Norske F-35 jagerfly har deltatt i et skarpt NATO-oppdrag i Polen for å beskytte våpenforsyninger til Ukraina og sikre Natos østlige grense. Flyene var i høy beredskap flere ganger og overvåket russisk aktivitet nær grensen.
En norsk luftvernstyrke på 150 soldater bidro også til å beskytte flyplassen Rzeszow, som er hovedknutepunktet for forsyninger til Ukraina. Etter endt oppdrag har jagerflyene returnert til Norge, mens luftvernstyrken fortsetter sitt oppdrag.
Mannskapene beskriver oppdraget som motiverende, men understreker alvoret ved å operere så nær en krigssone.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
To norske F35 jagerfly ble sendt på vingene fra sin base i Polen etter et russisk missilangrep i vestlige Ukraina. Flyene, som er en del av et norsk bidrag til NATO, var stasjonert i Poznan og ble kalt ut for et «QRA-oppdrag» etter at radarer varslet om aktivitet nær NATOs luftrom. Oppdraget gikk ut på å identifisere eller avskjære fly som nærmet seg luftrommet. Det er første gang de norske flyene har gjennomført et slikt oppdrag over polsk luftrom. Oppdraget var underlagt NATO-kommando, og det er ikke bekreftet om russiske fly ble avskåret.
4 måneder siden
Det norske luftvernsystemet Nasams er nå i beredskap ved Rzeszów-Jasionka flyplass i Polen. Dette er en del av Norges bidrag til Natos integrerte luft- og missilforsvar, og har som formål å beskytte kritisk infrastruktur for internasjonal bistand til Ukraina. Luftvernet skal sikre luftrommet over flyplassen, som er et viktig logistikkpunkt. Operasjonen er en del av en større Nato-innsats for å styrke alliansens østlige flanke. Det norske bidraget inkluderer også fire F-35 kampfly og er planlagt å vare frem til påske 2025.
3 måneder siden
To norske F-35 kampfly var i polsk luftrom natt til onsdag som en reaksjon på russiske missilangrep mot kritisk infrastruktur i Ukraina. Russland skal ha brukt missiler fra minst 13 bombefly. De norske kampflyene rykket ut på en «Quick Reaction Alert». Norge har fire F-35 kampfly stasjonert i Polen, og har tidligere sendt soldater, luftvern og kampfly til landet for å beskytte knutepunktet mellom Vesten og Ukraina. Dette er ikke første gang norske kampfly har vært i luften i forbindelse med krigen i Ukraina.
2 måneder siden
Norge forlenger sitt bidrag til Natos luftvern i Polen for å sikre forsyninger til Ukraina. Forsvarsminister Tore O. Sandvik understreker at dette er avgjørende for Ukrainas frihetskamp, og at norske styrker beskytter viktige forsyningslinjer ved Rzeszów. Polens forsvarsminister uttrykker takknemlighet for Norges bidrag og fremhever det styrkede samarbeidet mellom Norge og Polen innenfor Nato.
1 måned siden
Norske F-35 jagerfly tok mandag av fra Evenes for å identifisere og følge to russiske Tu-142 patruljefly i internasjonalt luftrom utenfor kysten av Troms. Forsvaret opplyser at flyene opererte i nærheten av øvelsen #JointViking25. Ifølge Forsvaret er slike flyginger rutinemessige, og Russland har rett til å utføre dem. Norge ønsker likevel å overvåke og dokumentere flytrafikken for å ha oversikt og vise tilstedeværelse. Forsvaret understreker at de kontinuerlig overvåker norsk luftrom og er klare til å reagere raskt ved behov, og at de ønsker å normalisere slike hendelser gjennom åpenhet.
1 måned siden
Sverige sender for første gang svenske stridsfly til Natos luftforsvar. Mellom seks og åtte Jas Gripen jagerfly skal delta i et Nato-oppdrag i Polen fra april til juni. Forsvarsministeren understreker at dette kan bidra til å avskrekke eller forsvare mot et angrep. Regjeringen foreslår også å bruke opptil åtte Gripen-fly for å beskytte Natos våpenleveranser til Ukraina, noe som beskrives som sentralt for å sikre støtten til landet.
4 måneder siden
NRK har fått et sjeldent innblikk i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), som styrer Norges militære operasjoner i utlandet. 2024 er det mest aktive året noensinne med 12 pågående operasjoner. Konfliktene i Midtøsten, spesielt i Syria og mellom Israel og Hamas, krever tett koordinering med allierte. FOH følger også nøye med på situasjonen i Ukraina og Russlands militære aktivitet i nordområdene. Norge bidrar med opptrening av ukrainske soldater og piloter, og er opptatt av å opprettholde kontroll i nordområdene. Selv om det ikke er grunn til frykt for krig i Norge, understrekes viktigheten av et beredt forsvar.
