Det norske luftvernsystemet Nasams er nå i beredskap ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Dette er en del av Norges bidrag til Natos integrerte luft- og missilforsvar, og har som formål å beskytte kritisk infrastruktur for internasjonal bistand til Ukraina.
Luftvernet skal sikre luftrommet over flyplassen, som er et viktig logistikkpunkt. Operasjonen er en del av en større Nato-innsats for å styrke alliansens østlige flanke.
Det norske bidraget inkluderer også fire F-35 kampfly og er planlagt å vare frem til påske 2025.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Norske F-35 jagerfly har deltatt i et skarpt NATO-oppdrag i Polen for å beskytte våpenforsyninger til Ukraina og sikre Natos østlige grense. Flyene var i høy beredskap flere ganger og overvåket russisk aktivitet nær grensen. En norsk luftvernstyrke på 150 soldater bidro også til å beskytte flyplassen Rzeszow, som er hovedknutepunktet for forsyninger til Ukraina. Etter endt oppdrag har jagerflyene returnert til Norge, mens luftvernstyrken fortsetter sitt oppdrag. Mannskapene beskriver oppdraget som motiverende, men understreker alvoret ved å operere så nær en krigssone.
2 måneder siden
Norge forlenger sitt bidrag til Natos luftvern i Polen for å sikre forsyninger til Ukraina. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette er avgjørende for Ukrainas frihetskamp, og at norske styrker beskytter viktige forsyningslinjer ved Rzeszów. Polens forsvarsminister uttrykker takknemlighet for Norges bidrag og fremhever det styrkede samarbeidet mellom Norge og Polen innenfor Nato.
3 måneder siden
To norske F-35 kampfly var i polsk luftrom natt til onsdag som en reaksjon på russiske missilangrep mot kritisk infrastruktur i Ukraina. Russland skal ha brukt missiler fra minst 13 bombefly. De norske kampflyene rykket ut på en «Quick Reaction Alert». Norge har fire F-35 kampfly stasjonert i Polen, og har tidligere sendt soldater, luftvern og kampfly til landet for å beskytte knutepunktet mellom Vesten og Ukraina. Dette er ikke første gang norske kampfly har vært i luften i forbindelse med krigen i Ukraina.
2 måneder siden
Norge bidrar med luftvern til Ukraina til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at luftvern er essensielt for å beskytte militær og sivil infrastruktur, samt sivilbefolkningen. Kunngjøringen ble gjort under et møte i The Ukraine Defence Contact Group (UDCG) i Brussel, hvor Sandvik møtte USAs forsvarsminister Pete Hegseth og representanter fra flere NATO-land. Luftvernsystemet anskaffes fra USA gjennom JUMPSTART-programmet, som tidligere ble brukt for donasjonen av F-16 kampfly. Dette bidraget er en del av de 22,5 milliardene kroner som er avsatt til militær støtte til Ukraina i 2025 gjennom Nansen-programmet.
3 måneder siden
To norske F35 jagerfly ble sendt på vingene fra sin base i Polen etter et russisk missilangrep i vestlige Ukraina. Flyene, som er en del av et norsk bidrag til NATO, var stasjonert i Poznan og ble kalt ut for et «QRA-oppdrag» etter at radarer varslet om aktivitet nær NATOs luftrom. Oppdraget gikk ut på å identifisere eller avskjære fly som nærmet seg luftrommet. Det er første gang de norske flyene har gjennomført et slikt oppdrag over polsk luftrom. Oppdraget var underlagt NATO-kommando, og det er ikke bekreftet om russiske fly ble avskåret.
1 måned siden
Sverige sender for første gang svenske stridsfly til Natos luftforsvar. Mellom seks og åtte Jas Gripen jagerfly skal delta i et Nato-oppdrag i Polen fra april til juni. Forsvarsministeren understreker at dette kan bidra til å avskrekke eller forsvare mot et angrep. Regjeringen foreslår også å bruke opptil åtte Gripen-fly for å beskytte Natos våpenleveranser til Ukraina, noe som beskrives som sentralt for å sikre støtten til landet.
