I Rogaland unngikk rundt 60 prosent av passasjerene uten gyldig billett å betale bot i fjor, ifølge tall fra kollektivselskapet Kolumbus. Om lag 5300 passasjerer betalte bot, mens cirka 7900 forlot kontrollen uten å vedta gebyret. Denne trenden er nasjonal og skyldes en høyesterettsdom fra 2020 som krever at minst én ansatt fra busselskapet må være til stede for at vektere kan holde passasjerer tilbake mot deres vilje.
Mange unge kjenner til denne regelen og velger derfor å ikke betale. Tapet for kollektivselskapene er betydelig, med Kolumbus som rapporterer 32 millioner kroner i tap i 2024, og Ruter i Oslo anslår et tap på rundt 100 millioner kroner årlig. For å redusere snikingen vurderer Kolumbus å kreve at passasjerer går inn foran i bussen for billettkontroll utenfor de største byene, samt øke antall kontroller.
Fylkestinget skal avgjøre denne saken 29. april.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Kollektivselskap i Noreg taper årleg millionar av kroner på grunn av manglande billettbetaling. I 2024 vart det registrert minst 43 millionar reiser utan gyldig billett i eit utval av landets fylke. Dette fører til tapte inntekter som kunne vore brukt til å forbetre tilbodet, auke talet på avgangar og utvide rutenettet. Selskap som Kolumbus i Rogaland og Skyss i Vestland anslår tapa til fleire titals millionar kroner. Kontrollørar avdekker dagleg passasjerar utan billett, og understrekar at dette går utover fellesskapet og fører til dårlegare tilbod for dei som betaler.
17 dager siden
Nesten halvparten av klagene på parkeringsbøter fekk medhald i 2024, viser tal frå Parkeringsklagenemnda. Dette er ein auke frå 30 prosent året før. Totalt vart det skrive ut rundt 1 million parkeringsbøter i Noreg i fjor. Årsaka til auken i medhald skuldast skjerpa krav til parkeringsselskapa, som tredde i kraft i desember 2023. Regelverket vart presisert for å gi betre rettstryggleik for bilistar. Ei bot skal innehalde tydeleg informasjon om selskapet, feilen, registreringsnummer, klageadgang og frist. Parkeringsområdet må også vere registrert i parkeringsregisteret.
3 måneder siden
Antallet bilister som bøtelegges for mobilbruk har gått ned, viser tall fra Utrykningspolitiet (UP). I 2024 fikk 5838 førere bot, en nedgang fra året før og nesten en halvering fra 2022. UP mener dette skyldes de høye bøtesatsene, som har økt fra 1700 kroner i 2021 til 10.200 kroner i dag. UP-sjef Knut Smedsrud er fornøyd med utviklingen og mener de høye bøtene virker avskrekkende. Totalt betalte nordmenn nesten 60 millioner kroner i mobilbøter i 2024. UP kontrollerte over 30.000 førere i fjor, og 2,4 prosent av dem brukte mobilen bak rattet.
2 måneder siden
I 2024 betalte norske bilister 346 millioner kroner i fotoboksbøter, fordelt på 83 408 bøter, og 463 førerkort ble beslaglagt. Fotoboksene i Operatunnelen i Oslo var mest aktive. Utrykningspolitiet (UP) melder om en positiv utvikling over tid, med en økende andel kjøretøy som overholder fartsgrensene. Det finnes rundt 430 fotobokser i Norge, og flere vil bli installert i 2025. I 2023 var inntektene fra fotobokser 334 millioner kroner.
3 måneder siden
Artikkelen omhandler problemet med at mange pasienter ikke møter opp til avtalte legetimer, noe som fører til store kostnader og lengre ventelister. I fjor uteble 320.000 nordmenn fra sine timer, og betalte over en halv milliard kroner i gebyr. Gebyret for å ikke møte har økt gradvis, og er nå på 1612 kroner for somatiske timer. Helse Nord har den høyeste andelen uteblivelser, og tapte 33.000 timer i fjor. Uteblivelser fører til at andre pasienter må vente lenger, og svekker sykehusenes økonomi. SMS-varsling har hjulpet noe, men problemet er fortsatt betydelig. Unge voksne mellom 31 og 35 år er gruppen med flest uteblivelser.
1 måned siden
Nordmenn skylder nå 56,6 milliarder kroner i betalingsanmerkninger, ifølge tall fra Experian. Ved utgangen av februar hadde 231.334 nordmenn betalingsanmerkninger, en økning på 2 prosent fra i fjor. Oslo opplever den største økningen med 18,7 prosent, mens Rogaland viser en nedgang på 18,3 prosent. De nordligste fylkene har høyest gjennomsnittlig gjeld per person, med Finnmark på topp med 49.195 kroner per skyldner. Antallet personer med betalingsanmerkninger synker blant de yngste, men øker blant eldre, spesielt i aldersgruppen 60+.
