Et regjeringsoppnevnt folkepanel foreslår å forby «3 for 2»-kampanjer for å redusere overforbruk, da de mener slike tilbud oppfordrer til unødvendige kjøp. Panelet anbefaler heller å gi direkte rabatt på varene og ønsker å forby reklamen på nett og sosiale medier.
De foreslår også en panteordning for klær og at butikker selger overskuddsvarer til redusert pris, som gårsdagens brød.
Digitaliserings- og forvaltningsministeren er positiv til panelets arbeid og lover å vurdere forslagene, men understreker at et eventuelt forbud må vedtas av Stortinget.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
2 måneder siden
Et folkepanel nedsatt av regjeringen anbefaler strengere tiltak for å redusere overforbruket i Norge. Panelet foreslår blant annet strengere regler for markedsføring av tilbud som oppfordrer til unødvendige kjøp, samt innføre pant på klær, sko og hvitevarer. De anbefaler også å opprette et utvalg som kan utarbeide bærekraftsråd, senke momsen på bærekraftige varer og øke avgiftene på produkter som ikke er miljøvennlige. Klima- og miljøministeren understreker behovet for å bevege seg bort fra en bruk-og-kast-kultur for å nå klimamålene. Anbefalingene vil bli vurdert i den kommende stortingsmeldingen om bærekraft.
4 måneder siden
Sverige vurderer å forby nettbutikkene Temu og Shein, kjent for billige klær og varer. Dette kommer etter en undersøkelse som viser at mange svensker planlegger å kjøpe julegaver derfra. I Norge er et slikt forbud ikke aktuelt, selv om regjeringen deler bekymringen rundt bærekraft. Nordmenn handler i stor grad fra utenlandske nettbutikker, med Temu på topp. Regjeringen oppfordrer til mer bærekraftig handel, mens miljøorganisasjoner krever strengere tiltak som regler og avgifter. Frankrike vurderer forbud mot annonsering og økt moms for disse nettbutikkene.
4 måneder siden
Dagligvarekjeder som Rema 1000 har senket prisene på julevarer til rekordlave nivåer, med pepperkakedeig til 2,70 kroner som et eksempel. Dette har skapt debatt om hvordan prispress påvirker matens verdi og matsvinn. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender mener slike priser gir et skjevt bilde av matens verdi og bidrar til økt matsvinn. Samtidig forklarer markedsføringsekspert Trond Blindheim at lave priser er en strategi for å tiltrekke kunder til butikkene. Regjeringen har sendt en ny matsvinnlov ut på høring, som blant annet vil pålegge matbransjen å donere overskuddsmat og redusere datovarer. Rema 1000 hevder de allerede jobber aktivt med å redusere matsvinn.
21 dager siden
Regjeringen foreslår en ny matsvinnlov som pålegger butikker å sette ned prisene på matvarer som nærmer seg utløpsdato, og aktivt markedsføre disse. Loven omfatter også krav til matindustrien og grossister om å donere overskuddsmat. Alle virksomheter som produserer, omsetter eller serverer mat må gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å redusere matsvinn. Loven skal bidra til å redusere CO2-utslippene med over 1,2 million tonn fram mot 2030, og målet er å halvere matsvinnet innen 2030.
3 måneder siden
En fersk meningsmåling viser at et klart flertall av norske forbrukere ønsker faste lave priser i dagligvarebutikkene, fremfor hyppige tilbud. Forbruksforsker Karl Fredrik Tangen kritiserer dagligvarekjedenes komplekse rabattordninger, og mener de skaper forvirring og usikkerhet for kundene. Han hevder at kjedene bruker disse ordningene for å vanskeliggjøre prissammenligning, og at det er behov for reguleringer. Dagligvarekjedene Kiwi, Rema 1000 og Coop avviser kritikken og hevder at de har både faste lave priser og gode tilbud. Coop mener de har god innsikt i kundenes preferanser, og at kundene setter pris på rabatter og tilbud.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister har tatt til orde for å forby nettbutikkene Temu og Shein. Dette er ikke aktuelt i Norge, selv om regjeringen deler bekymringen rundt handelen fra disse nettstedene. En undersøkelse viser at mange nordmenn handler fra utenlandske nettbutikker, og Temu er en av de mest populære. Den norske regjeringen jobber ikke med et forbud, men oppfordrer forbrukere til å handle mer bærekraftig. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender er ikke fornøyd med dette og mener det er behov for strengere regler og avgifter. Frankrike vurderer også tiltak mot Temu og Shein.
4 måneder siden
Regjeringen har for første gang foreslått en egen matsvinnlov som nå sendes ut på høring. Loven har som mål å halvere matsvinn innen 2030 og skal gjelde både offentlige og private aktører i matsektoren. Forslaget inkluderer tiltak som donasjon av overskuddsmat til veldedige organisasjoner, nedprising av matvarer med kort holdbarhet og tilsyn med virksomhetene. Anja Bakken Riise fra Framtiden i våre hender roser initiativet, mens landbruks- og matminister Geir Pollestad og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker lovens betydning for økonomi, klima og ressursutnyttelse. Forslaget er et resultat av ti måneders arbeid.
