Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i en ny fase for å utvide CO₂-lageret Northern Lights, med forventet drift i andre halvdel av 2028. Utvidelsen inkluderer nye lagringstanker og transportskip.
Stockholm Exergi har inngått en avtale med Northern Lights om årlig lagre 900. 000 tonn biobasert CO₂ fra et svensk biomassekraftverk fra 2028.
Fase én av Northern Lights starter i sommer og vil lagre CO₂ fra Heidelberg Materials og Klemetsrud. Europakommisjonen har bidratt med 1,5 milliarder kroner til prosjektet, som er en del av det norske Langskip-prosjektet.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Equinor, Shell og TotalEnergies investerer 7,5 milliarder kroner i å utvide CO2-lageret Northern Lights etter fullførelsen av første fase. Utvidelsen inkluderer ny infrastruktur som lagringstanker, pumper, kai, transportskip og flere brønner, med planlagt oppstart i andre halvdel av 2028. Prosjektet har mottatt betydelig støtte fra både den norske regjeringen og Europakommisjonen, inkludert 1,5 milliarder kroner fra Connecting Europe Facility (CEF) i fjor. Northern Lights, som drives av Equinor i samarbeid med TotalEnergies og Shell, er en del av det norske Langskip-prosjektet for karbonfangst og -lagring.
3 måneder siden
Aker Solutions er tildelt en kontrakt verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet, hvor CO₂ skal fanges og lagres permanent i Nordsjøen. Prosjektet finansieres av den norske stat, Oslo kommune og Hafslund Celsio, med en total investeringsramme på 9,5 milliarder kroner. Byrådsleder Eirik Lae Solberg fremhever at karbonfangst er avgjørende for å nå Oslos klimamål. Prosjektet ble tidligere satt på vent på grunn av høye kostnadsanslag, men er nå i gang igjen og planlegges å være operativt innen tredje kvartal 2029.
3 måneder siden
Aker Solutions har sammen med SLB Capturi fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg på Klemetsrud for Hafslund Celsio. Anlegget skal fange CO2 fra avfallsforbrenning og lagre det midlertidig i Oslo Havn. Kontrakten er verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner for Aker Solutions. Hafslund Celsio har tatt en endelig investeringsbeslutning for prosjektet, som er ventet å være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet anses som en viktig milepæl for karbonfangstindustrien og for å redusere utslipp.
3 måneder siden
Aker Solutions har fått en milliardkontrakt for å bygge et karbonfangstanlegg ved Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Anlegget skal fange CO₂ fra avfallsforbrenning og er en del av det nasjonale Langskip-prosjektet. Prosjektet ble satt på vent i 2023 på grunn av budsjettoverskridelser, men er nå gjenopptatt med en kostnadsramme på 9,5 milliarder kroner. Staten bidrar med 4,4 milliarder kroner i støtte. Anlegget forventes å fange 350.000 tonn CO₂ årlig og skal være i drift innen tredje kvartal 2029. Prosjektet er viktig for å redusere Oslos klimagassutslipp og har stor demonstrasjonsverdi for karbonfangst fra avfallsforbrenning.
4 måneder siden
Equinor-sjef Anders Opedal understreker Storbritannias betydning for selskapet etter flere investeringer. En ny norsk-britisk avtale om samarbeid om det grønne skiftet ble inngått, og Equinor har kunngjort flere investeringer i Storbritannia, inkludert sammenslåing av olje- og gasseiendeler med Shell. Equinor er også med på å finansiere Storbritannias første karbonfangstprosjekt. Statsministerne fra Norge og Storbritannia undertegnet en strategisk partnerskapsavtale, som innebærer etablering av et grønt industripartnerskap. Equinor bidrar også til et gasskraftverk med karbonfangst i Teesside.
1 måned siden
Hydro investerer 1,65 milliarder kroner i et nytt trådstøperi på Karmøy, som er selskapets største investering i Norge på ti år. Anlegget skal produsere 110.000 tonn aluminium årlig, og forventes ferdig i første kvartal 2028. Målet er å forsyne Europa med lavkarbon-aluminium til strømkabler, og støtte Europas sikkerhets- og klimapolitiske mål. EU har definert aluminium som et kritisk materiale, og Hydro ønsker å spille en nøkkelrolle i Europas omstilling til fornybar energi. Prosjektet er betinget av en endelig byggebeslutning i fjerde kvartal 2025.
1 måned siden
Oljefondet investerer 16 milliarder kroner i havvindprosjekter under bygging i Danmark og Tyskland. Fondet kjøper 49 prosent av andelene i prosjektene «Thor» og «Nordseecluster» av det tyske energiselskapet RWE. RWE beholder majoriteten av eierskapet og vil fortsette å operere vindparkene. Avtalen ble signert i mars og forventes gjennomført i tredje kvartal 2024. Oljefondet understreker at prosjektene har langsiktige og kontraktsfestede inntekter som vil sikre stabil inntjening. Prosjektene forventes å være ferdigstilt innen henholdsvis 2027 og 2029.
