Et norsk selskap har utviklet en kostnadseffektiv metode for å fange CO₂ direkte fra luften. Teknologien benytter spesielle kuler som absorberer klimagassen.
Det norske selskapet Heimdal, grunnlagt av Marcus Lima, har utviklet en enkel og kostnadseffektiv metode for å fange CO₂ direkte fra luften ved hjelp av kuler av kalsiumhydroksid. Selskapets anlegg i Shidler, Oklahoma, er det største i USA for direkte luftfangst og har en kostnad på rundt 200 dollar per tonn, betydelig lavere enn konkurrenter.
Anlegget, som utnytter den lokale vinden, har kapasitet til å fjerne over 5. 000 tonn CO₂ årlig og har fått ros fra amerikanske politikere, inkludert Oklahomas guvernør Kevin Stitt og John Podesta.
Den fangede CO₂-en brukes for tiden til forbedret oljeutvinning, men Heimdal planlegger permanent lagring i fremtidige prosjekter. Selskapet, som fikk et løft fra den amerikanske klimaloven Inflation Reduction Act, planlegger betydelig oppskalering med mål om å fange én million tonn CO₂ innen 2030.
Marcus Lima
Erik Millar
Yaser Alhamwy
Lonnie Hicks
Julio Friedman
Kevin Stitt
John Podesta
Heimdal
Y Combinator
FNs klimapanel
Kongressen
Det hvite hus
Stortinget
Shidler
Oklahoma
USA
Oxford University
Hawaii
California
Washington D.C.
Fremskrittspartiet (Frp) har på sitt landsmøte vedtatt et nytt partiprogram. Partiet går inn for å tillate surrogati i Norge, mot partiledelsens råd. De vedtok også å avvikle grunnrenteskatten på lakseoppdrett, innføre livsvarig fengsel for alvorlige forbrytelser, og åpne for kasinoer. Partiet vil også fjerne Utrykningspolitiet og formueskatten, og krever kunnskapsministerposten i en eventuell borgerlig regjering. Analyser peker på en stilendring hos leder Sylvi Listhaug, men at Trumps presidentskap kan overskygge innenrikspolitiske saker.
Donald Trumps andre presidentperiode preger internasjonal politikk og økonomi. Canadas nye statsminister Mark Carney skal møte Trump i et anspent klima preget av tollsatser. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er sparket, angivelig grunnet hemmelige samtaler med Israel og Signal-skandalen. Turismen til USA har falt markant, og Mexicos president avviser Trumps forslag om amerikanske soldater i landet. Senatorer på USAs vestkyst frykter varemangel grunnet toll, og økonomer peker på et kraftig dollarfall og venter videre svekkelse. Unge republikanere i New York uttrykker sterk støtte til Trump.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Beslutningen kommer etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av mediesaker. Vistnes har mottatt sterk oppfordring fra Fellesforbundet og Fagforbundet, og anses nå som favoritt til å etterfølge Peggy Hessen Følsvik. Samtidig pågår debatten om mediedekningen av Eggum-saken og Merethe Solbergs mulige rettigheter som arbeidstaker.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv, Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Houthi-bevegelsen uttaler at angrepet er i solidaritet med palestinerne. Israels forsvarsminister varsler harde tiltak som svar på angrepet.
Betydelige meslingutbrudd rammer flere vestlige land, inkludert USA, Mexico og Canada. En amerikansk ekspert advarer om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt, og knytter utbruddene til lavere vaksinasjonsrater. Antallet tilfeller i USA er det høyeste siden 2000, og også Europa opplever en økning. UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsdekning i Norge.
BankID advarer mot en ny svindelmetode kalt «safehouse»-bedrageri. Svindlere utgir seg for å være fra bank eller politi, hevder kontoen er kompromittert, og sender deretter personer hjem til offeret for å «sikre» penger eller bankdetaljer. Metoden retter seg ofte mot eldre. Politiet og BankID oppfordrer til å være skeptisk, verifisere henvendelser og aldri oppgi BankID-informasjon.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
3 måneder siden
Aker Solutions har sammen med SLB Capturi fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Anlegget skal fange CO2 fra avfallsforbrenning og lagre det midlertidig i Oslo Havn. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for Aker Solutions. Hafslund Celsio har tatt en endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som er ventet å være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet anses som en viktig milepæl for karbonfangstindustrien og for å redusere utslipp.
