i Troms har registrert en rekke sikkerhetstruende hendelser, inkludert droneobservasjoner og mistenkelige kabelbrudd. Selv om flere saker er henlagt på grunn av mangel på bevis, frykter PST at dette kan være forsøk på sabotasje. Utenriksministeren bekrefter at presset er økende, og at Norge er mer bevisst på faren for sabotasje. PST overvåker også russiske fiskefartøy og cyberangrep mot underleverandører i skipsfarten.
2 måneder siden
Etterretningstjenesten (E-tjenesten) mener at alvorlige GPS-forstyrrelser i Øst-Finnmark skyldes russiske beskyttelsestiltak mot mulige ukrainske droneangrep. Ukraina har gjennomført angrep mot mål dypt inne i Russland, inkludert militærbaser nær grensen til Norge. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har ikke funnet bevis for manipulering av GPS-signaler på bakkenivå, men overvåker situasjonen nøye og har økt sin tilstedeværelse i området. E-tjenesten understreker at det er lite sannsynlig at droneangrep vil ramme Norge, men oppfordrer likevel folk til å melde fra om GPS-forstyrrelser. Nkom samarbeider med luftfartsmyndigheter, politiet og internasjonale organisasjoner for å håndtere situasjonen.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler fire mulige sabotasjehendelser mot rørledninger og kabler i Østersjøen. Finsk politi har beslaglagt et anker fra et oljefartøy, som er mistenkt for den siste hendelsen. NATO er bekymret for disse angrepene på kritisk infrastruktur og koordinerer mulige reaksjoner. Eksperter understreker viktigheten av å undersøke hver hendelse grundig før man peker ut skyldige, og advarer mot å automatisk skylde på Russland. Det er usikkert om Russland står bak alle hendelsene, men det er viktig å være forberedt på mulige trusler og styrke beredskapen.
3 måneder siden
En rekke hendelser med skadde undersjøiske kabler i Østersjøen har skapt bekymring. Et lasteskip er mistenkt for sabotasje, og en ekspert mener at et mønster peker mot Russland. Disse hendelsene skjer i en kontekst der Russland er under press i Ukraina-krigen. Norge er også utsatt, som et viktig land for Nato og energileverandør. Eksperten mener at hybridtrusler har fått en mer fysisk dimensjon i 2024, og at Nato er satt sjakk matt i denne formen for lavintensitetskrig.
3 måneder siden
Artikkelen diskuterer forskjellene i hvordan nordiske land kommuniserer trusselen fra Russland. Svenske og finske myndigheter er mer direkte i sine advarsler enn Norge, som følger en mer avdempet linje for å unngå å skape unødvendig bekymring. En finsk analyse antyder at Russland kan angripe Norden og Baltikum tidligst i 2030, mens norske eksperter mener Russland er svekket og mer sårbar. Artikkelen understreker også viktigheten av å forbedre logistikk og transport i nord for å styrke Natos forsvarsevne. Det diskuteres også om Nato forbereder seg på feil type krig, og at hybride trusler kan være en større fare. Det konkluderes med at det er politiet, ordførerne og statsforvalterne som er de nordiske landenes førstelinjeforsvar.
2 måneder siden
Helsingforskomiteen har politianmeldt Kongsberg Automotive (KA) for brudd på Russland-sanksjonene etter at NRK avdekket at selskapets bildeler havnet i Russland via videresalg. KA har beklaget hendelsen og stoppet all direkte eksport til Russland etter invasjonen i 2022, men erkjenner mangelfull kontroll over videresalg. Komiteen mener selskapet uaktsomt har bidratt til å støtte Russlands krigføring, da sivile kjøretøy brukes militært og trenger reservedeler. Et tyrkisk selskap er identifisert som en viktig mellomstasjon for de sanksjonerte produktene. KA har iverksatt tiltak som kontraktsforpliktelser og avslutning av kundeforhold for å hindre fremtidige brudd.