3 måneder siden
Ukrainske piloter har fått opplæring i bruk av F-16 jagerfly, og disse er nå i aktiv tjeneste i krigen mot Russland. Flyene brukes både til forsvar mot russiske missiler og droner, og til angrep mot bakkemål. Treningen av piloter har foregått i Danmark og skal fortsette i Portugal. F-16 har tvunget Russland til å flytte sine kampfly lengre bakover fra grensen, noe som gjør deres operasjoner mer kompliserte og tidkrevende. Ukraina har mistet ett fly, men har nå rundt to dusin operative F-16. Eksperter mener F-16 er en viktig ressurs for Ukraina, og bidrar til å svekke Russlands kapasitet, men ikke er en avgjørende faktor for krigens utfall.
1 måned siden
Et amerikansk B-52 bombefly, eskortert av norske F-35 jagerfly, har fløyet over Oslo som en del av en planlagt øvelse. Forsvaret understreker at dette er en del av et regelmessig samarbeid med USA for å trygge Natos luftrom og øke felles beredskap. En ekspert på atomvåpen påpeker at overflyvningen er ment som et avskrekkingssignal til Russland og en forsikring til de nordiske landene. Flyene var godt synlige over Oslo, og forsvarsministeren fremhever viktigheten av samtrening med allierte som et signal om amerikansk forpliktelse til norsk og europeisk sikkerhet.
22 dager siden
USA trekker seg ut av flyplassen i Polen, som har vært et viktig knutepunkt for forsyninger til Ukraina de siste tre årene, begrunnet med kostnadsbesparelser. Norske luftvernstyrker har bidratt til å beskytte flyplassen. Pentagon vurderer samtidig å redusere antall soldater i Europa, noe som bekymrer eksperter som mener det kan svekke Europas sikkerhet. USA ønsker at europeiske land skal ta et større ansvar for eget forsvar.
4 måneder siden
Opplæringen av ukrainske F-16-piloter i Danmark, med norsk deltakelse, er avsluttet. Oberstløytnant Erlend Nordtun uttrykker bekymring for at den videre opplæringen i USA og Romania ikke vil holde samme høye nivå. Han understreker at ukrainske piloter har gjort en imponerende innsats med begrenset trening, men trenger mer for å kunne operere effektivt. Nordtun mener det er viktig at europeiske land samarbeider om å etablere et nytt opplæringstilbud for å møte Ukrainas behov for kvalifiserte F-16-piloter, og foreslår å bruke ukrainske fly til trening i samarbeidsland.
4 måneder siden
Ukrainske F-16-fly har startet med bombeangrep mot russiske mål, i tillegg til å bidra til luftforsvar. Flyene har skutt ned flere kryssermissiler, og en pilot skøyt ned seks, to med 20mm kanon. Norsk trening av ukrainske piloter har vært avgjørende for disse operasjonene. Det er imidlertid bekymring for manglende opplæring av nye piloter i 2025, og det foreslås at Norge tar lederskap i videre trening. Antallet F-16 er foreløpig lavt, men kapasiteten er viktig for Ukraina.
2 måneder siden
Nato oppretter en fremskutt landstyrke (FLF) i Nord-Finland, med Sverige som rammenasjon. Norge vurderer å bidra til styrken, som skal stasjoneres i Rovaniemi og Sodankylä, og er i samtaler med Finland og Sverige om dette. Målet er å styrke alliansens avskrekking og forsvar i nord. Flere land, inkludert Norge, er anmodet om å bidra med styrker. Samtidig arbeider Norge med å tilpasse regelverket for å imøtekomme Natos behov for rask militær forflytning over grensene til Finland og Sverige. Eksperter forventer at Norge vil innta en tydeligere avskrekkende rolle i nordområdene.
1 måned siden
I Nord-Norge deltar soldater i Joint Viking, en stor militærøvelse som tester beredskap og samhold i alliansen. Soldater drilles i å forsvare landet, og Hæren tester nye konsepter for morgendagens kampenhet, inkludert bruk av droner. Øvelsen simulerer realistiske kamper ved hjelp av avansert laserteknologi, hvor soldater kan «dø» og gjenopplives. Hærsjef Lars Lervik understreker viktigheten av øvelsen for å vise alliansens samhold og forberede seg på potensielle trusler, spesielt med henvisning til Russland.
18 dager siden
En ukrainsk F-16-pilot, kjent som «Rocket», forteller at de vestlige kampflyene har tvunget Russland til å endre sin angrepstaktikk i Ukraina. «Rocket» fremhever F-16 flyenes evne til å beskytte bakkestyrker og skyte ned droner og missiler, og beskriver F-16 som overlegen de russiskbygde flyene han tidligere fløy. Organisasjonen «Fritt Ukraina» støtter F-16-operasjonen med viktig utstyr, mens Norge har lovet å donere seks brukte F-16-fly. Operasjonene er preget av hemmelighold, men det er kjent at de flyr overvåkningstokter og har høy treffsikkerhet mot russiske mål.