Hurtigbåtene som markedsføres som utslippsfrie i Oslofjorden, går for tiden på diesel. Årsaken er forsinkelser i den planlagte batteriteknologien.
Hurtigbåtene MS Baronessen og MS Baronen, som trafikkerer ruter i Oslofjorden og er ombygget for helelektrisk drift, går for tiden på diesel. Dette skyldes forsinkelser i utviklingen av den tilhørende batteribytteteknologien, som både Ruter og rederiet Norled beskriver som krevende nybrottsarbeid.
Prosjektet har mottatt betydelig statlig støtte fra Enova og Miljødirektoratet, totalt 127,45 millioner kroner. Selskapene kan ikke oppgi hvor mye diesel som brukes, da den ene båten fortsatt er i testfasen.
Norled har endret sin markedsføring fra «utslippsfri» til en kombinasjon av batteri- og dieseldrift. Båtene forventes tidligst å kunne operere utslippsfritt fra slutten av 2024 eller tidlig 2025.
Cathrine Gjertsen
Eilif Swensen
Ole Jakob Aanes
Håkon Snortheim
Bendik Nybakk Torsæter
Ruter
Norled
E24
Enova
Miljødirektoratet
Framtiden i våre hender
Sintef
Akershus fylkeskommune
Høyre
Oslo
Nesodden
Lysaker
Slemmestad
Oslofjorden
Akershus
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte et nytt partiprogram med mål om regjeringsdeltakelse. Partiet går inn for strengere straffer, inkludert livstid og utvidet forvaring, kutt i offentlig sektor som Utrykningspolitiet og Innovasjon Norge, og vil kreve kunnskapsministerposten. Mest kontroversielt vedtok landsmøtet, mot partiledelsens råd, å tillate surrogati i Norge. Andre vedtak inkluderer nei til gratis ferger og elektrifisering av Melkøya, samt ja til kasinoer og gasskraftverk. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trump kan være en utfordring for partiets fokus.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, som til sammen representerer et flertall av delegatene på LO-kongressen, og regnes nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Valgkomiteens leder bekrefter at det nå er to sterke kandidater.
Donald Trump har i et intervju utelukket å søke en tredje presidentperiode, og anerkjenner grunnlovens begrensning på to perioder. Samtidig planlegger administrasjonen massedeportasjoner av innvandrere ved hjelp av Palantir-teknologi og en avtale med El Salvador om bruk av det omstridte Cecot-fengselet, selv for personer uten kriminelt rulleblad. Canadas nyvalgte statsminister Mark Carney skal møte Trump i Washington tirsdag, i et forsøk på å håndtere et anstrengt forhold preget av Trumps tollpolitikk og uttalelser.
Det er bred forventning om at Norges Bank holder styringsrenten uendret på 4,5 prosent ved rentemøtet denne uken. Sentralbanken har vært mer avventende med kutt enn andre land grunnet høy inflasjon. Usikkerhet knyttet til internasjonal økonomi, Trumps handelspolitikk og en svak kronekurs påvirker utsiktene, og økonomene er uenige om tidspunktet for eventuelle rentekutt senere i år. Samtidig har dollaren svekket seg betydelig den siste tiden, og flere storbanker venter videre fall mot euro og norske kroner.
Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret for et missilangrep som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet førte til at flere personer ble skadet og flytrafikken ble midlertidig stanset. Houthiene hevder angrepet viser deres evne til å ramme beskyttede mål og er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister har varslet harde tiltak som svar på angrepet.
50 norske organisasjoner, inkludert LO og Amnesty, kritiserer Oljefondets investeringer i israelsk-okkuperte områder i et brev til finansministeren. De viser til at FN-domstolen har fastslått at okkupasjonen er ulovlig og at regjeringen fraråder handel knyttet til bosetningene. Organisasjonene mener det er doble standarder når fondet likevel investerer der, mens Etikkrådet viser til sitt mandat. Finansdepartementet forsvarer dagens rammeverk for fondet.