2 måneder siden
Norge kunngjør en ny støttepakke til Ukraina bestående av luftvern til en verdi av 1,2 milliarder kroner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik annonserte bidraget på et møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel. Midlene tas fra det allerede vedtatte Nansen-programmet, og luftvernet skal kjøpes fra USA. Ukraina har gjentatte ganger bedt om mer luftvern for å beskytte sivil og militær infrastruktur. I fjor bidro Norge med luftvern for over 6 milliarder kroner. Storbritannia har også annonsert ytterligere militærhjelp til Ukraina.
20 dager siden
Norge deltar i en ny, britiskledet milliardpakke for å støtte Ukraina med militært materiell. Gjennom International Fund for Ukraine (IFU) skal det finansieres radarsystemer, stridsvognminer og droner. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever viktigheten av droneteknologi for å beskytte kritisk infrastruktur og for bruk ved fronten. Støttepakken er verdt over 250 millioner pund, tilsvarende omtrent 3 milliarder norske kroner. Sandvik deltar på møte i kontaktgruppen for Ukraina i Brussel der pakken ventes å bli offentliggjort.
20 dager siden
Norge deltar i en ny donasjon til Ukraina, i samarbeid med Storbritannia. Donasjonen består av militært materiell som droner, stridsvognminer og radarsystemer. Den britiske forsvarsministeren understreker viktigheten av å opprettholde presset på Putin for å få en slutt på krigen. Droner er en viktig del av støtten, både for å beskytte kritisk infrastruktur og for bruk i frontlinjen. Norge har forpliktet seg til å støtte Ukraina med minst 155 milliarder kroner gjennom Nansen-programmet frem til 2030.
2 måneder siden
Norge investerer 3,5 milliarder kroner i militært materiell fra ukrainsk forsvarsindustri for å styrke landets produksjonskapasitet. Sammen med norske bedrifter vil Norge legge til rette for partnerskap for å dele teknologi og kompetanse med Ukraina. Investeringen skal dekke Ukrainas behov for våpen, spesielt luftvern, ammunisjon og droner. I tillegg investerer Norge 600 millioner kroner i kjøp og utvikling av droneteknologi til det ukrainske forsvaret.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
2 måneder siden
Nato har besluttet at Norge skal få ansvaret for å etablere et luftoperasjonssenter for nordområdene. Forsvarsministeren bekrefter enighet i Nato om at Norge skal bygge opp et tredje regionalt Nato-luftoperasjonssenter. Bodø, Rygge og Ørland er aktuelle lokasjoner, og en avgjørelse ventes i første halvår 2025. Bodøs ordfører argumenterer for lokalisering der, nær Forsvarets operative hovedkvarter.
4 måneder siden
Forsvarsdepartementet har besluttet å utløse opsjoner i Avinors utbyggingsprosjekt for nye Bodø Lufthavn, som en del av den nye langtidsplanen for forsvarssektoren. Dette innebærer tilrettelegging for mottak av allierte styrker og styrking av militær infrastruktur, inkludert oppstillingsplasser for tunge transportfly. Bodø, som tidligere var hovedbase for Nord-Norge, har fortsatt en strategisk posisjon i norsk forsvarspolitikk. Beslutningen kommer i lys av den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen og understreker Norges behov for alliert støtte i krise og krig. Lokasjonsvurderinger for et mulig Nato-operasjonssenter pågår, med Bodø som en potensiell kandidat.
22 dager siden
USA trekker seg ut av flyplassen i Polen, som har vært et viktig knutepunkt for forsyninger til Ukraina de siste tre årene, begrunnet med kostnadsbesparelser. Norske luftvernstyrker har bidratt til å beskytte flyplassen. Pentagon vurderer samtidig å redusere antall soldater i Europa, noe som bekymrer eksperter som mener det kan svekke Europas sikkerhet. USA ønsker at europeiske land skal ta et større ansvar for eget forsvar.
19 dager siden
Norge bidrar med 10 milliarder kroner for å utstyre og trene en ny ukrainsk brigade, som et spleiselag mellom Norden og Baltikum. Pengene kommer fra Nansen-programmet. Norge vil lede opptreningen av soldatene og bidra med materiell. Forsvarsministeren understreker at dette er et av de største enkeltbidragene fra Norge til Ukrainas motstandskamp. I tillegg samarbeider Norge og Storbritannia om å styrke Ukrainas forsvar mot droner, med et norsk bidrag på 1,2 milliarder kroner. Denne støtten skal forsyne Ukraina med militære droner, radarsystemer og anti-stridsvognminer.