Norge opprettholder svært høy vaksinasjonsdekning for barn, ifølge ferske tall. Helseministeren advarer likevel mot spredning av desinformasjon om vaksiner.
Ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at over 95 prosent av norske barn er vaksinert med MMR-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder. Helseminister Jan Christian Vestre uttrykker glede over den høye oppslutningen, men advarer samtidig mot desinformasjon og vaksineskepsis som sprer seg internasjonalt, spesielt i USA og deler av Europa hvor meslingtilfeller øker. Vestre kaller spredningen av tvil om vaksiner for "galimatias" og en "koordinert og aktiv kampanje mot vitenskap".
FHI bekrefter at den høye dekningen gir flokkbeskyttelse, noe som beskytter de som ikke kan vaksineres. Leder for barnevaksinasjonsprogrammet ved FHI, Margrethe Greve-Isdahl, forklarer at flokkbeskyttelse for meslinger krever 95 prosent dekning.
Norge har hatt få meslingtilfeller i 2024 og 2025. FHI og fagleder for SYSVAK, Hilde Bakke, fremhever god organisering, stabil vaksineforsyning, gratis vaksiner og høy tillit til helsepersonell som årsaker til Norges høye vaksinasjonsdekning, som også er høy for andre barnevaksiner.
Jan Christian Vestre
Margrethe Greve-Isdahl
Hilde Bakke
Folkehelseinstituttet
WHO
VG
SYSVAK
Arbeiderpartiet
Norge
USA
Europa
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) melder om det høyeste antallet meslingtilfeller i Europa på 25 år, med en dobling fra 2022 til 2023. WHO understreker at meslinger er tilbake, og at høy vaksinasjonsdekning er avgjørende for å sikre folkehelsen. Barn under fem år er spesielt utsatt og utgjør en stor andel av de smittede. Meslinger er en svært smittsom sykdom som kan føre til alvorlige komplikasjoner, og WHO anbefaler at minst 95 prosent av befolkningen er vaksinert for å unngå utbrudd.
17 dager siden
Artikkelen omhandler økningen av meslinger globalt og viktigheten av MMR-vaksinasjon før utenlandsreiser med små barn. Verdens helseorganisasjon (WHO) har uttrykt bekymring over økningen, spesielt i Europa og USA, og peker på redusert vaksinasjonsdekning som en årsak. Helsesykepleiere opplever økt pågang fra foreldre som ønsker å vaksinere barna sine før ferien. Meslinger er svært smittsomt og kan føre til alvorlige komplikasjoner. MMR-vaksinen anbefales fra 9 måneders alder ved reise til risikoområder, og i spesielle tilfeller fra 6 måneder etter vurdering av lege. Vaksinasjon tar 2-3 uker før den gir full beskyttelse.
1 måned siden
Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer at antall registrerte meslingtilfeller i Europa har nådd sitt høyeste nivå på 25 år. En analyse viser en dobling i antall tilfeller i 2024 sammenlignet med året før. Barn under fem år er spesielt utsatt, og utgjør over 40 prosent av de 127 350 registrerte tilfellene. WHOs regiondirektør i Europa, Hans Henri P. Kluge, understreker at meslinger er tilbake og at høye vaksinasjonsrater er avgjørende for å sikre helsesikkerhet. Meslinger er svært smittsomt og kan føre til alvorlige komplikasjoner som hjernebetennelse.
1 måned siden
En spesialist i infeksjonsmedisin og Unicef advarer foreldre med uvaksinerte barn mot utenlandsreiser på grunn av økningen av meslinger i Europa. Antall smittetilfeller har doblet seg fra 2023 til 2024, og Verdens helseorganisasjon (WHO) rapporterer om en økning på 70 prosent globalt. Lav vaksinasjonsdekning i flere land bekymrer, og leger anbefaler å fremskynde vaksinen for spedbarn som må reise. Selv om Norge har en høy vaksinasjonsgrad, kan den europeiske økningen føre til flere tilfeller også her. Det europeiske smittevernbyrået ECDC oppfordrer til vaksinasjon som en solidaritetshandling.
17 dager siden
Artikkelen omhandler en økning av meslinger i USA og Europa, hvor situasjonen beskrives som bekymringsfull. Et smitteutbrudd i USA har ført til flere dødsfall, og Europa opplever de høyeste smittetallene på 25 år. Professor Michael D. Sweat i USA velger å vaksinere seg på nytt grunnet usikkerhet rundt egen vaksinasjonshistorikk og økt smitterisiko. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker at risikoen i Norge er lav på grunn av høy vaksinasjonsdekning, men anbefaler likevel vaksinasjon ved reise til utsatte områder. FHI peker på redusert smitte under pandemien, problemer med vaksinasjonsprogrammer og vaksinasjonskepsis som årsaker til økningen.
1 måned siden
Et smittsomt meslingvirus sprer seg i USA, særlig i Texas og New Mexico, med over 200 registrerte tilfeller og to dødsfall. Nedgang i vaksinasjonsdekningen i USA mistenkes å være årsaken til utbruddet. I Norge er situasjonen god med høy vaksinasjonsdekning og få tilfeller, hovedsakelig knyttet til smitte i utlandet. Risikoen for større smittespredning i Norge vurderes som liten, men FHI understreker viktigheten av å opprettholde høy vaksinasjonsdekning. Symptomer på meslinger er feber, hoste, rennende nese og utslett, og i noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner som lungebetennelse.