3 måneder siden
Aker Solutions er tildelt en kontrakt verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet, hvor CO₂ skal fanges og lagres permanent i Nordsjøen. Prosjektet finansieres av den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio, med en total investeringsramme på 9,5 milliarder kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg fremhever at karbonfangst er avgjørende for å nå Oslos klimamål. Prosjektet ble tidligere satt på vent på grunn av høye kostnadsanslag, men er nå i gang igjen og planlegges å være operativt innen tredje kvartal 2029.
3 måneder siden
Aker Solutions har blitt tildelt en betydelig kontrakt, verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, for å levere et karbonfangstanlegg til Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Sammen med SLB Capturi skal Aker Solutions stå for leveransen av anlegget, som skal fange karbon fra avfallsforbrenningen som brukes til å produsere fjernvarme og strøm. Dette er en viktig milepæl for karbonfangst i Norge.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
3 måneder siden
Norwegian kan spare betydelige summer etter at Senterpartiet forlot regjeringen, noe som åpner for innføring av EUs fornybardirektiv. Uten dette direktivet ville Norwegian blitt pålagt å betale utslippskvoter for bruk av dyrere, miljøvennlig drivstoff, noe som ville gitt dem en konkurranseulempe sammenlignet med europeiske konkurrenter. Dette kunne ha kostet selskapet 400 millioner kroner i 2024 og 1,3 milliarder kroner i 2030. NHO Luftfart mener at direktivet vil sikre like konkurransevilkår, mens Norwegian selv understreker at de er avhengige av å forholde seg til samme regelverk som sine europeiske konkurrenter. En luftfartsekspert påpeker at regelverksutjevning vil være positivt for Norwegian på ruter der de konkurrerer med utenlandske selskaper.
4 måneder siden
Equinor har vurdert et gasskraftverk med karbonfangst og -lagring for å øke krafttilgangen til Melkøya-anlegget i Hammerfest. Interne dokumenter viser at selskapet undersøkte alternative løsninger etter at de tidligere hadde avvist karbonfangst på grunn av kostnader. Prosjektet var ment å levere strøm til Equinors anlegg og oljefelt, men ikke til strømnettet. Equinor har konkludert med at løsningen ikke er økonomisk forsvarlig og har avsluttet arbeidet. Selskapet bekrefter at elektrifiseringen av Melkøya fortsetter som planlagt, noe som vil gi betydelige kostnadsbesparelser for dem, men potensielt økte kostnader for andre.
1 måned siden
Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i å utvide CO2-lageret Northern Lights etter fullførelsen av første fase. Utvidelsen inkluderer ny infrastruktur som lagringstanker, pumper, kai, transportskip og flere brønner, med planlagt oppstart i andre halvdel av 2028. Prosjektet har mottatt betydelig støtte fra både den norske regjeringen og Europakommisjonen, inkludert 1,5 milliarder kroner fra Connecting Europe Facility (CEF) i fjor. Northern Lights, som drives av Equinor i samarbeid med TotalEnergies og Shell, er en del av det norske Langskip-prosjektet for karbonfangst og -lagring.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
3 måneder siden
Equinor og Standard Lithium har mottatt 2,55 milliarder kroner i støtte fra det amerikanske energidepartementet for sitt litiumprosjekt i Arkansas. Prosjektet innebærer utvinning av litium fra saltvannsreservoarer for bruk i elbilbatterier. Equinor ser på litium som en viktig del av sin strategi for å møte omstillingen i transportsektoren, og som en sikring mot fallende etterspørsel etter olje. Prosjektet er planlagt å starte produksjon i 2028, med en forventet kapasitet på 45.000 tonn litiumkarbonat årlig. Selskapet forventer et underskudd i litiummarkedet fra 2028, noe som gir god timing for prosjektet. Støtten er en del av en større satsing på å sikre nasjonal produksjon av kritiske mineraler i USA.
