USA forventer å ha hypersoniske missiler klare til bruk innen utgangen av 2025, etter flere forsinkelser. Disse missilene kan fly i over 6000 km/t og manøvrere, noe som gjør dem vanskelige å oppdage og stanse.
Utfordringer knyttet til klargjøring for oppskyting har forsinket prosjektet, men en vellykket test ble gjennomført i mai 2024. USA er i et kappløp med Kina og Russland om å utvikle slike våpen, og missilet LRHW er et samarbeid mellom hæren og marinen.
Hærens versjon skal avfyres fra mobile plattformer på bakken.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Etterretningstjenestens rapport «Fokus 2025» slår fast at stormaktene USA, Kina og Russland er på vei mot et nytt atomvåpenkappløp uten nedrustningskontroll. Flere tidligere avtaler mellom USA og Russland har falt bort, og den siste, Ny Start-avtalen, utløper snart. Russland utvikler nye våpensystemer som et svar på USAs missilforsvar, og Kina bygger et stort antall atomsiloer. Russland har også et betydelig antall ikke-strategiske kjernevåpen og utvikler fire nye våpensystemer: Sarmat, Poseidon, Burevestnik og Avangard, som vekker bekymring internasjonalt.
1 måned siden
Andøya Space og tyske Isar Aerospace samarbeider om å sende opp «Spectrum»-raketten fra Andøya, i et forsøk på å etablere den første operative romhavnen i Europa. Prosjektet har imidlertid møtt utfordringer på grunn av vindforhold som kan føre til at vrakdeler blåser inn over land. Flere oppskytingsforsøk har blitt utsatt, og selv om oppskytingsperioden er utvidet til 6. april, er det et sterkt ønske om å gjennomføre oppskytingen så snart som mulig.
1 dag siden
Et militært prestisjeprosjekt i Ramsund, Sør-Troms, skulle gi toppforhold for norske og amerikanske spesialsoldater innen 2026. Nå slår Marinejegerkommandoen alarm om at fristen ikke vil holdes.
2 måneder siden
Arkeologiske funn av 14 boplasser fra steinalderen på Rygge flystasjon kan potensielt forsinke USAs planlagte utbygging av militær infrastruktur. Før amerikanerne kan starte byggingen, må arkeologer sikre og dokumentere kulturminnene. Utgravningene, som krever sikkerhetsklarering, er planlagt gjennomført våren og sommeren 2025. Funnene omfatter bearbeidet flint, noe som tyder på at området ble brukt til jakt og redskapsproduksjon. Forsvarsbygg har søkt om dispensasjon for å bygge, men understreker at utgravingene må fullføres først. Det er foreløpig usikkert om dette vil føre til forsinkelser i de amerikanske byggeplanene.
3 måneder siden
USA har økt sin bestilling av missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace med 70 millioner dollar, noe som bringer den totale kontraktssummen opp til 208 millioner dollar. Bestillingen gjelder Joint Strike Missiles (JSM) til det amerikanske luftforsvaret. Kontrakten ble opprinnelig signert i juni 2024, og arbeidet med missilproduksjonen vil foregå på Kongsberg med forventet ferdigstillelse i 2027. Administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, Eirik Lie, ser frem til å fortsette samarbeidet med det amerikanske forsvaret.
1 måned siden
USA har utsatt et planlagt byggeprosjekt på Rygge flystasjon etter funn av 14 steinalderboplasser. Utsettelsen skjer i samarbeid med norske myndigheter for å sikre overholdelse av norsk lovverk for kulturminnevern. Prosjektet, som er en del av European Deterrence Initiative (EDI) med en kostnadsramme på to milliarder kroner, omfatter utvidelse av våpenlagre, økt kapasitet for ammunisjon, beredskapsforlegninger og sheltere for QRA-formål (Quick Reaction Alert). Arkeologer skal nå grave ut funnene før byggearbeidet kan starte.
4 måneder siden
Ukraina har som mål å produsere 3000 kryssermissiler og dronemissiler i 2025, i tillegg til 30.000 langtrekkende droner. Dette er et ambisiøst mål, ifølge eksperter, men det kan redusere Ukrainas avhengighet av vestlig våpenhjelp og gi dem større fleksibilitet i valg av mål. Flere missiler er under utvikling, med rekkevidde opp til 700 km, og droner opp til 2000 km. Produksjonen foregår på hemmelige steder, men missilene er enklere og mindre kraftige enn de som leveres fra vestlige land. Nøyaktig etterretning er avgjørende for å treffe de rette målene.
