Ukraina har som mål å produsere 3000 kryssermissiler og dronemissiler i 2025, i tillegg til 30. 000 langtrekkende droner.
Dette er et ambisiøst mål, ifølge eksperter, men det kan redusere Ukrainas avhengighet av vestlig våpenhjelp og gi dem større fleksibilitet i valg av mål. Flere missiler er under utvikling, med rekkevidde opp til 700 km, og droner opp til 2000 km.
Produksjonen foregår på hemmelige steder, men missilene er enklere og mindre kraftige enn de som leveres fra vestlige land. Nøyaktig etterretning er avgjørende for å treffe de rette målene.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Ukraina intensiverer produksjonen av langtrekkende missiler og droner som svar på Russlands angrep. Målet er å kunne ramme mål dypt inne i Russland, inkludert Moskva og St. Petersburg. Dette gjøres for å omgå restriksjoner fra Vesten om bruk av donerte våpen på russisk territorium. Ukraina har allerede startet produksjon av flere typer missiler og droner, og planlegger å produsere titusenvis av langtrekkende droner neste år. En norsk ekspert mener at denne utviklingen kan utgjøre en betydelig trussel mot Russland i 2025, og at det kan endre russernes holdning til krigen.
1 måned siden
I en hemmelig fabrikk i Kyiv produseres det tusenvis av krigsdroner for det ukrainske forsvaret. Produksjonen foregår under strenge sikkerhetstiltak. Ukraina har økt sin egenproduksjon av droner etter å ha erfart dårlig kvalitet på reservedeler fra Kina. Norge har nylig investert betydelige midler i Ukrainas forsvarsindustri, spesielt rettet mot droneteknologi. Produsentene understreker behovet for raskere og økt støtte fra Europa. Fabrikken produserer et bredt spekter av droner, inkludert kamikaze-droner og droner utstyrt med hagler, og benytter både egenproduserte og importerte komponenter.
1 måned siden
Russlands krig har tvunget Ukraina til å revolusjonere sin egen våpenindustri, men mangel på finansiering begrenser produksjonen. Norge bidrar med støtte i form av våpen og teknologi, inkludert lisensproduksjon av artillerigranater. Ukraina har utviklet nye våpen, som kryssermissilen «Lang-Neptun» med en rekkevidde på 1000 kilometer, og tester stadig nye systemer. Samtidig mottar Russland våpen fra blant annet Nord-Korea og Iran, noe som skaper en ubalanse. Ukrainske myndigheter understreker viktigheten av vestlig støtte for å kunne forsvare seg.
3 måneder siden
Dronekrigen mellom Ukraina og Russland intensiveres, med bruk av droner utstyrt med hagler for å skyte ned fiendtlige droner. Ukraina har utviklet en ny forsvarsindustri og planlegger å produsere 1,5 millioner droner i 2024. Begge sider bruker droner til angrep, rekognosering og transport, og det rapporteres om nedskutte droner og dødsfall som følge av droneangrep. Utviklingen innen droneteknologi går raskt, og det brukes et bredt spekter av droner i konflikten.
2 måneder siden
Norge investerer 3,5 milliarder kroner i militært materiell fra ukrainsk forsvarsindustri for å styrke landets produksjonskapasitet. Sammen med norske bedrifter vil Norge legge til rette for partnerskap for å dele teknologi og kompetanse med Ukraina. Investeringen skal dekke Ukrainas behov for våpen, spesielt luftvern, ammunisjon og droner. I tillegg investerer Norge 600 millioner kroner i kjøp og utvikling av droneteknologi til det ukrainske forsvaret.
2 måneder siden
Forsvaret reduserer øvelsesaktiviteten i 2025 for å prioritere forsyningsberedskap og støtte til Ukraina, ifølge forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Selv om verdenssituasjonen tilsier økt beredskap, vil Forsvaret fokusere på å fylle lagrene og styrke Ukrainas forsvar. Dette fører til færre øvelsesdøgn i Hæren, men økt trening i Heimevernet. Forsvaret jobber også med en plan for å gjennomføre en omfattende langtidsplan som krever effektivisering og potensielle alternative løsninger for å holde budsjettet. Det er også bekymring knyttet til anskaffelse av nye helikoptre innenfor de økonomiske rammene.
3 måneder siden
Norges militærattaché i Kyiv, Sten Richard Larsen, mener at Vesten ikke gir Ukraina nok støtte til å vinne krigen mot Russland. Han påpeker at Ukraina mangler våpen for å angripe russiske mål i dybden, og at de ikke kan svare på Russlands angrep med samme mynt. Larsen uttrykker bekymring for den økende krigstrettheten i Ukraina, hvor befolkningen sliter med energimangel og mistillit til myndighetene. Han understreker at det er behov for en ny strategi fra Vesten, og at Ukraina trenger våpen som kan ramme russiske styrker bak fronten. Han mener også at Ukraina må få hjelp til å produsere egne våpen. Stortinget har bevilget 22,5 milliarder kroner i militær støtte til Ukraina i 2025.
