En ny teknologi som lar busser lade mens de kjører, tas nå i bruk for første gang i Norge. Et pilotprosjekt i Trondheim skal teste løsningen i vanlig rutetrafikk.
Et pilotprosjekt i Trondheim introduserer nå teknologi som gjør at busser kan lade batteriene mens de er i bevegelse. Fra 19. mai skal to spesialutstyrte busser benytte en 80 meter lang elektrisk veistrekning på Sandmoen for lading under kjøring.
Dette er første gang slik teknologi testes i vanlig rutetrafikk i Norge. Prosjektet, som ledes av busselskapet AtB, skal pågå frem til slutten av 2026 for å evaluere hvorvidt teknologien er stabil, funksjonell og enkel nok for bredere bruk. Seniorrådgiver Pål Preede Revheim i AtB understreker at testing på vinterføre allerede har gitt positive resultater.
Fylkesvaraordfører Pål Sæther Eiden i Trøndelag ser prosjektet som viktig for fremtidige bussanbud og mulig utrulling av flere elektriske gater, for eksempel i områder med mye busstrafikk som Olav Tryggvasons gate. Prosjektet har et budsjett på over 30 millioner kroner, hvor infrastrukturkostnadene er betydelige. Teknologien kan teoretisk sett også lade andre kjøretøy med riktig mottakerutstyr.
Pål Preede Revheim
Pål Sæther Eiden
AtB
NRK
Stortinget
Norge
Sandmoen
Trondheim
Trøndelag
Olav Tryggvasons gate
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Statens vegvesen tester ut elektriske anleggsmaskiner i et pilotprosjekt på riksvei 94 ved Hammerfest, med mål om å redusere utslipp. Prosjektet viser at elektriske dumpere kan fungere med tilstrekkelig lading, men entreprenører advarer om at teknologien er for dyr og ikke moden for store veiprosjekter. De peker på mangel på strømkapasitet og ladeinfrastruktur, spesielt i nord, som store utfordringer. Vegvesenet vil likevel stille økende miljøkrav til entreprenører, mens entreprenørene mener biodiesel er en bedre løsning for å nå det grønne skiftet.
20 dager siden
Statens vegvesen tester en elektrisk brøytebil på Hardangervidda, Sør-Norges mest krevende fjellovergang, for å redusere klimagassutslipp. Testene viser at el-brøytebilen fungerer bra under krevende forhold, men har avdekket utfordringer knyttet til lading. Ladingen foregår via en ladecontainer, og kommunikasjonen mellom bil og lader har ikke fungert optimalt ved maks lading. Sjåførene fremhever komfort og lavt støynivå. Vegvesenet ser lovende resultater og vurderer at elektriske brøytebiler kan bli en del av fremtidige driftskontrakter.
4 måneder siden
Selvkjørende biler vil bli tilgjengelig som en del av kollektivtilbudet i Groruddalen i Oslo fra nyåret. Ruter har testet bilene og vil nå tilby transport til en pris av 60 kroner per tur. I startfasen vil det være en sikkerhetssjåfør til stede i bilene. Målet er å integrere selvkjørende teknologi i kollektivtrafikken for å gjøre transport mer bærekraftig og redusere antall ulykker. Statens vegvesen støtter testingen og ser på Norge som et egnet land for utvikling av denne teknologien.
3 måneder siden
En selvkjørende, elektrisk buss i Stavanger ble stoppet av snøfall på årets andre dag. Bussens kameraer tolket snøen som objekter, og systemet nektet å kjøre. Bussen, som er et pilotprosjekt fra Vy og Kolumbus, rakk bare fem-seks runder før den måtte stoppe. Selv om snøen var minimal, har bussen tidligere hatt problemer i snøvær. Prosjektlederen påpeker at tekniske feil og nylige softwareoppdateringer også kan være årsaken til problemene. Målet med prosjektet er å redusere ulykker og spare penger, og selskapet mener det er gjort store fremskritt i å kjøre i snøvær. Bussen har nylig fått flere ruter og økt hastigheten, men det vil fortsatt ta tid før den kan lanseres i stor skala.
2 dager siden
Forskere og studenter tester fjernstyring av tog i Norge. Dette kan bli en del av framtidas jernbaneløsning.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
2 måneder siden
Et norsk rederi har bestilt verdens første utslippsfrie bulkskip, som skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen. Skipet, som bygges i Kina med norsk teknologi, er finansiert med betydelig offentlig støtte fra Enova og NOx-fondet. Med rotorseil og batteripakke vil skipet redusere CO₂-utslipp betraktelig sammenlignet med tradisjonelle skip, og det kan seile en distanse som er betydelig lengre enn dagens batteridrevne ferger. Prosjektet forventes å stimulere utviklingen av flere miljøvennlige fartøyer.