2 måneder siden
En ny hybridbåt i Sognefjorden har ført til frustrasjon blant lokalbefolkningen på grunn av stadige forsinkelser og innstillinger. Båten, som skulle være et miljøvennlig alternativ, er avhengig av et dieselaggregat for å lade batteriene, da ladeinfrastrukturen ikke er på plass. Dette har resultert i over 180 forsinkelser på sju måneder, noe som skaper store problemer for pendlere. Kollektivselskapet Skyss erkjenner utfordringene. Regjeringen har gått bort fra kravet om lav- eller nullutslipp for hurtigbåter, og forskere påpeker at teknologien for rene elektriske hurtigbåter fortsatt er umoden, men at hybridteknologien er klar til bruk.
4 måneder siden
Statens vegvesen tester ut elektriske anleggsmaskiner i et pilotprosjekt på riksvei 94 ved Hammerfest, med mål om å redusere utslipp. Prosjektet viser at elektriske dumpere kan fungere med tilstrekkelig lading, men entreprenører advarer om at teknologien er for dyr og ikke moden for store veiprosjekter. De peker på mangel på strømkapasitet og ladeinfrastruktur, spesielt i nord, som store utfordringer. Vegvesenet vil likevel stille økende miljøkrav til entreprenører, mens entreprenørene mener biodiesel er en bedre løsning for å nå det grønne skiftet.
4 dager siden
En ny teknologi som lar busser lade mens de kjører, tas nå i bruk for første gang i Norge. Et pilotprosjekt i Trondheim skal teste løsningen i vanlig rutetrafikk.
2 måneder siden
Et norsk rederi skal sjøsette verdens første elektriske frakteskip, som skal gå mellom Brønnøysund og Hustadvika. Skipet kombinerer seil og batteri for å frakte 13.000 tonn marmor per tur, og vil redusere CO₂-utslippene betydelig. Klima- og miljøministeren understreker at prosjektet viser Norges ledende posisjon innenfor utvikling av grønn skipsfart, støttet av betydelige offentlige investeringer. Skipet er ventet å være ferdigstilt neste sommer.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
2 måneder siden
Et norsk rederi har bestilt verdens første utslippsfrie bulkskip, som skal frakte kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen. Skipet, som bygges i Kina med norsk teknologi, er finansiert med betydelig offentlig støtte fra Enova og NOx-fondet. Med rotorseil og batteripakke vil skipet redusere CO₂-utslipp betraktelig sammenlignet med tradisjonelle skip, og det kan seile en distanse som er betydelig lengre enn dagens batteridrevne ferger. Prosjektet forventes å stimulere utviklingen av flere miljøvennlige fartøyer.
3 måneder siden
Regjeringen innfører krav om nullutslipp for nye fergeanbud for å nå klimamålene, men fylkeskommunene mener dette er urealistisk og underfinansiert. Nordland hevder de trenger én milliard kroner for å elektrifisere fergene, men får kun 11 millioner i støtte. Møre og Romsdal og Vestland sliter også med store kostnader og underskudd etter elektrifisering. Fylkeskommunene mener de ikke klarer å gjennomføre nullutslippskravet uten mer penger. Samferdselsdepartementet sier at fylker uten tilstrekkelig strøm eller økonomi kan få unntak, og at de vil følge med på kostnadene årlig.
2 måneder siden
Oslo kommune vurderer å innføre forbud mot fossildrevne varebiler i indre by fra 2027 eller 2028. Samferdselsbyråd Marit Kristine Vea (V) ønsker fortgang i å etablere nullutslippssoner for å redusere utslipp fra varetransport. Ingeborg Bjørnevik (Frp) kritiserer forslaget og mener det vil føre til kaos og ramme næringslivet, da elvarebiler har begrenset rekkevidde og ladeinfrastrukturen er mangelfull. Hun viser til tidligere problemer med innfasing av elektriske busser og mener en slik endring må balansere miljøhensyn med økonomisk bærekraft.
