Store meslingutbrudd rammer flere vestlige land, inkludert USA og Europa. En amerikansk ekspert advarer om at flokkimmuniteten mot sykdommen er tapt.
Mens Vesten opplever betydelige meslingutbrudd, advarer Paul Offit, en amerikansk ekspert på infeksjonssykdommer, om at flokkimmuniteten mot meslinger er tapt. Han mener utbruddene i USA, Mexico og Canada beviser dette. Helsemyndigheter knytter utbruddene til lavere vaksinasjonsrater.
I USA har antallet tilfeller passert 900 fordelt på 29 stater, det største utbruddet siden sykdommen ble erklært utryddet der i 2000. Data viser at 96 prosent av de smittede er uvaksinerte eller har ukjent vaksinasjonsstatus. Også i Europa er antallet meslingtilfeller på sitt høyeste på over 25 år.
Dette har ført til advarsler i Norge, hvor UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsrater og tap av flokkimmunitet. Meslinger er svært smittsomt og kan føre til alvorlige komplikasjoner, spesielt hos barn under fem år.
Paul Offit
Elin Saga Kjørholt
The Guardian
FHI
New York Times
CDC
ABC News
UNICEF
NRK
Dagbladet
NTB
Vesten
USA
Mexico
Canada
Philadelphia
Europa
Norge
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
Fremskrittspartiet vedtok på sitt landsmøte å tillate surrogati i Norge, mot partilederens råd, og å avvikle grunnrenteskatten på lakseoppdrett. Partileder Sylvi Listhaug kritiserte også Høyres skolepolitikk, noe som utløste reaksjoner fra Erna Solberg. Analyser peker på Listhaugs stilendring, men også at Donald Trump tar oppmerksomhet fra Frps innenrikspolitiske saker.
USAs president Donald Trumps politikk skaper internasjonale ringvirkninger. Canadas nye statsminister Mark Carney møter Trump i Washington under anstrengte forhold, mens Mexico avviser Trumps forslag om amerikanske soldater i landet. Trumps sikkerhetsrådgiver Mike Waltz er sparket, delvis grunnet hemmelige Israel-samtaler. Turismen til USA faller markant, og senatorer frykter varemangel på vestkysten grunnet økte tollsatser.
Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, stiller som kandidat til ledervervet i LO. Avgjørelsen kom etter at Jørn Eggum trakk sitt kandidatur som følge av medieavsløringer. Vistnes har sterk støtte fra Fellesforbundet og Fagforbundet og regnes nå som favoritt til å overta etter Peggy Hessen Følsvik.
Houthi-bevegelsen i Jemen hevder å ha avfyrt et missil som traff nær Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv i Israel. Angrepet forårsaket skader på flere personer og førte til midlertidig stans i flytrafikken. Israels forsvarsminister varsler harde tiltak som svar.
Det er bred forventning om at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 4,50 prosent ved denne ukens rentemøte. Til tross for kutt i andre land, ventes Norges Bank å avvente grunnet høy inflasjon og usikkerhet knyttet til kronekurs og internasjonal økonomi. Rentekutt forventes senere i år.
Betydelige meslingutbrudd i USA, Mexico og Canada får en amerikansk ekspert til å advare om at flokkimmuniteten er tapt. Utbruddene knyttes til lavere vaksinasjonsrater. Også Europa opplever høye smittetall, og UNICEF har uttrykt bekymring for synkende vaksinasjonsdekning i Norge.
1 måned siden
Et smittsomt meslingvirus sprer seg i USA, særlig i Texas og New Mexico, med over 200 registrerte tilfeller og to dødsfall. Nedgang i vaksinasjonsdekningen i USA mistenkes å være årsaken til utbruddet. I Norge er situasjonen god med høy vaksinasjonsdekning og få tilfeller, hovedsakelig knyttet til smitte i utlandet. Risikoen for større smittespredning i Norge vurderes som liten, men FHI understreker viktigheten av å opprettholde høy vaksinasjonsdekning. Symptomer på meslinger er feber, hoste, rennende nese og utslett, og i noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner som lungebetennelse.