3 måneder siden
Artikkelen advarer om parkeringsbøter i Oslomarka i forbindelse med helgens skiforhold. Bymiljøetaten og Skiforbundet oppfordrer til bruk av kollektivtransport for å unngå trengsel og feilparkering. Det understrekes at feilparkering kan medføre bøter på opptil 990 kroner, og at bybetjenter vil ha ekstra tilsyn. Artikkelen nevner også at feilparkering kan hindre utrykningskjøretøy. I tillegg informeres det om at piggdekk uten gyldig oblat kan gi bot på 750 kroner.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår å øke bøtesatsene for trafikkovertredelser, som mobilbruk og kjøring på rødt lys, til 10.450 kroner. Dette gjøres for å holde tritt med prisveksten. Tidligere samferdselsminister Jon Georg Dale, som selv har fått fartsbot, har vært med på å øke satsene. Politiet er uenige og mener satsene er høye nok. En rapport fra Transportøkonomisk institutt viser at økte bøter har mindre effekt på trafikksikkerheten enn økt politikontroll. Statssekretær Tom Kalsås mener likevel at justering av bøtesatsene er nødvendig for å opprettholde den forebyggende effekten.
3 måneder siden
En undersøkelse viser store forskjeller i priser for 30-dagers bussbillett i norske storbyer. Trondheim har de dyreste billettene for både studenter og voksne, mens Tromsø og Porsgrunn/Skien har de billigste. Fylkesvaraordfører i Trøndelag forklarer de høye prisene i Trondheim med en stor sone 1, som inkluderer flere kommuner. Det diskuteres om man skal redusere sonen for å senke prisen. MDG ønsker et nasjonalt månedskort til 499 kroner, men staten ser utfordringer med dette. Staten bidrar med midler til kollektivtrafikk, men det er uenighet om hvorvidt dette er nok for å senke prisene.
1 måned siden
Ruter praktiserer et system hvor billetten må være gyldig ved ombordstigning, men kan utløpe under reisen. Ved forsinkelser over 20 minutter gjelder reisegaranti. Kontrollører utøver skjønn, men det er en risiko å reise uten gyldig billett. Klager behandles individuelt, men ettergivelse av gebyr er ikke garantert. Enkeltbillett koster 44 kr, mens boten er 1200/1470 kr.
1 måned siden
Utenlandske bilister skylder Norge 186 millioner kroner i ubetalte bompenger for 2023. Bompengeselskapene får kun betalt i overkant av halvparten av bompengene fra utenlandske kjøretøy. Samferdselsministeren og bompengeselskapene peker på manglende registrering og manglende tilgang til utenlandske kjøretøyregistre som hovedårsaker. Flere mener et EU-direktiv om bompenger kan være løsningen. NRK har tidligere omtalt manglende innbetaling fra rumenske kjøretøy i Oslo, der ett kjøretøy alene skylder over 122.000 kroner.
2 måneder siden
Telenor har fått en bot på 50 millioner kroner av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) etter problemer med nødnumrene høsten 2024. Dette er den største boten Nkom har gitt. Nkom kritiserer Telenor for manglende rutiner og risikovurderinger, som de mener kunne ha forhindret svikten. Telenor beklager hendelsene og sier de jobber for å sikre at det ikke skjer igjen. Nkom foreslår også at flere operatører bør involveres i nødnummertjenesten for å sikre bedre beredskap.
4 måneder siden
Forbrukartilsynet har varslet tvangsmulkt på til sammen 2,5 millioner kroner i uken for parkeringsselskapene Onepark, APCOA AS og Aimo Park Norway AS. Tilsynet mener selskapene bryter loven ved å kreve for høye fakturagebyr. Selskapene har fått et «førehandsvarsel om vedtak» og må svare innen 20. januar om de vil endre praksisen sin. Forbrukerrådet støtter tilsynets syn og mener fakturagebyret bør være maksimalt 10 kroner. Selskapene på sin side mener de følger finansavtaleloven, som sier at fakturagebyret ikke kan overstige betalingsmottakerens faktiske kostnad.
1 måned siden
Boten for mobilbruk i bil øker til 10.450 kroner fra i dag, samtidig viser en undersøkelse at nesten halvparten av bilistene fortsatt sjekker mobilen under kjøring. Fartsbøter øker også. Justisdepartementet begrunner økningen med et ønske om å opprettholde bøtenes forebyggende effekt, og anslår at det vil gi 34 millioner kroner ekstra i statskassen. Til tross for økningen forblir prikkbelastningen uendret, og både politidirektoratet og Utrykningspolitiet har tidligere uttalt at bøtenivået allerede var høyt nok.
3 måneder siden
Regjeringen foreslår betydelige økninger i bøtesatsene for trafikkovertredelser, med en bot på 10 450 kroner for mobilbruk bak rattet. Politidirektoratet og Utrykningspolitiet er imot forslaget, og mener dagens satser er tilstrekkelig avskrekkende. De argumenterer for at det er viktigere å øke risikoen for å bli tatt enn å øke bøtesatsene ytterligere. Norsk Lastebileier-Forbund er også kritisk, og påpeker at de nye satsene vil ramme unge og yrkessjåfører spesielt hardt. Samferdselsdepartementet forsvarer forslaget med at bøtesatsene må justeres for å opprettholde sin forebyggende effekt over tid.