18 dager siden
Artikkelen omhandler priskrig på påskegodt og dens potensielle negative konsekvenser. Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen advarer mot overdreven konsum og anbefaler å vente med godteinntaket til påskeaften for å bevare kosen. Mari-Mette Graff fra Landsforeningen for overvektige kritiserer butikkene for å prioritere salg av usunne varer fremfor folkehelsen, mens butikkjedene selv fremhever at de også tilbyr rabatter på sunnere alternativer som frukt og grønt.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari ønsker å forby import fra de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein. Dette begrunnes med et ønske om å redusere svenskenes forbruk av billige klær og varer, samt fremme sirkulærøkonomi. Et forslag fra Liberalerna inneholder fire tiltak: importforbud fra billigbutikker, forbud mot salg av klær med PFAS, klimamerking av klær og redusert moms på bruktvarer. Ministeren viser til arbeidsforhold og helsefare ved billigproduksjon, og peker på Frankrike som vurderer lignende tiltak.
2 måneder siden
Et finanspolitisk utvalg råder regjeringen til å skrote flere klimasatsinger, inkludert batterisatsingen og CO2-kompensasjonsordningen, da de mener staten ikke er egnet til å plukke vinnere. Utvalget anbefaler også å sette havvindsatsingen på pause, da de anser den som ulønnsom. De mener regjeringen bør redusere skatt på lav arbeidsinntekt, beholde exit-skatten, og bruke deler av fondsuttaket til å holde skatter og avgifter nede. Utvalget kritiserer regjeringens aktive næringspolitikk og mener den kan fortrenge effektiv klimapolitikk, og at støtteordninger utformes i for tett dialog med støttemottakere.
1 måned siden
Jenny Skavlan kritiserer influensere for å oppmuntre til overforbruk, og påpeker at dette bidrar til klimakrisen. Hun mener influensere bør tenke mer langsiktig og vurdere konsekvensene av å fremme et usunt forbruk. En undersøkelse viser at mange unge mennesker kjøper ting de ikke trenger etter å ha blitt påvirket av reklame på nett og sosiale medier. Professor Ingun Grimstad Klepp mener overproduksjon er et større problem enn overforbruk, og at en stor andel brukbare tekstiler havner i søpla. Et påvirkerbyrå mener at influensere har makt til å fremme smartere valg, og at bevisste forbrukere gir langsiktig lojalitet.
4 måneder siden
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari fra Liberalerna ønsker å forby import fra de kinesiske nettbutikkene Temu og Shein. Dette begrunnes med et ønske om å redusere forbruket av fast-fashion og fremme sirkulærøkonomi. En undersøkelse viser at mange svensker planlegger å handle julegaver fra disse butikkene, noe ministeren mener er alarmerende. Liberalerna foreslår også forbud mot klær med miljøgiftige stoffer, klimamerking av klær og lavere moms på brukte varer. Frankrike vurderer lignende tiltak, som forbud mot reklame og økt moms på klær fra disse nettbutikkene.
20 dager siden
Regjeringen foreslår bøter på opptil 25 millioner kroner for influensere og andre som driver med ulovlig reklame rettet mot barn. Barne- og familieministeren understreker at barn må beskyttes bedre mot ulovlig markedsføring, særlig reklame som bidrar til kroppspress. Forbrukertilsynet skal få økte virkemidler for å håndheve markedsføringsloven. Forbrukerrådet støtter forslaget og håper det vil skjerpe aktørene som selger reklame, og ønsker ytterligere innstramminger for markedsføring i sosiale medier og spill.
24 dager siden
MDG ønsker å innføre merking av europeiske varer i norske butikker, etter modell fra Canada og Danmark, for å gjøre det lettere for forbrukerne å velge europeisk. FrP støtter forslaget delvis, men advarer mot økt byråkrati. Dagligvarekjedene påpeker at de allerede følger gjeldende regler for opprinnelsesmerking. En økonomiprofessor mener tiltaket er lite gjennomtenkt og vil ha liten effekt. Merkeordningen er ment å omfatte flere bransjer, inkludert dagligvare, kleskjeder, parfymerier og elektronikk.
3 måneder siden
Et regjeringsoppnevnt utvalg har foreslått å fjerne kundeutbytte fra sparebanker, en ordning der kunder får tilbakebetalt deler av bankens overskudd. Forslaget møter motstand fra flere hold. Bulder Bank opplever stort engasjement fra kunder som ønsker å beholde ordningen, mens DNB mener den reduserer konkurransen. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen kritiserer forslaget og mener det vil svekke bankkundenes stilling. Utredningen er nå på høring, og det er opp til politikerne å avgjøre om forslaget skal gjennomføres.