4 måneder siden
Forsvaret mottar nye artillerivogner og ammunisjonsvogner fra Sør-Korea, til en verdi av over en milliard kroner. Hæren får fire K9-vogner og åtte K10-vogner, som skal testes etter ankomst tidlig neste år. Dette kommer etter at det ble avdekket at Hærens eksisterende artillerisystem delvis var ute av drift på grunn av mangel på reservedeler. K10-vognene måtte midlertidig tas ut av tjeneste for å opprettholde beredskapen for K9-vognene. Driften av K10 skal gjenopptas i 2025.
1 måned siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
29 dager siden
De to siste F-35 jagerflyene er på vei fra flyfabrikken i Texas og forventes å ankomme Norge innen to dager. Produsenten Lockheed Martin melder at Norge dermed blir det første landet som fullfører oppkjøpsprogrammet av totalt 52 fly. Forsvarsmateriell forventet opprinnelig de siste tolv flyene innen utgangen av mai, men leveransen skjer nå raskere enn antatt. Leveransen ble satt på pause sommeren 2023 på grunn av forsinkelser med en stor oppgradering.
1 måned siden
Danmark har inngått en avtale med Norge om kjøp av NSM-missiler fra Kongsberg Defence & Aerospace for å styrke det nordiske sjøforsvaret. Avtalen ble raskt realisert etter et møte mellom Danmarks statsminister og Jonas Gahr Støre. Forsvarsminister Tore O. Sandvik fremhever at dette vil øke sikkerheten i nordområdene, og at Norge vil fortsette forsvarssamarbeidet med Danmark. Leveransene er planlagt å starte i 2025. Samtidig understreker forsvarsindustrien behovet for at Norge øker tempoet i anskaffelser av forsvarsmateriell.
4 måneder siden
Kina har avduket en prototype av et nytt høyhastighetstog, CR450, som potensielt kan bli verdens raskeste. Toget har oppnådd en testhastighet på 450 km/t og er planlagt å operere med 400 km/t. Utviklerne fremhever togets egenskaper innen driftshastighet, energieffektivitet, støykontroll og bremseytelse. CR450 har gjennomgått omfattende testing, men ytterligere linjetester er nødvendig før kommersiell drift. Kina har de siste ti årene blitt en ledende aktør innen jernbaneutvikling, med et omfattende høyhastighetsnettverk.
3 måneder siden
Jeff Bezos' romselskap Blue Origin har utsatt jomfruturen til sin «New Glenn»-rakett. Oppskytningen, som var planlagt mandag ved Cape Canaveral, er utsatt på grunn av tekniske problemer. Teamet bak raketten opplyser at de vil gi beskjed om ny dato når den er klar. Blue Origin forsøker å ta igjen SpaceX i det private romkappløpet, men har møtt på flere utfordringer. Jomfruturen var opprinnelig planlagt i 2020, men har blitt utsatt flere ganger, blant annet på grunn av urolig hav i forrige uke.
1 måned siden
Boeing har fått kontrakten for å utvikle og bygge USAs neste generasjons kampfly, F-47, som skal erstatte F-22. Flyet er designet for å operere sammen med droner og vil ha avansert teknologi som gjør det vanskelig å oppdage på radar. Kontrakten har en estimert verdi på 210 milliarder kroner, men den eksakte summen er ikke offentliggjort av sikkerhetshensyn. F-47 er ment å styrke USAs luftdominans og vil ifølge Pentagon være viktig i en potensiell konflikt med Kina. Prosjektet har imidlertid også møtt kritikk, med spørsmål om kostnadseffektiviteten og relevansen av et bemannet jagerfly i fremtidens krigføring.
2 måneder siden
En ny modell fra OpenAI har overgått menneskelig intelligens i en test, og autonome KI-agenter forventes å innta arbeidsmarkedet i 2025. Samtidig har et kinesisk selskap lansert en åpen kildekode-modell som utfordrer vestlige teknologigiganter, noe som har ført til store økonomiske konsekvenser. Artikkelen understreker at Norge må oppdatere sin KI-strategi, etablere regulatoriske sandkasser, reformere utdanningssystemet og utvikle en robust nasjonal sikkerhetsstrategi for å møte den nye virkeligheten. Det understrekes at valgene vi tar nå vil forme samfunnet i generasjoner fremover.