1 måned siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om den høyeste influensaaktiviteten i Norge siden 2017-2018 sesongen. Selv om det er en liten nedgang fra forrige uke, er andelen positive influensaprøver fortsatt høy, med 30 prosent i uke 9. FHI kan ikke utelukke en fortsatt økning i smitten fremover, spesielt blant barn i alderen 5 til 14 år.
2 måneder siden
Et meslingutbrudd sprer seg raskt i USA, spesielt i Texas og New Mexico, med over 130 smittede og to dødsfall. De fleste smittede er uvaksinerte barn og ungdom, og utbruddet skjer samtidig som vaksinasjonsraten i USA har falt. Vaksinemotstandere sprer rykter om at vaksinen er skadelig, noe helsemyndighetene avviser. De oppfordrer uvaksinerte til å ta MMR-vaksinen. I Norge er vaksinasjonsdekningen høy, og risikoen for større utbrudd anses som liten, selv om enkelttilfeller har forekommet.
2 måneder siden
Vinterens influensautbrudd er i full gang, med økende smitte og flere sykehusinnleggelser. Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en kraftig økning i influensatilfeller, spesielt blant barn i alderen 5-14 år. Andelen positive prøver var 31 prosent i uke 7. Antall sykehusinnleggelser øker også, og det er meldt om flere utbrudd på helseinstitusjoner. FHI opplyser at dette er det største influensautbruddet siden før korona-pandemien, trolig påvirket av redusert immunitet i befolkningen. Risikogrupper og eldre oppfordres til å vaksinere seg.
3 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) advarer om at influensasesongen er i gang og at det haster med å vaksinere seg, spesielt for risikogrupper. De er bekymret for lav vaksinedekning blant barn i risikogruppene og oppfordrer foreldre til å kontakte fastlegen. FHI understreker at man kan bli syk flere ganger i løpet av vinteren på grunn av ulike virus og bakterier, og at vaksinen virker best om den tas i god tid før smitte. Selv om det ikke er noe stort utbrudd av covid-19 nå, anbefaler FHI også risikogruppene å vurdere en ny dose koronavaksine. De oppfordrer folk til å være forsiktige med å oppsøke sårbare grupper hvis de er syke, og eventuelt bruke munnbind i store forsamlinger.
1 måned siden
Robert F. Kennedy jr., USAs helseminister, skaper kontrovers med feilaktige uttalelser om meslingvaksinen, midt i et økende antall meslingtilfeller i USA og Europa. Kennedy hevder vaksinen har avtakende effekt og nedtoner dens sikkerhet, noe eksperter tilbakeviser. De understreker at utbruddene skyldes uvaksinerte individer og at vaksinen er trygg og effektiv, og gir livslang immunitet i de fleste tilfeller. Kennedy har tidligere sammenlignet vaksinekrav med Nazi-Tyskland og spredt feilinformasjon. I Norge er meslinger sjeldne takket være et effektivt vaksinasjonsprogram.
4 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økende influensasmitte, men forventer ikke smittetoppen før i februar. Samtidig øker smitten av RS-virus, mens mykoplasma og rhinovirus er på vei ned. Covid-19-smitten har holdt seg stabil. FHI oppfordrer til å ta hensyn til smitte i juleselskaper, spesielt overfor spedbarn, kronisk syke og eldre. De anbefaler å unngå unødvendig kontakt med risikogrupper ved luftveissymptomer, og understreker at utendørs aktiviteter reduserer smitterisiko. Det er forventet mer smitte i ukene som kommer, men mest smitte etter nyttår. FHI anbefaler risikogrupper å vaksinere seg mot covid-19 og influensa.
2 måneder siden
Folkehelseinstituttet (FHI) melder om den høyeste influensaaktiviteten siden 2017, med raskt økende smitte, spesielt blant barn og unge i alderen 5 til 14 år. Dette fører til flere sykehusinnleggelser og utbrudd i helseinstitusjoner. Haukeland universitetssykehus i Bergen har rapportert om 40 innlagte influensapasienter. FHI oppfordrer risikogrupper og eldre over 65 år til å vaksinere seg mot influensa, som vanligvis gir symptomer som feber, muskelsmerter og hodepine. Selv om mykoplasma-bølgen har avtatt, er presset på sykehusene fortsatt stort på grunn av influensaen.
18 dager siden
Stadig flere foreldre velger å kjøpe HPV-vaksinen Gardasil 9 til barna sine, selv om barnevaksinasjonsprogrammet tilbyr Cervarix gratis. Gardasil 9 beskytter mot flere HPV-typer, inkludert de som forårsaker kjønnsvorter, mens Cervarix gir like god beskyttelse mot livmorhalskreft. Denne utviklingen bekymrer helsepersonell, som frykter et klasseskille der kun de med god råd får tilgang til det bredeste vaksinetilbudet. Folkehelseinstituttet understreker at begge vaksinene gir god beskyttelse mot livmorhalskreft, og at det ikke er grunn til å mistro det offentlige tilbudet.
3 måneder siden
Norge har besluttet å fortsette å bruke HPV-vaksinen Cervarix i barnevaksinasjonsprogrammet, til tross for at mange fagfolk mener Gardasil9 er en bedre vaksine. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) begrunner valget med at Cervarix vant anbudskonkurransen på pris. Beslutningen har skapt reaksjoner, da Gardasil9 dekker flere HPV-typer, inkludert de som forårsaker kjønnsvorter. Overlege Andreas Hopland har uttalt at han vil ta sine barn ut av programmet dersom Cervarix fortsetter å brukes. Politikere fra Høyre vil ta saken opp i Stortinget, og frykter at valget kan svekke tilliten til vaksinasjonsprogrammet.