Fra 1. april øker avgiften på plastposer fra tre til fire kroner for å redusere forbruket, og for å møte EUs krav om maks 40 poser per innbygger innen 2025.
Handelens Miljøfond understreker at norske forbrukere må bli flinkere til å bruke handlenett. Undersøkelser viser at mange allerede har endret vaner, men ytterligere innsats er nødvendig.
Avgiften finansierer miljøtiltak, men fondet påpeker at ikke alle butikker bidrar, og oppfordrer forbrukerne til å være oppmerksomme på dette.
Ingen kommentarer ennå. Vær den første til å kommentere!
1 måned siden
Fra 1. april 2025 øker prisen på plastposer til fire kroner for å redusere forbruket og møte EUs krav om maksimalt 40 poser per innbygger innen utgangen av 2025. Handelens Miljøfond håper prisøkningen vil motivere de siste brukerne til å velge handlenett. En undersøkelse viser at et flertall av nordmenn støtter tiltaket og bruker handlenett regelmessig.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker prisen på plastposer til fire kroner fra 1. april 2025. Dette gjøres fordi forbruket av plastposer ikke reduseres raskt nok. Målet er å få ned forbruket til 40 poser per innbygger, men tallet ligger nå på 70. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en frivillig kontingent som går til å løse plastens miljøutfordringer. De håper at prisøkningen vil føre til at flere bruker handlenett, sekk eller veske.
1 måned siden
Handelens Miljøfond øker plastposekontingenten med én krone, slik at prisen blir 6,50 kroner per pose. Målet er å redusere nordmenns bruk av plastposer til under 40 per person innen 2025, i tråd med EUs krav. Tiltaket er en frivillig kontingent som finansierer arbeid for å løse miljøutfordringer knyttet til plast. Undersøkelser viser at et flertall av nordmenn støtter kontingenten, og at mange bruker handlenett regelmessig.
25 dager siden
Prisen på plastposer i dagligvarebutikker har økt med ca. 22 prosent fra 1. april, som følge av økt kontingent til Handelens Miljøfond. Handelens Miljøfond ønsker å redusere plastposeforbruket i Norge og oppfordrer folk til å bruke handlenett. Dagligvarekjedene Meny og Coop melder om nedgang i posesalget. Coop forklarer at de har høyere priser på plastposer i sine Coop Mega-butikker fordi det er dyrere å drifte supermarkeder.
19 dager siden
Prisen på plastposer har økt til 6,75 kroner i butikker som Kiwi, Rema 1000 og Extra, for å møte EUs krav om redusert plastposebruk. BI-professor Ragnhild Silkoset er skeptisk til at ytterligere prisøkninger vil ha stor effekt, da mange kunder ikke er prissensitive. Hun foreslår heller at butikkene vurderer å slutte å selge plastposer eller likestille prisen med gjenbruksnett. Handelsens miljøfond mottar en betydelig del av poseprisen, som brukes til miljøprosjekter. Norge ligger etter Sverige og Danmark i reduksjon av plastposebruk, men miljøfondet forventer fortsatt et fall i poseforbruket fremover.
3 måneder siden
I desember i fjor kjøpte nordmenn 5,5 millioner færre plastposer enn året før, noe som resulterte i en samlet besparelse på 30 millioner kroner. Ifølge Handelens Miljøfond er dette en positiv utvikling, spesielt med tanke på det høye forbruket i julemåneden. Likevel er det totale gjennomsnittlige forbruket på 70 poser per person i 2024 fortsatt langt over EUs mål om 40 poser. Prisøkningen på plastposer er en del av et tiltak for å redusere forbruket og nå EUs mål fra 2022.
1 måned siden
Artikkelen tar for seg dagligvarekjeders tilbud av bæreposer. Meny opplever høy etterspørsel etter papirposer, men har leveringsutfordringer. Coop har fjernet papirposer for å satse på gjenbruk og har redusert plastposebruken betydelig. Rema 1000 tilbyr heller ikke papirposer, og understreker at den beste løsningen er å bruke poser flere ganger. Felles mål for alle kjedene er å redusere det totale poseforbruket og oppmuntre til mer miljøvennlige alternativer som gjenbruksnett.
4 måneder siden
Til tross for en generell nedgang i plastposebruk i Norge, øker salget i taxfreebutikker. Travel Retail Norway, som driver taxfreebutikkene på flere store flyplasser, oppfordrer nå kundene til å endre sine vaner. De ber reisende ta med egne handlenett for å redusere forbruket av plastposer. Selskapet har solgt 2,2 millioner plastposer så langt i år. Inntektene fra posesalget går til miljøtiltak, og selskapet jobber med å få tillatelse til å selge flergangsnett i taxfreebutikkene.