2 måneder siden
Ocean-Power planlegger å bygge et flytende gasskraftverk ved Kråkøya i Nærøysund. Kraftverket skal forsyne oljeplattformer på Haltenbanken med strøm ved hjelp av CO2-fangst og lagring. SV støtter prosjektet fordi det reduserer klimagassutslipp uten å øke strømprisene på fastlandet, og vil fremme saken i Stortinget. Ordføreren i Nærøysund ser store muligheter for lokalt næringsliv og arbeidsplasser. NVE må godkjenne prosjektet før bygging kan starte, med mål om produksjon i 2029. Anlegget er ett av fire planlagte gasskraftverk langs kysten.
13 dager siden
Det norske selskapet Airmine har lansert en ny pollenvarselstjeneste som bruker satellittdata og lokal vegetasjonskartlegging for å gi sanntidsvarsler på nabolagsnivå. Tjenesten opplever sterk vekst og får ros for å være moderne og brukervennlig, blant annet fra Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), som har valgt Airmine som samarbeidspartner. Samtidig står Norges astma- og allergiforbund (NAAF) fast på at deres nasjonale pollenvarsling, basert på faktiske daglige målinger og faglig analyse, fortsatt er det mest presise og pålitelige verktøyet. NAAF er åpne for ny teknologi, men understreker at satellittbaserte data foreløpig ikke kan erstatte tradisjonelle metoder. Airmine kombinerer modellbasert varsling med brukernes egne symptomregistreringer for å forbedre nøyaktigheten og gi pollenallergikere bedre informasjon for å planlegge hverdagen utendørs.
3 måneder siden
Rec Silicon opplever en oppgang etter å ha sikret en låneavtale på 40 millioner dollar. Lånet skal støtte selskapets kapitalbehov under nedstengningen av produksjonen ved anlegget i Moses Lake. Samtidig har selskapet fått utsatt tilbakebetalingen av en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar. Kongsberg Gruppen har fått en endringsordre på 70 millioner dollar for levering av kryssermissiler til det amerikanske luftforsvaret. Aker Solutions er tildelt en milliardkontrakt for et karbonfangstanlegg. JBF Forsikring vil kjøpe seg opp til nær 25 prosent i Bien Sparebank. Lumi Gruppen forventer økte resultater for 2024 på grunn av høyere omsetning og kostnadskutt.
3 måneder siden
Vianode har inngått en betydelig rammeavtale med General Motors (GM) om levering av anodematerialer til elbilbatterier. Avtalen, som er verdt flere milliarder dollar, er avgjørende for Vianodes planer om å etablere en stor fabrikk i Nord-Amerika. Fabrikken, med planlagt oppstart i 2027, vil ha en innledende kapasitet på 75.000 tonn anodematerialer per år. Vianode har valgt Nord-Amerika fremfor Norge på grunn av mer gunstige rammevilkår og incentivordninger. Selskapet, som er en utspringer av Elkem, produserer grafitt til anoder og har som mål å redusere CO₂-utslippene i produksjonen med over 90 prosent. Avtalen med GM er den største offentlig kjente avtalen for anodematerialer og strekker seg frem til 2033.
2 måneder siden
Bodøbedriften Eagle AI har utviklet et KI-verktøy som bruker satellittdata og maskinlæring for å hjelpe fiskere med å finne fisk raskere og redusere drivstofforbruket. Verktøyet analyserer fangst-, temperatur- og posisjonsdata fra de siste fem årene for å forutsi hvor fisken befinner seg. Fisker Sander Tøllefsen har testet verktøyet og melder om gode fangster. Havforsker Maria Tenningen og marinbiolog Fredrik Myhre i WWF er positive, men understreker behovet for god fiskeriforvaltning og miljøhensyn. Eagle AI har mottatt støtte fra blant annet Innovasjon Norge og sikter mot å få betalende kunder i år.
1 måned siden
Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i en ny fase for å utvide CO₂-lageret Northern Lights, med forventet drift i andre halvdel av 2028. Utvidelsen inkluderer nye lagringstanker og transportskip. Stockholm Exergi har inngått en avtale med Northern Lights om årlig lagre 900.000 tonn biobasert CO₂ fra et svensk biomassekraftverk fra 2028. Fase én av Northern Lights starter i sommer og vil lagre CO₂ fra Heidelberg Materials og Klemetsrud. Europakommisjonen har bidratt med 1,5 milliarder kroner til prosjektet, som er en del av det norske Langskip-prosjektet.