2 måneder siden
Et meslingutbrudd sprer seg raskt i USA, spesielt i Texas og New Mexico, med over 130 smittede og to dødsfall. De fleste smittede er uvaksinerte barn og ungdom, og utbruddet skjer samtidig som vaksinasjonsraten i USA har falt. Vaksinemotstandere sprer rykter om at vaksinen er skadelig, noe helsemyndighetene avviser. De oppfordrer uvaksinerte til å ta MMR-vaksinen. I Norge er vaksinasjonsdekningen høy, og risikoen for større utbrudd anses som liten, selv om enkelttilfeller har forekommet.
1 måned siden
Meslinger sprer seg raskt i USA, særlig blant uvaksinerte barn, med over 350 smittede og to dødsfall. Utbruddet startet i Texas og har spredt seg til flere delstater. Sykdommen er svært smittsom og kan føre til alvorlige komplikasjoner, inkludert lungebetennelse og langtidseffekter som svekket immunforsvar. Lav vaksinasjonsrate og vaksineskepsis bidrar til spredningen, selv om helsemyndighetene anbefaler vaksinasjon. Enkelte foreldre advarer mot vaksiner, selv etter å ha mistet et barn til sykdommen.
20 dager siden
Artikkelen omhandler en økning av meslinger i USA og Europa, hvor situasjonen beskrives som bekymringsfull. Et smitteutbrudd i USA har ført til flere dødsfall, og Europa opplever de høyeste smittetallene på 25 år. Professor Michael D. Sweat i USA velger å vaksinere seg på nytt grunnet usikkerhet rundt egen vaksinasjonshistorikk og økt smitterisiko. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at risikoen i Norge er lav på grunn av høy vaksinasjonsdekning, men anbefaler likevel vaksinasjon ved reise til utsatte områder. FHI peker på redusert smitte under pandemien, problemer med vaksinasjonsprogrammer og vaksinasjonskepsis som årsaker til økningen.
1 måned siden
En spesialist i infeksjonsmedisin og Unicef advarer foreldre med uvaksinerte barn mot utenlandsreiser på grunn av økningen av meslinger i Europa. Antall smittetilfeller har doblet seg fra 2023 til 2024, og Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer om en økning på 70 prosent globalt. Lav vaksinasjonsdekning i flere land bekymrer, og leger anbefaler å fremskynde vaksinen for spedbarn som må reise. Selv om Norge har en høy vaksinasjonsgrad, kan den europeiske økningen føre til flere tilfeller også her. Det europeiske smittevernbyrået ECDC oppfordrer til vaksinasjon som en solidaritetshandling.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) melder om det høyeste antallet meslingtilfeller i Europa på 25 år, med en dobling fra 2022 til 2023. WHO understreker at meslinger er tilbake, og at høy vaksinasjonsdekning er avgjørende for å sikre folkehelsen. Barn under fem år er spesielt utsatt og utgjør en stor andel av de smittede. Meslinger er en svært smittsom sykdom som kan føre til alvorlige komplikasjoner, og WHO anbefaler at minst 95 prosent av befolkningen er vaksinert for å unngå utbrudd.
20 dager siden
Artikkelen omhandler økningen av meslinger globalt og viktigheten av MMR-vaksinasjon før utenlandsreiser med små barn. Verdens helseorganisasjon (WHO) har uttrykt bekymring over økningen, spesielt i Europa og USA, og peker på redusert vaksinasjonsdekning som en årsak. Helsesykepleiere opplever økt pågang fra foreldre som ønsker å vaksinere barna sine før ferien. Meslinger er svært smittsomt og kan føre til alvorlige komplikasjoner. MMR-vaksinen anbefales fra 9 måneders alder ved reise til risikoområder, og i spesielle tilfeller fra 6 måneder etter vurdering av lege. Vaksinasjon tar 2-3 uker før den gir full beskyttelse.