2 måneder siden
Norske og europeiske aktører samarbeider om å utvikle og teste et nytt kraftsystem for store skip, med mål om å redusere utslippene med inntil 40 prosent. Prosjektet, ledet av Maritime CleanTech, mottar 90 millioner kroner i støtte fra EU. Systemet er utviklet for skip over 5000 bruttotonn, som cruiseskip, og kan brukes med ulike drivstofftyper. Regjeringen erkjenner at Norge ligger etter klimamålene for sjøfart, men mener prosjektet er viktig for å utvikle teknologi som kan redusere utslippene fra skipsflåten. Målet er kommersialisering innen 2029.
3 måneder siden
Aker Solutions har blitt tildelt en betydelig kontrakt, verdt mellom 2,5 og 4 milliarder kroner, for å levere et karbonfangstanlegg til Hafslund Celsios forbrenningsanlegg på Klemetsrud i Oslo. Sammen med SLB Capturi skal Aker Solutions stå for leveransen av anlegget, som skal fange karbon fra avfallsforbrenningen som brukes til å produsere fjernvarme og strøm. Dette er en viktig milepæl for karbonfangst i Norge.
1 måned siden
Hydro investerer 1,65 milliarder kroner i sitt aluminiumsverk på Karmøy for å bygge et nytt trådstøperi. Dette er selskapets største investering i Norge på ti år. Anlegget skal produsere aluminiumtråd for bruk i kraftkabler, og er ment å forsyne Europa med lavkarbonløsninger for kritisk energiinfrastruktur. Produksjonsstart er forventet i 2028. Konsernsjef Eivind Kallevik fremhever at investeringen vil skape ringvirkninger på Karmøy og øke eksportinntektene. Hydro forventer økt etterspørsel etter lavkarbonaluminium på grunn av Europas energiomstilling, og ser et konkurransefortrinn i markedet.
3 måneder siden
Det omstridte karbonfangstprosjektet på Klemetsrud er i gang igjen etter å ha blitt satt på vent i 2023 på grunn av store kostnadsoverskridelser. Hafslund Celsio, som står bak anlegget, informerer om oppstarten på en pressekonferanse der både energiminister Terje Asland og byrådsleder Eirik Lae Solberg deltar. Prosjektet har gjennomgått en kostnadsreduserende fase og er nå anslått å koste 9,5 milliarder kroner. Målet med anlegget er å fange karbon fra søppelforbrenning.
3 måneder siden
Equinor og Standard Lithium har mottatt 2,55 milliarder kroner i støtte fra det amerikanske energidepartementet for sitt litiumprosjekt i Arkansas. Prosjektet innebærer utvinning av litium fra saltvannsreservoarer for bruk i elbilbatterier. Equinor ser på litium som en viktig del av sin strategi for å møte omstillingen i transportsektoren, og som en sikring mot fallende etterspørsel etter olje. Prosjektet er planlagt å starte produksjon i 2028, med en forventet kapasitet på 45.000 tonn litiumkarbonat årlig. Selskapet forventer et underskudd i litiummarkedet fra 2028, noe som gir god timing for prosjektet. Støtten er en del av en større satsing på å sikre nasjonal produksjon av kritiske mineraler i USA.
2 måneder siden
EU-kommisjonen lanserer en omfattende tiltakspakke, «Ren industriavtale», for å redusere strømprisene og kutte utslipp i industrien. Planen innebærer investeringer på 1200 milliarder kroner i nye teknologier og endringer i energitariffer for å sikre billigere strøm. Medlemslandene oppfordres til å kutte skattene på strøm, og det skal bygges opp bedre kapasitet for lagring av LNG-gass. Kommisjonen forventer at disse tiltakene vil redusere energiprisene betydelig innen 2025.
1 måned siden
Oljefondet investerer 16 milliarder kroner i to havvindprosjekter under bygging i Danmark og Tyskland. Fondet kjøper 49 prosent av andelene fra det tyske energiselskapet RWE, som fortsetter som operatør med 51 prosent eierskap. Avtalen ble signert 26. mars og forventes gjennomført i tredje kvartal. De to prosjektene, «Thor» og «Nordseecluster», er planlagt ferdigstilt innen 2029 og skal sikre Oljefondet langsiktige og stabile inntekter.
20 dager siden
Equinor satser på kraftmarkedet ved å etablere et nytt forretningsområde, Kraft, ledet av Helge Haugane. Området vil inkludere både fornybar energi og gasskraft, med mål om å utnytte det økende strømbehovet drevet av det grønne skiftet og kunstig intelligens. Equinor ønsker å kombinere ulike energikilder for å styrke sin posisjon og verdiskaping i markedet. Selskapet har også investert i gasskraftverk med CO2-rensing og batterilagring for å møte fremtidens energibehov.