3 måneder siden
Politidirektoratet har gitt grønt lys for et forprosjekt som skal vurdere bruk av kroppskamera i norsk politi. Flere politidistrikt har vist interesse for å delta i et mulig pilotprosjekt. Forprosjektet skal vare i 12-16 måneder og undersøke hvordan kameraene kan brukes, samt vurdere personvern og datalagring. Kroppskamera kan gi bedre dokumentasjon i situasjoner der politiet er involvert, men det er også bekymring for personvern og hvordan bruken vil påvirke konfliktnivået. Datatilsynet er ikke avvisende, men understreker behovet for streng regulering. Tidligere forsøk med kroppskamera i Oslo i 2015 ble ikke videreført, men erfaringer fra andre land og egen etat har ført til ny interesse.
2 måneder siden
Et norsk rederi skal sjøsette verdens første elektriske frakteskip, som skal gå mellom Brønnøysund og Hustadvika. Skipet kombinerer seil og batteri for å frakte 13.000 tonn marmor per tur, og vil redusere CO₂-utslippene betydelig. Klima- og miljøministeren understreker at prosjektet viser Norges ledende posisjon innenfor utvikling av grønn skipsfart, støttet av betydelige offentlige investeringer. Skipet er ventet å være ferdigstilt neste sommer.
18 dager siden
For å redusere køproblemene på E18 vest for Oslo planlegger Samferdselsdepartementet å etablere et tungtrafikkfelt mellom Asker og Holmen, samt et samkjøringsfelt for elbiler mellom Holmen og Sandvika. Norges Lastebileier-Forbund støtter i utgangspunktet tiltaket, men regionsjef Kristian Bjerke mener at effekten for nyttetransporten vil reduseres dersom tungtrafikkfeltet deles med elbiler. Han viser til gode erfaringer med egne tungbilfelt på E6. Bjerke understreker at godstransport er avgjørende, og at selv korte tungtrafikkfelt vil ha en positiv effekt i rushtiden.
2 måneder siden
Statens vegvesen har sendt ut et forslag på høring som innebærer at elektriske personbiler i utgangspunktet ikke skal få kjøre i kollektivfelt. Samtidig foreslås det å åpne for at elektriske varebiler og lastebiler skal få tilgang. Forslaget gir lokale myndigheter mulighet til å gjøre unntak. Bakgrunnen for forslaget er at det økende antallet elbiler har ført til redusert fremkommelighet for busser. I Oslo og Trondheim har det allerede vært innført lokale forbud. Elbilforeningen støtter forslaget om å tillate elvarebiler i kollektivfelt, men forventer at samkjørende elbiler også får tilgang i byområder for å redusere antall biler på veien og bedre kapasiteten.
3 måneder siden
Oslo vil få et prøveprosjekt med nattåpen T-bane på linje 2 og 3 i seks uker fra 16. november til 29. desember 2025. Det vil være avganger hvert 30. minutt, totalt 24 avganger per natt. Frp har lenge jobbet for dette og er fornøyd med at det endelig blir en realitet, selv om det ble senere enn planlagt. Byrådet støtter prosjektet og håper det vil bli en suksess. Prøveperioden kan forlenges til 1. mars 2026 hvis andre prosjekter ikke prioriteres. Frp mener dette vil være et positivt tilskudd for byen, spesielt for studenter og andre som ønsker å bruke bylivet om natten.
1 måned siden
Den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis har installert sin første vindmølle for å redusere klimagassutslipp og teste teknologi under ekstreme forhold. Prosjektet, ledet av Statsbygg, har som mål å halvere utslippene fra stasjonen ved å erstatte dieselaggregat med fornybar energi. Norsk Polarinstitutt ser for seg en fremtidig vindpark på stedet innen 2032-33. Parallelt kartlegges utslipp fra maskinparken og flytrafikken for å få et helhetlig bilde av stasjonens miljøpåvirkning og identifisere ytterligere reduksjonsmuligheter.
2 måneder siden
Oslo kommune vurderer å innføre forbud mot fossildrevne varebiler i indre by fra 2027 eller 2028. Samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V) ønsker fortgang i å etablere nullutslippssoner for å redusere utslipp fra varetransport. Ingeborg Bjørnevik (Frp) kritiserer forslaget og mener det vil føre til kaos og ramme næringslivet, da elvarebiler har begrenset rekkevidde og ladeinfrastrukturen er mangelfull. Hun viser til tidligere problemer med innfasing av elektriske busser og mener en slik endring må balansere miljøhensyn med økonomisk bærekraft.
2 måneder siden
Statens vegvesen monterer 27 skredtårn med sprengladninger på utsatte fjelloverganger i Sør-Norge for å sikre vintertrafikken. Samferdselsministeren demonstrerte nylig systemet, som skal redusere farlige skred og veistengninger på steder som Hardangervidda, Vikafjellet og Strynefjellet. Tårnene styres via en app og utløser kontrollerte snøskred for å hindre naturlige og farlige situasjoner. Prosjektet er budsjettert til 60 millioner kroner og forventes ferdigstilt innen 2025. Myndighetene ser på dette som et supplement til permanente tiltak for å redusere de store økonomiske konsekvensene veistengninger medfører.