1 måned siden
Et meslingutbrudd i USA har ført til to dødsfall i Texas og New Mexico, de første siden 2015. Folkehelseinstituttet (CDC) har sendt ut en advarsel om økt smitterisiko, da utbruddet fortsetter å spre seg. Totalt er det registrert 228 smittetilfeller, hovedsakelig i to fylker med lav vaksinasjonsrate. Samtidig skal CDC forske på en mulig sammenheng mellom vaksiner og autisme, til tross for at tidligere studier har avkreftet dette. Helsepersonell oppfordres til å være oppmerksomme på spredningen av meslinger.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer at antall registrerte meslingtilfeller i Europa har nådd sitt høyeste nivå på 25 år. En analyse viser en dobling i antall tilfeller i 2024 sammenlignet med året før. Barn under fem år er spesielt utsatt, og utgjør over 40 prosent av de 127 350 registrerte tilfellene. WHOs regiondirektør i Europa, Hans Henri P. Kluge, understreker at meslinger er tilbake og at høye vaksinasjonsrater er avgjørende for å sikre helsesikkerhet. Meslinger er svært smittsomt og kan føre til alvorlige komplikasjoner som hjernebetennelse.
22 dager siden
En meslingepidemi sprer seg i USA, med over 700 registrerte tilfeller og flere dødsfall. Texas er spesielt hardt rammet, og utbruddet startet i et mennonittsamfunn med lav vaksinasjonsgrad. Helseeksperter frykter at viruset kan etablere seg i lokalsamfunn med lav vaksinasjonsdekning, og at epidemien kan vedvare. En kjent vaksinemotstander erkjenner nå at vaksinasjon er den beste beskyttelsen mot meslinger etter å ha besøkt et rammet område.
22 dager siden
En meslingepidemi sprer seg raskt i USA, med over 700 bekreftede tilfeller og tre dødsfall. Texas er spesielt hardt rammet, og smitten har spredt seg i uvaksinerte miljøer, spesielt i et mennonittsamfunn. Helseeksperter frykter at epidemien kan vedvare på grunn av lav vaksinasjonsdekning i visse lokalsamfunn. Helseminister Kennedy understreker nå viktigheten av vaksinasjon etter å ha besøkt et rammet område.
6 dager siden
Et stort meslingutbrudd sprer seg i USA samtidig som skepsisen mot meslingvaksinen øker. Uriktige påstander om sykdommen og vaksinen får stadig større oppmerksomhet.
1 måned siden
USAs helseminister Robert F. Kennedy Jr. har skapt kontrovers ved å knytte meslingutbrudd til dårlig kosthold, og hevder at friske mennesker sjelden dør av sykdommen. Denne påstanden møter sterk kritikk fra smittevernseksperter, som understreker at vaksinasjon er avgjørende for å forebygge smitte og alvorlige komplikasjoner. Jörn Klein, norsk smittevernsekspert, påpeker at underernæring kan forverre sykdomsforløpet, men at vaksinasjon er det viktigste. Overlege Tone Bruun ved FHI advarer mot å undervurdere meslinger og oppfordrer til vaksinasjon for å beskytte sårbare grupper. Utbruddene i USA skyldes i hovedsak lav vaksinasjonsdekning.
3 dager siden
Norge opprettholder svært høy vaksinasjonsdekning for barn, ifølge ferske tall. Helseministeren advarer likevel mot spredning av desinformasjon om vaksiner.
2 måneder siden
Et større meslingutbrudd i Texas har skapt bekymring, spesielt etter at USAs helseminister Robert F. Kennedy Jr. har uttalt at situasjonen «ikke er uvanlig». Leger tilbakeviser dette og understreker at et utbrudd av denne størrelsen er alvorlig. Kennedy, kjent som vaksinemotstander, har tidligere kommet med kontroversielle uttalelser om vaksiner, inkludert en sammenligning av vaksinekrav med Hitler-Tyskland. Eksperter frykter at Kennedys synspunkter kan undergrave folkehelsen. I Norge er smittetallene lave takket være vaksinasjonsprogrammet som ble innført i 1969.