1 måned siden
Ekspert Michael Kofman vurderer situasjonen i Ukraina og skriver at den russiske offensiven har mistet momentum, men advarer om at Russland forbereder en ny offensiv til våren. Droner spiller en viktig rolle for Ukraina, og påfører Russland store tap. Ukraina produserer nå mange våpen selv, men er fortsatt avhengig av vestlig hjelp for missilsystemer og luftvern. Kofman mener frontlinjen er stabil, og at en kollaps ikke er nært forestående, og at Ukraina ikke er i en desperat situasjon som krever en forhastet våpenhvile.
2 måneder siden
Ukrainske styrker har utviklet en ny dronestrategi der kamikazedroner plasseres langs veier for å angripe russiske forsyningskjøretøy i bakholdsangrep. Denne taktikken utnytter dronenes begrensede batteritid ved å redusere flytiden. Samtidig har Ukraina intensivert droneangrep mot russisk oljeindustri, noe som har ført til branner og produksjonsstans ved flere raffinerier. Eksperter mener dette er en strategisk luftkampanje for å påføre Russland økonomisk skade og påvirke deres drivstofforsyning. Russland har kapasitet til å reparere skadene, men sanksjoner gjør det vanskeligere å skaffe nødvendige deler.
1 måned siden
Artikkelen undersøker Ukrainas evne til å klare seg uten amerikansk militær bistand, etter signaler fra Donald Trump om potensiell stans i hjelpen. Eksperter understreker at Europa må trå til, men er usikre på om de kan erstatte USAs våpenstøtte fullt ut, spesielt når det gjelder langtrekkende våpen. I tillegg nevnes utfordringer knyttet til soldater og desertering som kompliserende faktorer. Meningene om hvor lenge Ukraina kan holde ut uten USA varierer, men flere eksperter anslår at de vil gå tom for våpen i løpet av et halvt år.
12 dager siden
En intern rapport fra Bundeswehr avslører at flere vestlige våpensystemer i Ukraina har betydelige mangler. Artillerivognen Panzerhaubitze 2000 kritiseres for teknisk sårbarhet, mens Leopard 1A5-stridsvognen har svak pansring. Luftvernsystemet IRIS-T roses for effektivitet, men sliter med ammunisjonsmangel, og det amerikanske Patriot-systemet mangler reservedeler. Gepard fremheves som det mest pålitelige. Professor Tormod Heier understreker viktigheten av kommunikasjon mellom soldater og industri. Forsvarssjef Kristoffersen advarer mot å bruke dyre missiler mot droner og vektlegger behovet for både presisjon og volum i våpenanskaffelser.
1 måned siden
Artikkelen omhandler Ukrainas bruk av billige droner, kalt «Bergen», for å ødelegge Russlands kostbare overvåkningsdroner. Disse dronene koster 5000 kroner stykket, mens de russiske dronene kan koste over en million kroner. Styreleder i Fritt Ukraina, Peter Frølich, understreker at hver nedskutte drone redder ukrainske liv. Organisasjonen har mottatt betydelig støtte, men PST anser nå donasjoner til Ukraina som et potensielt mål for sabotasje. GC Rieber AS har donert fem millioner kroner til Fritt Ukraina, spesifikt for å støtte droneprosjektet, som et bidrag til en fri verden.
2 måneder siden
Regjeringen øker støtten til Ukraina med 3,5 milliarder kroner for å styrke landets forsvarsindustri, slik at de kan produsere mer militært utstyr selv. I tillegg investeres 600 millioner kroner i droner og droneteknologi. Statsminister Støre understreker viktigheten av støtten for Ukrainas motstandskraft og Europas sikkerhet. Investeringen er en del av Nansen-programmet, som totalt vil gi Ukraina 35 milliarder kroner i støtte i 2025, fordelt på militære og sivile formål, inkludert energi, humanitær hjelp og næringsutvikling. Norge deltar også i en dronekoalisjon for å støtte Ukraina ytterligere.
1 måned siden
Den norske våpenprodusenten Nammo har inngått en strategisk partnerskapsavtale med en større ukrainsk forsvarsbedrift. Dette skjer etter et tidligere samarbeid om produksjon av artillerigranater i august 2024. Avtalen skal sikre økt produksjon av sårt nødvendige råvarer, komponenter og materialer til ammunisjon, og potensielt et bredere spekter av ammunisjonstyper. Forsvarsminister Tore O. Sandvik uttrykker glede over samarbeidet, som styrker Norges og Nammos støtte til Ukraina. Nammo bidrar med teknologi og kunnskap, mens den ukrainske partneren bygger opp sin industrielle produksjon.
1 dag siden
USA vurderer å trekke seg fra sine fredsanstrengelser i Ukraina. En ekspert mener Russland mangler vilje til reell fred.