4 måneder siden
Fra 1. januar 2025 må alle plastflasker i EU inneholde minst 25 prosent resirkulert plast, som en del av EUs direktiv om engangsplast. Dette kravet gjelder også for Norge. Forbrukere kan oppleve at flaskene får en mørkere eller mer gulaktig farge på grunn av den resirkulerte plasten. Norske produsenter ligger i forkant av dette kravet, med over 60 prosent resirkulert plast i sine flasker. Ringnes, som var først i Norge med 100 prosent resirkulert plast i 2019, har redusert andelen til 80 prosent for å øke resirkulerbarheten. Målet er å redusere klimaavtrykket fra plastflasker.
3 måneder siden
I løpet av 2025 vil panten på drikkevarer i Sverige øke. Pantebeløpet for aluminiumsbokser og små plastflasker vil øke til to kroner, mens store plastflasker vil få en pant på tre kroner. Dette er en justering fra Returpack/Pantamera for å øke gjenbruken av bokser og flasker. Endringen vil tre i kraft i butikkene fra andre halvår i 2024. Med denne økningen vil Sverige ha samme pantebeløp som Norge. Det er mulig å pante svenske bokser og flasker i Norge, men man får som regel ikke igjen panten.
15 dager siden
Norge markerte sin overforbruksdag 16. april, som betyr at jordens ressurser ville vært brukt opp hvis alle levde som nordmenn. Ivan Chetwynd fra Besteforeldrenes klimaaksjon kritiserer overforbruket og etterlyser systemendringer, og mener ansvaret ikke bare ligger hos enkeltpersoner. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen fremhever regjeringens arbeid med tiltak for å redusere sløsing, blant annet gjennom en ny lov om bærekraftige produkter. WWF Verdens naturfond mener Norge må redusere ressursbruken betydelig for å oppnå et bærekraftig nivå, og foreslår et nasjonalt mål for å redusere materialfotavtrykket.
6 dager siden
Fra andre halvår 2025 øker panteprisen på alle drikkeforpakninger i Sverige, ifølge Returpack. Små PET-flasker og bokser får en økning fra 1 til 2 svenske kroner, mens store PET-flasker øker fra 2 til 3 kroner. Dette gjør at et brett med 24 bokser brus blir 26 kroner dyrere i pant. Returpack oppfordrer forbrukere til å pante som vanlig, da gamle forpakninger ikke øker i verdi. Dagens panteforpakninger fjernes fra butikkhyllene 31. desember 2026, og etter 31. desember 2028 kan de ikke lenger pantas. Forbrukerne har dermed god tid til å pante ut gamle flasker og bokser før de mister panteverdien.
12 dager siden
Forbrukerrådet anklager matbutikker for «griskflasjon» ved å utnytte miljøkrav på plastposer til å øke egen fortjeneste. Avgiften til Handelens miljøfond har økt, men butikkenes egenandel på poseprisen har steget enda mer. Dagligvarekjedene avviser påstanden og hevder at økte innkjøpspriser og svinn er årsaken til prisøkningen.
3 måneder siden
Fra andre halvdel av 2025 vil det bli dyrere å kjøpe drikke på boks og flaske i Sverige. Panteprisen øker fra én til to kroner for aluminiumsbokser og små plastflasker, og fra to til tre kroner for store plastflasker. Ifølge administrerende direktør i Returpack, Tomas Kjellker, er hensikten med økningen å styrke det allerede velfungerende pantesystemet. Endringen krever oppdatering av merking på over 11 000 produkter og oppgradering av panteautomater. Pantandelen i Sverige ligger på rundt 90 prosent.
20 dager siden
Gjenvinningsstasjonene i Grenland har redusert mengden restavfall med 40 prosent etter innføring av avgift. Renovasjon i Grenland (RiG) begynte å ta betalt for restavfall og fyllmasser fra nyttår, med en pris på 500 kroner per kubikkmeter, mens sortert avfall er gratis. Dette har motivert innbyggerne til bedre kildesortering. RiG ønsker å redusere avfallsmengden som går til forbrenning i Oslo, og heller øke materialgjenvinningen. Både Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet støtter tiltaket, og sistnevnte fremhever viktigheten av holdningsskapende arbeid for å øke forståelsen for kildesortering.