24 dager siden
Statens vegvesen tester en elektrisk brøytebil på Hardangervidda, Sør-Norges mest krevende fjellovergang, for å redusere klimagassutslipp. Testene viser at el-brøytebilen fungerer bra under krevende forhold, men har avdekket utfordringer knyttet til lading. Ladingen foregår via en ladecontainer, og kommunikasjonen mellom bil og lader har ikke fungert optimalt ved maks lading. Sjåførene fremhever komfort og lavt støynivå. Vegvesenet ser lovende resultater og vurderer at elektriske brøytebiler kan bli en del av fremtidige driftskontrakter.
3 måneder siden
Til tross for at veiene var brøytet, var det redusert busstilbud i Oslo. Dronebilder viste 40 parkerte busser ved Nobinas anlegg på Mortensrud. Årsaken er ikke snø, men mangel på tilgjengelige busser grunnet verkstedkø, lading og problemer med eldre busser i kulde. Nobina har hatt leveringsproblemer med nye elbusser og bruker derfor brukte og leide busser. Nye elbusser er bestilt, men leveres først høsten 2025. Nobina jobber med å øke kapasiteten gradvis.
5 dager siden
Et militært prestisjeprosjekt i Ramsund, Sør-Troms, skulle gi toppforhold for norske og amerikanske spesialsoldater innen 2026. Nå slår Marinejegerkommandoen alarm om at fristen ikke vil holdes.
3 måneder siden
Flyprodusenten Boeing satser tungt på utvikling av syntetisk flydrivstoff i Norge, i samarbeid med Norsk e-Fuel. Målet er å produsere e-Fuel basert på CO₂, fornybar kraft, hydrogen og vann. Anlegget i Mosjøen skal være klart i 2032 med en kapasitet på 50 millioner liter årlig. Norwegian er også involvert for å nå sine klimamål, men påpeker at prisen på e-Fuel er svært høy. Miljødirektoratet understreker behovet for omstilling til nullutslippsteknologi i luftfarten, som er en sektor som henger etter i klimakutt. Bærekraftig flydrivstoff utgjorde kun en liten andel av det globale forbruket i fjor.
2 måneder siden
USA forventer å ha hypersoniske missiler klare til bruk innen utgangen av 2025, etter flere forsinkelser. Disse missilene kan fly i over 6000 km/t og manøvrere, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og stanse. Utfordringer knyttet til klargjøring for oppskyting har forsinket prosjektet, men en vellykket test ble gjennomført i mai 2024. USA er i et kappløp med Kina og Russland om å utvikle slike våpen, og missilet LRHW er et samarbeid mellom hæren og marinen. Hærens versjon skal avfyres fra mobile plattformer på bakken.
2 måneder siden
Over to milliarder kroner er brukt på planlegging av Hordfast, den fergefrie veien mellom Bergen og Stavanger. Rødt kritiserer pengebruken som sløsing og miljøskadelig, mens Statens vegvesen forsvarer kostnadene med prosjektets omfang og teknologiutvikling. Prosjektet, som skal redusere reisetiden ved å erstatte ferger med bruer, har en prislapp på over 40 milliarder. Samferdselsdepartementet vil fullføre reguleringsplanen, men fremtiden for selve byggingen er usikker.
3 måneder siden
Til tross for at noen hydrogenprosjekter er satt på vent, har norsk hydrogennæring oppnådd flere milepæler det siste året. Yara reduserer utslipp ved å bruke hydrogen i gjødselproduksjon, og Veidekke produserer asfalt med hydrogen. Hydro planlegger å resirkulere aluminium med hydrogen. I skipsfarten bygges det hydrogenferger og forsyningsskip. Lastebilprodusenter lanserer hydrogenmodeller, og det etableres fyllestasjoner. Fem produksjonsanlegg for hydrogen er i drift, og flere er planlagt. Omsetningen i næringen har nesten doblet seg fra 2022 til 2023. Globalt har investeringene i hydrogenprosjekter økt betydelig. Forutsigbarhet er viktig for investorer, og det jobbes med å legge til rette for dette.